Ljubimac -

Udar na ugroženu vrstu: Od munje stradale četiri planinske gorile VIDEO

Stradanje ovih jedinki je nemerljiv gubitak za produžetak vrste.

Izvor: B92, hina, Net.hr
Podeli
Foto: Depositphotos/olga_gl
Foto: Depositphotos/olga_gl

Stradale životinje su pripadale grupi od 17 planinskih gorila poznatoj kao porodica Hirva koja je u avgustu prošle godine iz nacionalnog parka Vulkanos u Ruandi prešla u nacionalni park Mgeinga.

Četiri planinske gorile, vrsta koja je na rubu istrebljenja, smrtno su stradale u udaru munje u nacionalnom parku u Ugandi, saopštilo je udruženje za očuvanje i zaštitu prirode. Tri odrasle ženke i muško mladunče stradali su u nacionalnom parku Mgeinga na jugozapadu UIgande i na obdukciji su primećena teška oštećenja tkiva.

"Najverovatniji uzrok smrti je strujni udar usled munje", ali tačan uzrok će biti poznat za dve do tri nedelje, nakon laboratorijske obrade", saopštilo je Udruženje za prekograničnu saradnju Virunga (GVTC).

"Ovo je jako tužno. Potencijal triju ženki za očuvanje populacije je bio veliki", rekao je izvršni sekretar udruženja Endrju Segiva.

2008. godine bilo je tek 680 velikih čovekolikih majmuna, ali zahvaljujući naporima očuvanja staništa i patrolama protiv lovokradica njihov broj je premašio 1000. Zahvaljujući tim merama, 2018. su planinske gorile, podvrsta istočnih gorila, s "kritično ugrožene" vrste stavljene na popis "ugrožene" vrste na "Crvenoj listi" ugroženih životinjskih i biljnih vrsta.

Nacionalni park Mgeinga, koji obuhvata severne padine tri vuklana, deo je masiva Virunga kojeg dele Ruanda i Demokratska Republika Kongo. Taj masiv jedan je od najznačajnijih staništa na svetu i jedan od samo dva mesta na kom žive planinske gorile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu