Ljubimac -

Najpopularnije rase pasa u 2021. - 31. godinu jedna vrsta na prvom mestu

Američki kinološki klub objavio je svoju godišnju listu najpopularnijih rasa pasa, a 31 godinu zaredom jedan pas je prvi na listi.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Julia Zavalishina/Shutterstock
Foto: Julia Zavalishina/Shutterstock

Svake godine Američki kinološki klub, neprofitni registar čistokrvnih pasa u SAD, koristi svoje podatke za sastavljanje liste najpopularnijih pasmina. Ove godine labradoru su se pridružili francuski buldog, zlatni retriver i nemački ovčar na prvim mestima, a većina pasa zadržala je svoju popularnost iz 2020. godine.

Međutim, došlo je do nekih promena na spisku. Pudlica, pas poznat po svojoj prepoznatljivoj kovrdžavoj dlaci, probio se među prvih pet po prvi put od 1997. godine, pobijedivši buldoga. Poljski španijel popeo se za 24 mesta i dosegao 136. mesto, dok je biver terijer, dugodlaki pas kog je Američki kinološki klub prvi put priznao 2021, debitovao je na lestvici na 83. mestu.

Ovo su najpopularnije pasmine pasa 2021. godine:

1. Labrador retriver

2. Francuski buldog

3. Zlatni retriver

4. Nemački ovčar

5. Pudlica

6. Buldog

7. Bigl

8. Rotvajler

9. Nemački kratkodlaki pointer

10. Jazavičar

Na poslednjem mestu od ukupno 197 pasmina nalazi se norveški lundehund, retka pasmina pasa vraćena s ivice izumiranja tridesetzih godina prošlog veka. Istorijski gledano, bili su obučeni za penjanje na stenovite litice i lov na puffine na Lofoten ostrvima, udaljenom arhipelagu u Norveškoj.
Pexels

Labrador retriver nije uvek bio uobičajen kućni ljubimac. Pasmina je prvo razvijena kao radni pas u Njufaundlendu za pomoć ribarima, a sklonost hvatanju pataka dala joj je ime. Tokom ranog 19. veka britanski plemići koji su posetili Kanadu uočili su labradore i doveli ih nazad u Englesku. Američki kinološki klub ih je 1917. registrovao prvi put, a od 1991. pasmina je na vrhu lestvice popularnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu