Ljubimac -

Sedam zanimljivosti o mačjim brkovima koje sigurno niste znali

Veoma su simpatični i na prvi pogled, a kada još znate da su brkovi mačkama najbolji alat kada je reč o čulima, komunikaciji i koordinaciji, e onda možemo reći da nisu samo simpatični već su i – fantastični! Možda niste znali, ali brkovi mačkama govore kuda da ide, da li može da prođe kroz neke uzane prostore, a oni nam pokazuju i kakve je volje naša mačka – da li je raspoložena ili je namćorasta pa je bolje da je se klonimo. Pronašli smo sedam zanimljivih činjenica o mačjim brkovima, od toga zašto ih uopšte imaju do njihove tačne uloge. I evo šta smo saznali.

Izvor: petmagazine
Podeli
Foto: Getty Images, Rob Stothard / Stringer
Foto: Getty Images, Rob Stothard / Stringer

Mačji brkovi su ekstremno osetljivi

Koren brkova je, u odnosu na ostatak dlaka na njihovom telu, smešten znatno dublje u koži, i predeo oko brkova je prava riznica nervnih završetaka i krvnih sudova, te im je ovaj deo glave izrazito osetljiv na nadražaje.

Predeo oko brkova i sami brkovi izrazito su senzitivni, te mačke mogu da osete čak i minimalnu promenu pravca laganog povetarca.

Zbog toga ne bi trebalo da im dodirujete predeo oko njuške i brkova, jer zbog osetljivosti ovog dela glave možete da im izazovete bol.

I činija za hranu trebalo bi da bude prilagođena ovoj mačjoj specifičnosti – neka bude šira (poput dubokog tanjira) i ravnija, da maca ne udara brkovima o zidove činije dok jede.

Brkovi nisu samo oko nosa

Mace imaju od osam do 12 brkova s obe strane nosa, ali imaju i kraće brkove i iznad očiju, na bradi, kao i na zadnjem delu prednjih nogu, navodi Petmagazine.

Brkovi i navigacija

Brkovi su najčešće dugački onoliko koliko je sama mačka široka, te su oni svojevrsni putokazi kada se mačka nađe ispred nekog uzanog prostora – da li tu može da prođe ili ne.

Foto: GettyImages, Christopher Furlong / Staff
Foto: GettyImages, Christopher Furlong / Staff

Brkovi mački pokazuju gde je plen

Mačke su dalekovide, što znači da ne vide baš najbolje ono što im je blizu, takoreći ispred nosa. Zbog toga im je tokom lova, bilo da love miša napolju ili pecaljku s percetom u stanu, potreban način da osete da je plen dovoljno blizu da mogu da mu zadaju smrtonosni ugriz.

Upravo su brkovi ti koji mački govore kada je vreme za napad i ugriz, i to svi brkovi – oni oko nosa, na bradi, iznad očiju i na nogama.

Nikada ne skraćujte brkove mački

Iako s vremena na vreme mačke odbacuju poneki brk, nikada im ne biste smeli skraćivati brkove. Ako to učinite, vaša mačka će biti dezorijentisana, može početi da joj se vrti u glavi, i biće zbunjena jer brkovi više neće imati tu dragocenu navigacionu ulogu na koju je navikla.

Mačka bez brkova, ili sa skraćenim brkovima, podseća na čoveka kojem neko stavi tamni povez preko očiju i pusti ga da tako hoda nedeljama.

Foto: GettyImages, Steve Snowden / Stringer
Foto: GettyImages, Steve Snowden / Stringer

Brkovi su pokazatelji emocija mačke

Položaj brkova vaše mačke mnogo govori o njenom raspoloženju. Ako su brkovi opušteni i nonšalantno padaju sa obe strane lica – mačka je mirna i relaksirana. Ako su pak upereni ka napred, to znači da je uzbuđena i uznemirena.

A ako padaju niz bradu, mačka je ljuta ili tužna. Naravno, posmatrajte i govor drugih delova mačjeg tela, poput ušiju i repa, da biste dobro protumačili šta vam to poručuju mačji brkovi.

Brkovi menjaju boju

Kako mace stare, tako dobijaju sede, baš kao i psi i ljudi, a sede i njihovi brkovi. Nemojte se začuditi ako vaša starija cica-maca, koja je imala kao noć crno krzno, odjednom dobije bele brkove. To ćete, međutim, primetiti samo ako je vaša maca tamne boje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu