Nauka -

Naučnici došli do uzbudljivog otkrića: Saznanja o Marsu omogućavaju dublje istraživanje

Svemirska letelica koju je NASA poslala da istražuje ispod površine Marsa došla je do prvih značajnih otkrića.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos,Helen_F
Foto: Depositphotos,Helen_F

Istraživanje pokazuje da je ova planeta definitivno seizmički aktivna, odnosno sklona potresima. Ti potresi mogli bi da osvetle nove načine na koje će se Mars formirati, kao i ostatak Sunčevog sistema.

Ostali nalazi svemirske letelice Insajt pokazuju da je Marsovo magnetno polje deset puta jače od očekivanog.

Insajt je sleteo na Mars u novembru 2018. godine, nakon putovanja tokom koga je prešao oko 480 miliona kilometara u periodu od skoro sedam meseci. Od tada se ispituje šta postoji ispod površine Marsa.

Istraživači kažu da ovo pruža snažne dokaze da seizmička aktivnost na Marsu nije samo posledica hlađenja i smanjivanja planete, već je uzrokovana i time što se tektonske ploče pomeraju jedna ka drugoj, ili jedna od druge.

"Ovi niskofrekventni događaji bili su zaista uzbudljivi, jer znamo kako da ih analiziramo i da izvučemo informacije o podzemnoj strukturi", rekao je Vedran Lekić, vanredni profesor geologije i koautor studije.

"Na osnovu načina na koji se različiti talasi šire kroz kore, možemo da indentifikujemo geološke slojeve unutar planete i da odredimo udaljenost i lokaciju do izvora ovih potresa."

Pored toga, istraživači su otkrili da je vreme na Marsu slično onom na Zemlji, ali sa ključnim razlikama, kao što su jači dnevni atmosferski pritisak i oscilacije temperature.

Očekuje se da će misija u koju je NASA uložila oko 820 miliona dolara da traje još godinu dana, piše Independent.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu