Nauka -

NASA vraća sondu iz svemira: Osiris-Rex uskoro kreće nazad

Sonda američke svemirske agencije NASA pod nazivom OSIRIS-REx krenuće nazad na Zemlju u maju, a očekuje se da će sleteti u septembru.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Profimedia
Ilustracija: Profimedia

OSIRIS-REx će uskoro napustiti asteroid Benu, a 10. maja će započeti svoje putovanje na Zemlju, dve i po godine nakon što je stigao do pomenutog asteroida.

NASA je lansirala ovu letelicu 2016. godine, sa ciljem da prikupi uzorke asteroida Benu u nadi da će ih moći analizirati te da će oni pružiti bolji uvid u formiranje Sunčevog sistema i začetak života na Zemlji, prenosi portal Kliks.

Sonda je posmatrala površinu asteroida mesecima nakon što je stigla do njega, kako bi se pronašla idealna lokacija za prikupljanje uzoraka. U oktobru 2020. godine je konačno dodirnula površinu tek toliko da bi prikupila uzorke za analizu.

Zapravo, sonda je prikupila i više od željenih 60 grama, zbog čega je došlo do curenja. NASA je ubrzala proces kako bi osigurala uzorke.

Majkl Moro, zamenik menadžera zaduženog za OSIRIS-REx projekat, izjavio je kako postoji mogućnost da sonda još jednom proleti pored asteroida u aprilu, a tu mogućnost će proceniti tim.

Očekuje se da će OSIRIS-REx sleteti na Zemlju u septembru 2023. godine. Dok se bude približavala našoj planeti, sonda će ispustiti rezervoar sa uzorcima, koji će sleteti u SAD (tačnije u Jutu) uz pomoć padobrana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu