Ljubimac -

Trčanje sa psom korisno je za zdravlje

Ako imate psa za ljubimca, znajte da trčanje sa njim pruža izvrsne koristi za vaše fizičko i mentalno zdravlje, ali i za zdravlje životinje. Osim osigurane dobre linije, bićete manje skloni anksioznosti i depresiji, a i srce će - bolje raditi.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Početak dana koji podrazumeva trčanje sa psom, odličan je način da poradite na zdravlju ali i da ostvarite vezu sa ljubimcem.

Psa ćete lakše da integrišete u svoj "čopor" a naučiće i potrebne socijalne veštine. Trčanje će uposliti različite mišiće vašeg psa, a i njima je potrebno da redovno sagorevaju kalorije.

Fizičke koristi uključuju jače srce i pluća i za vas i za vašeg psa. Sa sve većim brojem pasa koji imaju prekomernu težinu, dosledna rutina trčanja će vam pomoći da zadržite omiljenog ljubimca u zdravom rasponu težine.

Studije su pokazale da aktivan način života smanjuje stres i anksioznost i kod ljudi i pasa. Još bolje, pokazalo se da aktivni psi žive duže i srećnije. Kada su psi nedovoljno stimulisani, mogu biti destruktivni, hiperaktivni pa čak i agresivni.

Trčanje ih izlaže novim prizorima, zvukovima i mirisima dajući im dovoljno stimulacije.

Kada trčite sa psom, usput upoznajete druge vlasnike i pse. To im daje priliku da se „sprijatelje" i uče se dobrom ponašanju prema drugim životinjama.

Vaš krzneni partner za trčanje pomoći će vam da, ako osetite umor, ipak nastavite dalje da vežbate i trčite.

Oni koji vole džoging, tvrde da im je lepše kada trče sa svojim psom.

Umesto da obraćaju pažnju na vreme trčanja ili sagorene kalorije, oni su usredsređeni na uživanje u trčanju sa svojim saputnikom.

Ipak, vodite računa da u rutinu trčanja psa uvedete postepeno. Vežbajte zajedno i udaljenost na kojoj ćete biti tokom zajedničkog džogiranja.

Trčanje sa psom je odličan način da se povežete sa njim. Psi će se posebno vezati za vas ako učestvujete zajedno u istoj aktivnosti kao što je jednostavno - trčanje.

I budite sigurni, u celoj akciji, pas će vas posmatrati uvek kao prijatelja, a ne kao konkurenciju koja će možda - pre stići na cilj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu