Nauka -

Australija je dom nove vrste dinosaurusa - dugačak kao košarkaški teren

U Australiji su otkriveni ostaci dosad mepoznate vrste dinosaurusa - Australotitan cooperensis, koja je ujedno i najveća u toj zemlji.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Fosil dinosaurusa, koji su naučnici nazvali Kuper, pronađen je na jugozapadu Kvinslenda 2007. godine, u reci Kuper krik. Međutim, kostur je godinama ostao misterija, a tek sada je naučno kategorizovan, piše CNN.

Stručnjaci muzeja istorije prirode "Eromanga" i muzeja "Kvinslend" objavili su juče svoja otkrića u naučnom časopisu "Peer J".

Smatraju da je Kuper živeo na Zemlji pre više od 90 miliona godina. Radi se o titanosaurusu - ogromnom biljojedu koji pripada porodici sauropoda, najvećoj vrsti dinosaurusa.

Procenjuje se da je ovaj titanosaurus, sa dugim vratom i repom, mogao da bude visok od 5 do 6,5 metara i dugačak otprilike 30 metara, kao košarkaški teren.

Paleontološkinja Robin Makenzi rekla je da su naučnici na osnovu veličine kostiju utvrdili da se radi o velikoj vrsti dinosaurusa.

"Komadi kostiju su bili prilično veliki i krupni. Izmerili smo ih i uporedili sa drugim vrstama u Australiji i drugim delovima sveta", rekla je Robin Makenzi.

Utvrđeno je da je Kuper povezan sa još tri australijska sauropoda koja su otkrivena severnije u gradu Vinton, što znači da bi se na tom području moglo naći još ostataka ovih drevnih stvorenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu