Nauka -

Odakle stižu signali iz svemira? Izvor udaljen 500 miliona svetlosnih godina

Astronomi su identifikovali prvi pouzdani obrazac izvora brzih radio-talasa iz dubina svemira, ali još ne znaju šta je uzrok te pojave. Takvi signali zbunjuju naučnike od njihovog otkrića 2014. godine, jer je njihovo poreklo potpuna misterija.

Izvor: B92, dailymail rts
Podeli
Foto: depositphoto/Shad.off
Foto: depositphoto/Shad.off

Naučnici su utvrdili da je izvor emitovanja signala udaljen 500 miliona svetlosnih godina, i da pokazuje specifičan obrazac. Svojevrsne erupcije u svemiru zovu se FRB, odnosno – brzo emitovanje radio-talasa.

Utvrđeni izvor naime emituje signal u trajanju od nekoliko milisekundi jednom na sat, tokom četiri dana. Potom se aktivnost prekida na 12 dana, a onda sledi opet ciklus emitovanja od četiri dana. Dakle, utvrđen je 16-dnevni ciklus.

Ovo je prvi put da su astronomi primetili ovakvu vrstu obrasca, ali detalji još nisu poznati.

Međutim, naučnici su isključili mogućnost da je reč o komunikaciji koju pokušavaju da uspostave vanzemaljci, jer bi 16 dana za poruku, kako tvrde, bilo nepraktično i neefikasno.

Obrazac su otkrili istraživači u programu "Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment", nakon 400 dana posmatranja.

Neki signali koji stignu do Zemlje su jednokratni, dolaze sporadično i bez šeme, neki se ponavljaju nekoliko puta.

Sada su astronomi dokazali da u slučaju koji su istraživali, postoji utvrđena šema emitovanja.

„Ovo je veoma značajno. Potencijalno nas može odvesti u zanimljivom pravcu da bismo došli do izvora ovih ponavljenih emisija“, rekao je Dankan Lorimer, astrofizičar sa Univerziteta Zapadna Virdžinija.

Od prvog otkrića ovakvih emitovanja 2014. godine, tražio se obrazac u nizu sporadičnih i vremenski nepravilnih emitovanja.

Doktor Leon Ostrum iz Holandskog instituta za radio astronomiju rekao je da, uprkos činjenici da se još ne zna šta uzrokuje signale, i šta im je izvor, sa sigurnošću se zna „šta nije njihov izvor“.

„Da je u pitanju emiter poruke vanzemaljaca, mislio bih da bi se to emitovalo brže, jer period od 16 dana nije efikasan za komunikaciju. Zamislite da dobijate jedan signal svakih 16 dana – bila bi vam potrebna večnost da razmenjujete poruke“, zaključio je dr Ostrum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu