Ljubimac -

Lečiti limfom kod mačaka: Kakva je terapija a koje su prognoze?

Limfom ili ne-Hočkinsov limfom, bolest čiji je naziv preuzet iz ljudske medicine, na našu veliku žalost, i te kako se javlja i kod mačaka. Limfom predstavlja sistemsku malignu bolest limfnog sistema i jedno je od najčešćih malignih oboljenja kod mačaka. Smatra se da od svih maligniteta kod maca, jedna trećina otpada na limfome, a ako pričamo o sistemu, onda oni čine skoro 90% maligniteta hematopoetskog sistema.

Izvor: petmagazine
Podeli
https://petmagazine.rs/category/macka/
https://petmagazine.rs/category/macka/

Klasifikacija

Razvija se nezavisno od pola i starosne kategorije. Možda su sijamske i orijentalne mačke podložnije ovoj bolesti, ali nijedna rasa nije pošteđena, kao ni mešanci.

Limfomi se klasifikuju po anatomskoj lokaciji, po ćelijskim karakteristikama i/ili po imunološkom tipu. Ova bolest je tesno povezana sa već poznatom virusnom bolesti mačaka FeLV, kao i delimično sa FIV-om. Mada, ne znači da jedno drugo potvrđuje ili isključuje. Naravno, bolje je da mačka bude negativna na ove opake bolesti, ali ne treba ni živeti u strahu od limfoma ako se zadesi pozitivan test na FIV/FeLV/FIP. Jedan od okidača za ovu bolest je i izloženost duvanskom dimu, tzv. sekundarno ili pasivno pušenje. Mačka koja živi u domaćinstvu sa pušačima trpi 2-3 puta veći rizik od nastanka limfoma.

Bolest je podmukla, može da se razvije vrlo brzo, od nekoliko dana do nekoliko sedmica. Samo tzv. Low grade limfom se razvija tokom dužeg vremenskog perioda i ima simptome alimentarne bolesti, navodi dr vet med Klara Ćurćin za petmagazine.

Svaka promena je znak

Vi, kao vlasnik kućnog ljubimca, najbolje poznajete svoju macu. Svaka promena ponašanja je znak nečega. Ako promena ponašanja potraje nekoliko dana i pri tome se produbljuje, to je znak za uzbunu. Verovatno bi trebalo da makar pozovete veterinara radi saveta. U slučaju da se i posle primene saveta veterinara stanje pogoršava ili nema nimalo poboljšanja, preporuka je da zakažete pregled za svoju macu.

Ako primetite da maca teže guta ili postanu vidljivi otoci na vratu ili postoji dugotrajan problem sa stolicom, preporučuje se da zakažete makar jedan klinički pregled, mada bi bilo bolje da se uradi opšti sistematski pregled.

Ilustracija/Foto: Depositphotos/tamix115
Ilustracija/Foto: Depositphotos/tamix115

Pregled

Realno, kad se radi klinički pregled jedinke, ne kreće se sa time da mačka ima limfom. Ali skup nalaza pri pregledu i rezultati raznih uobičajenih specijalističkih pregleda mogu pobuditi sumnju na ovu bolest. I naravno, tada sledi preporuka za uzorkovanje materijala i njegovo slanje na specijalističko laboratorijsko ispitivanje.

Osnovni pregled mačke usled sumnje na limfom trebalo bi da sadrži analizu krvi, sa naglaskom na jetru i bubrege, test na FeLV, analizu mokraće sa urinokulturom, kao i citološki nalaz napadnutog organa. Ako se potvrdi sumnja na limfom, radi određivanja stadijuma ili vrste limfoma da bi se znalo koja vrste tretmana se može preduzeti, neophodno je raditi dalje pretrage u vidu biopsije napadnutog organa, RTG snimka grudnog koša, ultrazvučnog pregleda abdomena, uzimanja uzorka koštane srži, kao i fenotipizaciju limfoma. Naravno, ovakva dijagnostika iziskuje određena finansijska sredstva, ali što se preciznije odredi tip limfoma, time je jasnije šta se može, i šta treba, preduzeti kao terapija.

Terapija

Terapija limfoma podrazumeva upotrebu hemoterapije do kompletne remisije, koja može pružiti kvalitetan život pacijentu. Terapija je raznolika i zavisi od stadijum limfoma, mesta pojave bolesti. Postoje nekoliko protokola, a koji će veterinar predložiti, zavisi od dosta faktora prvenstveno od tipa limfoma.

Ako je nastala remisija bolesti kao ishod terapije, ona može biti različita: kompletna, parcijalna, stabilizovana bolest ili progresivna. Ovo se ocenjuje na osnovu stepena povlačenja bolesti na napadnutom delu tela.

Prognoza

Prognoza kod limfoma je raznolika i zavisi od dosta faktora. I dužina života posle terapije je individualna, od nekoliko meseci do nekoliko godina.

Na veliku žalost, na neke stvari u životu ne možete uticati u velikoj meri, ali možete makar malo da im promenite smer. Zato, učinite ono najosnovnije za kvalitetan život svog ljubimca. Preventivne mere u vidu godišnje vakcinacije, redovne zaštite od ektoparazita, kao i redovna dehelmintizacija, kvalitetna ishrana i pristojno stanište, život sa što manje stresa - i te kako utiču na održavanje kvalitetnog imunosistema organizma. To predstavlja nespecifičnu borbu protiv velikog broja bolesti. Koristite termine vakcinacija za redovan klinički pregled, tako se mogu primetiti male stvari i preduprediti veliki problemi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu