Ljubimac -

Luda planeta: Pepeo ljubimaca u kosmosu

Američka kompanija Celestis pets specijalizovala se za slanje posmrtnih ostataka kućnih ljubimaca u svemir

Podeli
Foto: jobrestful/depositphotos
Foto: jobrestful/depositphotos

Širom sveta već decenijama postoje groblja za kućne ljubimce, a u pojedinim gradovima poput Beča nedavno je otvoreno i prvo groblje na kojem će se na jednom mestu sahranjivati vlasnici i ljubimci. Naša zemlja još uvek ga čeka, iako se ideja o večnom počivalištu za mezimce u Beogradu prvi put pojavila još pre 23 godine.

Za to vreme, neke zemlje otišle su miljama daleko. Ili preciznije – miljama visoko. U Sjedinjenim Američkim Državama od 2014. godine vlasnici mogu da posmrtne ostatke svojih mezimaca pošalju u svemir.

Memorijalni servis

Kompanija Celestis pets osnovana je 1995. godine u Hjustonu (Teksas) kada je ovu uslugu najpre ponudila ljudima, i do danas je 12 osoba nakon smrti svoje večno počivalište pronašlo u zemljinoj orbiti, duboko u kosmosu i na Mesecu. Nekoliko godina kasnije, kompanija se specijalizovala i za slanje posmrtnih ostataka životinja u svemir, jer su iz celog sveta dobijali upite i molbe da se ovakva usluga omogući i životinjama kao svojevrsna usluga odavanja počasti voljenim mezimcima.

S obzirom na to da vlasnici ljubimce doživljavaju kao ravnopravne članove svojih porodica, nemali je broj ljudi širom sveta koji bi želeli da svojim psima i mačkama priušte ovakvo neobično poslednje putovanje. Ipak, moraju biti "dubokog džepa" jer, pretpostavljate, ova usluga nije nimalo pristupačna, prenosi Petmagazine.rs.

Foto: Shebeko/depositphotos
Foto: Shebeko/depositphotos

Svemirski let

Kako naglašavaju u ovoj kompaniji, ovo je savršen način da mezimci i nakon smrti ostanu avanturisti i istraživači kakvi su bili i za života.

Putovanja u svemir postala su realnost i pitanje je trenutka kada postati uobičajena. I vaš ljubimac može biti deo našeg memorijalnog svemirskog leta. Pepeo ljubimaca ili njihova dlaka smeštaju se u specijalne kapsule koje se šalju u svemir u misiji koju odabere vlasnik, a u ponudi ih ima nekoliko. Vlasnik i članovi porodice mogu da prisustvuju lansiranju, a dobiće i sertifikat da je njihov mezimac stigao u svemir, sa podacima o letelici i informacijama o letu. Takođe, na sajtu kompanije se postavlja fotografija sa imenom ljubimca i kratkom biografijom, i tako mu se takođe odaje počast – stoji na sajtu ove neobične kompanije.

Usluge

Celestis pets nudi nekoliko mogućnosti slanja pepela preminulih ljubimaca u kosmos. Prva je da se posmrtni ostaci lansiraju u atmosferu, a potom se kapsula vraća natrag vlasnicima, i ova usluga košta 2.495 dolara. Nudi se i opcija slanja pepela na put oko sveta i cena je znatno viša – 4.995 dolara. Za lansiranje pepela mezimaca na Mesec i duboko u svemir vlasnici moraju da izdvoje od 12.500 dolara pa naviše.

Doprinos nauci

Kako naglašavaju u ovoj kompaniji, i ljubimci na ovaj način postaju deo velikih naučnih dostignuća, jer uz čoveka savladavaju prepreke i čine da ono što je nekada delovalo kao plod mašte – postane realnost. Celestis pets sarađuje sa Nacionalnom vazduhoplovnom i svemirskom administracijom (NASA).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu