Ljubimac -

Toplo vreme donosi probleme: Na ovo obratite pažnju ako imate mačku

Toplo vreme, zelenilo i cveće jesu lepi, ali to znači i da moramo naročito povesti računa o našim mezimcima. Pre svega, nemojte ih puštati iz kuće ili stana. S dolaskom lepog i toplog vremena obavljamo određene radove u bašti i u kući (stanu), a pri tome koristimo sredstva koja su pretežno toksična za naše kućne ljubimce. Češće dolazi i do kijanja i češanja kod naših ljubimaca (najviše zbog alergija), a tu je i uvek aktuelna tema u vezi sa buvama i krpeljima. I, naravno, srčani crv.

Izvor: petmagazine
Podeli
Foto: Getty Images, Christopher Furlong / Staff
Foto: Getty Images, Christopher Furlong / Staff

Kućna mačka ili maca koja izlazi napolje

U našoj ambulanti mace ne delimo na rasne i domaće, već na mace koje žive isključivo u kućnim (obezbeđenim) sredinama i na mace koje vlasnici, kako kažu, puštaju napolje jer je to u njihovoj prirodi. Svakako sam protiv puštanja mačaka u spoljnu sredinu, iako se mnogi neće složiti sa mnom.

Razloga je više – mogu se povrediti ili ih može povrediti čovek, pas, automobil; mogu se otrovati na ulici, jer čak i mace koje se odlično hrane u našim domovima neće odoleti nekom ukusnom zalogaju napolju; i na kraju – mace koje ne obavljaju nuždu u svom domu (jer vlasnici smatraju da to nije prirodno ili zbog toga što mačji toalet ima neprijatan miris) ostaviće u neznanju svoje vlasnike o tome kakva im je stolica, da li redovno uriniraju i koliki im je dnevni unos vode. Mnogi smatraju da stavljanjem žica ili mreža na prozore mi mačke zaključavamo i uništavamo njihovu prirodu, a mi im tako samo činimo dobro i čuvamo ih. Mnogi, nažalost, to shvate kada bude kasno.

Buve i krpelji

Trebalo bi znati da buva može biti tokom cele godine. Vreme se promenilo, zima za nama bila je veoma blaga, pa je problema sa buvama bilo i u februaru. Zato preporučujemo prevenciju tokom cele godine, ili bar u toplijim mesecima, i za mace koje su isključivo u zatvorenim prostorima i ne žive u prizemlju. Veliki broj slučajeva infestacije buvama kod maca koje žive u prizemlju nastaje usled prisustva uličnih maca u okolini. Ono što je pozitivno jeste to što mace nemaju problema sa određenim krpeljskim bolestima kao psi. Ređe se javlja i alergija na ujed buva – ima je, ali dosta ređe. Kod mačića velika infestacija buvama može dovesti i do anemije, koja može biti i smrtonosna.

Foto: GettyImages, Sean Gallup / Staff
Foto: GettyImages, Sean Gallup / Staff

Alergije

Mnogi vlasnici nam se obraćaju s pitanjima u vezi sa alergijama i sa konstatacijom da njihove mace češće kijaju ili da se više češu. Alergije bi trebalo klasifikovati, odnosno razlikovati, jer može biti reč o alergiji na hranu ili govorimo o inhalacionim alergijama.

Ako se alergije javljaju tokom cele godine, tačnije dermatitisi i respiratorni problemi, razlog tražimo u hrani ili u kućnim alergenima (grinje, duvanski dim, kućne biljke, perje ptica ili u posteljini). Ako alergije počinju s prvim prolećnim sunčanim danima – definitivno su u pitanju inhalacioni alergeni. Testiranje se može obaviti iz krvi ili, što je preciznije, kožnim probama na kraju polenske sezone (novembar, decembar), kada sumnjamo na polensku alergiju. Ako smatramo da se radi o alergiji na hranu, možemo to utvrditi eliminacionim dijetama ili upotrebom medicinske hrane, tzv. Hipoalergenske hrane, navodi Petmagazine.

Dezinfekcija

Poslednjih nedelja i meseci mnogo govorimo o dezinfekciji, kako nas samih (ruku), tako i prostora u kojem živimo, a samim tim, to se odnosi i na naše ljubimce. Za dezinfekciju prostora, kao i do sada, najbolje je koristiti hlorna jedinjenja jer su ona agresivna i vrlo efikasna, međutim, ona su toksična i za mace i za ljude. Ukoliko tretirate podne površine hlornim ili drugim dezinficijensima štetnim po zdravlje, najbolje je mace skloniti u drugu prostoriju, a nakon toga dezinfikovane površine prebrisati mlakom vodom kako bi se uklonili svi mogući tragovi toksične supstance s podova. Takođe, ako dezinfikujete kvake, ručke, vrata… sklonite svog ljubimca dok i te površine ne prebrišete i mlakom vodom.

Dezinfekcija šapa mačaka je nepotrebna, naročito kod isključivo kućnih maca. Ako se mace šetaju na povocu ili se pak puštaju samostalno, možete upotrebiti neki od komercijalnih dezinficijenasa, ali morate odmah dobro isprati macine šape pod mlazom vode jer će mačke sigurno polizati sve što se nalazi na njima. Ako niste sigurni da to možete da izvedete, najbolje je da ništa ne koristite.

Foto: GettyImages, WPA Pool / Pool
Foto: GettyImages, WPA Pool / Pool

Radovi u bašti

Proleće i leto su idealna godišnja doba za baštovanstvo i bavljenje cvećem, sređivanjem ili renoviranjem u kući ili stanu. Tada koristimo đubriva i drugu hemiju koja je, naravno, štetna za životinje. Mace kô mace, uvek su radoznale i svašta bi čačkale i probale. Obezbedite mesto gde radite, budite sigurni da one neće doći u kontakt sa štetnim materijama. Kao i kod pomenute dezinfekcije površina – uklonite sve tragove, isperite toplom vodom, proluftirajte dobro prostorije. Ako mislite da je vaša mačka došla u kontakt sa nekom toksičnom materijom, ili ukoliko je možda njima bila izložena, a primetite simptome kao što su povraćanje, proliv, pojačano balavljenje, raširene zenice, loša koordinacija, otežano disanje, neurološki simptomi – momentalno pozovite svog ili najbližeg veterinara.

Srčani crv

Kada pominjemo dirofilariozu, ili bolest srčanog crva, uglavnom se skreće pažnja na pse. Greškom, nedovoljno pominjemo mačke. Istina je da je ova bolest prvenstveno bolest pasa, ali može i kod mačaka uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Prenosi se ujedom zaraženog komarca i ne može se preneti direktno s jedne mačke na drugu, kontaktom ili korišćenjem istog posipa/činija za hranu ili vodu. Prednost u odnosu na pse jeste u tome što se razvije svega nekoliko odraslih crva, najčešće jedan do tri. Sa druge strane, manji promer krvnih sudova i samog srca za posledicu imaju veća oštećenja samog vaskularnog tkiva. Lečenje je, naravno, moguće, a najbolje je raditi na prevenciji. Na tržištu postoje preparati u vidu tableta ili spot-on preparata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu