Ljubimac -

Naklonost ili dominacija: Zašto psi stavljaju šape na nas?

Psi vole da prate svoje vlasnike svuda, delom i zbog mentaliteta čopora. Vole da kopaju jer osećaju neki miris pod zemljom. Ali zašto vole da oslanjaju svoju šapu na vaše koleno? Neki misle da tako signaliziraju da su dominantni, drugi da je to znak naklonosti, a evo šta je prava istina.

Izvor: petmagazine
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pišući za TheDogClinic.com, trenerica pasa Rebeka Forest kaže da psi tim gestom zapravo pokušavaju nekoliko stvari.

"Najočigledniji razlog je da traže pažnju. Kad pas stavi šapu na nekoga, zna da će to osobi verovatno biti simpatično i da će ga pomaziti pa to nastavlja činiti", tvrdi Rebeka Fores.

Ali ovo ponekad može da znači i da su gladni.

"Šapa je podsetnik da je vreme za hranu, ali naravno da vlasnici ne bi trebalo svaki put da reaguju nudeći hranu", upozorila je.

Pas može davati šapu i kad je pod stresom. Ako sumnjate da je to uzrok, proverite jesu li psu uši ravne ili rep podvijen, što takođe može ukazati da se oseća ugroženo.

"Psi često daju šapu bez nekog drugog razloga, osim da se žele povezati sa svojim vlasnikom. Dodirivanjem se oslobađa oksitocin, hormon sreće, baš kao i kod ljudi. Iako vaš pas možda traži pažnju, gladan je ili pod stresom, davanje šape takođe može biti znak kojim želi ojačati vaše prijateljstvo", zaključila je Rebeka Fores, prenosi "Pet magazine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu