Ljubimac -

Polenske alergije kod mačaka

Na našem podneblju mačke pate od ove vrste alergija tokom kasnog proleća, leta i rane jeseni. Savet veterinara je da u ovom periodu mačje krzno barem jednom dnevno prebrišete vlažnim maramicama za kućne ljubimce.

Izvor: petmagazine.rs
Podeli
Ilustracija/Foto: depositphoto/imagestock
Ilustracija/Foto: depositphoto/imagestock

Ako pitate mačkoljupce, mačka je savršena životinja i ne može se uporediti ni sa jednom drugom, (pa) ni sa čovekom. Ipak, postoje neka stanja koja su nam zajednička, a među njima i alergija na polen. Da, nažalost, vaša mačka može postati osetljiva na alergene iz spoljašnje sredine koji preko kože ili udisanjem mogu uzrokovati alergijsku reakciju.

Najčešće alergije kod mačaka

Dobra vest za sadašnje i buduće vlasnike mačaka jeste da je ova vrsta alergija u znatno manje zastupljena kod maca nego pasa, a jedan od razloga je što njeno veličanstvo mačka održava higijenu svog krzna lizanjem, što u velikoj meri utiče na razvoj alergije. Ipak, iako su alergijske reakcije na ektoparazite (buve, šugarce, grinje i gljivice), kao i alergijske reakcije na sastojke hrane, češći uzroci kožnih problema kod mačaka, sezonske ili godišnje alergije na polene se takođe mogu javiti. Mačke na našem podneblju pate od ove vrste alergija tokom kasnog proleća, leta i rane jeseni.

Šta je alergija i kako nastaje

Alergija predstavlja prenaglašeni imunološki odgovor (reakciju) na određeni alergen. Polenske alergije mogu biti nasledne, kada se javljaju već u prvim fazama života, ili mogu biti nepoznatog porekla, kada se javljaju kasnije.

Simptomi se najčešće razvijaju kada se imuni sistem mačke potpuno formira, a taj period počinje sa oko 15 meseci, i može trajati do kasnog zrelog doba, kada imunitet gubi na snazi i simptomi alergija se smanjuju.

Svi navedeni simptomi se pojavljuju usled udisanja alergena ili njihovog kontakta sa kožom, čime se aktivira prenaglašeni imunološki odgovor, koji se manifestuje upalom kože i ušiju, što dovodi do svraba i crvenila kože, u kasnijim fazama i do samopovređivanja, sekundarnih bakterijskih infekcija i daljom iritacijom kože.

Simptomi alergije kod mačaka

Simptomi koje vlasnici prepoznaju su sledeći:

• Intenzivno lizanje krzna (usled čega mačka može da povraća loptice dlake)

• Intenzivno lizanje šapa

• Češanje glave i predela oko ušiju

• Crvenilo kože; vlažna raščešana mesta na koži

• Gubitak dlake

• Infekcije ušiju (praćene neprijatnim mirisom)

• Tresenje glavom

• Rane na telu (promene koje odgovaraju eozinofilnom granulomu)

• Kraste na koži

• Blaga letargija ili nervoza

• Bistar iscedak iz očiju

• Bistar iscedak iz nosa

Ilustracija/Foto: depositphotos/valphoto
Ilustracija/Foto: depositphotos/valphoto

Polen i mačke

Polen, kao što znamo, potiče od raznih trava, korova i drveća, a u naše domove dospeva kroz otvorene prozore ili ga sami možemo uneti na odeći. Ova činjenica nam ukazuje na to da su mačke koje izlaze napolje izloženije dejstvu alergena od mačaka koje žive u zatvorenom prostoru. Ipak, život u stanu ne spasava u potpunosti mace od dejstva spoljašnjih alergena. Takođe, čestice polena mogu biti nošene vetrom na veće udaljenosti, pa saznanje da u našoj okolini nema određenih trava i drveća ne znači da naše mačke nisu izložene dejstvu alergena.

Postavljanje dijagnoze alergije kod mačaka

Dijagnoza svraba sa upalnim procesima na koži mačaka sastoji se iz isključivanja potencijalnih uzroka, a to mogu biti buve i drugi ektoparaziti, bakterijske i gljivične infekcije, preosetljivost na sastojke hrane i atopija. Prvi dijagnostički korak, kada mačku dovedete na pregled, trebalo bi da bude razgovor sa veterinarom, gde bi trebalo navesti sredstva za zaštitu od unutrašnjih i spoljašnjih parazita koja primenjujete na vašoj mački, kao i koliko često sprovodite tu zaštitu.

Ovakva informacija pomoći će veterinaru da otkloni sumnju na infestaciju spoljašnjim parazitima kao potencijalni uzrok svraba i upale kože. Takođe, informacije o promeni hrane u poslednja četiri meseca, potencijalna izloženost toksinima ili sredstvima kućne hemije pomažu u otklanjanju sumnje na moguće uzroke kožnih problema.

Nadalje, informacije o vremenu nastanka kliničkih simptoma, njihovoj progresiji i sezonalnosti kao i životnom stilu mačaka (život isključivo u stanu / izlazak napolje) pomažu da se dijagnostika usmeri u pravom smeru i da se napravi razlika između polenskih alergija i alergija drugih etiologija, prenosi Petmagazine.rs.

Veterinarske analize

Zbog svega navedenog, veterinar vam može predložiti analizu dlačnog pokrivača (trihogram), analizu kožnog skarifikata, citološku analizu kožnih promena. Ovo su procedure koje nisu stresne za mačku, a obavljaju se u veterinarskoj ambulanti i ne zahtevaju mnogo vremena, a dobijaju se značajne informacije koje su važne za dalje utvrđivanje uzroka svraba.

Sledeći dijagnostički korak bi bila analiza krvi kako bi se isključilo postojanje sistemskog problema, a nakon toga bi veterinar mogao da vam predloži alergijske testove radi utvrđivanja konkretnog alergena.

Ilustracija/Foto:websubstance  /depositphotos
Ilustracija/Foto:websubstance /depositphotos

Kako zaštititi mačku od alergena

Čestice polena iz spoljašnje sredine padaju na krzno mačke i, u slučaju veće količine ili dužeg zadržavanja na dlaci, izazivaju prenaglašenu imunološku reakciju. Preporuka veterinara je da se u sezoni polena, kao i u slučaju sumnje na polensku alergiju, mačke zadržavaju u kući uz obavezno oplemenjivanje prostora grebalicama, igračkama i svim drugim stvarima koje mogu da mentalno stimulišu mačku kako ne bi bila pod stresom zbog uskraćivanja izlaska.

Naravno, igra i maženje se podrazumevaju. Pored toga, savet je da mačje krzno barem jednom dnevno prebrišete vlažnim maramicama za kućne ljubimce, a naročito nakon povratka spolja.

Cilj je da se alergeni, potencijalni uzročnici alergije, mehanički odstrane s dlake, čime se znatno umanjuje šansa za reakciju organizma. Mačke nam, ližući se, u tome znatno pomažu i same, ali u ovom slučaju je dodatna higijena neophodna. Takođe, upotreba suplemenata koji sadrže omega 3 masne kiseline može uticati na smanjenje upalnih procesa na koži i ublažavanje kliničkih simptoma. Naravno, sve gore navedeno bi trebalo da se radi sa preporukom i u dogovoru sa veterinarom.

Terapija za mačje alergije

Terapija za alergije može se odvijati u dva pravca. Prvi bi bila desenzibilizacija mačke malim dozama alergena, sigurna i efikasna metoda čiji efekti traju oko šest meseci, nakon čega se procedura ponavlja.

Drugi način je terapija antihistaminicima i ciklosporinima, ali je napomena da mačka nakon nekog vremena može postati imuna na antihistaminike, a ciklosporini utiču na slabljenje imuniteta, čime mačka postaje osetljivija na infekcije.

Takođe, upotreba kortikosteroida je opravdana u slučaju izraženih kliničkih simptoma, samo radi smirivanja svraba i upalnih procesa, ali ne i kao dugotrajna terapija.

Prognoza

Nažalost, do sada nije poznata terapija koja bi izlečila polenske alergije. Ipak, prognoza kod ovakvih pacijenata je povoljna zbog mogućnosti držanja kliničkih simptoma pod kontrolom.

Ovakva stanja zahtevaju stalnu komunikaciju s veterinarom i redovnu higijenu krzna, ali to je najmanje što možemo da uradimo za naše mačke, zar ne?

Tekst: dr vet. med. Vladimir Joksimović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu