Ljubimac -

Kako se nositi s gubitkom kućnog ljubimca? VIDEO

Većina vlasnika kućnih ljubimaca je doživela gubitak vernog člana svoje porodice. Nekim vlasnicima je u ovakvim situacijama potrebna i pomoć stručnjaka. Da li udomljavanje druge životinje može da pomogne ili zapravo odmogne čoveku u njegovom procesu tugovanja?

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Printscreen/TV Prva
Foto: Printscreen/TV Prva

Pročitajte još:

Ljubav mačke ima cenu - krevet, igračke i televizor FOTO

Proveravajte mačkama šape - slatke su, ali mogu i da ih bole

Prema rečima psihologice Brankice Šaljić, gubitak kućnog ljubimca podjednako je stresan kao i gubitak člana porodice, jer on upravo i jeste deo porodice. Shodno tome, Brankica Šaljić ističe:

"Ljudi koji dožive gubitak kućnog ljubimca prolaze kroz period tugovanja, koji obično traje godinu dana i taj proces tugovanja je specifičan za svakog pojedinca".

Međutim, psihologica Šaljić ističe da nije poželjno, odnosno ne bi trebalo da u periodu od godinu dana usvajamo nove ljubimce, jer zamena novim, automatski, prekida proces tugovanja, neophodan za rehabilitaciju od stresne situacije, odnosno, od gubitka člana porodice.

Ukoliko prođe period od godinu dana, a vlasnik preminulog ljubimca ne uspe da se izbori sa tugom i stresom od gubitka životinje, psihologica apeluje:

"Tada bi trebalo potražiti stručnu pomoć, jer osoba više nije u stanju da pomogne sama sebi".

Preporučuje se da bi svako domaćinstvo, odnosno, ono koje je u mogućnosti da pruži normalne uslove, trebalo da ima kućnog ljubimca, jer oni mogu da ponude toliko ljubavi i iskustava svojim vlasnicima koji su nezamenljivi, priča psihologica za TV Prvu.

Opširnije u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu