Ljubimac -

"Kad sam ušao u stan bila je korak od smrti": 30.000 zarobljeno u stanovima, "ne verujte glasinama"

Mnogi koji su otišli iz Vuhana, kineskog grada koji je epicentar epidemije novog koronavirusa, morali su da pođu bez svojih kućnih ljubimaca i već dve nedelje strahuju za životinje koje su ostale bez hrane i vode.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Chinatopix
Foto: Tanjug/AP/Chinatopix

Vuhan je zatvoren od 23. januara kako bi se zaustavilo širenje virusa. Broj umrlih od novog koronavirusa premašio je 1.000, a zaraženih je više od 40.000. U Vuhanu su prekinute saobraćajne veze sa ostalim gradovima, a većina stanovnika je zatvorena u svojim kućama.

Gradonačelnik Vuhana Džou Sijanvang rekao je da je pet miliona ljudi napustilo grad pre nego što su počele zabrane kretanja, a mnogi kućni ljubimci ostali su zarobljeni u kućama, bez hrane i vode.

Sada grupe volontera rade svakodnevno kako bi pomogle životinjama.

Lao Mao, upravnik centra za spasavanje životinja Vuhancat, procenjuje da je u okolini Vuhana i oko njega zarobljeno najmanje 20.000 do 30.000 životinja, i da njih nema ko da hrani.

Za NBC njuz je rekao da je 100 dobrovoljaca iz centra spaslo više od 2.500 životinja od kada je započeta izolacija grada.

"Pristup kućama predstavlja dodatni izazov u zatvorenom gradu", rekao je.

Pojedini vlasnici kućnih ljubimaca morali su predati šifre za svoje digitalne brave, dok su drugi zatražili od volontera da pokupe rezervne ključeve. Neki su čak ovlastili bravare da puste dobrovoljce u njihove domove.

"Pre nekoliko dana otišao sam u stan u kome je vlasnik ostavio trodnevnu zalihu hrane i vode za mačku", rekao je Lao.

„Kada sam otvorio vrata i ušao u stan, mačka je bila toliko gladna, tako mršava - već dehidrirana, na ivici smrti. Vodu je pila više od 10 sekundi. Ali srećom, spasao sam je", izjavio je.

Du Fan, načelnik Udruženja za zaštitu životinja Vuhan, rekao je da je stiglo oko 3.500 zahteva za pomoć od trenutka zatvaranja grada. Dobrovoljci su se odazvali na 1.300 tih poziva.

"Radimo svakodnevno, od 8:30 do 19:30, kada se vratimo kući, moramo telefonirati ljudima koji treba da nam pomognu narednog dana. Idemo u krevet iza ponoći", naveo je

Većina poziva koje dobijaju u vezi su sa hranjenjem mačaka i pasa, ali dobijeni su zahtevi za reptile, zečeve, ptice i male svinje, rekao je.

„Većina vlasnika ima rezervnu hranu kod kuće, pa jednostavno odemo u njihove domove i ostavimo obroke za 10 do 15 dana. Ako njihova hrana nije dovoljna, mi obezbeđujemo dodatnu hranu“, dodao je.

Povremeno koriste video-pozive sa vlasnicima kako bi oni videli svoje ljubimce.

Čen Li je navela da je napustila Vuhan pre zatvaranja kako bi posetila svoju porodicu u Iičunu, gradu u susednoj provinciji.

Čen (25) je rekla da je u svom stanu ostavila četvoromesečnog psa i petomesečnu mačku.

"Ostavila sam oko dva kilograma hrane, dovoljno za nedelju dana, svojim ljubimcima pre nego što sam napustila Vuhan", rekla je Čen.

"Bila sam veoma zabrinuta za svoje kućne ljubimce kada sam otkrila da je Vuhan zatvoren i nisam imala pojma kada mogu da se vratim", dodala je.

Rekla je da je u početku potražila pomoć od grupa za zaštitu životinja u Vuhanu, ali je na kraju zvala prijatelja koji je dobrovoljno otišao.

"Moji kućni ljubimci su poput mojih prijatelja", istakla je Čen.

„Osećala sam se kao da su moji prijatelji zarobljeni i nisam mogla da ih ostavim tamo da gladuju. Morala sam pokušati sve da ih spasem", doala je ona.

Postoje i izveštaji da su neke životinje napuštene zbog nepotvrđenih glasina da kućni ljubimci mogu da prenose koronavirus.

Ilustracija: Depositphotos/pyotr021
Ilustracija: Depositphotos/pyotr021

Pročitajte još:

Naredba da se reše ljubimaca zbog straha od koronavirusa: Bacaju ih kroz prozor, plaše se zaraze

Informacije sa društvenih mreža čak su sugerisale da se kućni ljubimci izbacuju iz zgrada usled sve većeg straha od širenja zaraze. Međutim, NBC njuz nije mogao da potvrdi te informacije.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da trenutno nema dokaza da su životinje ili kućni ljubimci, poput mačaka i pasa, zaraženi ili su širili virus.

Vang Daguo, čelnik Centra za zaštitu životinja u gradu nedaleko od Vuhana, rekao je da su našli četiri ili pet pasa koji su, čini se, napušteni od početka epidemije.

On je video objave na internetu o psima lutalicama koji nose odeću i izgledaju prilično čisto - verovatno napušteni zbog dezinformacija o koronavirusu.
Nada se da će vlasnici kućnih ljubimaca poslušati savete SZO. "Ljubitelji kućnih ljubimaca treba da veruju nauci, a ne glasinama", rekao je Vang i dodao: "To je besmisleno."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu