Nauka -

Naučnici stvorili veštačku kožu koja "oseća"

Singapurski naučnici razvili su "elektronsku kožu" koja je sposobna da oseti dodir, što je inovacija za koju veruju da će pomoći ljudima s veštačkim protezama da prepoznaju predmete i osete njihovu teksturu, pa čak i temperaturu i bol.

Izvor: Hina, N1
Podeli
Ilustracija/Foto: depositphoto/Wavebreakmedia
Ilustracija/Foto: depositphoto/Wavebreakmedia

"Kožu" nazvanu ACES čini do stotinu malih senzora i veličine je jednog kvadratnog centimetra.

Naučnici s Nacionalnog univerziteta Singapur kažu da taj uređaj može da procesuira informacije brže od ljudskog nervnog sistema i sposoban je da prepozna 20 do 30 različitih tekstura te može da čita Brajevo pismo s više od 90 odsto tačnosti.

Ljudi moraju da "klize" prstom po predmetu kako bi osetili teksturu, ali ova koža sa samo jednim dodirom može prepoznati teksturu različiste čvrstoće, kaže lider tima Benjamin Te, dodajući da algoritmi veštačke inteligencije omogućavaju uređaju brzo učenje.

Demonstracija je pokazala kako uređaj može da prepozna da je loptica za rešavanje stresa mekana i odredi da je plastična lopta tvrda.

"Kad izgubite osećaj dodira osećate utrnutost... osobe koje nose proteze imaju taj problem", kaže Te.

"Stvaranjem veštačke verzije kože za njihove proteze ponovo mogu rukom da osete toplinu i osete mekano ili koliko je tvrdo to što drže u ruci", kaže Te.

On dodaje da je koncept rezultat inspiracije scenom iz trilogije "Ratova zvezda" u kojoj lik Luk Skajvoker gubi desnu ruku i dobija robotsku kojom, kako se čini, može da osetiti dodir.

Tehnologija je još u eksperimentalnoj fazi ali postoji izuzetni interes posebno medicinske zajednice, kaže Te.

Njegov tim već je izumeo transparentnu kožu koja može sama da se obnovi kad se pocepa i materijal koji isijava svetlo za elektronske uređaje, kaže Te.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu