Nauka -

Poznati dobitnici Nobelove nagrade za fiziku

Dobitnici Nobelove nagrade za fiziku su Sjukuro Manabe, Klaus Haselman i Đorđo Parizi "za revolucionarni doprinos našem razumevanju složenih fizičkih sistema", saopštila je danas Švedska kraljevska akademija u Stokholmu, u sklopu nedelje objavljivanja laureta tih nagrada.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/Nobelprize.org
Foto: Printskrin/Nobelprize.org

Manabe i Haselman nagrađeni su za fizičko modeliranje varijabilnosti Zemljine klime i pouzdano predviđanje globalnog zagrevanja, a Parizi za otkrivanje međuodnosa i fluktuacija u fizičkim sistemima od atomskih do planetarnih razmera.

Podsetimo, prošlogodišnji dobitnici Nobela u oblasti fizike bili su naučnici Rodžer Penrouz, Rajnhard Gencel, i Andrea Gez za otkriće fenomena svemira - crne rupe.

U ponedeljak su Nobelovu nagradu za medicinu dobili američki naučnici za otkrića receptora temperature i dodira.

Nobelove nagrade postoje zahvaljujući švedskom naučniku i industrijalcu Alfredu Nobelu, pronalazaču dinamita, koji je želeo da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za doprinos čovečanstvu.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko milion evra), a novčani iznos nagrade se deli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

Ceremonija uručenja nagrada tradicionalno je 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu