Nauka -

Veliko priznanje srpskoj matematici

Dr. Melaniji Mitrović, profesoru matematike na Mašinskom fakultetu u Nišu i rukovodiocu Centra za primenjenu matematiku ovog fakulteta, CAM-FMEN, dodeljena je ICMPA profesura (ICMPA Professorship Award) – priznanje o počasnoj (trajnoj) profesuri pri ICMPA-UNESCO Chair, Univerzitet u Kotonou, Republika Benin.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Imajući u vidu značaj i uticaj koje fundamentalne nauke imaju na razvoj ostalih naučnih disciplina kao i društva u celini, naučnici sa eminentnih visokoškolskih ustanova širom sveta, učesnici druge međunarodne konferencije "Contemporary Problems in Mathematical Physics"(COPROMAPH2) održane novembra 2001. godine u Kotonou, odlučili su da formiraju nadnacionalnu visokoškolsku ustanovu International Chair in Mathematical Physics and Applications, poznatu i pod akronimom ICMPA a sa ciljem da se na adekvatan način podrži razvoj matematičkih nauka i teorijske fizike i njihovih primena u Africi.

ICMPA u aprilu 2006. godine postaje UNESCO Chair of Mathematical Physics and Applications (ICMPA-UNESCO Chair) a kao i posledica uspešnih zajedničkih naučnih aktivnosti započetim sa UNESCO od 2002. godine. Na čelu ove renomirane visokoškolske ustanove je, kao njen predsednik, akademik profesor Mahouton Norbert Hounkonnou, predsednik Mreže naučnih akademija Afrike, NASAC.

Na osnovu krajnje rigorozne recenzentske procedure, a na osnovu kvaliteta, originalnosti i inovativnosti njihovog naučnog rada, gostujućim naučnicima i istaknutim naučnim saradnicima, ICMPA-UNESCO Chair dodeljuje ICMPA profesuru čime oni bivaju priznati kao trajni predavači pri ovoj ustanovi.

Ovo je najveće priznanje koje Naučno-savetodavna komisija ICMPA-UNESCO Chair dodeljuje naučnicima za njihov naučni doprinos, a u čast njihovih zasluga i izvrsnosti u nauci.

Do danas, jedina naučnica među laureatima jeste srpska naučnica, profesorka Melanija Mitrović sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu. Ovakvo priznanje daje laureatima za pravo da sprovode svoje naučne aktivnosti i pod pokroviteljstvom ICMPA-UNESCO Chair, kao i da budu podržani i preporučeni od strane ove institucije za napredak u međunarodnoj naučnoj zajednici.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

"Dozvolite mi a parafraziram deo govora Ernesta Hemingveja koji je pročitan u njegovo ime 15. oktobra 1954. u Stokholmu na ceremoniji dodele Nobelove nagrade za književnost, jer mi, u ovom trenutku, ponestaju reči. Nemajući veštinu za pripremanje govora niti govorničke veštine želim da se, najpre, zhvalim kolegama sa ICMPA-UNESCO Chair, Univerziteta u Kotonou, na ovom viskom priznanju. Za posvećenog naučnika svaka nagrada bi trebalo da bude novi početak gde on ili ona nastavljaju da tragaju za nečim što je izvan postignutog – za nečim što nikad nije urađeno. Ponekad, uz malo sreće i mnogo rada, uspeva se u tome", izjavila je prof. dr Melanija Mitrović, ne krijući uzbuđenje i zahvalnost zbog dobijenog priznanja.

Profesor dr Melanija Mitrović je svojim dosadašnjim naučnim radom u oblasti algebre dala značajan doprinos njenom razvoju koji se ogleda kako u proširivanju postojećih znanja tako i u zasnivanju potpuno novih algebarskih teorija. Bila je i jeste angažovana na izođenju nastave ili dela nastave sa matematičkim sadržajem na svim nivoima studiranja kako u zemlji tako i u inostranstvu. Pozivni je predavač i gostujući profesor na vodećim svetskim univerzitetima među kojima su: Malardalen University, Uppsala University, Stockholm University (Švedska), Bar-Ilan University (Izrael), TU Wien (Austrija), UTAD, University of Minho (Portugalija), Politecnico (Italija). Autor je poznate naučne monografije od nacionalnog značaja na engleskom jeziku iz oblasti teorije semigrupa.

Objavljivala je i objavljuje svoje naučne radove u renomiranim međunarodnim časopisima. Predsednik je rganizacionih odbora i član programskih odbora prestižnih međunarodnih naučnih konferencija u zemlji i inostranstvu. Za svoj istrajni rad na promociji fakulteta, Univerziteta u Nišu, a posebno za inovativnost u algebri, nagrađena je Poveljom Mašinskog fakulteta u Nišu 2019. godine. Aktivan učesnik kako projekata koje finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, tako i projekata finansiranih od odgovarajućih institutcija susednih zemalja ili EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu