Ljubimac -

Sve više krokodila oko nuklearke: "Oni su stidljivi i ne žele da imaju nikakve veze sa nama"

Američki krokodili kojima je svojevremeno pretilo izumiranje, sada se u sve većem broju nastanjuju i razmnožavaju na neobičnom mestu - u kanalima oko jedne nuklearne elektrane u Južnoj Floridi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija / Foto: Depositphotos/steve_byland
Ilustracija / Foto: Depositphotos/steve_byland

Tim stručnjaka je prošle nedelje spasio 73 mladunca krokodila kod nuklearke Turki point, a očekuje se da će se uskoro izleći još krokodila, prenosi AP.

U veštačkim kanalima ove nuklearke dugim 270 kilometara živi nekoliko stotina krokodila. Od januara do aprila Majkl Ljoret, biolog i stručnjak za krokodile, pomaže ovim životinjama da prepoznaju napravljena staništa gde bi mogle da polože jaja.

Kada se mladunci izlegnu i majke ih ostave, mlade krokodile uhvati tim stručnjaka koji ih izmere i stave mikročipove kako bi kasnije mogli da prate njihov razvoj. Zatim ih prenesu na drugo mesto gde su im veće šanse za preživljavanje.

Kanali kod nuklearke jedno su od tri najvećih staništa za krokodile u SAD. Četvrtina od 2.000 američkih krokodila živi tu. Prema podacima stručnjaka iz tima FPL, od 1978. ovde se izleglo 7.000 mladunaca krokodila.

Međutim, pošto se ostavljeni mladunci krokodila nalaze na dnu lanca ishrane, samo mali broj njih uspe da preživi.

"Američke krokodile bije glas da samo pokušavaju da prežive. Oni su stidljivi i ne žele da imaju nikakve veze sa nama. Ljudi su preveliki da bi bili na njihovom meniju", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu