Nauka -

Verovali ili ne; Komete su "alkoholna" nebeska tela

Možda ne znate, ali komete su često "alkoholna" nebeska tela. Naime, kada se približe našem Suncu i zagreju, ona počinju da emituju alkoholna jedinjenja u svemir.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto:EPA/ ETIENNE LAURENT
Foto:EPA/ ETIENNE LAURENT

Izgleda da su neki od njih skloniji alkoholu od drugih. Nakon analize atmosfere (kome) komete 46P / Virtanen, koja je projurila unutrašnjim delom Sunčevog sistema 2018. godine, naučnici su primetili „abnormalno veliku“ količinu alkohola.

"46P / Virtanen ima jedan od najvećih odnosa alkohola i aldehida izmerenih u bilo kojoj kometi do danas. Ovo nam govori o načinu na koji su molekuli ugljenika, kiseonika i vodonika distribuirani u ranom Sunčevom sistemu, kada je Virtanen stvoren", rekla je planetarni naučnik Neil Delo Ruso sa Univerziteta "Johns Hopkins".

Stalan gost

Kometa 46P / Virtanen prilično je redovan posetilac unutrašnjeg dela Sunčevog sistema. Vrti se oko Sunca svakih 5,4 godine, ponekad se približava toliko Zemlji da možemo da je vidimo na noćnom nebu golim okom, piše "Science Alert".

Tokom svoje poslednje posete, u decembru 2018. godine, približio nam se u blizini 11,6 miliona kilometara, ili oko 30 puta više od prosečne udaljenosti između Zemlje i Meseca.

Astronomi su iskoristili ovu priliku da ga prouče koristeći Spektrograf bliske infracrvene spektrografije Keck opservatorije (NIRSPEC). Koristeći ovaj uređaj, analizirali su sunčevu svetlost koja prolazi kroz komu komete kako bi utvrdili njen hemijski sastav.

Šta nam kometa može reći?

Komete mogu da nam kažu mnogo o spoljnom delu Sunčevog sistema. Komete se razlikuju od asteroida po tome što se sastoje od različitih smrznutih jedinjenja. Asteroidi su, ipak, uglavnom kamena ili metalna nebeska tela.

Tokom većeg dela putanje komete ona je smrznuta, ali kada se kometa približi dovoljno Suncu, led počinje da se sublimira (prelazi iz čvrstog u gasovito stanje) i izbacuje prašinu sa površine, stvarajući prašnjavu i gasovitu kovertu.

Ovaj materijal formira repove plina i prašine, po kojima su komete poznate i kojima mogu zahvaliti na lepoti.

Budući da je ovaj materijal zamrznut u kometu još od vremena kada je nastao, od ranog perioda Sunčevog sistema, kada se sublimira, nudi nam informacije o sastavu praiskonskog oblaka gasa iz kojeg potiče sam Sunčev sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu