Ljubimac -

Najnovija istraživanja otkrivaju šta su sve u stanju da upamte mačke

Iako ima mnogo priča o mačkama i njihovom posebnom karakteru, čini se da su one "sebična" stvorenja, ali sada takve priče mogu da se zaborave. Prema najnovijim istraživanjima, mačke su u stanju da pamte ime svog vlasnika, ali i drugih kućnih ljubimaca u njihovoj blizini.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto:EPA/ MARCIN BIELECKI
Foto:EPA/ MARCIN BIELECKI

Kada su kućni ljubimci u pitanju, svi su, baš kao i ljudi, drugačiji.

Dok su neki otvoreni za društvo i maženje, drugi vole da budu ostavljeni sami, a promene raspoloženja se uglavnom pripisuju mačkama za koje mnogi smatraju da su životinje koje vole da je po njihovom.

Zbog toga ih mnogi smatraju sebičnim ljubimcima, ali najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports pokazalo je da im je zaista stalo do svog okruženja i ljudi u njemu.

Istraživači iz Japana su posmatrali 48 mačaka koje su živele sa još najmanje dva kućna ljubimca, bilo u porodičnoj kući ili drugom zatvorenom okruženju, i otkrili da ne samo da znaju imena svojih vlasnika, već i imena svojih mačjih prijatelja.

Mačkama su pušteni video snimci njihovih vlasnika kako dozivaju mačku sa kojom žive, a istovremeno su puštali fotografije ili tih ili drugih mačaka na ekran.

Ispostavilo se da je 19 mačaka pogledalo fotografiju mačke koju vlasnik nije duže zvao, što je uobičajena reakcija kada se životinje iznenade.

Poseban eksperiment pokazao je mačkama fotografiju svog vlasnika dok ih je vlasnik zvao, a pokazalo se da su oni koji žive u većoj porodici duže gledali kada se fotografija i ime ne poklapaju.

Autori sa Univerziteta Kjoto rekli su da rezultati pokazuju da mačke znaju imena jedna druge, a verovatno i imena svojih vlasnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu