Ljubimac -

Orlovi krstaši dobili nova gnezda na severu Banata

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da je proteklog vikenda u severnom Banatu započelo postavljanje veštačkih gnezda za orlove krstaše, ptice koja je u našoj zemlji pred izumiranjem, jer je ostao samo jedan par.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Ilustracija: epa.eu/ARMANDO BABANI
Ilustracija: epa.eu/ARMANDO BABANI

Kako navode, u petak i subotu, 21. i 22. februara, u okolini Novog Kneževca na četiri lokacije na visoka stabla topole i hrasta postavljene su metalne platforme, a predstavnica Društva Mirjana Rankov kaže da je bio ogroman problem zaštitarima da pronađu takva stabla, jer su uglavnom sva posečena.

"Severni Banat poslednjih 20 godina toliko je obešumljen da je sada svako veliko drvo podjednako retko i ugroženo kao i orlovi", ukazala je Rankov. Orlovima su nova gnezda ponuđena u blizini Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje" koji nastanjuje jedini gnezdeći par orlova krstaša u Srbiji, Bora i Eržika.

Te ptice prave masivna gnezda čiji prečnik često prelazi 1,5 m, pa im je za smeštaj potrebno staro, veliko i bezbedno stablo, kakvih je u prirodi sve manje. Izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić kaže da je postavljanje platformi za gneždjenje krstaša jedna je od urgentnih mera koje Društvo sprovodi kako bi se omogućili uslovi za oporavak i povećavanje populacije.

"Program čuvanja gnezda Bore i Eržike koji smo sproveli u prethodne tri godine dao je izvanredne rezultate. U tom periodu iz gnezda je izletelo pet mladunaca. Nastavljamo da čuvamo poznato gnezdo, ali i da radimo na poboljšanju stanišnih uslova za mlade orlove koji se povremeno sreću u severnom Banatu. Želja nam je da mlade ptice sačuvamo i zadržimo u Srbiji", rekao je Ružić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu