Ljubimac -

One nisu mrgudi: Vrste mačaka koje vole vaše društvo i maženje

Mnogi ljudi i dalje imaju pogrešnu sliku o mačkama kao potpuno nezavisnim bićima. One navodno ne vole društvo i dovoljne su same sebi, i za to verovatno treba da zahvalimo veoma sporom načinu pripitomljavanja, za razliku od pasa.

Izvor: petmagazine
Podeli
Foto: Getty Images,  Michael Nagle / Stringer
Foto: Getty Images, Michael Nagle / Stringer

Istorija njihovog suživota sa čovekom nije uvek bila pozitivna i često su bile izložene istrebljenjima. Iako i danas postoje mnoge predrasude o mačkama, sve više istraživanja se bavi njihovim ponašanjem i dolaze do zaključka da mace u stvari traže i vole pažnju. Ovo su neke od druželjubivih maca.

Sfinks

Ovo je danas jedna od najtraženijih i najcenjenijih pasmina na planeti. Početkom devedesetih osvojila je Ameriku, a dvehiljaditih i Veliku Britaniju. Mnogi smatraju da je sfinks najplemenitija i najbolja vrsta mačaka i često znaju da ih opisuju kao kombinaciju mačke, psa, majmuna i deteta. Odlikuje ih visoka inteligencija. Poseban kuriozitet čini njihova navika da „razgovaraju“ s ljudima. Obožavaju decu i ne podnose samoću. Agresija u slučaju sfinks mačke ne postoji.

Foto: Getty Images, Wang He / Stringer
Foto: Getty Images, Wang He / Stringer

Regdol

Regdol mace obožavaju svoje vlasnike, uvek su u njihovoj blizini, prate ih u stopu, i uvek će ih pozdraviti na vratima kuće. Poput pasa, lako i brzo nauče da se odazivaju na svoje ime i da se dobacuju lopticom. Umereno su aktivne, ali to nikako ne znači da ne uživaju u igri. Obožavaće svoje igračke i uživaće u svakoj zajedničkoj aktivnosti sa svojom ljudskom porodicom. Nisu brbljivice, ali će vas umilnim i tihim mjaukanjem podsetiti da je vreme za obrok ili maženje. Idealni su mezimci za porodice s decom. Ova maca uživaće i ako u domu ima društvo druge mačke ili psa.

Foto: GettyImages, Oli Scarff / Staff
Foto: GettyImages, Oli Scarff / Staff

Birmanska mačka

Kažu da ova maca živi za ljubav! U pitanju je energična i prijateljski nastrojena rasa koja voli da se druži sa svojim ljudima. Pametna je, prilagodljiva, razigrana i lako se može obučavati. Treba joj društvo koje će joj umanjiti samoću i dosadu. Sveta birmanska mačka je zasigurno jedna od najljupkijih rasa mačaka. Podjednako milo izgledaju i ženke i mužjaci – sa zaobljenom glavicom na kojoj dominiraju izrazito plave oči, safirnog sjaja.

Abisinska mačka

Abisinijske mačke su možda jedna od najstarijih rasa mačaka, ali njihovo poreklo je kontroverzno. Jedna teorija kaže da su one slične drevnim slikama u Egiptu. Naime, njihovo ima vezano je za zemlju jugoistočno od Egipta, sadašnju Etiopiju, a nekadašnju Abisiniju. Takođe, abisinijska mačka liči na afričku divlju mačku felis lybica, navodi Petmagazine. Druga teorija kaže da su stigle u SAD iz Engleske krajem 19. i početkom 20. veka. Veoma du inteligentne i izrazito ekstrovertne. To su prevashodno mace koje vole da se drže u naručju i koje predu non-stop. Ne odvajaju se od svoje ljudske porodice i prate ih u stopu. Lako su prilagodljive i uklapaju se u svaki dom, ali očekuju da budu voljene i u centru pažnje. Dobro će se slagati i sa drugom macom ili kucom.

Somalijska mačka

Somalijska mačka je poznata po svojoj neiscrpnoj energiji i razigranosti. Veoma je privržena svojoj ljudskoj porodici, obožava decu, druge pse i mačke, i izrazito je inteligentna. Uz ovu mačku u domu nikada nećete biti sami, niti ćete više išta raditi sami. Obožava da se igra i da uvek bude u centru pažnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu