Nauka -

Rekordna neutronska zvezda "Crna udovica" masivnija nego što se mislilo: "Fizički nemoguće"

Jedna od najfascinantijih neutronskih zvezda u svemiru izgleda da je još masivnija nego što su naučnici mislili i to na gornjoj granici onoga što smo mislili da je fizički moguće.

Izvor: RTS
Podeli
Ilustracija/Foto: NASA images/Shutterstock
Ilustracija/Foto: NASA images/Shutterstock

Naučnici su izmerili masu neutronske zvezde PSR J0952-0607 i utvrdili da je zapravo najmasivniji pulsar ikada otkriven koji je 2,35 puta masivniji od Sunca.

Ukoliko tačno, to će "Crnu udovicu" svrstati na gornju granicu koju su naučnici smatrali mogućom – oko 2,3 mase Sunca za neutronsku zvezdu.

To je takođe čini i savršenim kandidatom za ispitivanje procesa koji se odigravaju u neutronskim zvezdama i boljeg razumevanja čudnog kvantnog stanja u kojima se materija i njima nalazi.

"Otprilike znamo kako se materija ponaša u gustini nukleusa, poput nukleusa atoma uranijuma. Neutronska zvezda je poput ogromnog nukleusa, ali je njegova masa 500.000 do milion puta veća od Zemljine i u tom slučaju postoji mnogo nepoznanica", objašnjava Aleks Filipenko sa Univerziteta Berkli.

Neutronske zvezde su urušena jezgra masivnih zvezda čija je masa bila 8 do 30 puta veća od Sunčeve, pre nego što su ušle u fazu supernove i izbacile veći deo mase u svemir.

Jezgra koja iza njih ostanu najčešće su oko 1,5 puta teža od Sunca i jedan su najgušćih objekata u svemiru. Jedini gušći su crne rupe.

Radi bolje ilustracije treba znati da je sva ta masa spakovana u sferni objekat prečnika samo 20 kilometara. Pri takvoj gustini, protoni i elektroni mogu da se spoje u neutrone. Jedina stvar koja sprečava ovakvu loptu neutrona da se dalje uruši u crnu rupu jeste sila koja je potrebna da okupiraju isto kvantno stanje.

Ove zvezde su takođe neverovatno brze i njihove rotacije se mere u milisekundama. PSR J0952-0607 je drugi najbrži pulsar u Mlečnom putu i okreće se oko svoje ose 707 puta u sekundi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu