Nauka -

Nove pretpostavke kako je izgledala šetnja poslednjih dinosaurusa

Naučnici su otkrili otiske poslednjeg dinosaurusa koji je šetao tlom današnje Velike Britanije, pre 110 miliona godina, u blizini Belih litica Dovera.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija/Foto: Profimedia/ANP REMKO DE WAAL
Ilustracija/Foto: Profimedia/ANP REMKO DE WAAL

Otisci su otkriveni na liticama i u priobalju Fokstona u Kentu, kada su olujni vetrovi otkrili i fosile u tom području.

Veruje se da tragovi potiču od najmanje šest vrsta dinosaurusa – uključujući ankilosauruse, oklopne dinosauruse kolosalnog izgleda, teropode, dinosauruse koji jedu meso poput tiranosaurus reksa, i ornitopode, dinosauruse sa karličnim kostima nalik ptičjim, koji jedu biljke.

"Ovi tragovi dinosaurusa su prvi takvi pronađeni u slojevima poznatim kao Fokstonova formacija, i ovo je prilično je izvanredno otkriće jer je moguće da je reč o dinosaurusima koji su u tom području bili među poslednjima – pre nego što su izumrli", rekao je Dejvid Martil, profesor paleobiologije na Univerzitetu u Portsmutu.

Otiske je pronašao Filip Hedlend, kolekcionar i kustos u muzeju i umetničkoj galeriji Hejstings.

"Još 2011. godine naišao sam na neobične otiske u formaciji stena u Fokstonu. Činilo se da ih ima više i sve što sam mogao da pomislim je da su to možda otisci stopala dinosaurusa. To se kosilo s onim što većina geologa smatra za ovaj predeo, ali ja sam, u potrazi za još otisaka stopala, uspevao stalno da pronalazim one koji su bili još lepši i bolji", rekao je Hedlend, koji je dodao da je morao da se potrudi da naučna zajednica prihvati njegove dokaze kao ispravne, i da je zbog toga za pomoć zamolio stručnjake sa Univerziteta u Portsmutu – da bi verifikovao ono što je pronašao.

Većina nalaza su izolovani otisci stopala, ali jedno otkriće obuhvata šest otisaka stopala – čineći pravu "stazu kretanja".

Ova staza otisaka je, kada su u pitanju otisci, po veličini slična stazi koju prave slonovi, a utvrđeno je da je verovatno u pitanju ornitopodiknus, čiji su slični, ali manji otisci stopala pronađeni u Kini, i koji potiču iz istog perioda.

Najveći pronađeni otisak – širine 80 centimetara i dužine 65 centimetara – pripada dinosaurusu sličnom iguanodonu.

Iguanodoni su takođe jeli biljke, rasli su do 10 metara visine i hodali su na dve noge ili na sve četiri.

Profesor Martil je rekao: "Fascinantno je pronaći takav niz vrsta na jednom mestu. Verovatno su boravili u blizini obale tražeći hranu."

Rezultati istraživanja objavljeni su u Zborniku udruženja geologa, a neki od otisaka stopala trenutno su izloženi u muzeju Fokston.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu