Nauka -

Rover se prvi put provozao Marsom - pogledajte šta je zabeležio FOTO

Cilj misije na Marsu jeste da se nađu optencijalni znakovi drevnog mikrobnog života. Upravo u tu svrhu, NASA je poslala rover pod imenom "Istrajnost", koji se prvi put provozao površinom "crvene planete".

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/NASA/JPL-Caltech
EPA-EFE/NASA/JPL-Caltech

I, ima li Marsovaca na Marsu? Rover poslao prve fotografije FOTO/VIDEO

Kako je Srpkinja spustila rover na Mars?

Rover će analizirati geologiju Marsa, a trebalo bi da u sklopu ove misije prvi put budu uskladišteni uzorci marskovskih stena i regollita.

Sleteo je u neistraženo područje - krater nazvan Jezero, po opštini u BiH. Neke od udubina koje vode do ovog kratera zovu se Sava, Neretva Piva i Una.

EPA-EFE/NASA/JPL-Caltech
EPA-EFE/NASA/JPL-Caltech

Upravo je krater Jezero jedno od najboljih mesta za pokušaj da se nađe trag drevnog života, jer se pretpostavlja da je pre skoro 4 milijarde godina bio ispunjen vodom.

EPA-EFE/NASA/JPL-Caltech
EPA-EFE/NASA/JPL-Caltech

Naslage u krateru su bogate mineralima koji se obično stvaraju kada je voda prisutna, na osnovu onoga što NASA do sada zna. U sličnim sedimentima na Zemlji, obično se pronađu fosili.

U sklopu narednih misija, NASA planira da pošalje letelice koje bi na Zemlju vratile uzorke prikupljene od strane rovera "Istrajnost", radi daljeg ispitivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu