Nauka -

Kinezi lansirali 23 tone otpada u svemir: Postoji šansa da padne na zemlju i zatrpa stanovništvo

Kina je tokom vikenda lansirala novu raketu Long March 5B koja je sa sobom ponela novi modul za kinesku svemirsku stanicu Tijangong. Modul Ventjian sadrži naučnu opremu za obavljanje eksperimenata u svemiru te prostor za boravak astronauta.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/MATJAZ TANCIC
Foto: EPA-EFE/MATJAZ TANCIC

On se pridružio modulu Tajnhe koji je lansiran prošle godine, a do kraja ove Kinezi planiraju da lansiraju još jedan modul, nazvan Mengtijan.

Lansiranje drugog modula Kina uspešno u svemir lansirala drugi modul svoje svemirske stanice.

No, nije problem što Kina lansira nove module i gradi svoju svemirsku stanicu, već što se događa s tim snažnim raketama nakon što obave svoj posao.

Tokom prve faze u orbiti, Long March 5B odbacio je 23 tone otpada, za koje stručnjaci računaju da će nekoliko dana kružiti u orbiti. Problem je što će taj otpad u nekom trenutku pasti na Zemlju. Deo će izgoreti prilikom prolaska kroz atmosferu, ali, upozoravaju, neće sav.

Na nesreću, verovatno je da će 21 tona teška jezgra ostati u niskoj orbiti i nekontrolisano pasti na Zemlju, upozorio je astronom Džonatan Mekdauvel iz Centra za astrofiziku Harvard-Smitsonijan. U razgovoru za Gizmodo istakao je da bi bio prijatno iznenađen da su Kinezi promenili dizajn jezgra, čime bi se povećala šansa da ostaci izgore prilikom ulaska u atmosferu.

Verovatno nisu i sad nas očekuje još jedna vožnja, kao i prošli put, istakao je on.

Stručnjaci upozoravaju kako postoji šansa da taj svemirski otpad završi na naseljenom području. Naime, delovi kineske rakete već su se dva puta rušili na Zemlju. I dok je 2020. deo rakete koji nije izgorio pao u Indijski okean, 2021. to nije bio slučaj, već je pogodio nekoliko sela na Obali slonovače.

Studija objavljena u Nature Astronomy upozorava kako će, zbog sve veće gužve u svemiru, u sledećih deset godina porasti rizik od ljudskih žrtava zbog pada svemirskog smeća na Zemlju. U studiji se navodi kako rizik iznosi čak 10 odsto da će biti ljudskih žrtava. Koliko i gde, nije moguće izračunati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu