Nauka -

Otkriveni neobični radio-talasi iz pravca Mlečnog puta

Astronomi su otkrili neobične signale koji dolaze iz pravca centra galaksije Mlečni put, koji se ne uklapaju u postojeći obrazac promenljivog radio izvora, što bi moglo ukazati na novu klasu zvezdanog objekata.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/Fotokvadrat
Foto: Shutterstock/Fotokvadrat

"Najčudnije svojstvo ovog novog signala je da ima veoma visoku polarizaciju. To znači da njegova svetlost oscilira samo u jednom smeru, ali se vremenom taj smer rotira", rekao je Citeng Vang, vodeći autor nove studije i profesor sa Univerziteta u Sidneju, a piše portal "Sajens dejli".

Naveo je da svetlost objekta, koja dolazi iz centra naše glalaksije, takođe dramatično varira, a da se signal uključuje i isključuje očigledno nasumično.

"Nikada nismo videli nešto slično", naveo je Vang. Mnoge vrste zvezda emituju promenljivu svetlost u elektromagnetnom spektru. Pulsari, supernove, plamteće zvezde i brzi radijski rafali su vrste astronomskih objekata čija svetlost varira.

"Prvo smo mislili da bi to mogao biti pulsar - vrlo gusta vrsta rotirajuće zvezde - ili pak vrsta zvezde koja emituje ogromne solarne baklje. Ali signali iz ovog novog izvora ne odgovaraju onome što očekujemo od ovih vrsta nebeskih objekata", rekao je Vang.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu