Nauka -

Otkriveni tragovi brutalnih sukoba od pre 13.400 godina

Među plemenskim grupama koje su naseljavale istočnu obalu Nila u severnom Sudanu pre oko 13.400 godina, mir nije uvek vladao, što otkrivaju ranjena tela sahranjena na groblju na jednom od najstarijih mesta na svetu.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto:EPA/ VALENTIN FLAURAUD
Foto:EPA/ VALENTIN FLAURAUD

Naučnici su u četvrtak rekli da je nova analiza ostataka groblja "Jebel Sahabe", iskopana 1960-ih, pružila novi uvid u ovo praistorijsko krvoproliće, uključujući dokaze da je bilo više nasilnih sukoba, a ne jednog smrtonosnog obračuna, kako se ranije verovalo.

Ostaci skeleta 61. muškarca, žene i dece otkrivaju da na 41 telu postoje tragovi najmanje jedne rane, uglavnom od koplja ili strele. U nekima su otkrivene zaceljene rane, što ukazuje da je osoba preživela tuču.

Njih 16 imalo je i zaceljene i nezaceljene rane, pa se veruje da su preživeli jednu borbu, a u drugoj poginuli. Mikroskopskim pregledom kostiju otkriveni su ostaci kamenog oružja.

Originalna analiza iz 1960-ih identifikovala je samo 20 ljudi sa ranama, a nijedna nije imala zarasle rane. Široko nasilje jednako je pogađalo muškarce i žene, a bilo je i ranjenih četvorogodišnjaka, rekla je paleoantropologinja Izabel Krevekoeur iz Francuskog nacionalnog centra za naučna istraživanja na Univerzitetu u Bordeauku, vodeća autorka studije objavljene u časopisu "Scientific Reports".

"Čini se da je jedno od glavnih smrtonosnih svojstava rezanje i prouzrokovanje gubitka krvi", rekla je Krevekoeur.

Iako se koplja i strele mogu ispaliti iz daljine, postoje i dokazi o bliskoj borbi sa brojnim slučajevima preloma, udaraca podlakticom i slomljenih kostiju ruke.

Sakupljači lovaca u to vreme su živeli u dolini Nila, pre razvoja poljoprivrede. Lovili su sisare poput antilope, ribe i sakupljali biljke i korenje. Njihove grupe su bile male, verovatno do najviše stotinu ljudi.

Iako nije poznato zašto su se borili, borbe su se odvijale u vreme klimatskih promena i prelaska iz sušnog u vlažniji period, sa nizom velikih poplava, koje su mogle da izazovu konkurenciju među suparničkim klanovima za resurse i teritoriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu