Nauka -

Naučnici dizajniraju moćni teleskop za otkrivanje vanzemaljskih civilizacija?

Ruski naučnici su počeli da dizajniraju teleskop koji će moći da se koristi za lociranje signala vanzemaljskih civilizacija, ako se oni nalaze u okviru optičkog opsega, izjavio je ruski naučnik Aleksandar Panov.

Izvor: Sputnik
Podeli
Ilustracija/Foto: clearviewstock /depositphotos
Ilustracija/Foto: clearviewstock /depositphotos

"Glavna namena teleskopa će biti monitoring kosmičkih zraka. Ipak, pomoću tog instrumenta moći će da se prate i jaki kratki optički bleskovi - optički tranzijenti. Uređaj se može koristiti za traženje veštačkih vanzemaljskih signala. Šta su to jaki bleskovi? Moguće je da neko na Zemlju ne šalje signale u radijskom opsegu, nego preko laserskog kanala", objašnjava Panov.

Civilizacija na Zemlji je takođe sposobna da napravi laserski uređaj za prenos poruka u optičkom opsegu na kosmičke udaljenosti.

Ruski teleskop traga za džinovskim vanzemaljskim građevinama

Prema rečima Panova, ruska astrofizička kosmička opservatorija "Spektar-M" (projekat „Milimetron“), pored svog glavnog zadatka istraživanja kosmosa u milimetarskom talasnom opsegu, moći će da traži i džinovske građevine vanzemaljskih civilizacija.

Projekat SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence, Potraga za vanzemaljskom civilizacijom) jeste zajednički naziv za projekte koje realizuju naučnici iz celog sveta u cilju potrage za vanzemaljskim tragovima svesnog uma.

"Te građevine bi morale da su vrlo uočljive pri infracrvenom zračenju, ako je unutra održiva temperatura za životnu aktivnost živih bića. Deo naučnog programa u Rusiji koji je baziran na stvaranju teleskopa 'Spektar-M' (projekat 'Milimetron') orijentisan je na taj zadatak", dodao je on.

Prvi put je ideju o mogućnosti postojanja astroinženjerskih objekata, koje su izgradile visokorazvijene vanzemaljske civilizacije, prezentovao pre više od pola veka američki teoretičar fizike Frimen Dajson. On je pretpostavio da radi dobijanja celokupne energije za osvetljenje svoje civilizacije, vanzemaljci mogu da ga zaključaju u sferu. Ova ideja je dobila naziv "Dajsonova sfera".

Panov je podsetio na poznatog kandidata za te astroinženjerske objekte - zvezdu Tabi u sazvežđu "Labuda" kod koje su ustanovljeni neobični periodi promene osvetljenosti. Međutim, nema dokaza da su za zatamnjenje zvezde odgovorni neki vanzemaljski objekti.

U 2013. godini je planirano da "Milimetron" počne da radi 2019. godine. Pri formiranju Federalnog kosmičkog programa za 2016-2025. godinu, zbog sekvestra, "Milimetron" je ipak izostavljen iz programa i biće ponovo uključen za sledeći period, a početak rada nije planiran pre 2027. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu