Nauka -

Arktik beleži rekordno visoke temperature, na jednom mestu čak 38 stepeni

Ruski Arktik je u junu zabeležio rekordne temperature koje su uzrokovale velike požare u tundri, izjavio je u utorak direktor ruske meteorološke službe, povezujući anomalije sa klimatskim promenama.

Podeli
Foto: depositphotos/ VladisChern
Foto: depositphotos/ VladisChern

"Imali smo izuzetno neobične vremenske uslove u junu i rekordi su se lako oborili", izjavio je Roman Vilfand na konferenciji za novinare u Moskvi.
Istakao je, između ostalog, novi rekord u arktičkom gradu Verkhoyansk, gde je 17. juna izmereno 38 stepeni Celzijusa.

"Neverovatno je", rekao je, precizirajući da je u tom gradu krajem 19. veka izmerena rekordno niska temperatura od 67,8 stepeni ispod nule.
Sela u tundri, područja prekrivena travom i niskim rastinjem karakterističnim za Arktik, suočavaju se sa velikim požarima.

Prema Vilfandu, rastuće temperature i sunčano vreme na krajnjem severu uzrokovane su klimatskim promenama i promenama cirkulacije vazduha, pri čemu češći polarni anticikloni donose sunčano vreme.

Leti odsustvo oblaka uzrokovanih anticiklonama zagreva Arktik, objasnio je.
"Meteorolozi ranije nisu često bili svedoci opasnih požara u polarnim regionima", rekao je, primetivši da su anticikloni postali mnogo češći i teško ih je predvideti.
"To je glavni problem i jedna od posledica klimatskih promena", rekao je.

Požari izazvani visokim temperaturama pokreću začarani krug jer se pepeo iz vatre taloži u polarnim predelima, što uzrokuje brži topljenje leda, što inače reflektuje sunčeve zrake i sprečava zagrevanje tla, objašnjava.

Prema zvaničnim procenama, Rusija se zagreva oko 2,5 puta brže od ostatka sveta zbog svojih ogromnih arktičkih prostranstva.

Ruski predsednik Vladimir Putin ističe prednosti podizanja temperatura za otvaranje novih morskih traka na severu i za lakše korišćenje resursa.
Klimatske promene, međutim, prete iz večnog leda, trajno smrznutog tla koje pokriva 65 odsto Rusije i na kojem je izgrađeno puno infrastrukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu