- Komentari -
  1. Pa ako je naprave u laboratoriji sve je moguce. Ako neko pojede pecurku koju je ubrao sa izmeta slepog misa, malo teze. Gljivice i virus nisu isto.
    (Deda, 29. januar 2023 02:39)

    # Link komentara

  2. U tropskim sumama je toplo i vlazno, pa ipak nema epidemija bolesti izazvanih gljivama medju ljudima. Kod insekata svaka vrsta ima svoju kordiceps gljivu koja ne moze zaraziti drugu vrstu. Cak i kada su razne vrste mrava u pitanju svaka ima svog parazita koji je evoluirao zajedno sa tom vrstom. Eto jos jednog dokaza Teorije evolucije. Ukoliko je parazit previse uspesan, brojnost vrste se smanji, pa samim tim i sirenje parazita i tako sve ostaje u ravnotezi. Ni nas epidemije nisu istrebile cak ni kada nismo imali nikakvu zastitu ni znanje. Danas znamo kako se koja bolest siri, prepoznajemo simptome i imamo poprilicno efikasne lekove. Zato nas, izmedju ostalog, i ima 9 milijardi.
    Gljive nisu biljke i cine posebno carstvo. Cak su prve sume bile ustvari od ogromnih gljiva, dok su biljke tek pocinjale napustati vodu. Zivotinje su to ucinile jos malo kasnije.
    (Trovach, 27. januar 2023 17:44)

    # Link komentara

  3. @Helios

    Potražite stručnu pomoć.
    (Ha, 27. januar 2023 08:30)

    # Link komentara

  4. "Najsvežiji je slučaj iz 1951. godine kada je pekar u Francuskoj prodao celu turu hleba izrađenu od zaražene raži i celi grad je potpuno poludeo. Zabeleženo je čak kako je jedna 14-godišnjakinja pokušala da ubije majku nožem."

    To mestašce u Francuskoj je bilo potpuno levičarsko. Zato je CIA baš tu izvela svoj uspešni gasni eksperiment, indukovanje masovne histerije. Često sam se baš toga sećao tokom početka raspada SFRJ, naročito mi je histerija u Zagrebu i Boban kako naskače na policajca na utakmici Zvezda-Dinamo delovala tako. Pored gasova to je i delovanje vibracijama, mehaničkim ili elektromagnetnim.
    A priča o zloj gljivici je posle izmišljena kao lažno objašnjenje.
    (Helios, 26. januar 2023 20:55)

    # Link komentara

  5. Gljivice su neverovatni organizmi, nemaju mnogo veze sa biljkama. Secam se jedne emisije o Cernobilju, pronasli su neke vrste gljivica koje se hrane radijacijom. Serija je SF ali nije bas da su preterali u izmisljanju.
    (aca, 26. januar 2023 18:34)

    # Link komentara

  6. Pošasti se smenjuju jer i one vode svoj "rat". Eonima, otkad je života. Tokom cele kratke istorije čoveka, zapravo su bakterije bile glavni ubica ljudi. Sve velike epidemije su bile bakterijske, kuga, tifus, tuberkuloza... tek u dvadesetom veku su virusi postali neprijatelj br.1 a plesan, gljivice su postale naš najbolji saveznik u vekovnoj, milenijumskoj borbi sa bakterijama. Pronalazak, tačnije otkrivanje penicilina je više od bilo čega drugog unapredilo i produžilo život ljudi. A onda je krenuo pir virusa i još traje. Ko će ga znati, možda virusima možemo da zahvalimo što nas gljivice nisu već potamanile? Ili obrnuto? Nisu ni bakterije samo neprijatelji, bez bakterija tekođe ne bismo ovakvi ni postali ni opstali. Zapravo smo mi ti koji smo upali u njihov sukob (ili uspostavljeno primirje). Dobitkom razuma smo dosta toga poremetili jer, baš nedavno rekoh, tek dobitkom razuma smo počeli da se ponašamo nerazumno. Možda gljivice treba stvari da vrate "u normalu", odnosno da taj i takav razum neutrališu? A priču o životu na zemlji vrate u njen drevni tok, pre tog "ekscesa"? Mi smo ovakvi i nama bitniji od svega, ali mi smo samo nama bitni i baš nikome drugom.

    Okej, bitni smo i našim ljubimcima psima koje smo i stvorili da bi još nekome bili bitni.
    (CATAPA, 26. januar 2023 17:37)

    # Link komentara

  7. Veseli se sjajnoj budućnosti ljudski, rode.
    (DarVin, 26. januar 2023 16:49)

    # Link komentara

  8. Ne lozite raju.
    (lolz, 26. januar 2023 16:05)

    # Link komentara