Ljubimac -

Spasli mladunče beloglavog supa: Veliki podvig lovaca iz Lapova FOTO/VIDEO

Lovačko udruženje Lapovo iz Lapova nije ni slutilo da će imati neobičnog gosta, a još manje da će moći da mu spasu život.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Lovački savez Srbije
Foto: Lovački savez Srbije

Naime, juče je na lokalitetu Staro brdo u Lapovu lovočuvarska služba, s lovočuvarom Markom Jovanovićem na čelu, pronašla i zbrinula beloglavog supa. Lokalni lovci su rano ujutru primetili pticu koja nije karateristična za ove krajeve i iznenadili se kada su shvatili da se radi o beloglavom supu.

Odmah je obavešten Lovački savez Srbije koji je pozvao stručnjake iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije i zajedno su započeli akciju spasavanja. Ptica, u ovom slučaju mladunče beloglavog supa, bila je vidno iznemogla i životno ugrožena, jer se nalazila blizu magistralnog puta.

Foto: Lovački savez Srbije
Foto: Lovački savez Srbije

Brzom akcijom policije i lovočuvara, a u konsultaciji s ornitologom Bratislavom Grubačem, zaustavljen je saobraćaj, ptica je uhvaćena i smeštena u kavez.

Beloglavi sup je nahranjen i napojen, ubrzo je primećeno da je ptica bolje, pa je pozvan Miloš Radaković, stručnjak iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, koji je preuzeo beloglavog supa i smestio ga na sigurno.

Foto: Lovački savez Srbije
Foto: Lovački savez Srbije

Ptica se trenutno nalazi u beogradskom Zoološkom vrtu, gde će biti neko vreme dok se ne oporavi, a onda će prema proceni stručnjaka biti puštena u prirodu.

Ova situacija sa mladim beloglavim supom dokaz je da se lovci ne bave samo lovom, već da je ljubav prema prirodi pokretač njihovog delovanja. U suprotnom, priča ove veličanstvene ptice sigurno bi imala tragičan kraj.

Lovci su ovim primerom još jednom pokazali da su važna karika u očuvanju životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu