Nauka -

Pronađen "kosmički ubica": Svemirske agencije rešavaju misteriju neuhvatljive crne rupe

Naučnici su pronašli crnu rupu "kosmički ubica" koja bi mogla biti dugo očekivana karika koja nedostaje i razrešava jednu od misterija kosmosa.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija, Foto: Getty Images, Getty Images / Handout
Ilustracija, Foto: Getty Images, Getty Images / Handout

Smatra se da je crna rupa primer objekta "srednje mase", za koji naučnici dugo misle da postoji, ali za koji nisu imali dovoljno dokaza o njenom postojanju.

Nova istraživanja najbolji su dokaz o takvim crnim rupama srednje veličine, koje su se do sada za naučnike bila misterija. Crne rupe su oko 50.000 puta veće od našeg Sunca, manje od supermasivne crne rupe koja bi nastanila jezgro velikih galaksija, ali veće od one nastale urušavanjem masivnih zvezda.

Naučnici su i ranije videli dokaze o takvim crnim rupama, ali novo otkriće je najubedljiviji primer takve pojave.

Astronomi su prikupili nove dokaze kada je crna rupa bila odgovorna za ono što je NASA nazvala "kosmičkim ubistvom". Primećen je kada je uništio zvezdu koja se preblizu približavala, i time upozorila naučnike o svom postojanju.

Da bi ga uočili, astronomi su morali da koriste dve rendgenske opservatorije - jednu od NASA a drugu od Evropske svemirske agencije - kao i svemirski teleskop Habl. Kombinovanjem opažanja sva tri satelita uspeli su da pronađu snažni bljesak iks zraka do njihovog izvora.

"Crne rupe srednje mase su veoma neuhvatljivi objekti i zato je kritično pažljivo razmotriti i isključiti alternativna objašnjenja za svaki pojedinačni slučaj. To je ono što nam je Habl dozvolio da uradimo za našeg kandidata", rekao je Dačeng Lin sa Univerziteta u Nju Hempšira, glavni istraživač studije.

Nagoveštaji o mogućoj crnoj rupi prvi put su pronađeni kada su rendgenski opservatoriji NASA i ESA 2006. godine pokupili snažni bljesak iks zraka koji su stigli negde u svemiru.

Podaci nisu bili dovoljni da odluče da li je bljesak došao iz ili van naše galaksije. Astronomi su mogli samo da kažu da ju je verovatno izazvala zvezda koja se pocepala kad se približila moćnom objektu poput crne rupe.

Naučnici su bili iznenađeni kada su otkrili da bljesak nije došao iz centra galaksije, gde bi se očekivalo da se nađe takva ogromna crna rupa. To je bila prva sugestija da bi zvezdu mogla biti rastrzana crnom rupom srednje mase, piše "Independent"

Drugo objašnjenje je bilo da je slop zraka mogao biti poslat iz naše sopstvene galaksije, Mlečnog puta. Podaci su mogli biti rezultat neutronske zvezde - zdrobljenih ostataka zvezde koja je eksplodirala - koja se hladila nakon zagrevanja.

Kada je svemirski teleskop Habl bio uperen prema izvoru rendgenskih zraka, došli su do zaključka da, ne samo da se crna rupa nalazi izvan našeg Mlečnog puta, već i da dolazi upravo iz takvog mesta za koje su astronomi pretpostavljali da će biti dom crnih rupa srednje veličine, odnosno IMBH.

Otkrivanje takve IMBH odgovorilo bi na mnoštvo pitanja o kosmosu, uključujući i misteriju gde oni "vrebaju" sve ovo vreme. Ali, Lin i njegov tim ovim otkrićem otvaraju i druge misterije, za koje se nadaju da će ih rešiti dodatnim istraživačkim radom, poput toga da li će IMBH moći da preraste u najveći astronomski objekat koji postoji u svemiru - supermasivnu crnu rupu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu