Ljubimac -

Bolesti mačaka za koje bi svi vlasnici trebalo da znaju

Mačke vole društvo,a ako vam se čini da vas vaš ljubimac ignoriše i krije se od vas, možda je znak da nešto nije u redu sa njegovim zdravstvenim stanjem.

Izvor: B92, index.hr
Podeli
Foto: Magui RF/Shutterstock
Foto: Magui RF/Shutterstock

Postoji mnogo zaraznih bolesti kod mačaka, a u zavistnosti od vrste, ove bolesti mogu da budu nasledne ili pak bazirane na mačjoj DNK, piše Index.hr.

Svaki vlasnik kućnog ljubimca može da prepozna kada je njegova mačka bolesna,a pa ukoliko primetite da se ponaša čudno i da joj je loše, odmah je odvedite kod veterinara.

U nastavku vam predstavljamo uobičajene bolesti mačaka za koje bi vlasnici trebalo da znaju.

Mačja panleukopenija

Mačja panleukopenija, poznata i kao mačja kuga, vrlo je zarazna i ozbiljna virusna mačja bolest. Verovatnost oporavka za zaražene mačiće mlađe od osam nedelja vrlo je niska, dok starije mačke imaju veće šanse za preživljavanje ako se adekvatnom lečenju pristupi dovoljno rano. Mačja kuga i mačji parvovirus obično se mešaju jedno sa drugim, ali nisu ista bolest jer ih uzrokuju različiti virusi.

Kalicivirus

Kalicivirus je isto vrlo zarazan te uzrokuje blage do teške respiratorne infekcije i bolesti usne duplje kod mačaka. Najčešće se javlja kod mačaka u skloništima ili kod onih mačaka koje se koriste za razmnožavanje te se često viđa kod usvojenih mačaka. Pretežno zahvata mačiće te se većina mačaka oporavi od ovog virusa uz odgovarajuće lečenje iako neki retki sojevi mogu da budu smrtonosni.

Virus herpesa

Virus herpesa, poznat i kao mačji grip, zarazna je bolest uzrokovana mačjim herpesvirusom tipa 1 (FHV-1). Mačke se zaraze ovim virusom u kontaktu sa česticama virusa kroz sekret iz nosa ili očiju.

Ovaj virus je specifičan za mačju vrstu i poznato je da uzrokuje infekciju kod domaćih ili divljih mačaka. Lečenje se određuje prema specifičnim kliničkim znakovima i problemima koje mačka pokazuje.

Druge bolesti mačaka

"Druge uobičajene bolesti uključuju gljivične infekcije kao što su lišajevi i alergijski dermatitis uzrokovan buvama, ušne grinje, FIP - mačji infektivni peritonitis, leukemija i piometra te mastitis, koji su česti kod nesterilisanih mačaka, kao i mačaka dojilja", kaže Devanshi Shah, osnivač i izvršni direktor Udruženja za životinje PetKonnect.

Važno je da vlasnici mačaka, posebno mladih mačića, prouče navedene bolesti da mogu uočiti rane znakove te odmah pristupe lečenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu