Nauka -

Kineski astronauti se vratili na Zemlju FOTO

Tri kineska astronauta, prvi poslati u orbitu radi izgradnje svemirske stanice, završili su svoju tromesečnu misiju i bezbedno se vratili na Zemlju u petak.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pročitajte još:

Kineski rover na Marsu dobio ime po bogu vatre

I od Kine prve slike sa Marsa - misija uspešna

Povratna kapsula svemirskog broda sa ljudskom posadom "Šendžu-12", sa astronautima Nije Haišeng, Liju Boming i Tang Hongbo, sletela je u Dongfeng u autonomnoj oblasti Unutrašnja Mongolija na severu Kine.

Tri astronauta izašla su iz kapsule, svi u dobrom stanju.

Ovo je ujedno i prvi put da je mesto za sletanje Dongfeng korišćeno u potrazi i pronalaženju svemirske letelice sa posadom.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

17. juna svemirski brod Šendžu-12 lansiran je iz centra za lansiranje satelita Đijukuan na severozapadu Kine i pristao sa jezgrom svemirske stanice Tijanhe. Nakon pristajanja, tri astronauta su ušla u osnovni modul i započeli tromesečni boravak u svemiru.

Posada je dva puta izvodila vanbrodske aktivnosti, kao i seriju svemirskih naučnih i tehnoloških eksperimenata. Testirali su ključne tehnologije za izgradnju i rad svemirske stanice, koje se odnose na dugotrajne boravke astronauta, sistem za recikliranje i održavanje života, nabavku svemirskog materijala, vannastavne aktivnosti i operacije i održavanje u orbiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu