- Komentari -

Hrvatski istoričar: "Kosovo na albanskom ne znači ništa"

"Suživot Srba i Albanaca preko je potreban, ali on se ne može graditi na lažima, a to što Albanci trenutno rade nije samo krađa, to je silovanje istorije", rekao je u intervjuu za Kosovo Onlajn hrvatski teolog i istoričar Goran Šarić.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. (Kriket, 30. novembar 2020 21:23)

    Kako se ranije zvao Bečkerek?
    Ili Osijek i Zagreb?
    (logika, 1. decembar 2020 13:39)

    # Link komentara

  2. Postoji cak i dokument/racun gde se vidi koliko je placeno jednom austrijskom slikaru za "albansku zastavu" sa dvoglavim orlom. Izmisljotina od naroda koji je bio potreban a i danas je potreban za ostvarivanje interesa pojedinih drzava. Svojataju koga stignu, svojataju sva moguca ilirska pa i tracanska plemena iako ne postoje nikakvi dokazi da su ta plemena imala bilo kakve veze izmedju sebe ili da imaju veze sa onima koji se danas nazivaju Albancima. Svojataju Skenderbega, sebe nazivaju "kosovarima" iamo je Kosovo srpski naziv, svojataju srpske crkve i manastire, idu dotle da su npr. De Nira proglasili za Albanca a jedno vreme na albanskoj wikipediji je i Nikola Tesla bio "albanac"... Sada su u fazi u kojoj su drugi na Balkanu bili pre nekoliko decenija a normalni evropski narodi pre vek i vise, odatle i ta neizivljenost.
    (schlyamm, 30. novembar 2020 23:04)

    # Link komentara

  3. (miro split, 29. novembar 2020 22:12) # Link komentara

    Vise puta sam naisla na vase komentare na ovom portalu i uvek su vredni citanja.Neki propagiraju istinu neki ispravan stav ,a neki su bogami vise nego duhoviti da ih je zadovoljstvo citati.
    Hvala na tome i veliki pozdrav iz Beograda
    (Vesna, 30. novembar 2020 01:41)

    Ma da, kako da ne.Od stotinu komentara na temama Albanci=Srbi, svih stotinjak prosrpski,
    to ga zaista kvalificira kao neovisnog komentatora, imao bih još što šta napisati o njegovoj "neutralnosti" u odnosima Albanaca i Srba, ali neće mi objaviti komentar.
    Nadam se da ipak nisam ispao previše drzak prema "čuvenom Miru" i da će mi komentar biti objavljen.
    (Južni susjed, 30. novembar 2020 22:03)

    # Link komentara

  4. .......

    Kosovo na Albanskom ne znači ama baš ništa!
    (Ljuba, 30. novembar 2020 07:45)

    Dosadilo mi već sa ovakvim paušalnim ocjenama bez poznavanjan albanskog jezika.
    Ali samo na kratko: Kos=Kiselo mlijeko.
    I pročitaj komentare pažljivo, već sam jednom odgovorio, pa mi dosadilo više, a možda mi i ne objave komentar,
    Laku noć.
    (Južni susjed, 30. novembar 2020 21:35)

    # Link komentara

  5. Ni imena vojvođanskih mesta kao što su Čantavir, Horgoš, Erdevik, Maradik ili Bečkerek ne znače ništa na srpskom.
    (Kriket, 30. novembar 2020 21:23)

    # Link komentara

  6. Iliri nisu bili narod u današnjem smislu nego savez raznih plemena koji su dijelili slične jezike i kulturu a ime su im dali antički Grci koji su Ilirima nazivali sva plemena sjeverno od svojih granica. Nitko danas na Balkanu ne može tvrditi da je "čisti" potomak Ilira jer su njih prvo asimilirali Rimljani a sve njih zajedno Slaveni dolaskom na ova područja. Danas možemo isključivo govoriti o modernim nacijama koje su nastale unazad 2-3 stoljeća.
    (dragan, 30. novembar 2020 21:00)

    # Link komentara

  7. "...Vi pojma nemate koliko su Albanci patili od Srba..."
    (Beni, 30. novembar 2020 00:29)
    Ko vam je dao Univerzitet? Pa ga još sagradio? Pet različitih novinskih izdanja, plus nedeljna izdanja. TV? Mogli ste da ne služite JNA. Niste plaćali poreze. Krali struju. Uzgred, ko je sagradio Trepču, branu na Gazivodama? Ko danas vraća kredite za sve što je izgradjeno na KiM.
    Obraz nemate niti ćete ga ikada imati. Reč ne držite.
    I dan danas svaki dan avion iz Prištine sleti u Beograd i svi dodjete da se lečite, i imate zdravstvene knjižice Srbije. Ako smo vas silovali, ubijali, mučili, što dolazite u Beograd da se lečite?
    A šta imaju Srbi danas na KiM?
    (Vladimir, 30. novembar 2020 19:42)

    # Link komentara

  8. Ahahaha,hrvatski istoricar??? Imenom Goran Šarič??? Pa vidi se da je srbin,zato tako i prica
    (Damir Dobraj, 30. novembar 2020 19:36)

    # Link komentara

  9. Mešate imena država ,regiona sa etničkom pripadnošću pa čak uz pojam Dalmatinac u zagradu stavljate Hrvat.
    Mnogo pojednostavljeno.
    Kada smo kod famoznih Ilira već - U pitanju je ime rimske provincije i rimljani se uopšte nisu trudili da rauvrstavaju plemena i narode nego su jednostavno pominjali "ilirska plemena" onako kako mi sada kažemo Ličanin (Srbin ili Hrvat?) Vojvodjanin (Srbin,Slovak,Madjar,Rusin,Čeh?).
    Posle su to i politički koristili - kada bi hteli da nekom dignu cenu ,govorili bi - vi,Srbi ,Hrvati,Albanci (tim redom je išlo ) ste Iliri ...
    Namerno nisu hteli da pominju prava imena naroda jer su sebi ostavljali prostor za manipulaciju...A svi se ložili.
    (Komša, 30. novembar 2020 11:41)

    Prijatelju, hajde ti lepo u Dalmaciju pa objasni tim ljudima da nisu Hrvati :) Govorim o modernim Dalmatincima. A Rimljani su se baš puno brinuli o porobljenim plemenima i njihovim etničkom poreklu :) Da li shvataš da su generacije u dinarskim planinama provodile životni vek a da nisu znale u kojoj državi žive?
    (Rascian, 30. novembar 2020 19:18)

    # Link komentara

  10. Goran Šarić je Hrvat isto kao i japanski car Hirohito. Ili Nikola Tesla Srbin.
    (Mario S, 30. novembar 2020 18:51)

    # Link komentara

  11. Albanci sebe nazivaju ilirima po italijanskoj(austrijskoj) ideji.A još uporniji su o poreklu od dardana.A znate li šta znači dardan-zelenaš po
    vujakliji.
    (a, 30. novembar 2020 18:29)

    # Link komentara

  12. Kosovo ne znači ništa ali Dardania jeste. Tako se Kosovo zvalo pre 2000g.
    (Leka, 30. novembar 2020 17:04)

    # Link komentara

  13. Dobro i ? Šta konkretno mi imamo od sve ove priče kada se zna čiji je projekat Kosovo i da tamo živi 96% Albanaca i oko 2% Srba i drugi. Nemamo mi od priče ništa pokušali smo i vojno i izgubili velika Juga nije mogla da se nosi sa problemom zvani Kosovo kako će tek osiromašena i uništena Srbija. Pusti snovi.
    (Momo, 30. novembar 2020 16:40)

    # Link komentara

  14. Hvala gospodine Saricu za sirenje istine. Svaka vam cast, uvek sa zadovoljstvom citam vase tekstove.
    (Rada, 30. novembar 2020 16:35)

    # Link komentara

  15. A ko osim albanaca ikad u proslosti upotrebljavao ili upotrebljava danas imena Ilir, Iliriana, Agron, Teuta, Butrint itd ! Ajde Gorane Saricu I svi vi koji komentarisete odgovorite na moje pitanje! Hvala unapred za objavljivanje mog komentara!
    (Ha ha ha ha, 30. novembar 2020 13:58)

    # Link komentara

  16. @karigato
    Nemacka slovensko ime za taj trajb pleme je bilo Nemc.
    Germanija rimljani su zvali to pleme Germani a prihvatili i Englezi
    Alemania francuzi su zvali to pleme Alemani.
    Dojcland oni su sami sebe zvali Dojc.
    Logicno jel da sta ti tu nije jasno?
    Sve novije zemlje dobile su naziv kako je obicno predlozio njihov pronalazac. Kao npr Amerika po Amerigo Vespuciju.
    Lep primer ti je Novi Zeland koji na Holandskom znaci Nova Zemlja ali je originalni starosedeoci zovu Aotearoa sto znaci Zemlja dugih belih oblaka.
    Sto znaci da Albanci nemaju ime za Kosovo a pogotovo Metohiju nego su tu dosli i naselili u skorije vreme.
    (Nick, 30. novembar 2020 12:39)

    # Link komentara

  17. Ako ce mo iskreno bas kao i ti i vecina Hrvatske .Svi ste Srbi pokatoliceni i on je toga svestan kao i dosta Hrvata koji to znaju ali ne talasaju previse, ali priznaju na internetu anonimno.Nije to bas toliko daleka istorija i nisi svi djedovi pomrli a ima i pisanih dokaza jos uvek.


    Pokatoliceni Srbi? Kao Mojsije i Isus? 😂😂😂
    (starmo, 30. novembar 2020 12:10)

    # Link komentara

  18. @ilirian - Dalmacija je Hrvatska, a dobar deo Dalmatinaca (Hrvata) i ostalih južnoslovenskih naroda su potomci Ilira. Albanci sa Ilirima nemaju veze, Iliri su bili pomorci, a u albanskom ne postoji terminologija vezana za more i pomorstvo. Što se tiče veze između Raške i 19. veka, reč Srbi se koristi uporedo sa Raška tokom celog srednjeg veka, i pre naziva Raška u Duklji. Nakon toga u nazivima srpskih srednjevekovnih vladara. Nakon pada Smedereva, postojala je srpska despotovina u Mađarskoj još 100 godina. Poslednji srpski despot je bio Pavle Bakić, koji je poginuo kod Đakova 1537. Manje od 150 godina kasnije, tokom velike seobe Srba, patrijarh Arsenije Čarnojević dobija povelju o crkveno-školskoj autonomiji, od cara Leopolda. Prema tome, postojao je kontinuitet.
    (Rascian, 30. novembar 2020 02:04) 
    Mešate imena država ,regiona sa etničkom pripadnošću pa čak uz pojam Dalmatinac u zagradu stavljate Hrvat.
    Mnogo pojednostavljeno.
    Kada smo kod famoznih Ilira već - U pitanju je ime rimske provincije i rimljani se uopšte nisu trudili da rauvrstavaju plemena i narode nego su jednostavno pominjali "ilirska plemena" onako kako mi sada kažemo Ličanin (Srbin ili Hrvat?) Vojvodjanin (Srbin,Slovak,Madjar,Rusin,Čeh?).
    Posle su to i politički koristili - kada bi hteli da nekom dignu cenu ,govorili bi - vi,Srbi ,Hrvati,Albanci (tim redom je išlo ) ste Iliri ...
    Namerno nisu hteli da pominju prava imena naroda jer su sebi ostavljali prostor za manipulaciju...A svi se ložili.
    (Komša, 30. novembar 2020 11:41)

    # Link komentara

  19. Postoje zapisi da su Albanci došli na ove prostore jer ih je naselio Đorđe Manijak , vizantijski vladar , a Nemanjići prihvatili kao pastire i stočare . Igrom slučaja sam se preko neta dopisivao sa nekom devojkom iz Azerbejdžana , i ona mi je napisala da postoji toponim Albanija u tom delu sveta , i poreklo im je odatle . Prekrajanja istorije je bilo i biće po onoj Gebelsovoj " 20 puta ponovljena laž postaje istina " , to rade svi narodi koji nemaju istoriju koju misle da zaslužuju . Naši bi morali da krenu ozbiljno da se time bave , ali to mora na nivou države , stihijski preko pojedinaca nema takvu snagu nii uticaj .
    (Školobocna, 30. novembar 2020 11:25)

    # Link komentara

  20. Goran nije hrvat, on je srbin sa hrvatske koj manipulira sa istorijom u korist srba....
    Nismo od juce!!!
    (Niti, 30. novembar 2020 00:12)

    Ako ce mo iskreno bas kao i ti i vecina Hrvatske .Svi ste Srbi pokatoliceni i on je toga svestan kao i dosta Hrvata koji to znaju ali ne talasaju previse, ali priznaju na internetu anonimno.Nije to bas toliko daleka istorija i nisi svi djedovi pomrli a ima i pisanih dokaza jos uvek.
    (654, 30. novembar 2020 11:06)

    # Link komentara

  21. Ајде овако да ти објасним. Својим родословом могу да докажем континуитет са 10. веком. Можеш ли ти? Друга ствар. Погледај колико манастира, светих мошти светитеља српских, и задужбина. Покажи ми гроб једног хрватског краља из 10. века.
    (СОССД.ГИХСБпмг.амин, 30. novembar 2020 01:49)

    Pa hajde dokazi! Samo kazes da mozes i onda ne dokazes. To nije dokaz vec laprdanje.
    (Marija, 30. novembar 2020 11:01)

    # Link komentara

  22. @Vanja Petrović

    Ovaj mladjani covek je mislim da master katolicke teologije. Do nekih spoznanja dosao je citajuci vatikanske spise. Istrazavilo je vise njih poreklo nas juznih slovena. Ja im sve bas slepo ne verujem kao sto ne verujem ni zvanicnoj istoriji. Kako je uopste moguce da ne postoji ni jedan jedini dokaz ni jedan validan zapis da je masa ljudi dolazila citav vek pa i duze na ove prostore?! Kako su ljudi dosli iz sirokih prostranstva daleko od mora, naselili se uz jadransko more i u roku od dve stotine godina poceli da grade velike brodove?! Od kud masa slovenskih toponima po danasnjaj grckoj koji na grckom nista ne znace?! Pa i ta "bila zora"?! Pa ne moze 100 slovenskih naziva biti slucajnost?! Od kud znanje o gradnji brodova?! Od kud nasim precima price o (nasoj) boginji Teuti i gomila drugih pripovedki ako nisu nase?! pa nisu valjda nasi preci primili tudje pamcenje?! Ziveli su ovde vekovima i rimljani i turci pa nismo primili njihove pripovedke!
    (sasa, 30. novembar 2020 10:48)

    # Link komentara

  23. Kao sto su Nemci Alemani, Germani, Dojceri, Svabe...
    Tako su Srbi Venedi, Tracani, Iliri, Geti, Dardanci, Vlasi...

    Sve zavisi ko nas je i u kom istorijskom trenutku “krstio”.

    Germani- od grmalji. (bili su visoki)
    Madjari- magari. (dosli su na magarcima)
    Itd, itd...

    Nadam se u jednom svi slzemo, imamo bogatu i podugacku istoriju (povelje su pisane, dvorci zidali 7000 i neke godine...), al ono sto moramo da razumemo je da je tumacimo! “Da se Vlasi ne dosete”, kaze ona stara. Cega treba da se (ne)setimo?

    Ovo sam hteo. Nasa istorija govori o nasoj entropiji. Sa usponima i padovima, mi smo od nastanka sveta u ateriranju. Sve nas je manje, na sve manjoj povrsini zivimo i to je nesto sto nismo i necemo uspeti da sprecimo. Mozda je Obrenovicevska Srbija bila pasaluk, al mi smo ziveli od Hamburga do Crnog Mora i Soluna... Gde sko danas? Ko pamti Koruške Srbe, koje je k. Aeksandar pustio niz vodu, sa sve posedima. Isto kao i Srbe Dalmatince, Srbe u Albaniji...?

    Mi ne postojimo. Za vek ili dva bicemo drzava- polis. Beogradski rezervat. I pisacemo o sebi samima kako je neka Jagodina ili Cuprija bila cincarska i sl. Kao sto danas imamo odnos prema Dubrovniku ili Dracu.

    Tome sluzi istorija. To nisu bajke za laku noc. To su lekcije za buducnost.
    (ime, 30. novembar 2020 10:28)

    # Link komentara

  24. mile@ - pa i nije bas tako kako ti napisa. prvo, nemci ne pricaju engleski već nemacki i svoju državu zovu - Deutschland. drugo, nisu rimljani germaniu nazvali po germanskim plemenima već su neka plemena (a vrlo verovatno slovenska) dobila ime po teritoriji kojoj rimljani dadoše ime - germania. u to vreme na već pomenutoj teritoriji su živela uglavnom slovenska plemena a ta germanska kako ih danas zovemo nisu ni postojala a za Rimljane su sva ta plemena bila germanska.
    (dexter, 30. novembar 2020 10:21)

    # Link komentara

  25. "Sama činjenica što Albanci Kosovo zovu srpskim imenom pokazuje da su oni na Kosovo došli nakon Srba", objašnjava istoričar.

    Ne bih imala šta da dodam.
    (jagoda, 30. novembar 2020 10:16)

    # Link komentara

  26. Cuj Kosovo zemla kosova (crnoh ptica). Citajte malo i naci cete da su kosovi najraspostranjene ptice u Evropi, ima ih od Grcke pa do Svedske. Mozda su emigrirsle sa Kosova pa se nastanile po citavoj Evropi. Kosovo zemlja kosova, ma nemojte ljudi smeja ce nam se svet.
    (Bato, 29. novembar 2020 20:25)


    pa sta ako ptice kos ima i ne drugim geografskim podrucjima? Zasto bi to sprecilo tamo nekog pre x stotina godina da ovom konkretnom lokalitetu da to ime? Kao morali su poslati naucnu ekspediciju po celom svetu da utvrdi da li slucajno ptica kos postoji i negde drugde pa "da ne bude glupo" ako ovo nazovemo tako? Svasta.
    (posmatracica sa strane, 30. novembar 2020 10:08)

    # Link komentara

  27. Samo da vam objasnim neke stvari. Albanci nisu imali pravo na Albanski jezik od Tuaka jer nisu iimali lepe cerke da daju po turskim haremima i nisu imali Ruse na strani.Kada su srbi sudili na Kosovu, Albanci nisu imali pravo na Albanski jezik, moj deda Albanac nije znao da pise ALbanski samo cirilicom. 80% imena su drugacije pisani u opstinama gde su samo srbi radili i oni su upisali imena prezimena kako su hteli. Danas u nasoj porodici ima nas sa 3 razlicita prezimena neka sa H neke bez H a neke i vic. Sto se tice topografskih imena Albanci nisu imali nikakve prava utim imenanima jer su Srbi sudili i radili su sta su hteli na Kosovu. Vi pojma nemate koliko su Albanci patili od Srba.
    (Beni, 30. novembar 2020 00:29)


    Pate li Albanci u Švajcarskoj što moraju da uče nemački jezik i što treba da koriste nemačku dojčlančicu(znam da se ne zove tako) i kako se snalazite u Švici sa vašim toponima tamo, dopuštaju li to Švicarci iLji ne?
    (Graniitni Đaka, 30. novembar 2020 10:07)

    # Link komentara

  28. Neverovatan je ovaj saric, sve nas kao gotivi i uvek je kao na našoj strani a ako se malo pažljivije udubiš u njegovu priču veoma brzo ukapiras da nam ga veoma često zavuče na finjaka a da to većina Srba i ne primeti. iz ovog teksta čovek može da zaključi samo dve stvari, prva - srbi su albanci, i druga - albanci su srbi. kako god, to i albanci tvrde. obe varijante više idu u prilog albancima nego nama.
    (dexter, 30. novembar 2020 09:47)

    # Link komentara

  29. @Karigato
    Dobila je ime po italijanu Amerigo Vespuciju. To se zna i uci u osnovnoj.
    (Zoki, 30. novembar 2020 09:33)

    # Link komentara

  30. Svi pročitali po dve knjige i već doktorirali istoriju, sve im jasno.
    (Petar, 30. novembar 2020 09:28)

    # Link komentara

  31. Gde nam je sreća kad su Hrvati počeli da nas brane...
    (igor, 30. novembar 2020 09:20)

    # Link komentara

  32. Sve to stoji, ali nije poenta hvaliti se onim sto si imao, vec napraviti nesto dobro od onoga sto imas trenutno. A slozicemo se svi da su nam drzave i narodi u glibu. Kako bi bilo da promenimo pesmu i napravimo nesto na sta ce nasa deca biti ponosna? (Umesto sto se vrtimo u krug i mrcvarimo proslost.)
    (Aca, 30. novembar 2020 09:17)

    # Link komentara

  33. hrvati su do 1991 bili samostalna država samo dva i po meseca ,sve ostalo pod vazalnim odnosom
    (SRBIN, 30. novembar 2020 09:15)

    # Link komentara

  34. Šarića u SANU i to ga narod izglasa na referendumu ako treba! Ne zato što će se živeti bolje i što treba isterivati istinu koja je utrta već zato što kategorično dokazuje istinu i bavi se istraživanjem umesto da pesniči i zbija stihove o mitologiji. Divno je slušati ovog momka, a za hrabrost suvišno tražiti komparaciju.
    (Westy, 30. novembar 2020 09:13)

    # Link komentara

  35. Ova istorija postala ko radna uniforma peri deri, ali ne dere isti jer se stalno radnici mjenjaju kad nista nije kako treba u tom poslu tako i ovi istoricari i politicari. Dok ne otjeraju ovu ombladinu van svoje domovine i onda je zapad kriv sto im uzima radnu snagu.
    (Lulzim, 30. novembar 2020 09:08)

    # Link komentara

  36. @Mantis zanimljiva je tvoja opsesija Srbima. Kapiram da je to tvoj neki suptilan način vraćanja korenima. Može to i bolje i jednostavnije, samo prihvati. Biće ti lakše, ovako traćiš svoje vreme i energiju. Ljubi brat :)
    (у пролазу, 30. novembar 2020 08:46)

    # Link komentara

  37. Nemam šta da guglam, prijatelji moji (kako Albanski, tako i Srpski). Ja sam, da vam kažem, malo stariji čovek, pregazio sam šezdesetu.
    Kako su mi preci sa Kosova, i kako sam pričao sa mojim dedom u Zvečanu, još negde davnih osamedesetih, znam koliko Albanaca je živelo u Mitrovici pre drugog svetskog rata, i koliko je albanaca bilo u Mitrovačkoj gimnaziji posle 1945, u doba kada su je pohadjali moji roditelji.... sedam albanaca i nekoliko stotina Srba. Bilo je i dosta Jevreja a i Turaka, ali Albanaca... njih je bilo po selima. Sekli su mojima drva, to im je bio posao i nivo.
    Posle dvadeseatk godina Tito im je otvorio fakultet u Prištini. Za sinove tih koji su sekli drva.
    Mi smo uvek imali jedno ili dvoje dece po porodici, a oni ceo fudbalski tim, i tako je ta priča još davno pretegnula na njihovu stranu. Imao sam, da se ne lažemo, tada dosta dobrih drugova Albanaca, a neki od njih su bili pošteniji od nas Srba. Ali .... da su nam uzeli zemlju, to jesu. Pametno i podmuklo, ali jesu.
    (Neko iz naroda, 30. novembar 2020 08:37)

    # Link komentara

  38. Nisam čuo da je ikada u istoriji neko pokušao da zavara i laže kao Šiptari danas.
    (Mirko, 30. novembar 2020 08:35)

    # Link komentara

  39. U pravu je ali je vrlo kontroverzan... inače... blizak Deretiću i kvazi istoričarima.
    (zuzu, 30. novembar 2020 08:29)

    # Link komentara

  40. @Karigato
    Deutschland i Unuited States Of America? Šta ovo znači? Nemačka zemlja ili zemlja Nemaca i Sjedinjene Američke Države. Kosova? Nema značenje. Kosovo? Zemlja gde žive kosovi, ptice...
    (nnidza, 30. novembar 2020 08:26)

    # Link komentara

  41. Srbi nisu znali da cuvaju, pa su izgubili Kosovo. A da li je taj gubitak stalni ili samo privremen, opet od Srba zavisi najvise.
    (roarrr, 30. novembar 2020 08:20)

    # Link komentara

  42. Saric izgubio kompas,kaze da Skenderbeg je bio srbin jer mu se sestra zvala Marija itd...Albanci i danas imaju tri vjere i 4 grupe imena, pravoslavna krscanska muslimanska i izvorno nacionalna imena,ali albanci nisu ni srbi ni grci talijani turci sta sve jos bi trebali biti po Saricu..DNK je ilirsko,dardansko...sto se vidi po istoriji jer ih uvijek isto opisuju kao nepokoreni tvrdoglavi hrabri.....
    Ne znam sta moze biti jaci dokaz da albanski jezik je jedini jezik na ovim prostorima koji je isti sa ilirskim jezikom pa i slican sa trojanskim za vrijeme pelazga... sto je voda duboka sve je cisca,sto ranije se gleda istorija sve su jaci dokazi da su albanci na balkanu su starosjedioci.
    (shkriza, 30. novembar 2020 08:16)

    # Link komentara

  43. neznaju Balkansku istoriju.
    (Ucitelj sa Kosova, 29. novembar 2020 23:27)

    Kakav ucitelj, takva i istorija...
    (jadan taj koga ti nesto ucis, 30. novembar 2020 07:56)

    # Link komentara

  44. Ukoliko nekim zapadnim moćnicima odgovara još veća podeljenost balkana mogu bez imalo muke uz nešto novca napraviti na pr. rimsku državu. U toj državi vladao biromski zakon, jezik i kultura. Romi su poreklom indeksi u svim narodima zvani cigani.Sami su se prozvali Romi još za vreme rimskog carstva jer na taj način su pokazali da pripadaju carstvu i tako dobili zaštitu za svoj opstanak. Odrekli se prvobitne turističke religije i prihvatili hrišćanstvo ili islam u zavisnosti religije okolnog stanovništva. Roma je puna Srbija, S. Makedonija, KiM, Albanija, Bugarska a ima ih mnogo u svim evropskim zemljama. Išta priča bila je i sa Jevrejima dok nisu dobili svoju državu Izrael. Da se skupe na jednom prostoru mogli bi se zvati Nova Indija. To važi za Rome tako isto i za Albance. Evropa je gusto naseljena pa bi jednim i drugim bilo najbolje da presele negde u Afriku jer je Afrika prazna.
    (e, 30. novembar 2020 07:53)

    # Link komentara

  45. Kako je bilo,kolko vidim,svako ima svoju teoriju i zanimljivo baš kako mu paše.Kako je sada, svi vidimo.Kako će biti - će da vidimo!
    (M.Bolan, 30. novembar 2020 07:51)

    # Link komentara

  46. A sta znaci Amerika na engleskom? Ili Nemacka na nemackom jeziku?
    (Karigato, 29. novembar 2020 23:51)

    1. Znaci da je kontinent dobio ime po italijanskom istraživaču Amerigo Vespucci.
    2. U nemačkom jeziku ne postoji reč nemačka već Deutschland. A mi ih zovemo Nemci / Nemi kao su ih zvali naši preci koji su se graničili sa njima hiljadama godina...

    Kosovo na Albanskom ne znači ama baš ništa!
    (Ljuba, 30. novembar 2020 07:45)

    # Link komentara

  47. Pa, ovo je neki mlađani dečkić. I pored velike upornosti, nisam uspela naći njegovu biografiju, a kamoli da ima neki naučni rad i materijalne dokaze.
    Tako da sam džabe provela čitajući još jednu od modernih bajki o poreklu Srba, i našem poreklu od Dardanaca, a sve vreme se pitajući kako smo uspeli kao Dardanci da govorimo staroslovenski, starocrkvenoslovenski, starosrpski, ili ne znam ni ja više koji nam je koren jezika koji govorimo.
    (Vanja Petrović, 30. novembar 2020 07:34)

    # Link komentara

  48. Na pocetku devedesetih sve je postalo jasno ko je ko a ovo sa CG je samo dokaz vise
    (Muzil, 30. novembar 2020 07:33)

    # Link komentara

  49. @Karigato
    Nemacka se na nemackom Germany i dobila je ime po germanskim plemenima koja su tamo zivela. Americki kontinent je dobio ime po Amerigo Vespuciju a Kosovo po ptici Kos i to je srpska rec.
    (mile, 30. novembar 2020 07:28)

    # Link komentara

  50. Albanci bi trebalo da nam vrate i Skadar na Bojani.
    (NikolaBg, 30. novembar 2020 07:26)

    # Link komentara

  51. Ko ima interesa može od Sarića nabaviti popis birača iz 1500 i neke godine.
    (Buzdovan, 30. novembar 2020 05:59)

    # Link komentara

  52. Bla, Bla, bla,,,
    (Mo, 30. novembar 2020 05:54)

    # Link komentara

  53. Na svim jezicimato znacenje je isto!
    (can’t l, 30. novembar 2020 05:49)

    # Link komentara

  54. ali Goran Šarić nije Hrvat. On je Srbin iz Hrvatske.
    (Goran, 30. novembar 2020 05:48)

    # Link komentara

  55. Kako god je sada,jedno moramo da znamo.Doci ce dan kada ce biti ili mi ili oni....za oba naroda nema mesta na ovim prostorima.Kraj price.
    (Trig, 30. novembar 2020 05:38)

    # Link komentara

  56. Hrvatska je kraljevina od 10. stoljeća, i to je u kontinuitetu sve do raspada Austrije nakon 1. svjetskog rata.
    Srbija ima kontinuitet tek od 19. stoljeća. Za vrijeme Turaka nema
    Srbije. Ali i pod Turcima postoji Hrvatska. A "srpski" pravoslavci su povlaštena religija u otomanskom carstvu. Zašto?
    Uporno se pokušava stvoriti kontinuitet Srbije s predturskom
    Raškom, a to je ono čega zapravo nema. srbi su, ni manje ni više,
    zapravo atlantiđani...
    dakle, sad imamo pravi povijesni kontinuitet srpskog jezika koji
    se može pratiti od ameba preko atlantide i egipćana, pa sve do
    raške i turaka, te konačno Gundulića, Preradovića i Boškovića,
    najvećih srba kao izravnih i izvornih potomaka vanzemaljaca...
    znači, jezik koji mi u Hrvatskoj danas govorimo je preko srba
    došao izravno sa Siriusa, a koji zapravo nije Sirijus nego Srbijus"...
    svaka čast
    (Mantis, 29. novembar 2020 23:29)

    rece srbin
    (genijalac, 30. novembar 2020 04:17)

    # Link komentara

  57. A sta znaci Amerika na engleskom? Ili Nemacka na nemackom jeziku?
    (Karigato, 29. novembar 2020 23:51)

    Америка на америчком значи Сједињене државе а Немачка на немачком није Немачка, јер за Немце Немци нису неми као за Србе, него су Германи, и своју земљу зову по називу свог племена на старогерманском високом говору...
    (Алекса, 30. novembar 2020 02:52)

    # Link komentara

  58. "Od 14.087 porodica na Kosovu, 12.840 je bilo srpskih, 46 albanskih, a 99 ostalih."

    Ako mu je i ostala nauka tačna koliko ova matematika, onda...
    (Moljac, 30. novembar 2020 02:28)

    # Link komentara

  59. @ilirian - Dalmacija je Hrvatska, a dobar deo Dalmatinaca (Hrvata) i ostalih južnoslovenskih naroda su potomci Ilira. Albanci sa Ilirima nemaju veze, Iliri su bili pomorci, a u albanskom ne postoji terminologija vezana za more i pomorstvo. Što se tiče veze između Raške i 19. veka, reč Srbi se koristi uporedo sa Raška tokom celog srednjeg veka, i pre naziva Raška u Duklji. Nakon toga u nazivima srpskih srednjevekovnih vladara. Nakon pada Smedereva, postojala je srpska despotovina u Mađarskoj još 100 godina. Poslednji srpski despot je bio Pavle Bakić, koji je poginuo kod Đakova 1537. Manje od 150 godina kasnije, tokom velike seobe Srba, patrijarh Arsenije Čarnojević dobija povelju o crkveno-školskoj autonomiji, od cara Leopolda. Prema tome, postojao je kontinuitet.
    (Rascian, 30. novembar 2020 02:04)

    # Link komentara

  60. Sta znaci Tasmejdan, kalemegdan, Burek, pita,
    Terazije, dzem, biber, Na srpskom ama bas nista!
    Sve je to tursko!
    (Shqipe, 29. novembar 2020 18:48)

    A šta znači na shqipe Priština, Mitrovica, Gnjilane, Kamenica, Peć, Šar planina, Klokot, Drenica, Srbica, Vitina, Lipljan, Sitnica, Lab, Goleš, Lepenac, itd... Jel treba dalje da nabrjam?
    (Srbin, 30. novembar 2020 01:58)

    # Link komentara

  61. "Hrvatska je kraljevina od 10. stoljeća, i to je u kontinuitetu sve do raspada Austrije nakon 1. svjetskog rata.
    Srbija ima kontinuitet tek od 19. stoljeća. Za vrijeme Turaka nema
    Srbije. Ali i pod Turcima postoji Hrvatska. A "srpski" pravoslavci su povlaštena religija u otomanskom carstvu. Zašto?
    Uporno se pokušava stvoriti kontinuitet Srbije s predturskom
    Raškom, a to je ono čega zapravo nema. srbi su, ni manje ni više,
    zapravo atlantiđani...
    dakle, sad imamo pravi povijesni kontinuitet srpskog jezika koji
    se može pratiti od ameba preko atlantide i egipćana, pa sve do
    raške i turaka, te konačno Gundulića, Preradovića i Boškovića,
    najvećih srba kao izravnih i izvornih potomaka vanzemaljaca...
    znači, jezik koji mi u Hrvatskoj danas govorimo je preko srba
    došao izravno sa Siriusa, a koji zapravo nije Sirijus nego Srbijus"...
    svaka čast
    (Mantis, 29. novembar 2020 23:29)

    Ајде овако да ти објасним. Својим родословом могу да докажем континуитет са 10. веком. Можеш ли ти? Друга ствар. Погледај колико манастира, светих мошти светитеља српских, и задужбина. Покажи ми гроб једног хрватског краља из 10. века.
    (СОССД.ГИХСБпмг.амин, 30. novembar 2020 01:49)

    # Link komentara

  62. Kako god gleda povijesno, po materijalnoj i ne materijalnoj kulturi, pravno, po arheološkim nalazima, po imenima mista i brda, ma di god zagrebeš i kako god okrenija rezultat je uvik isti. Kosovo je dio srpske države i duhovno i pravno.
    Samo retardiran ili lažljiv čovik more tvrdit drukčije.
    Albanci su do prije godinu napadali i palili pravoslavne crkve. Sad tvrde da je to njihovo povijesno nasljeđe.
    Drugovi Albanci ili ste retardirani ili ste lažljivi?
    Odlučite sami.
    (miro split, 29. novembar 2020 22:12) # Link komentara

    Vise puta sam naisla na vase komentare na ovom portalu i uvek su vredni citanja.Neki propagiraju istinu neki ispravan stav ,a neki su bogami vise nego duhoviti da ih je zadovoljstvo citati.
    Hvala na tome i veliki pozdrav iz Beograda
    (Vesna, 30. novembar 2020 01:41)

    # Link komentara

  63. A sta znaci Amerika na engleskom? Ili Nemacka na nemackom jeziku?
    (Karigato, 29. novembar 2020 23:51) America je ženski oblik od Americus (Americus Vespuccius, čovek koji je prvi opisao kontinent). Nemačka na nemačkom ne znači ništa, ali na slovesnkim jezicima je zemlja Nemaca, onih koji su nemi, tj. ne razumemo ih. Kada su belci došli u Kanadu, čuli su od starosedelaca reč Kanata (naselje), i po tome nazvali zemlju. Tako su i Albanci, kada su došli na Kosovo, čuli od starosedelaca (Srba) naziv Kosovo (po ptici kosu), i tim imenom nazvali zemlju u koju su se doselili (Kosova). Ne znam ko je živeo pre Srba na Kosovu, ali znam da su na Kosovu Srbi stariji nego Albanci.
    (Zoki, 30. novembar 2020 01:40)

    # Link komentara

  64. A sta znaci Amerika na engleskom? Ili Nemacka na nemackom jeziku?
    (Karigato, 29. novembar 2020 23:51)

    Amerika je dobila ime po Amerigu Vespučiju (verovatno si bežao sa časova pa ne znaš), a Nemačka je zapravo Deutschland. Sastoji se od dve reči Deutsch (dojč) i land. Deutsch znači narod ili onaj koji pripada narodu a land je zemlja. I to su naravno izvorne nemačke reči a ne litvanske ili poljske... tako da ova paralela ne dvosmisleno potvrđuje tvoje neznaje i više ti šteti nego što koristi.
    (Arthammer, 30. novembar 2020 01:38)

    # Link komentara

  65. A sta znaci Amerika na engleskom? Ili Nemacka na nemackom jeziku?
    (Karigato, 29. novembar 2020 23:51)

    Nemci kao starosedeoci u Nemackoj sebe tako ne zovu a ni svoju zemlju. To je srpski naziv za njih. A Albanci na Kosovu sebe zovu Kosovari i Kosovo i Metohiju zovu Kosovo, što su srpski nazivi.
    A Amerika kao kontinent je nazvan u čast istraživača Ameriga (America je latinska verzija njegovog imena) Vespučija koji je prvi shvatio da je to zaseban i novi kontinent. Za razliku od Kolumba koji je mislio da je to Indija (zato i naziv Indijanci).
    Jel' ste uopšte išli u bilo kakvu osnovnu školu?
    (Vladimir Rolovic, 30. novembar 2020 00:59)

    # Link komentara

  66. Srbi i Hrvati više nikada neće ratovati!!!
    (kvasac, 30. novembar 2020 00:57)

    # Link komentara

  67. "Hrvatska je kraljevina od 10. stoljeća, i to je u kontinuitetu sve do raspada Austrije nakon 1. svjetskog rata.
    Srbija ima kontinuitet tek od 19. stoljeća. Za vrijeme Turaka nema
    Srbije. Ali i pod Turcima postoji Hrvatska. A "srpski" pravoslavci su povlaštena religija u otomanskom carstvu. Zašto?
    Uporno se pokušava stvoriti kontinuitet Srbije s predturskom
    Raškom, a to je ono čega zapravo nema. srbi su, ni manje ni više,
    zapravo atlantiđani...
    dakle, sad imamo pravi povijesni kontinuitet srpskog jezika koji
    se može pratiti od ameba preko atlantide i egipćana, pa sve do
    raške i turaka, te konačno Gundulića, Preradovića i Boškovića,
    najvećih srba kao izravnih i izvornih potomaka vanzemaljaca...
    znači, jezik koji mi u Hrvatskoj danas govorimo je preko srba
    došao izravno sa Siriusa, a koji zapravo nije Sirijus nego Srbijus"...
    svaka čast
    (Mantis, 29. novembar 2020 23:29)

    Jel moze neko ovo da prevede na srpski?
    (talk talk, 30. novembar 2020 00:52)

    # Link komentara

  68. (Građanin X, 29. novembar 2020 19:02)

    Dobro kazes. A da li pamtis ko je pre tog Nemca ziveo u toj kuci i kad i zasto su Nemci doseljavani do Srema i Zemuna?
    (ime, 30. novembar 2020 00:47)

    # Link komentara

  69. Ali on u Hrvatskoj nije baš poznat. Tko je on?!
    (halo?!, 30. novembar 2020 00:37)

    # Link komentara

  70. Izvinite, ovaj covek mozda jeste istoricar, ali njegova prica nema veze sa istoriografijom tj. naukom. Istorija je mnogo kompleksna naucna disciplina i kao takva pruza mnogo prostora za manipulaciju. Ako hocemo istorijsko pravo da zasnivamo na osnovu toponima zasto se drzimo samo Kosova? Recimo, kula Gardos se nalazi u sred Srbije. Da li smo spremni i tu da isteramo sve do kraja, ili samo ono sto nam se svidja

    O cemu vi pricate?!? Gardos u Zemunu je madjarski spomenik koji su podigli Madjari u cast hiljadu godina doseljenja u Panonsku niziju. Krajem 19 veka je podignut u doba kad je Zemun pripadao Austro-Ugarskoj. Ko u Srbiji to osporava? Niko ziv. Za one koji to ne znaju: Na starim kucama u Zemunu gde su stajale oznake ulice i broja i danas postoje table prastare na kojima pise Kraljevina Hrvatska na latinskom jeziku. Da, u okviru Austro-Ugarske (ugarski deo) a danas je Zemun srpski i deo je naravno Srbije. Nesto sporno?
    (Zemunac, 30. novembar 2020 00:32)

    # Link komentara

  71. Od 480 naselja, Albanaca je bilo samo u 23 sela, a i u ta 23 sela u proseku samo dve albanske porodice. Prema tome, Albanci tada žive u svega četiri odsto naselja na Kosovu", kaže.

    Jedna od tih porodica držala poslastičarnicu, druga burekdžinicu. Danas je slično u šumadijskim gradićima i većim selima. Sopot, Lazarevac, Mladenovac, Aranđelovac...
    (Doglavnik Ademaga M., 30. novembar 2020 00:31)

    # Link komentara

  72. Samo da vam objasnim neke stvari. Albanci nisu imali pravo na Albanski jezik od Tuaka jer nisu iimali lepe cerke da daju po turskim haremima i nisu imali Ruse na strani.Kada su srbi sudili na Kosovu, Albanci nisu imali pravo na Albanski jezik, moj deda Albanac nije znao da pise ALbanski samo cirilicom. 80% imena su drugacije pisani u opstinama gde su samo srbi radili i oni su upisali imena prezimena kako su hteli. Danas u nasoj porodici ima nas sa 3 razlicita prezimena neka sa H neke bez H a neke i vic. Sto se tice topografskih imena Albanci nisu imali nikakve prava utim imenanima jer su Srbi sudili i radili su sta su hteli na Kosovu. Vi pojma nemate koliko su Albanci patili od Srba.
    (Beni, 30. novembar 2020 00:29)

    # Link komentara

  73. Dejan Vu, svašta sam čuo ali da su se Bugari podelili na Bugare i Albance to mi je vrh.
    (Slobodan, 29. novembar 2020 22:43)
    Svašta si čuo, to ti verujem, samo istinu nisi. Istina baš nikome ne odgovara. Ponajmanje Bugarima koji najradije ćute o svom neslovenskom poreklu. Kao da su pali s Marsa. Bugari su najveći falsifikatori istorije na Balkanu, tačnije cela ta istorija je (pro)bugarski falsifikat. Prisvojili su sve gde se spominje deformisano "blgar" koje ni na bugarskom, ni na bilo kom slovenskom jeziku ne znači apsolutno ništa, a kojim su Rimljani označavali celo to pleme "vulgarnih", to jest (po njihovom) divljaka.
    Izuzev u primorskim delovima, u Bugarskoj svuda ima toponima koji ne znače ništa na bugarskom ili latinskom, samo na albanskom.

    Ne kažem ja da to išta sada menja, to su sada (odavno već) dva naroda, ali nekada su bili isti i jedan. Mnoge istorijske nebuloze i rupčage prestaju to da budu kada se to uzme u obzir. Čuj "Bugari naseljavali Albance"!? Tada samo nije bilo nikakve razlike.
    (Dejan Vu, 30. novembar 2020 00:18)

    # Link komentara

  74. Sve je ovo u redu, hrvatski istoricar radi ono sto su trebali da rade nasi. Slusamo kojekakve albanske stupidarije i prekrajanje istorije i nemo posmatramo. Mozda se neko i oglasio u nekoj emisiji ali, prijatelji, slabo se to culo. A kad se ne cuje onda ce slabije obrazovani cak i da poveruju onome sto Albanci trube.
    Gde su ti nasi istoricari, gde su nam vrli akademici kojima je jedina zelja da udju u tu Akademiju, zauzmu neku fotelju i smrde do smrti. A i drzava prilicno cuti, gde nam je ministar Kulture, ili Informisanja koji god... Imamo vrsne IT strucnjake, umesto da sve prsti od nekih mocnih prezentacija zasnovanih na cinjenicama, naucnim radovima nasih istoricara da se o tome trubi na sve strane i kod nas i u inostranstvu, mi cutimo k'o misevi i cekamo da nam Albanci pricaju bajke o Skenderbegu i tome kako su oni tu nastanjeni od vremena nastanka ameba, a mozda jos i od velikog praska!
    (Puz, 30. novembar 2020 00:17)

    # Link komentara

  75. Goran nije hrvat, on je srbin sa hrvatske koj manipulira sa istorijom u korist srba....
    Nismo od juce!!!
    (Niti, 30. novembar 2020 00:12)

    # Link komentara

  76. Voditi polemiku na ovu temu je idiotski. Sve istorijske knjige pisu o Srpskim manastirima, kulturi i obicajima vekovima unazad na KiM.
    Albanski spomenici na KiM su spomenici Bilu, Olbrajtovoj i ostaloj bandi i to ce im svako priznati. Koliko oni veruju i cene starine na KiM pokazali su gazeci i paleci crkve i manastire.
    (drz ne daj, 30. novembar 2020 00:10)

    # Link komentara

  77. Goran Šarić ne mrzi Srbe i pravi je prototip čoveka kakav bi trebao da bude svaki normalan hrvat, bošnjak, milogorac, makedonac ili bugarin, međutim kako vreme prolazi, on po svojim stavovima sve više liči na Srbina i upravo je to razlog zbog čega se u pomenutim narodnostima sa svih strana vrši propaganda protiv Srba, jer bi u suprotnom njihove necionnalnosti postale relativne, a to ne odgovara stranim silama koje bi ovde da mešetare i da na kontu tih veštačkih razlika zarađuju poene za sebe i u svoju korist.
    (Pavel Šafarik, 29. novembar 2020 23:57)

    # Link komentara

  78. Kako god gleda povijesno, po materijalnoj i ne materijalnoj kulturi, pravno, po arheološkim nalazima, po imenima mista i brda, ma di god zagrebeš i kako god okrenija rezultat je uvik isti. Kosovo je dio srpske države i duhovno i pravno.
    Samo retardiran ili lažljiv čovik more tvrdit drukčije.
    Albanci su do prije godinu napadali i palili pravoslavne crkve. Sad tvrde da je to njihovo povijesno nasljeđe.
    Drugovi Albanci ili ste retardirani ili ste lažljivi?
    Odlučite sami.
    (miro split, 29. novembar 2020 22:12)


    Bravo za komentar!
    (Samosvesna građanka, 29. novembar 2020 23:55)

    # Link komentara

  79. A sta znaci Amerika na engleskom? Ili Nemacka na nemackom jeziku?
    (Karigato, 29. novembar 2020 23:51)

    # Link komentara

  80. Бечки конгрес, неки потписи морају да се поштују иначе одоше катедре и каријере. Ајде што из материјалне користи бране лаж него је сад то већ и страсно учествовање у фалсификовању.
    (Урке, 29. novembar 2020 18:21)

    Bečki kongres?
    Da li biste bili ljubazni da podelite sa nama vaša saznanja o nekim obavezama koje je neko u ime Srba preuzeo a da se tiču izučavanja Istorije i to potpisao.

    Aktivnsdti svetskih sila iz tog vremena nisu nikalva tajna.
    Sigurno ima nekih podataka koji su ostali zaboravljeni ali se do njih relativno lako dolazi (primer je Teodore Toleve) pa ste tako možda i vi došli do tog famoznog papira na kojem piše "da Srbi ne smeju da se interesuju za svoju istoriju pre Nemanjića ..."

    Šalu na stranu - nema potpisa ,nema tajnih planova ...
    Društvenog inženjeringa ima.
    Bilo ga je u rimsko doba
    Bilo ga je u stednjem veku
    Bice ga uvek...

    Istorija se bavi tim planovima velikih i malih sila,narativima koji ih prate i ostalim "sitnicama" koje vi vidite kao neku zaveru.

    Nije to zavera nego život ,politika,interesi...
    (Komša, 29. novembar 2020 23:39)

    # Link komentara

  81. "Hrvatska je kraljevina od 10. stoljeća, i to je u kontinuitetu sve do raspada Austrije nakon 1. svjetskog rata.
    Srbija ima kontinuitet tek od 19. stoljeća. Za vrijeme Turaka nema
    Srbije. Ali i pod Turcima postoji Hrvatska. A "srpski" pravoslavci su povlaštena religija u otomanskom carstvu. Zašto?
    Uporno se pokušava stvoriti kontinuitet Srbije s predturskom
    Raškom, a to je ono čega zapravo nema. srbi su, ni manje ni više,
    zapravo atlantiđani...
    dakle, sad imamo pravi povijesni kontinuitet srpskog jezika koji
    se može pratiti od ameba preko atlantide i egipćana, pa sve do
    raške i turaka, te konačno Gundulića, Preradovića i Boškovića,
    najvećih srba kao izravnih i izvornih potomaka vanzemaljaca...
    znači, jezik koji mi u Hrvatskoj danas govorimo je preko srba
    došao izravno sa Siriusa, a koji zapravo nije Sirijus nego Srbijus"...
    svaka čast
    (Mantis, 29. novembar 2020 23:29)

    # Link komentara

  82. Pokusajte ovo izlaganje gospodina Sarica objasniti zapadnim silama (SAD, Nemackoj, V.Britaniji, Francuskoj, itd.), mozda bi ipak razmislili i povukli priznanje "Kosovsko-
    albanske drzave". Ljudi na zapadu jednostavno neznaju Balkansku istoriju.
    (Ucitelj sa Kosova, 29. novembar 2020 23:27)

    # Link komentara

  83. Vojvod ina od vojvoda...beč od bečića...temišvar od tome švalera...itd dakle srpsko....šalm se, nije
    (Tabasco, 29. novembar 2020 23:14)

    # Link komentara

  84. Izvinite, ovaj covek mozda jeste istoricar, ali njegova prica nema veze sa istoriografijom tj. naukom. Istorija je mnogo kompleksna naucna disciplina i kao takva pruza mnogo prostora za manipulaciju. Ako hocemo istorijsko pravo da zasnivamo na osnovu toponima zasto se drzimo samo Kosova? Recimo, kula Gardos se nalazi u sred Srbije. Da li smo spremni i tu da isteramo sve do kraja, ili samo ono sto nam se svidja i ide u prilog nasoj stvari?
    (vlasta, 29. novembar 2020 23:02)

    # Link komentara

  85. Milos Milojevic

    “Zabranjena istorija Srba, odlomci”.

    I njega, kao i Sarica, su Bugari zvali ludi Milos. Gugl bi bio njihov jedini argument, kao ovima danas.

    Inace, poznavalac starih jezika, kao i istorije, podrazumeva se. Na poledjini knjige za svaki podatak je naveo izvor. Iz ko zna kog veka.

    40 sanduka njegovih materijala je nestalo, a ono malo nije moglo, verovatno ni sad ne moze, da se iznajmi iz Narodne biblioteke.
    (ime, 29. novembar 2020 22:56)

    # Link komentara

  86. Vidim mnogi odbacuju covekove tvrdnje ad hok. Poslusajte emisiju otvorenog uma, ima na youtube-u koliko hocete, pa onda formirajte sopstveno misljenje.
    (Bracalic, 29. novembar 2020 22:55)

    # Link komentara

  87. Dejan Vu, svašta sam čuo ali da su se Bugari podelili na Bugare i Albance to mi je vrh. Bugari su imali carstvo , bitke, pismenost, ostavili su traga u antičkoj i srednjevekovnoj istoriji i nisu se nikada delili, za razliku od njih Albanci nisu imali svoju državu, čak ni osećaj za pripadnost naciji dok im Nemci nisu početkom 20. veka sastavili pismo, skrojili zastavu i rekli im da su Albanci. Svašta čovek ovde može da pročita!
    (Slobodan, 29. novembar 2020 22:43)

    # Link komentara

  88. Cekaj znaci mi nismo Sloveni. Pa onda nam nisu ni Rusi braca. Auh

    Ovo oko Kosova je bas daleka proslost, sa malo istorijskih dokaza, mada lepo zvuci, ali kakve to sad veze ima. Evo Vojvodina je doskoro bila madjarska pa vise nije. Ne znam da sad postoje istoricari u Madjarskoj koji se bave istorijom Vojvodine.

    Vise nije bitno ko je dosao prvi, vec da poslednji ugasi svetlo.
    (TnT, 29. novembar 2020 22:39)

    # Link komentara

  89. Zašto Vatikan krije dokumenta koja dokazuju da je Krist bio Srbin i da su stari Jevreji bili Srbi? Ista tako stari Egipcani su bili Srbi jer ako nisu zašto na grobnicu Faraon Ramzes piše "Viva Serbia".

    (Mlade Cacak, 29. novembar 2020 19:45)



    Možeš da pišeš šta hoćeš, ali u Egiptu stvarno postoji planinski masiv pod imenom Serbal Džabal, na vikipediji na engleskom jeziku taj pojam je objašnjen pod nazivom "Mount Serbal" ko ne veruje nek sam proveri, imate internet pa proveravajte.
    (ban Kulin, 29. novembar 2020 22:36)

    # Link komentara

  90. @Miro Split, interesantno koliko se pravis pametan o Albancima a nijednu rec o Srbima iz Hrvatske! Ajde molim te reci mi cija je Istra, pa Kninski kraj, Kordun, Lika, Slavonija(Dalalmacija svi znamo da je Ilirsko a Albanci jesu njihovi potomci)? Ispada da samo Zagred i Samobor vam je hrvatski!
    (llirian, 29. novembar 2020 22:31)

    # Link komentara

  91. taj covjek nema veze sa hrvatskim I ne predstavlja hrvatsku mozda neko svoje misljenje. on nije zaposlenik ni jedne hrvatske institucije. I ja sam povijesnicar (stvarno jesam) mogu laprdat sta hocu
    ..
    (Dr.nauka, 29. novembar 2020 22:22)

    # Link komentara

  92. Onima koji ovde osporavaju Šarica pa ga cak i ismejavaju reci cu da vi nikada necete imati ni 1% obrazovanja koje ima Goran. Uvek je bilo i bice da je inteligencija i svest o vlastitoj inteligenciji obrnuto proporcionalna. Vi koji ovde delite minuse Goranu ovu recenicu nikad necete razumeti, jer je za to potrebno malo inteligencije i dosta ucenja, sto je za vas nemoguca misija.
    (Pera, 29. novembar 2020 22:19)

    # Link komentara

  93. ovaj takozvani istoričar nema blage veze sa albanskom istorijom
    (mian, 29. novembar 2020 19:29)
    Ali zato ima sa srpskom. A sa nečim što skoro da i ne postoji je zaista teško imati blage veze.
    (Kolumbo, 29. novembar 2020 22:16)

    # Link komentara

  94. Deretić 2.
    Da li te ljude neko plaća ili oni sami od sebe tako?
    Poplava raznih “stručnjaka” za sve.
    Ono kad nisu važni dokazi nego lična uvjerenja.
    Gledam neke grafove o genetičkoj strukturi Evrope (pretpostavljam da su malo zastarili) i kad tamo Zapadna Evropa ima mnogo sličnosti, Istocna ima mnogo sličnosti i Balkan ima mnogo sličnosti. Po tim grafovima Hrvati najviše genetike dijele sa Bjelorusima, Srbi sa Albancima, Grci sa Turcima, ali cijeli Balkan ima mnogo sličnosti.
    (Rudar, 29. novembar 2020 22:14)

    # Link komentara

  95. Kako god gleda povijesno, po materijalnoj i ne materijalnoj kulturi, pravno, po arheološkim nalazima, po imenima mista i brda, ma di god zagrebeš i kako god okrenija rezultat je uvik isti. Kosovo je dio srpske države i duhovno i pravno.
    Samo retardiran ili lažljiv čovik more tvrdit drukčije.
    Albanci su do prije godinu napadali i palili pravoslavne crkve. Sad tvrde da je to njihovo povijesno nasljeđe.
    Drugovi Albanci ili ste retardirani ili ste lažljivi?
    Odlučite sami.
    (miro split, 29. novembar 2020 22:12)

    # Link komentara

  96. @Centurian Glupost! Opet elementarno nepoznavanje, Istra je dobila ime po ilirskom plemenu Histri, Dalmacija po ilirskom plemenu Delmata, na podrucju Zadra je vladalo ilirsko pleme Liburna, itd. Romanska imena nisu, a jos manje su "Romska"... Pozz iz suncane Dalmacije!
    (Luka, 29. novembar 2020 22:07)

    # Link komentara

  97. Ok, i sta sad? Koga briga?
    (baki, 29. novembar 2020 22:05)

    # Link komentara

  98. more bit u pravu al jes malo pristrasan
    (deda svetozar, 29. novembar 2020 22:04)

    # Link komentara

  99. Znate šta je najtužnije u ovoj priči ?
    Hrvatski istoričar zna više nego ovi naši (uvek bliski bilo kojoj vlasti ) .
    Pošto se bavim istorijom iz hobija znam da je 99% ono što je čovek izneo - tačno !
    E sad nevolja je u tome što Hrvati tačno znaju kako da ubace istoriju u svetske tokove , dok se ovi naši samo bave legalno iskopavanjima (ponajviše plemenitog metala) istorije a za Srpsku stvar ih zabole.
    Šteta što niko od naših neće da se seti da ovaj istoričar može pomoći Srbiji .
    (Borg, 29. novembar 2020 22:01)

    # Link komentara

  100. Neka sa mase pita sta znaci Kosovo na Albanskom!??. kada sam na menzi Gospodju Tanju iz CH pitao sta znaci New Zealand na Mauri, ona je pocrvenila kao paprika i nista nije progovorila;))).
    ma dajte ljudi gluposti zapaljuje vas neki budala koji je ista bez novca!, to svi rade, to je vam je kao Tereza Kesovija se zaklela da nece nikada nastupati u BG, a onda je to ucinila zato sto je ostala bez novca. Cast Oliveru Dragojevicu i dosta nekih drugih Hrv pjevaca koji nisu isti u Srb na koncerte zato sto su ustali bez novca ili publike,
    Kisovo je stvarno Biznis u Srb, samo da to shvate i ovi sa drustvenih mreza i starlete bice tu svega
    (Objava, 29. novembar 2020 22:01)

    # Link komentara

  101. Hrvatski istoricar izneo podatke.A Albanci nerade ovo sto rade sami.To rade u dogovoru da velikim silama.Svaka laz izgovorena vise puta pistaje istina.Oni to temeljno rade .Na jugu Albanije grade 53 pravoslavnih crkava da bi pitkrepili I uverili da su pravoslavnih manastiri I crave na Kosovo njihovi.I nije rec samo o Kosovu .Planiraju Oni V.A. I na duge staze racunaju na siguran uspeh.A base vlasti to tolerisu kao sarlatanstvo I niko of znacajnih ljudi se be oglasava da sve to opovrgne.Racunaju Oni I na starost stanovnistva i na smanjen % radjanja odnosno smanjenje broja srpskog stanovnistva uopste da ciljem da zagispodare ovim prostorima.Ako NASA vlast se be opameti I ne pocne ozbiljno da shvata ipreduzme mere ,to ce se I desiti.Pre Neko godinu citala Sam neku Englesku studiu gde predvidjaju da na prostoru Srbije I Makedoniju nece biti tog stanovnistva za 50 god.A kad Englezi predvidjaju Oni na tome I rade.Instrukcije Albancima I ovakve pripreme kakve citamo da izmisljenom Istorijom.Osvestite se Srbi.
    (Mija, 29. novembar 2020 22:01)

    # Link komentara

  102. Imate google translator. Kada na abanskon jeziku ukucate kos prevod na srpski je jogurt. I šta dalje pričati.
    (MaxBunker, 29. novembar 2020 22:01)

    # Link komentara

  103. @hr-pa da vama odgovara neko ko ce vam pricati o nekakvim hrvatskim kraljevima, o kralju tomislavu...nije ni cudo sto se slazete sa albancima, pored urodjene mrznje prema srbima, spaja vas i to sto vam istorija pocinje 1945 godine!!!
    (Huan Pablo Don Fernando, 29. novembar 2020 21:51)

    # Link komentara

  104. Saricu pod hitno ponuditi radni angazman u drzavnim ustanovama republike Srbije i projektno finansirati istrazivanja u cilju prikupljanja materijalnih dokaza i dokumentovanje istih a sto ce u konacici postati deo obrazovnih sadrzaja i nastavno obrazovnog sistema, istina je tu pred nama, Goran ima obrazovni i intelektualni kapacitet da od pseudoistorije o srbima do 7 veka sa kojom nas uporno siluju dokaze istinu i stane na kraj lazima a na DRZAVI je samo da stane iza njega, hocemo li iskoristiti ovu istorijsku sansu ili cemo i dalje ostati oni koji nikada ne propuste priliku da propuste priliku???
    (Santiago Segura, 29. novembar 2020 21:50)

    # Link komentara

  105. @rani Od svih mjesta navedes Urosevac kao primjer da ima srpsko ime?! Jel moguce bas toliko nepoznavanje?! Urosevac je nastao u 19. vijeku kao mjesto Ferizaj, oko hana koji je uz karavanski put posjedovao i vodio Feriz Shashivari! A 1913. mu se mijenja ime u Urosevac. Slobodno guglajte prije iznosenja neistina.
    (Luka, 29. novembar 2020 21:49)

    # Link komentara

  106. Gledajuci DNK Haplogrupe, imaju 4,5 razlicitih grupa.
    Albanci u Italiji iz Albanije, dosta se razlikuju po spoljnom izgledu od onih sa Kosova.
    (Citalac, 29. novembar 2020 21:34)

    # Link komentara

  107. Taj Šarić je "poznati istoričar i teolog" jedino u Srbiji. Izvan Srbije je prodavač magle kakvih ima na sve strane.
    (max, 29. novembar 2020 21:34)

    # Link komentara

  108. Somi..., problem je u to e sto je na Kosovu 1 200 000 Albanaca a Srba- 20 000..., tko drzi Kosovo. - naravno, Ameri
    (Bosanac, 29. novembar 2020 20:32)
    prebroj srbe i nesrbe u republici srpskoj... ali to iz nekog razloga nije isto... uvek neki izuzetak na nasu stetu...
    (lal, 29. novembar 2020 21:34)

    # Link komentara

  109. meni kao zemljaninu su ove granice i prepiranja oko istih smesni, koliko su ljudi samo inteligentno inferiorni haha
    (najjaci, 29. novembar 2020 21:25)

    # Link komentara

  110. Ono što je jeres za Srbe je što su Bugari (znači i Albanci) došli na Balkan pre Slovena. Kada su Sloveni došli, autentično balkanskih naroda već nije ni bilo, bili su već asimilirani ili istrebljeni. Pod uticajem hrišćanstva i Bugari su se podelili u dva naroda od kojih su nastali današnji Bugari i današnji Albanci. Nešto kao što su i Srbi postajali sve više Grci, a sve manje Sloveni.
    (Dejan Vu, 29. novembar 2020 20:50)
    E,sad ga pretera.
    Han Krun, Asparuh pa na dalje...koga su nadvladali ali su se pretopili? Ni sami Bugari ne spore to,pobugu.
    Bugare posle toga nije uspelo Romejsko carstvo da integriše,Igor,Svjatoslav gazili preko njih do Carigrada i Bugari sačuvaše bar ime a došli neki Sloveni i savladali ih...Neka nova istorija.

    Kada smo kod Albanskog jezika - Kaplan Burovic,albanski istoričar je pručavao dosta u vezi toga - imaju latinskih reči koje odgovaraju onim latinskim koji se govorio na teritoriji današnje Rumunije izmedju 2.i4.veka (tzv.vulgarni).Njegova pretpostavka je da su uz Bugare krenuli južnije u 7.veku a onda u vreme Borisa i do današnje Albanije.
    Sve reči koje se odnose na more (primorske) su slovenskog porekla.
    Pozajmice iz Grčkog su iz kasnijeg perioda itd.
    On pretpostavlja da je Kavkaz u pitanju i da su se još od vremena baltoslovenskog jezika izdvojili...
    (Komša, 29. novembar 2020 21:24)

    # Link komentara

  111. Paris I London oba su Romska imena. Kao sto su Dalmacia, istria, Zadat, Pula. Prema ovomo Dubrovnik je srpska rec, zasto pripada Hrvatskoj?
    (Centurian, 29. novembar 2020 20:48)

    Zasto? Pitaj Tita.
    (drezden, 29. novembar 2020 21:22)

    # Link komentara

  112. vidim kako im je bilo lose pod srbima,od 46 porodica na Kosovu do miliona danas,vidim ugnjetavali smo ih nema sta
    (boki89, 29. novembar 2020 21:18)

    # Link komentara

  113. Građanin X, po sto prvi put mešate babe i žabe. Srbi pod Arsenijem nisu ulazili u nemačke kuće već su isušivali močvare i zidali svoje. Austrougarska je napala Srbiju i ostala bez Vojvodine, u drugom svetskom ratu uz velike zločine Nemaca, Hrvata i Mađara ponovo su pokušali i izgubili i zato ti živiš u nemačkoj kući. Dok su se na Kosovu pobunili Albanci i oduzeli teritoriju, nije Srbija napala Albaniju, već je Albanija pružila podršku i pomogla Albancima da zauzmu Kosovo. Na kraju u Vojvodini svi žive složno i tako je bilo i odmah nakon ratova a na Kosovu će Albanci proterivati Srbe do zadnjeg. Nema tu poređenja.
    (Sem, 29. novembar 2020 21:17)

    # Link komentara

  114. the end sa tackom.
    (boki89, 29. novembar 2020 21:15)

    # Link komentara

  115. Aj sta nam ovaj sve napriča!
    (Mehmed,Sandzak-beg, 29. novembar 2020 21:15)

    # Link komentara

  116. Još samo da Šiptari sa Kosova i Metohije uvaže ova istorijska fakta. Oni imaju svoju istoriju, koja se dijametralno razlikuje od Ove...P.S. svaka čast pravom istoričaru...
    (Milos Radunkovic, 29. novembar 2020 21:15)

    # Link komentara

  117. Znam i ja neke "povijesničare." Platiš mu pivo i ima da vam zabavlja narod bar godinu dana,neće da im smeta ni siromaštvo ni korona...
    (Nije moje da se miješam ali..., 29. novembar 2020 21:15)

    # Link komentara

  118. Sa očeve strane sam poreklom iz Like. Njegovi preci su se tamo doselili iz okoline Dečana pre nekih 600-700 godina. Majčini poreklom iz Crne Gore od pamtiveka, krajem 19. veka su prebegli u Srbiju zbog krvne osvete. Stariji su znali porodičnu istoriju i rodbinske veze do najsitnijih detalja takoreći 1000 godina unazad. Kako god, ja sam uradio DNK analizu u Americi... Rezultat skoro 90% balkanskih starosedelačkih gena. Mislim kad bi smo svi na Balkanu uradili isti test da bi smo veoma brzo utvrdili autohtonost nacija kojima pripadamo pa da prekinemo da se svađamo i krenemo da živimo.
    (Autohton, 29. novembar 2020 21:10)

    # Link komentara

  119. Sva imena na Kosovu su na albanski ali ti ih ne znas,ti znas imena koje su i pisali na srpskom iz vaseh kruga,iz jugosllavije.
    (Miki, 29. novembar 2020 19:04)

    Baš nisu, 99% imena su transkribovana slovenska imena mesta. Kosova => Kosove, Peć -> Petje, čak je i glavni grad Priština, slovenski naziv i imao si pre mesta "Prištin" i Srednjevekovnoj Češkoj npr.
    (Dule, 29. novembar 2020 21:09)

    # Link komentara

  120. Da li neko zna zašto albanci imaju istu facu.. onu.. da ne govorim koju da ne bude pogrdno.
    Ali imaju kockastu glavu i slični su uglavnom.
    Ostali narodi Balkana su manje vise slicni, a oni se provaljuju sa 100 metara.
    Ako zna neko da mi objasni.(Bg Voždovac, 29. novembar 2020 19:08)

    Druže izgledaju kao i svi ostali narodi oko njih, uključujući i nas.

    Svaki narod izgleda kao prosek njihovih suseda, i Albanci dosta liče na dobar deo našeg naroda.
    (Dule, 29. novembar 2020 21:05)

    # Link komentara

  121. Bugarska istoricarka Teodora Toleva je napisala knjigu o stvaranju albanske nacije od stvaranje Austrougarske u periodu 1896-1908.Provela je godine i godine po Bečkim arhivama dok nije objavila knjigu.
    Malo nakon objavljivanja knjige je preminula(iako je bila u 40im godinama), čudno zar ne?
    (Istina, 29. novembar 2020 21:02)

    # Link komentara

  122. A čekajte, zamislite da se dokaže da stvarno Srbi nisu bili nikada na Kosovu osim u poslednjih 100 godina? Da li bi ta činjenica dala ikome za pravo da protera Srbe odatle? Ili recimo da se dokaže da Zagreb pripada Slovencima hiljadama godina unazad (banalan primer). Da li to znači da sad svi Hrvati iz ZG treba da spakuju kofere i napuste Zagreb??
    (moskri, 29. novembar 2020 21:00)

    # Link komentara

  123. Da li neko zna zašto albanci imaju istu facu.. onu.. da ne govorim koju da ne bude pogrdno.
    Ali imaju kockastu glavu i slični su uglavnom.
    Ostali narodi Balkana su manje vise slicni, a oni se provaljuju sa 100 metara.
    Ako zna neko da mi objasni.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bg Voždovac, 29. novembar 2020 19:08)
    Albanci su se vrlo malo mešali čak i između sebe, vrlo su zatvoreno društvo što pokazuju i čuveni zidovi i bunkeri.
    Zato je i došlo do tolike sličnosti, jer su mali kao narod, nemaju srodnih naroda u svojoj okolini, niti su stvarali i upravljali većim državama, da bi došlo do promene genitike.
    (Lompar, 29. novembar 2020 20:59)

    # Link komentara

  124. Lepo čovek objasnio. Za sve što je rekao postoje pisani dokumenti iz raznih razdoblja, od rimljana pa do danas.
    (Neutralni posmatrač, 29. novembar 2020 20:56)

    # Link komentara

  125. deretić 2. zaobiđite molim
    (bumbar, 29. novembar 2020 20:56)

    # Link komentara

  126. Hrvati opet braća.... Lik nije čist, iako ovo istina
    (Mar, 29. novembar 2020 20:53)

    # Link komentara

  127. Takodje i primer Bugara sa bugarskim imenom ali slovenskim jezikom i malobrojnim mongoloidnim bugarskim osvajacima.
    (max, 29. novembar 2020 19:32)
    Albanci i jesu bugarsko pleme, po haplogrupi. Albanski jezik je takođe izmenjen, ali je mnogo bliži autentičnom bugarskom od kog u "modernom bugarskom" nije ostalo ništa.

    Ono što je jeres za Srbe je što su Bugari (znači i Albanci) došli na Balkan pre Slovena. Kada su Sloveni došli, autentično balkanskih naroda već nije ni bilo, bili su već asimilirani ili istrebljeni. Pod uticajem hrišćanstva i Bugari su se podelili u dva naroda od kojih su nastali današnji Bugari i današnji Albanci. Nešto kao što su i Srbi postajali sve više Grci, a sve manje Sloveni.
    (Dejan Vu, 29. novembar 2020 20:50)

    # Link komentara

  128. Kako vas trola Šare. Osto bez para pa sa "nastupa" po Srbiji
    (12, 29. novembar 2020 20:49)

    # Link komentara

  129. Paris I London oba su Romska imena. Kao sto su Dalmacia, istria, Zadat, Pula. Prema ovomo Dubrovnik je srpska rec, zasto pripada Hrvatskoj?
    (Centurian, 29. novembar 2020 20:48)

    # Link komentara

  130. Nema smisla gledati krvna zrnca. A ko su po krvnim zrncima danasnji Srbi i Albanci, pa i tadasnji Nemanjicki? Imamo primer Madjara sa madjarskim imenom i jezikom i malobrojnim mongoloidnim madjarskim osvajacima. Takodje i primer Bugara sa bugarskim imenom ali slovenskim jezikom i malobrojnim mongoloidnim bugarskim osvajacima. Ko su bili srednjevekovni Srbi? Mozda samo jedno slovensko pleme uz Moravce, Timocane, Branicevce, Pagane, Travunjane, Pagane, Hrvate... Mozda to i nije bilo slovensko pleme? Sta je bilo sa Ilirima, Dacanima, Tracanima, Keltima, Gotima, Rimljanima... sa teritorije srpske drzave? Isto tako sve to vazi i za Albance tako i za sve moderne nacije.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (max, 29. novembar 2020 19:32)
    Da si malo razmislio mogao si naći rešenje, pred očima ti je, a to je srpska pravoslavna crkva koja jedina, među Srbima ima neprekinuti niz poglavara punih 800 godina.
    A sigurno ih nisu birali među Eskimima.
    (Solomon, 29. novembar 2020 20:48)

    # Link komentara

  131. pogledajte imena sela po Albaniji...
    (maler, 29. novembar 2020 20:44)

    # Link komentara

  132. Ovog lika u Hrvatskoj nitko ne shvaca ozbiljno,a on ni nije povjesnicar.
    (Hr, 29. novembar 2020 19:15)
    Ali zato shvatate ozbiljno Kolindu koja nosi venac na spomenik prvom i najvećem hrvatskom rasisti Anti Starčeviću kojim se ponosite i čije biste sijaju diljem lepe vaše, i naravno opet Kolinda kojoj su teroristi i budući haški zatvorenici, Tači i Hardainaj, borci za slobodu i braća po oružju.
    Veoma ozbiljna poslušničko-podanička, vijekovna politika, uvek na strani jačega čiji rezultat vidiš sam.
    (Solomon, 29. novembar 2020 20:44)

    # Link komentara

  133. @Shqipe, 29. novembar 2020 18:48

    Nije sve tursko. Pita je reč grčkog porekla. Dok je džem engleskog porekla.
    (nowave7, 29. novembar 2020 20:43)

    # Link komentara

  134. Hvala Saricu! Pravi si Covek! Pozdrav sa Kosova
    (nikola ch, 29. novembar 2020 20:43)

    # Link komentara

  135. Ovog Šarića je Marko Francisković nedavno doslovno "vratio na tvorničke postavke" u podcast duelu na YouTubeu..potražite taj video pa se uvjerite, inače, u Hrvatskoj nitko iole pametniji i najčitaniji ga ne doživljava 5%, a nije ni teolog niti povjesničar..to su njegove gluposti kojima se kiti, a nemaju veze s istinom..
    (ErwinHR, 29. novembar 2020 20:41)

    # Link komentara

  136. @(C i n i k, 29. novembar 2020 18:45)

    "albanci su krajem 17 i 18 veka doseljeni na te prostore za potrebe Austrougarske"

    Ne znam da li su, i ako jesu, kada Albanci došli na Balkan, ali ova tvrdnja ti je malo veća glupost. Hoćeš da kažeš da su Austrougari doselili Albance na prostor koji je tada bio pod kontrolom Osmanskog carstva, koje su, eto slučajno u 17. i 18. veku bili u velikom okršaju sa Austrougarskom? A Beč čak i pod opsadom od strane Osmanlija?!
    (nowave7, 29. novembar 2020 20:39)

    # Link komentara

  137. Ne znam zašto se uvek vodenica navede na te fonetske deretićevske "dokaze" i tema skrene na daleku istoriju i praistoriju koja je umnogome nepoznata i koju treba ostaviti arheolozima i istoričarima. Postoji dovoljno pouzdanih podataka i o Srbima i o Albancima da je bez sumnje jasno ko je prvi stigao na Kosovo i pobio zastavicu. Još važnije, potpuni nedostatak istorijskih dokumenata o bilo kakvom pomenu Albanaca pre 11.veka (tu je Šarić potpuno u pravu) u vreme kad su vizantijski pisci detaljno opisivali *sve* (pa se pominju i Srbi i Hrvati i Bugari i Mađari i Vlasi i Avari i Kumani i Pečenjezi i Oguzi, ali Albanaca nema) - ne na Kosovu nego uopšte, dovoljno govori o čemu se radi. Uparite to sa potpunim nedostatkom bilo kakve materijalne kulture koja se može dovesti u vezu sa Albancima, i doći ćetevdo zaključka da njih do tog 11.veka, a verovatno i kasnije jer je taj pomen bio egzonim kojim su mogli biti opisane i grupe iz Italije (ima toga i kod Ane Komnine i kod Atalijatesa). A u situaciji gde je veliki broj careva dokumentovano naseljavao razne grupe na Balkan, u Epir, oko Drača itd, i gde su se razni fragmenti razbijenih vojski i naroda raštrkavali i naseljava li po brdima, najverovatnija je hipoteza da su Albanci kao etnička grupa nastali od tih fragmenata i lokalnih Slovena po ugledu i pod uticajem Srba i Srbije (sam taj njihov dvoglavi orao valjda dovoljno govori o tome, da ne govorimo o Kastriotima, Bušatlijama, Klimentima i vezama crnogorskih i severnoalbanskih plemena) - ne Bugara jer su oni tad već propali na tom području, a da su kao nacija rezultat etnoinženjeringa iz Beča krajem XIX i početkom XX veka - o tome bar ima dosta dokumenta.
    (multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši, 29. novembar 2020 20:38)

    # Link komentara

  138. ovaj veze s Hrvatskom nema, a izgleda ni s povijesti
    (petrica kerempuh, 29. novembar 2020 20:38)

    # Link komentara

  139. Kada su postojale porodice Balsica i Crnojevica bili su samo Srbi nikako Crnogorci, ako ovde neki aludiraju na ta prezimena kao crnogorska
    (maunt5, 29. novembar 2020 20:32)

    # Link komentara

  140. Somi..., problem je u to e sto je na Kosovu 1 200 000 Albanaca a Srba- 20 000..., tko drzi Kosovo. - naravno, Ameri
    (Bosanac, 29. novembar 2020 20:32)

    # Link komentara

  141. Nemam šta da guglam, prijatelji moji (kako Albanski, tako i Srpski). Ja sam, da vam kažem, malo stariji čovek, pregazio sam šezdesetu.
    Kako su mi preci sa Kosova, i kako sam pričao sa mojim dedom u Zvečanu, još negde davnih osamedesetih, znam koliko Albanaca je živelo u Mitrovici pre drugog svetskog rata, i koliko je albanaca bilo u Mitrovačkoj gimnaziji posle 1945, u doba kada su je pohadjali moji roditelji.... sedam albanaca i nekoliko stotina Srba. Bilo je i dosta Jevreja a i Turaka, ali Albanaca... njih je bilo po selima. Sekli su mojima drva, to im je bio posao i nivo.
    Posle dvadeseatk godina Tito im je otvorio fakultet u Prištini. Za sinove tih koji su sekli drva.
    Mi smo uvek imali jedno ili dvoje dece po porodici, a oni ceo fudbalski tim, i tako je ta priča još davno pretegnula na njihovu stranu. Imao sam, da se ne lažemo, tada dosta dobrih drugova Albanaca, a neki od njih su bili pošteniji od nas Srba. Ali .... da su nam uzeli zemlju, to jesu. Pametno i podmuklo, ali jesu.
    (Neko iz naroda, 29. novembar 2020 20:32)

    # Link komentara

  142. Ако је и од хрвата много је. Просто не могу да верујем шта сам прочитао. Велика већина овог чланка би могао да се односи и на хрватску и хрвате јер су исто урадили Србима и Србији.
    (Ако, 29. novembar 2020 20:31)

    # Link komentara

  143. Pa naravno da su Srbi starosedeoci. Mi to i znamo a nauka i arheologija ce samo to da potvrde. U ostalo to i ptice na grani znaju svi znaju i svi se lrave ludi i cak pokusavaju da nam zabrane i uzmi nasu istoriju i poreklo. Citiracu jedan od komentara neka siptari urade DNK analizu i dobice odgovor ko su i sta su mi znamo ko smo cak i naucno dokazano.A ostali mogu da nam pljunu pod prozor.
    (Jole, 29. novembar 2020 20:30)

    # Link komentara

  144. Bilo bi dobro kad bi ljudi malo više slušali šta priča ovaj čovek.
    (Istina, 29. novembar 2020 20:30)

    # Link komentara

  145. Sva imena na Kosovu su na albanski ali ti ih ne znas,ti znas imena koje su i pisali na srpskom iz vaseh kruga,iz jugosllavije.
    (Miki, 29. novembar 2020 19:04)

    Naravno, Kosovo je Kosova, Djakovica je Djakova Pristina je Pristine, Mitrovica je Mitrovice i td. Zaista je taj albanski jako slican. Izbacis a i ubacis e i eto albanskog. A ako neko uopste i sumnja da ste preuzeli srpske nazive dalji problem nastaje kada se pogleda koren reci koji na srpskom ima znacenje a na albanskom apsolutno nikakvo
    (mile, 29. novembar 2020 20:28)

    # Link komentara

  146. Cuj Kosovo zemla kosova (crnoh ptica). Citajte malo i naci cete da su kosovi najraspostranjene ptice u Evropi, ima ih od Grcke pa do Svedske. Mozda su emigrirsle sa Kosova pa se nastanile po citavoj Evropi. Kosovo zemlja kosova, ma nemojte ljudi smeja ce nam se svet.
    (Bato, 29. novembar 2020 20:25)

    # Link komentara

  147. I sama reč je slovenska, povezana sa pojmovima "graba", "grob“, "grobnica“, "groblje“, "grebati", "grablje“, "grabiti", zaključuje istoričar.

    A i ovaj "istoričar" je jače pametan. Grab je ime drveta, a Sloveni su imena drveća nadevali muškoj deci podjednako često kao i imena cveća ili voća ženskoj. Ime "Grabo" je poreklom isto kao i "Boro" ili "Jablan", samo što se još manje očuvalo pod najezdom jevrejskih i grčkih imena.
    (CATAPA, 29. novembar 2020 20:25)

    # Link komentara

  148. Istina je Kosovo ne znaći ništa, nego njeno staro ime Dardania znaći mnogo i prevedeno na vaš jezik to je zemlja kruške , znaći mesto gde poraste kruška. Dardania to je staro i novo Kosovo.
    (Dardan, 29. novembar 2020 20:22)

    # Link komentara

  149. Sve ok ali danas je 21.vek i SRB je Kosovo pretezak teret sa svega manje od 90.000 Srba kosovara koji su ostali tamo po enklavama u vecini a deo od 35000 ih je na severu u K.Mitrovici.
    Prema tome stvar je okoncana ovako ili onako, a sto se tice hramova i religijske i istorijske bastine i tu je stvar vise ngo jasna, naravno da jeste rec o srpskoj ostavstini, albanci su krajem 17 i 18 veka doseljeni na te prostore za potrebe Austrougarske, i ntrba oko toga polemisati, srecom postoje brojni dokumenti i radovi na tu temu, izlisno je o tome polemisati ali danas su stvari drugacije, pogotovo sto je veliki problem SRB da nije u Nato i sto je predstavljaju kao ruskog exponenta u JI Evropi a s tim epitetom nmz se uraditi bukvalno nista vise od uradjenog, a sva je prilika da ce problem Kosova ostati jos dugo godina neresen, pre svega zbg aspiracija albanaca a ne SRB koja jeste za kompromis..
    (C i n i k, 29. novembar 2020 18:45) # Link komentara



    Gospodinu Ciniku ja uporno pokusavam da objasnim da Srbe sa KiM niko ne treba i ne sme da zove Srbima kosovarima, to je uvredljivo na mnogo nivoa, da ne elaboriram dalje. Drugo, sta to znaci da je Kosovo pretezak teret? Za tebe? Nije ti Kosovo babo ostavio, pa da ga ti rasprodajes, prodajes, priznajes ili otpriznajes. Mada, kada neko Srbe sa KiM zove Srbima kosovarima, ne treba mu mnogo zamerati na komentarima i razmisljanjima.
    (Ono sto se desava na ovom svetu nije istina, 29. novembar 2020 20:20)

    # Link komentara

  150. O kakvom istorijskom pravu taj Šarić priča? I dokle da se ide u istoriju? Da li je sav Mediteran Rimski? Da li je pola Azije “makedonsko”? Da li je pola Evrope mongolsko? Da li je Balkan Turski? Šta ovaj uopšte priča? Da li je Kalinjingrad njemački ili ruski? Da li je Vojvodina mađarska? Ako bi Kosovo i bilo srpsko u istoriji šta to mijenja u sadašnjem statusu Kosova? Begrad nikad nije vladao preko Dunava, Save i Drine ali je povremeno vladao teritorijom na obali Egeja, i da li to nešto mijenja u sadašnjosti? Da li je pola Grćke i Albanije srpsko? Šta je bilo bilo je sad je nešto drugo.
    (i deda je bio mlad, 29. novembar 2020 20:20)

    # Link komentara

  151. I sama reč je slovenska, povezana sa pojmovima "graba", "grob“, "grobnica“, "groblje“, "grebati", "grablje“, "grabiti", zaključuje istoričar.

    A i ovaj "istoričar" I sama reč je slovenska, povezana sa pojmovima "graba", "grob“, "grobnica“, "groblje“, "grebati", "grablje“, "grabiti", zaključuje istoričar.

    A i ovaj "istoričar" je jače pametan. Grab je ime drveta, a Sloveni su imena drveća nadevali muškoj deci podjednako često kao i imena cveća ili voća ženskoj. Ime "Grabo" je poreklom isto kao i "Boro" ili "Jablan", samo što se manje očuvalo pod najezdom jevrejskih i grćkih imena. jače pametan. Grab je ime drveta, a Sloveni su imena drveća nadevali muškoj deci podjednako često kao i imena cveća ili voća ženskoj. Ime "Grabo" je poreklom isto kao i "Boro" ili "Jablan", samo što se manje očuvalo pod najezdom jevrejskih i grčkih imena. Jedino što jeste u pravu da su se ta imena duže održala (do danas) u prezimenima.
    (CATAPA, 29. novembar 2020 20:19)

    # Link komentara

  152. Dolazak Slavena na Balkan je dio Seobe naroda koji se dogodio u VI i VII vijeku. S početka Justinijanove vladavine varvarska plemena u predjelima oko Dunava postaju aktivnija. Svake godine, provaljuju Huni, Anti i Slaveni, u vizantiske pokrajine i to kroz Ilirik i čitavu Trakiju, od Jonskog Mora do predgrađa Carigrada. Ušavši u rat sa Perzijom, Justinijan nije imao dovoljno vojske, da je suprostavi dunavskim napadačima. Slavenska prodiranja i naseljavanja na Balkan trajala su više od jednog vijeka. Nije se radilo o jednoj ili dvije seobe na Balkan, nego o naseljavanju koje je trajalo godinama sa manjim ili većim masama, u obliku upada, ratnih pohoda ili mirnih dolazaka.
    (Mario, 29. novembar 2020 20:19)

    # Link komentara

  153. Ma kakvi bre, ja turistički bio u Egipat i video da na grobnicu Faraon Ramzes piše "Cigani sever"
    (Jovo Puzdra, 29. novembar 2020 20:18)

    # Link komentara

  154. Demografija.. nekom majka nekom maćeha :(
    (smiljkai, 29. novembar 2020 20:18)

    # Link komentara

  155. Skenderbeg je ono što spaja Srba i Albance. Šarić doliva ulje na vatru i raspaljuje (naše) srpske mitove.
    (pajero, 29. novembar 2020 20:17)

    # Link komentara

  156. Albanci su dosli na Kosovo posle Srba i potisnuli Srbe ka severu. Mi Srbi smo dosli u Vojvodinu i potisli Madjare koji su tu bili pre nas. Uobicajeni istorijski procesi...
    (stevan, 29. novembar 2020 20:16)

    # Link komentara

  157. Njemanic albanac, Skenderbeg srbin...mislim da se radi o istom narodu!
    (Zenica trans, 29. novembar 2020 20:15)

    # Link komentara

  158. Ono kad hrvatski istoricar brani srpsku istoriju a od nase vajne bajne SANU akademije NEMA NISTA... a kamoli nekog srpskog istoricara...
    (Sale, 29. novembar 2020 20:14)

    # Link komentara

  159. I logika je nekada veliki dokaz. Ovi sto kazu da Skenderbeg nije bio Srbin, da nije umro i rodio se kao Srbin, njima cu ponoviti sto sam vec napisao. Otac Skenderbega je sahranjen na Hilandaru a brat Skender bega je bio monah na tom istom Hilandaru. Ako neki cak i to ne znaju, Hilandar je bio i ostao srpski manastir osnovan od loze Nemanjica. Sta ce onda Albanac u tom manastiru kada znamo da vecina Albanaca su muslimani i katolici? Zna se ko su i roditelji Skender bega, oboje Srbi sa srpskim imenima.
    Nasi susedi uglavnom falsifikuju istoriju,kao sto Hrvati lazu da su imali drzavu vekovima a sam Pavelic, omakla mu se jedna istina 1941, pa je rekao da Hrvatska nije imala drzavu 1000 godina. Samo je zaboravio da kaze da Hrvati nisu imali drzavu ni u 10. veku ,a inace lazu da su tada imali,pa navode imena tih laznih njihovih kraljeva. Samo za te njihove imaginarne kraljeve ne mogu navesti ni gde su rodjeni,ni gde sahranjeni, a ne mogu navesti ni njihovu neku zaduzbinu kao sto imaju srpski kraljevi i carevi.
    Srpski kraljevi jesu mladji malo od hrvatskih kraljeva, ali srpski kraljevi nisu virtuelni kao hrvatski, tacno za njih postoje dokazi dok tih dokaza nema za hrvatske.
    (Sirano, 29. novembar 2020 20:13)

    # Link komentara

  160. Taj Šarić je Srbin a stručno je uticajan manje nego dr. Miroljub Petrović.
    (okrugli sto, 29. novembar 2020 20:08)

    # Link komentara

  161. Pa i na našem ne znaci ništa.
    (Hkblnn, 29. novembar 2020 19:36)

    Bojim se da znaci, po ptici kos zbog velikog broja koliko ih je bilo na tim prostorima istorijski.
    (danilo., 29. novembar 2020 20:04)

    # Link komentara

  162. Kako se gospodin cenjeni istoričar izlupetao... Za medalju!
    (nowave7, 29. novembar 2020 20:02)

    # Link komentara

  163. Neko rece u komentarima: "Germani su činili i još uvek čine Srbima ogromne štete", opusteno, i mi smo se raselili po Nemackoj i Austriji. Jos malo i bice im samo Srpska deca gradjani. Eto, moze i tako da se gleda na stvari :)
    (Tafak, 29. novembar 2020 20:00)

    # Link komentara

  164. Jedina pupčana vrpca koja se prekinuti ne može. Otimajte, čupajte, kidišite kao besni psi na ove portale, ne može.Od Boga jače. Čekaćemo...
    (Naki, 29. novembar 2020 19:59)

    # Link komentara

  165. Sto se tice nasih malih naroda zadnjih 1000 godina prilicno je jasno na globalnom informativnom nivou sta se desavalo na balkanu, ko je gde bio, postojao i to su neosporive cinjenice. Na zalost zbog desavanja u proteklih 30g, prekrajanja istorije mozda bi drzavi trebalo da bude prioritet ponovno prikupljanje svih istoriskih cinjenica i publikovanje na relevantnim mestima u svetu. Jeste da je tokom vekova istima bio cilj da nas asimiluju ali to se svuda desavalo.
    (Ziks, 29. novembar 2020 19:54)

    # Link komentara

  166. Stvar je prosta. Neka urade Šiptari dnk analizu, da vidimo odakle su. Možda sa Kavkaza?

    HA HA!
    (Nelson, 29. novembar 2020 19:51)

    # Link komentara

  167. Srpske dinastije Balsici, Crnojevici....
    Ahahahahhahahahaha, śedi 1
    (Poklopac, 29. novembar 2020 19:11)
    A no čije su jado?
    (СОССД.ГИХСБпмг.амин, 29. novembar 2020 19:47)

    # Link komentara

  168. Ovaj istoricar je Srbin a ne Hrvat!!
    (pitam se pitam, 29. novembar 2020 19:13)


    Isti sličaj je i sa preostali hrvatima samo oni to neće da priznaju.
    (kažem ti kažem, 29. novembar 2020 19:47)

    # Link komentara

  169. Zašto Vatikan krije dokumenta koja dokazuju da je Krist bio Srbin i da su stari Jevreji bili Srbi? Ista tako stari Egipcani su bili Srbi jer ako nisu zašto na grobnicu Faraon Ramzes piše "Viva Serbia".
    (Mlade Cacak, 29. novembar 2020 19:45)

    # Link komentara

  170. Albanci i srbi su vekivima ziveli zajedno na kosovu. Tako treba i da ostane. Da zivimo zajedno u miru i slozi.
    (Srbenda, 29. novembar 2020 19:43)

    # Link komentara

  171. Ovog lika u Hrvatskoj nitko ne shvaca ozbiljno,a on ni nije povjesnicar.
    (Hr, 29. novembar 2020 19:15)

    Kako da ga shvati kad nema cime. HRT ispirao mozak 30 godina. I isprao. Bitno je sta nauka kaze, a ne sta HRT kaze ;)
    (Dejan, 29. novembar 2020 19:42)

    # Link komentara

  172. Hr, pa i nije. On je Istoričar.

    HA HA!
    (Nelson, 29. novembar 2020 19:40)

    # Link komentara

  173. Ovan tekst nesporno je istinit i tu nema zbora.Ali zapravo je i tuzan iz razloga da smo dosli u situaciju ds uopste ovo i branimo,da golu i neospornu istoriju branimo od bezocnih napada hijena de je otmu.Kao da ociglednu zrtvu proglasavaju za krivca a on civek zrtva.
    Eto tako se osecam kad smo dosli dotle.Osecam bes,tugu,jad ..mene sram njihove bezocnosti i lazi...
    (Nik, 29. novembar 2020 19:37)

    # Link komentara

  174. Pa i na našem ne znaci ništa.
    (Hkblnn, 29. novembar 2020 19:36)

    # Link komentara

  175. Ovog lika u Hrvatskoj nitko ne shvaca ozbiljno,a on ni nije povjesnicar.
    (Hr, 29. novembar 2020 19:15)

    Nije ni Skenderbeg Albanac.
    (NoName, 29. novembar 2020 19:35)

    # Link komentara

  176. Znate li onu Somersbi "Nemoguću istoriju" takva je da na KiM ima puno kruški koje Albanci nazivaju darlla i tako nastaše Dardanci. U redu ali otkud su to onda Albanci ili Shqiptari kako oni sebe nazivaju. Možda orlovi odnosno shqiponi vole kruške. Inače Janjevce Hrvate je naselio car Dušan jer su poznati livci kovali su novac, lili srebrne kašike i viljuške, nakit i ne liče na Albance i nisu se mešali sa njima, govorili su hrvatski i većinom su crvenokosi.
    (Miodrag iz Peći, 29. novembar 2020 19:34)

    # Link komentara

  177. Srpske dinastije Balsici, Crnojevici....
    Ahahahahhahahahaha, śedi 1
    (Poklopac, 29. novembar 2020 19:11)

    śuti, ne brukaj se
    (bre, 29. novembar 2020 19:33)

    # Link komentara

  178. Nema smisla gledati krvna zrnca. A ko su po krvnim zrncima danasnji Srbi i Albanci, pa i tadasnji Nemanjicki? Imamo primer Madjara sa madjarskim imenom i jezikom i malobrojnim mongoloidnim madjarskim osvajacima. Takodje i primer Bugara sa bugarskim imenom ali slovenskim jezikom i malobrojnim mongoloidnim bugarskim osvajacima. Ko su bili srednjevekovni Srbi? Mozda samo jedno slovensko pleme uz Moravce, Timocane, Branicevce, Pagane, Travunjane, Pagane, Hrvate... Mozda to i nije bilo slovensko pleme? Sta je bilo sa Ilirima, Dacanima, Tracanima, Keltima, Gotima, Rimljanima... sa teritorije srpske drzave? Isto tako sve to vazi i za Albance tako i za sve moderne nacije.
    (max, 29. novembar 2020 19:32)

    # Link komentara

  179. Dardanci su Grcko pleme, ko ih oupste stavlja u konteks srba ili albanaca. kakvih nebuloza ovde covek moze procitati.
    Dardanci imaju veze sa albancima i srbima koliko i plemena podsaharske afrike. Od prilike isto koliko i Iliri....0%
    (Ako su ruze, procvetace..., 29. novembar 2020 19:30)

    # Link komentara

  180. Ok . bilo pa proslo. Albanci su kolonizovali kosovo i mi za to snosimo odgovornost.imali smo 100 godina da sredimo stvari pa nismo. ne samo sa kosovom nego i sa ostalim delovima zemlje. sad je kasno za bilo sta. ako uzmemo sever nazad napravili smo posao. treba taj narod naseliti u backu i banat .dati im zemlju i masine na otplatu i zavrsiti sto je Vladika Arsenije zapoceo. Bili smo mi i u Grckoj pa vise nismo. ali ako ne budemo gledali napred nego samo nazad ,tesko nama.Imovinu epsa i ostale sto je drzava gradila prodati i onako ce ih uzeti i zavrsiti vise pricu sa njima jer nas je unazadila za 100 godina
    (miki ns, 29. novembar 2020 19:30)

    # Link komentara

  181. a hoce li mi reci netko stk znyči imena mjesta po Srbiji Kastrat,Arbanas,Arvanas itd.To su imena ilirski plenena drugari pa su svi protjerani iz svoji ognjista.a ovaj takozvani istoričar nema blage veze sa albanskom istorijom
    (mian, 29. novembar 2020 19:29)

    # Link komentara

  182. Treba da sednu istoricari iz Srbije,Hrvatske,Albanije i ostalih naroda u regionu i da iznesu argumente o poreklu i kontinuitetu.Vise je muka ovo citati,mislim na komentare,Gorana sam slusao mnogo i mnogo logicno mi sve to zvuci,sa dokazima,sve crno na belo.Kosovo znaci polje kosa,ptice.
    (ns boy, 29. novembar 2020 19:29)

    # Link komentara

  183. Zna li nelo kada ce Saric ponovo da ima tribinu/prezentaciju u Bgd?
    (Petar, 29. novembar 2020 19:26)

    # Link komentara

  184. ovaj dosao do dardanaca...majko moja...opet nadri istoricari. Na veze sto ovaj ide nama malo niz dlaku. I to sto je izneo dosta zanimljivih a opet tacnoh informacija. Pola teksta mu je teska izmisljotina, u rangu onih Albanskih.
    Dardanci... Komedija...
    Jos cekam nekog da pomene "narod sa mora".
    (Ako su ruze, procvetace..., 29. novembar 2020 19:25)

    # Link komentara

  185. лаж
    (Republika e Kosoves, 29. novembar 2020 19:21)

    # Link komentara

  186. Razgovarao sam u Austriji sa momcima iz Đakovice, na engleskom, OK su ljudi, lepo smo pričali baš - ali bilo je malih zbunjivanja kada Đakovicu skrate na "Đakova" i onda mi objasniše da oni tako kažu jer je to kao na albanskom "Đakovica". I oni su bili malo zbunjeni jer je njima najnormalnije "Đakova" ali pređosmo nekako preko tog i nastavismo, ja Đakovica - oni Đakova.
    (Mc Taylor, 29. novembar 2020 19:18)

    # Link komentara

  187. Albanci na kosovu su izopacena takozvana nacija, nemaju nista drugo osim mrznje prema srbima u svojoj kulturi. Za to su i stvoreni od strane austo ugarske posle prvog svetskog rata, da zatvore srbiji izlazak na more. Tada su nas se plasili austrijanci u sta smo mogli da izrastemo i mislim da su im strepnje opravdane. Ima dosta potencijala u srpskom narodu koji je neiskoriscen pa imamo losu sliku o sebi u ovom trenutku
    (Somi, 29. novembar 2020 19:18)

    # Link komentara

  188. Ovog lika u Hrvatskoj nitko ne shvaca ozbiljno,a on ni nije povjesnicar.
    (Hr, 29. novembar 2020 19:15)

    # Link komentara

  189. Vincanska kultura je postojala i na drugim mestima u srbiji valjda, izmedju beograda i grocke postoji arheolosko nalaziste iz neolita
    (Fast, 29. novembar 2020 19:14)

    # Link komentara

  190. Ovaj istoricar je Srbin a ne Hrvat!!
    (pitam se pitam, 29. novembar 2020 19:13)

    # Link komentara

  191. Vi Srbi imate Šarića (Hrvata?),a mi u Hrvatskoj Vukića (Srbina) koji objašnjava kako je u Jasenovcu ubijeno manje od 800 ljudi.Normalni ljudi ne slušaju ni jednog ni drugog.To su samo ljudi instruirani od kojekakvih službi da zavađaju narode
    (štef, 29. novembar 2020 19:11)

    # Link komentara

  192. Srpske dinastije Balsici, Crnojevici....
    Ahahahahhahahahaha, śedi 1
    (Poklopac, 29. novembar 2020 19:11)

    # Link komentara

  193. Горан Шарић... човек на кога би и хрвати и срби требали бити поносни... човек стена, карактер, без компромиса према српским и хрватским дневним политикама, и што је још битније, човек без компромиса према измишљеним истиријама из светских центара моћи зарад остваривања својих циљева... људи не разумеју, Шарић је један од ректих људи који мисли својом главом, у стању је преврнути наглавачке цели свет али износи само своје закључке... Просто је невероватно колико је овај човек несхваћен, када износи своје виђење неког дела историје, ако иде низ руку српским новокомпонованим националистима, српски слушаоц доживљава да је Шарић хрват који је напокон прогледао, хрват пак мисли да је издајник и да се додворава србима... нико не схвата да Горан своје мишљење износи на било ком месту, њему је небитно ко му је слушаоц, он износи свој рад као плод вишегодишњег истраживања, растерећен од уобичајеног и већ заживелог, најчешће наметнутог, виђења неког догађаја... хвала ти увек на истини момак...
    (Закржљала расо, 29. novembar 2020 19:08)

    # Link komentara

  194. Da li neko zna zašto albanci imaju istu facu.. onu.. da ne govorim koju da ne bude pogrdno.
    Ali imaju kockastu glavu i slični su uglavnom.
    Ostali narodi Balkana su manje vise slicni, a oni se provaljuju sa 100 metara.
    Ako zna neko da mi objasni.
    (Bg Voždovac, 29. novembar 2020 19:08)

    # Link komentara

  195. hm al on nije povjesničar?
    (ivanlackoviccroata, 29. novembar 2020 19:06)

    # Link komentara

  196. Tačno, i molim lepo, koje uopšte ime mesta, grada ili sela na Kosovu pa znači bilo šta na albanskom? Mislim stvarno, zaista verujem da možda i postoji ali meni zaista nije poznato.
    (Simon, 29. novembar 2020 18:05)
    Sva imena na Kosovu su na albanski ali ti ih ne znas,ti znas imena koje su i pisali na srpskom iz vaseh kruga,iz jugosllavije.
    (Miki, 29. novembar 2020 19:04)

    # Link komentara

  197. Ma sta se uzbudjujete,vidis da albanci pre neki dan tvrde da su Iliri,sto znaci da su Srbi,onda dizu spomenik Srbinu Skenderbegu.Pa oni se ubise Srbi da postanu,be vidim kako drugacije da protumacim.
    (Ms, 29. novembar 2020 19:03)

    # Link komentara

  198. Neverovatno, koliko hrvata na srpskim portalima. Jedino moguce normalno objasnjenje je kompleks, i nista drugo
    (vlado, 29. novembar 2020 19:02)

    # Link komentara

  199. Arsenije Čarnojević se odselio sa Srbima sa Kosova u Vojvodinu, danas je Vojvodina Srpska a kuću u kojoj ja živim je sagradio neki Nemac. Nešto izgubili, nešto dobili.
    (Građanin X, 29. novembar 2020 19:02)

    # Link komentara

  200. Ne znaju ni oni kako se zovu pa imaju dva naziva za sebe, Albanian/Shqiptare. Imaju čak i neku istoriju i kulturu. Nekada su crkve i manastiri bili njihovi, dok su bili Srbi. Sada ih prisvajaju kako bi ih opet palili i rušili. Germani su činili i još uvek čine Srbima ogromne štete. Tako je bilo i prilikom stvaranja Albanije pa sve do današnjeg dana. Mržnja između Srba i Albanaca nije zdrava, ali nastavak krađe i neka granica do Niša svakako neće doneti ništa dobro. I još jedna zanimljivost iz teksta, Grabar je srpsko prezime. Kao Kolinda Grabar:).
    (Kimi, 29. novembar 2020 19:01)

    # Link komentara

  201. Ipak je izgleda...cije ovce,njegova livada
    (Nikson, 29. novembar 2020 19:00)

    # Link komentara

  202. (drugosrbijanac, 29. novembar 2020 18:01)

    "Oni Srbi, koji su živeli u brdovitom delu današnje Bohemije i Moravske, bili su poznati kao Horvati, Hrbati, Hrovati, odnosno stanovnici brda, tj. Brđani. Odatle i dalazi današnji naziv za iste."

    Fridirh Vilhelm fon Laube, Lajpcig, 1777. god.
    (ehe, 29. novembar 2020 18:59)

    # Link komentara

  203. Ovaj Saric priznajem da je zabavan decko, tu i tamo pojavi se sa nekom (pseudo)tezom koja baci covjeka doista u razmisljanje, ali je u rangu Deretica i te "skole". Najrelevantniji i najobjektivniji savremeni istoricari, poznavaoci ranog srednjeg vijeka i prvobitne pojave Slovena (makar u spisima drugih: Rima, Vizantije, Franaka) na ovim prostorima su (nazalost vec rano preminuli) Tibor Zivkovic na srpskoj strani i Neven Budak na hrvatskoj. Od njih mozete najtacnije spoznati zbivanja od vremena kad Rimljani/Vizantinci pocinju postepeno da se povlace sa ovih terena i ustupaju ih Slovenima. Obojica pomenutih takodje naglasavaju da nije bilo masovnog doseljenja i da je isto teklo vijekovima.. Vise su asimilirali starosjedioce u svoj puk.
    (komentar pisem kao Srbin, 29. novembar 2020 18:59)

    # Link komentara

  204. Nije on nikakav hrvatski istoričar,on je sve samo ne hrvatski!
    (Lupetalo, 29. novembar 2020 18:04

    Tako je! Ne mozes biti hrvat ako ne mrzis srbe i pricas istinu bez obzira kome ona odgovara. Ni Goldstajn ni Klasic ni ostali koji ne zele da lazu nisu hrvati. Tu glupu istoriju/povjest treba zabraniti ili da se racuna od Tudjmana,Alije,Tacija!
    (Borky, 29. novembar 2020 18:58)

    # Link komentara

  205. Ne znaci ni Srbija na srpskom :)
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Apatrid, 29. novembar 2020 18:02
    Kosovo je srpska a Metohija grčka reč, i jedna i druga imaju svoja značenja. Za početak su Albanci izbacili Metohija jer nisu hrišćani a kasnije će i Kosovo, ako bi se ujedinili sa Albanijom, jer bi Kosovo praktično nestalo.
    Toliko o tome koliko su oni autohtoni Kosovci.
    (David, 29. novembar 2020 18:57)

    # Link komentara

  206. Neki od nasih ,,poznatih i priznatih,, politicara bi trebalo da se ,,edukuju,, kod ovog vrsnog poznvoca istorije gospodina Sarica.
    A neki su odavno ,,zakasnili,, na ,,edukaciju,,
    (humanista, 29. novembar 2020 18:56)

    # Link komentara

  207. @ simon Па је бих требао да знам,пошто ми је Косово било "терен" у фирми,
    80-их.Има,Феризај је Урошевац,Подујево је Беслане и Сува Река је Теранде.Мада је Теранде за Суву Реку новијег датума,можда 30 година уназад.Јер на улазу у Суву Реку је писало на табли Suhe Reke.И то би било то.СВИ остали топоними на Косову су СРПСКИ,па поалбањени.Митровица-Митровице,Гњилане-Гилан.итд.A од
    имена Метохија,по метоху.манастирско имање,беже ко ђаво од крста.
    (артиљерац, 29. novembar 2020 18:56)

    # Link komentara

  208. Ma sta se uzbudjujete,vidis da albanci pre neki dan tvrde da su Iliri,sto znaci da su Srbi,onda dizu spomenik Srbinu Skenderbegu.Pa oni se ubise Srbi da postanu,be vidim kako drugacije da protumacim.
    (Ms, 29. novembar 2020 18:55)

    # Link komentara

  209. A sta znaci Kosovo na srpskom?
    (menadjer, 29. novembar 2020 17:37)

    Pa posljastićar, šta bi drugo.
    (Boske, 29. novembar 2020 18:55)

    # Link komentara

  210. Da smo razvijali privredu i negovali srpsku kulturu imali bi Kosovo i Metohiju u svom sastavu.
    Prost primer je da nas nikada nisu vodili na ekskurziju na Kosovo i Metohiju. Ako je ono kolevka našeg naroda morali smo bolje da ga upoznamo i čuvamo.
    (KadPorastemBićuKengur, 29. novembar 2020 18:55)

    # Link komentara

  211. Samo srpska vojska zna sta je kosovo. Ona ga je i branila. Civili bi to samo rasprodali za stolicu u EU.
    (ucim za programera, 29. novembar 2020 18:54)

    # Link komentara

  212. Gospodine istoricaru, procitaj malo o genetskim studijama albanaca i o njihovom poreklu
    i naucices nesto.
    (Borat, 29. novembar 2020 18:53)

    # Link komentara

  213. Privilegije, Leopolda, Jozefa I i Kakrla VI date ilirskoj deputaciji, onovljene od strane Marije Terezije godine 1743-e naslovljene su sa:

    "Narodu ilirsko-rašanskom"

    PS: Privilegije su date Srbima!
    (Hammer, 29. novembar 2020 18:52)

    # Link komentara

  214. Nije on nikakav hrvatski istoričar,on je sve samo ne hrvatski!
    (Lupetalo, 29. novembar 2020
    Goran Šarić je rođen u Hrvatskoj, smatra sebe za Hrvata, on i njegova porodica dobijaju pretnje smrću zbog stavova i mišljenja, mogao bi da dođe u Srbiju uzme srpsko državljanstvo, da drži predavanja, prodaje knjige i bude zaštićen kao beli medved, ali ne on za svoja predavanja ne uzima novac, u Srbiji je osporavan a Hrvati i Albanci mu prete smrću.
    Podseća me na jednog Albanca koji je svedočio protiv Haradinaja i javno izjavio da je on i njegova porodica u opasnosti, ali da će ipak da svedoči. I sada se pojavljuješ ti da mu brojiš krvna zrnca.
    (Solomon, 29. novembar 2020 18:51)

    # Link komentara

  215. I ti si srbin prijatelju... Tako da...
    (Dogodine do Prizrena, dogodine do Knina, 29. novembar 2020 18:50)

    # Link komentara

  216. Kosovo smo izgubili demografski kao sto cemo i celu Srbiju ako se nesto ne promeni ali jedino i demogradski mozemo i da vratimo Kosovo!
    (surovo realan, 29. novembar 2020 18:49)

    # Link komentara

  217. Sta znaci Tasmejdan, kalemegdan, Burek, pita,
    Terazije, dzem, biber, Na srpskom ama bas nista!
    Sve je to tursko!
    (Shqipe, 29. novembar 2020 18:48)

    # Link komentara

  218. Cujem od nekih Albanaca da je Kosovo prepuno albanskih manastira...
    (Zoran, 29. novembar 2020 18:47)

    # Link komentara

  219. Ne znaci ni Srbija na srpskom :)
    (Apatrid, 29. novembar 2020 18:02)


    Serbia je "zemlja Srba" po Konstantinu Porfinogenity..
    (C i n i k, 29. novembar 2020 18:47)

    # Link komentara

  220. Kosovo- ptica kos, Pec- pecnica itd, Gnjilane- gnjicavo(izraz iz tog kraja, blatnjavo itd), Ranilug- rani-lug, Petrovce, Kosovska Kamenica, Urosevac, Mitrovica, Istok, Obilic, bukvalno sva mesta na Kosovu nesto znace na srpskom, a nista na albanskom!
    (rani, 29. novembar 2020 18:46)

    # Link komentara

  221. Šarić se nažalost izjašnjava kao Hrvat. I Željko Komšić. Ivica Osim je rekao "i ja sam nekakav Hrvat". To su Hrvati kao Smodlaka,Trumbić... i kakvi bi vi Srbijanci htjeli da su svi Hrvati.Srećom za nas ,velika većina nismo takvi.
    (Dioptrija, 29. novembar 2020 18:07)

    Ja kao Srbin postujem prave samosvesne Hrvatijance.
    (sasa, 29. novembar 2020 18:45)

    # Link komentara

  222. Sve ok ali danas je 21.vek i SRB je Kosovo pretezak teret sa svega manje od 90.000 Srba kosovara koji su ostali tamo po enklavama u vecini a deo od 35000 ih je na severu u K.Mitrovici.
    Prema tome stvar je okoncana ovako ili onako, a sto se tice hramova i religijske i istorijske bastine i tu je stvar vise ngo jasna, naravno da jeste rec o srpskoj ostavstini, albanci su krajem 17 i 18 veka doseljeni na te prostore za potrebe Austrougarske, i ntrba oko toga polemisati, srecom postoje brojni dokumenti i radovi na tu temu, izlisno je o tome polemisati ali danas su stvari drugacije, pogotovo sto je veliki problem SRB da nije u Nato i sto je predstavljaju kao ruskog exponenta u JI Evropi a s tim epitetom nmz se uraditi bukvalno nista vise od uradjenog, a sva je prilika da ce problem Kosova ostati jos dugo godina neresen, pre svega zbg aspiracija albanaca a ne SRB koja jeste za kompromis..
    (C i n i k, 29. novembar 2020 18:45)

    # Link komentara

  223. Hrvatska istoriografija je napravila zaokret poslednjih i oslobodila se stega bečko-berlinske škole. Hrvari kao i mi imaju svoj interes u tome, jer su i oni kao i svi južni sloveni proglašeni dođošima. Zato tamo Šarić i slični dobijaju prostor u medijima. Kod nas je još uvek na položajima generacija koja je svoje doktorske disertacije radila po bečko-berlinskoj šemi. Kako sad da pročaju protiv sebe samih. Ostalime kohi misle drugačije odmah anatemišu.
    (Melita Sandić, 29. novembar 2020 18:45)

    # Link komentara

  224. Zato reč Dalmacija ili Istra znače nešto na hrvatskom jeziku. Dotičnom istoričaru želim da pročita nešto od Aleksandra Stipčevića, možda najvećeg poznavaoca Ilira sa ovih područja. Hvala.
    (Ferit, 29. novembar 2020 18:44)

    # Link komentara

  225. @Hammer, 29. novembar 2020 18:02)

    Imas i Dardaniju gde su Dardaneli i u grckoj mitologiji po Dardanusu je Troja
    [link](son_of_Zeus)

    Ne treba svaki naziv prihvatiti zdravo za gotovo. Jedino se moze pratiti istorija nekog naroda preko arheoloskih ostataka, antropologije i jezika. Ovo poslednje ne ide u prilog tvrdnji Albanaca da su potomci Ilira (cuvenih gusara), nemajuci u svom jeziku odgovarajuce nazive za sve sto je vezano za more, plovidbu itd., dok u slovenskim jezicima je sasvim druga stvar.
    (Jovan, 29. novembar 2020 18:42)

    # Link komentara

  226. Ja sam rodjen na Kosovu i zivim ovde 45 godina. Ne znam koliko puta prosao uzduz i popreko, nikad nisam video tu crnu pticu Kos. I da je neko pre recimo 700 godina zbog neke ne toliko poznate ptice (posebno tada) na nekom polju a onda celu tu celinu nazvao Kosovo??? Molim vas, to je blago receno samo jedna verzija bez ikakvog potrepljenja.
    (miki, 29. novembar 2020 18:42)

    # Link komentara

  227. U delu: "Uber die Abkunft der Slawen" iz 1828. na str. 149, Pavel Šafarik piše:

    "U Trakiji i Iliriku, stri srpski jezik uopšte nije dobio takvu degeneraciju"
    (Hammer, 29. novembar 2020 18:42)

    # Link komentara

  228. Znaci 2 hiljade albanaca koji si as borili da Hrvaska postane nezavisna su gubili vreme! Prema ovom liku
    Hrvati su veci Srbi od samih srba!
    (Bekim Berisha Abeja, 29. novembar 2020 18:42)

    # Link komentara

  229. Ja bi se vratio još malo dalje u istoriju, kako bi rešili ovo kompleksno pitanje. Prva ameba koja je krenula u evoluciju da jednog dana postane čovek je Srbin. Na albanskom ameba ništa ne znači.
    (Bo Bo Bolinski, 29. novembar 2020 18:40)

    # Link komentara

  230. @A sta znaci Kosovo na srpskom?
    (menadjer, 29. novembar 2020 17:37)

    Pa, procitaj tekst, pise sve, bas to! Jeste da ima dosta da se cita, ali je jako zanimljivo, pa probaj! Kos- ptica, kosovo- polje, zemlja kosa...
    (gagi, 29. novembar 2020 18:40)

    # Link komentara

  231. Ovaj Saric je hrvat onoliko koliko sam ja amerikanac. Al iskrivljuje historiju pa to je nemoguce. Ovo moze biti samo neki srbin koji lupa gluposti. Pa istina je da je Stefan Nemanjic albanac poreklom. Pravo ime i prezime mu je Stefan Nimani, ali su srbi iskrivili historiju ne svi. Cak i srbski historicari kazu da je Stefan Nimani albanac poreklom tako da ovaj Saric je neki tamo takozvani kuazi historicar iz Milosevicevog vremena.
    (alban, 29. novembar 2020 18:40)

    # Link komentara

  232. A sta znaci Kosovo na srpskom?
    (menadjer, 29. novembar 2020 17:37)

    Što naš narod kaže: "Zini da ti kažem"... Pročitaj CEO tekst, piše! Nemoj samo 'nako, na preskok, pa se praviti pametan. A nisi!
    (glukozamin, 29. novembar 2020 18:40)

    # Link komentara

  233. Skenderbeg pravi Srbin,samo sto se nije rodjen kao Srbin,nije se osecao kao Srbin ,nije se borio za Srbiju,nije umro kao Srbin nego kao Albanac a ostalo znate vi Srbi bolje samo odlucite vec jednom ili ste Slavi ili ste Ilirci oboje ne idu zajedno nemojte da lazete sam sebe i ako to je vaš ponos.Hvala i lep pozdrav od Ilirca.
    (Dino, 29. novembar 2020 18:39)

    # Link komentara

  234. U delu "Chambers s Encyclopaedia"; iz 1871-e; tom VIII, str. 630. piše:

    "Srpski jezik, koji se još naziva ilirski"
    (Hammer, 29. novembar 2020 18:37)

    # Link komentara

  235. Braco Srbi ne uzbudjujte se, kod nas u HR je ovaj isti Saric poznat kao kvazi povjesnicar, koji gostuje u smijesnim emisijama i nitko ga ne dozivljava ozbiljno, cak su se neki pitali i salili na racun toga gdje je studirao i kupio diplomu.
    (Oliver, 29. novembar 2020 17:59)

    pa nije studirao u zatvoru istoriju, kao onaj po kome ste nazvali zagrebacki aerodrom.
    (atila, 29. novembar 2020 18:37)

    # Link komentara

  236. Da se ne lažemo, Šarić je srpski istoričar hrvatskog porekla.
    (hasan seckati, 29. novembar 2020 17:29

    Uzevsi u obzir da su bar 3/4 Hrvata Srbi sta si ovim hteo da kazes?
    (zapamtili smo to ime, 29. novembar 2020 18:37)

    # Link komentara

  237. Svaka cast.
    (Iz prvog lica, 29. novembar 2020 18:35)

    # Link komentara

  238. Nas Srbe ne zanima kakvi ste vi Hrvatijanci.
    (Pera, 29. novembar 2020 18:34)

    # Link komentara

  239. U delu: "De duobus imperatorum Rassiae nummis" iz 1752. godine govori se o pečatu Stefana Nemanje i piše:

    "Stefan Nemanja, vladar Ilirije"
    (Hammer, 29. novembar 2020 18:34)

    # Link komentara

  240. Niti je on Hrvat, a još manje "istoričar", niti je Kosovo država....
    (Desna Hercegovina, 29. novembar 2020 18:32)

    # Link komentara

  241. U delu: "Encyclopedie theologique" iz 1866. godine na str. 1086. piše:

    "Srbi se nazivaju Iliri, Rašani ili Rasi"
    (Hammer, 29. novembar 2020 18:30)

    # Link komentara

  242. Шарићу, царе..!
    (vir, 29. novembar 2020 18:27)

    # Link komentara

  243. Ne ulazim u raspravu o ovom istoricaru. Ali je stvarno smesno sta Albanci rade - tvrde da su oni proterani sa Kosova 1690 i da su se naselili u Ugarskoj kao i da danas ima njihovih tragova oko Sent Andreje. Pa to i malo dete zna da je u pitanju velika seoba Srba pod patrijarhom Arsenijem Carnojevicem. Prava kradja srpske istorije pa za manastire na Kosovu takodje tvrde da su njihovi.Ako su njihovi sto su ih unistavali i sto mora kfor da ih cuva. Isprani mozgovi koji nemaju svoju istoriju vec moraju da kradu tudju.
    (Jaoj, 29. novembar 2020 18:27)

    # Link komentara

  244. Taj Šarić nema veze sa Hrvatkom! Lik je Srbin al mu priča bolje prolazi ako se izjašnjava kao Hrvat.
    (Istina, 29. novembar 2020 18:25)

    # Link komentara

  245. Што је историја неког народа сиромашнија, то више њихових лажи. На Балкану је мртва трка између Албанаца, Македонаца и Бошњака у прекрајању историје. Оним Албанцима који фантазирају о својој славној историји, треба поставити питање о њиховим краљевима и царевима. Наводно су ту миленијумима, а државу су успели да створе први пут тек пре сто година. Али то им не смета да говоре о себи као о Аријевцима.
    (aco, 29. novembar 2020 18:24)

    # Link komentara

  246. Susjedi, tko vam je ovaj :)
    (Nije moje da se miješam ali...., 29. novembar 2020 18:23)

    # Link komentara

  247. To je tacno, Kosovo ne znaci nista u albanskom. Ali, Dardania, kako se Kosovo zvalo pre dolaska slovenskih naroda na Balkanu, znaci zemla kruska (Dardha= Kruska na albanskom), a dobro se zna da u Kosovo ima dosta kruske...

    @(Anton, 29. novembar 2020 17:38)

    Albanci zovu Kosovo "Rrafsh" jer je očigledno da nosu pali s kruške na Kosovo ravno nego su od vremena osmanske okupacije počeli da se doseljavaju na tu teritoriju.
    Knjige napisane o tome,medjunarodna zajednica se karajem 19 i početkom 20.veka bavila time ,Turska vise puta opominjana od svetskih sila da obuzda nasilje i pljačku od strane Kačaka.
    Intenzovira se to od kraja Kiparske krize kada 20000 Albanaca ,koji su ratovali u turskoj vojsci odbija da vrati oružje i pridruzuje se Kačacima.
    U početku terorišu današnju severnu Albaniju a početkom 20.veka sve češce upadaju na Kosmet...Onda se dešavaju masovni zločini u Vučitrnu,pa ubistvo ruslog konzula jer je alarmirao medjunarodnu zajednicu ..itd..itd.
    Počinje cela priča zapravo kada su pozicije Srba (islamiziranih) oslabile a neki albanski velikaši oskoristili priliku ...

    Dardanija od prilike zauzima teritoriju Stare Srbije...
    (Komša, 29. novembar 2020 18:23)

    # Link komentara

  248. U portugalskom delu "O institutio" iz 1855. godine; tom - treći, strana 66. govori se o srpskim pesmama i tu stoji sledeće:

    "Petar II bio je najveći ilirsko-srpski pesnik"

    PS: misli se na Njegoša.
    (Hammer, 29. novembar 2020 18:23)

    # Link komentara

  249. @" Dardania, kako se Kosovo zvalo pre dolaska slovenskih naroda na Balkanu, znaci zemla kruska (Dardha= Kruska na albanskom)"

    То је случајност и везе с мозгом нема!
    (Прави Србин, 29. novembar 2020 18:22)

    # Link komentara

  250. ovo je hrvat kao i ja...
    (Fakti, 29. novembar 2020 18:22)

    # Link komentara

  251. Никад ми неће бити јасно зашто се наша историографија равнодушно односи према Скендербегу и сличним примјерима.
    А ови около изградише националну историју на бази њих.
    (Макарије, 29. novembar 2020 17:58)
    Бечки конгрес, неки потписи морају да се поштују иначе одоше катедре и каријере. Ајде што из материјалне користи бране лаж него је сад то већ и страсно учествовање у фалсификовању.
    (Урке, 29. novembar 2020 18:21)

    # Link komentara

  252. Фун фацт за случајне србе, поред Книна има село Косово, у њему црква Лазарица, цео крај носи назив Косовска долина, све то тамо далеко, западно, скоро поред мора.
    (Урке, 29. novembar 2020 18:19)

    # Link komentara

  253. U delu: "The New American Cyclopaedia"; iz 1869-e godine; tom - 14. na strani 519. piše:

    "Srpski jezik je ilirski... ovim dijalektom su prvi govorili Srbi."
    (Hammer, 29. novembar 2020 18:19)

    # Link komentara

  254. Hrvatijanac
    (Cica D., 29. novembar 2020 18:18)

    # Link komentara

  255. U delu: "Histoire de l empire de Russie": iz 1801-e; tom - prvi; od autora William Tooke stoji:

    "Carstvo ilirsko-srpsko nekada se zvalo Bela Srbija"
    (Hammer, 29. novembar 2020 18:15)

    # Link komentara

  256. Izuglaš ovog lika i sve ti je jasno...
    (Aleksandar021, 29. novembar 2020 17:20)

    U redu liče, šta na albanskom znači Kosovo?
    (bački, 29. novembar 2020 17:37)

    Čuj junače, nisam pristalica koji se bavi patkometrijom, ali idući tom logikom, Kosovo=ptica Kos, Kosovo na albanskom znači kiselo mlijeko.
    Kako? Jednostavno , kos na albanskom znači kiselo mlijeko, a pošto su se drevni Dardanci bavili stočarstvom ostalo to ime do današnjih dana.
    I još nešto, zar ti nije čudno da SANU skoro nikad ne reaguje na slična pisanja albanskih povjesničara, uvijek neki tipovi tipa Deretića
    i ovog sada.
    (Južni susjed, 29. novembar 2020 18:13)

    # Link komentara

  257. @menadjer
    postoji ptica koja se zove kos (verujem da si cuo), pa odatle i Kosovo (polje)
    (Mali Perica, Djokica i Mikica, 29. novembar 2020 17:57)

    Ма не придај му пажњу, па он се мучи и са савременим речником и речима које су популарне као овај његов менађер, а сад ће он да трућа о старинама.
    (mr, 29. novembar 2020 18:13)

    # Link komentara

  258. Naravno da ne znaci nista jer su srbijanci promenili ime Dardanija u Kosovo kad su slavenske horde sisle sa Karpata u ove prostore. Sve ste porusili ili promenuli u srpska imena, i crkve i gradove. I Singidunum ste promenuli u Begrad, i ostale gradove po Balkanu da bi lazno prkazali srbijanskim.
    (Bato, 29. novembar 2020 18:13)

    # Link komentara

  259. Jer ovaj “hrvatski” istorićar uçenik onog poznatog “istorićara,antropologa,astrologa,arkeologa “Jovana Deretića
    (Petrit, 29. novembar 2020 18:12)

    # Link komentara

  260. Hrvatski istoričar uči i Srpske istoričare istorijom. Hvala. Jer ovi ne znaju ništa sem politike.
    Danas postoji elektrana Valač koju nisu gradili i ime dali Šiptari.
    (Mirko, 29. novembar 2020 18:11)

    # Link komentara

  261. U delu "Memoris of a Hungarian Lady" iz 1850-e; tom - drugi; od autora Therese Pulszky; na strani 50. piše:

    "U istoriji ime Srba varira, nazivaju se Rašani i Iliri, a oni koji su se pokatoličili nazivaju se Šokci i Bunjevci."
    (Hammer, 29. novembar 2020 18:11)

    # Link komentara

  262. U Srbiji je na snazi auto-šovinizam. Da nema ovog čoveka, Srbi ne bi znali ni pola istine o svojoj istoriji.
    (Andrej, 29. novembar 2020 18:10)

    # Link komentara

  263. "Svaka cast ovom istoricaru koji nije zadojen hrvatstvom vec naucno i cinjenicno posmatra istoriju."

    Da, nama je svako laskanje i ulepšavanje = naučna činjenica. Samo, ako on nije zadojen hrvatstvom, zašto svojima ne govori istinu o nama? Lako je ovde doći laskati nam.
    (Bane, 29. novembar 2020 18:09)

    # Link komentara

  264. Izuglaš ovog lika i sve ti je jasno...
    (Aleksandar021, 29. novembar 2020 17:20)

    А што би гуглао њега? Зар ти није логичније да изгуглаш Косово?
    Битно је шта се каже, а не ко каже, а човек каже нешто што је толико логично да нема потребе гуглати ни њега ни Косово, а ни Метохију.
    (mr, 29. novembar 2020 18:08)

    # Link komentara

  265. Saric uvek u centar, bez ustezanja.

    Jezikom sece kao britkom sabljom, ko ga je gledao video je da covek toliko zna sto nema vremena da sve kaze dok prica.
    (chupavi, 29. novembar 2020 18:08)

    # Link komentara

  266. @menadjer

    Da si pročitao ceo tekst a ne samo naslov video bi šta znači.
    (StevaRa, 29. novembar 2020 18:07)

    # Link komentara

  267. Šarić se nažalost izjašnjava kao Hrvat. I Željko Komšić. Ivica Osim je rekao "i ja sam nekakav Hrvat". To su Hrvati kao Smodlaka,Trumbić... i kakvi bi vi Srbijanci htjeli da su svi Hrvati.Srećom za nas ,velika većina nismo takvi.
    (Dioptrija, 29. novembar 2020 18:07)

    # Link komentara

  268. Tačno, i molim lepo, koje uopšte ime mesta, grada ili sela na Kosovu pa znači bilo šta na albanskom? Mislim stvarno, zaista verujem da možda i postoji ali meni zaista nije poznato.
    (Simon, 29. novembar 2020 18:05)

    # Link komentara

  269. Objasnio covek od A do Š sve. Citajte i pamtite.
    (Ljubisa livac, 29. novembar 2020 18:05)

    # Link komentara

  270. Nije on nikakav hrvatski istoričar,on je sve samo ne hrvatski!
    (Lupetalo, 29. novembar 2020 18:04)

    # Link komentara

  271. Господин Шарић! Иако свакодневно добија претње од Албанаца и Хрвата, он упорно брани истину! Истину, коју 99% српских историчара не сме или неће да каже! О САНУ и Филозофском факултету у Београду тек да не говорим... туга!
    (Палман Брахт, 29. novembar 2020 18:04)

    # Link komentara

  272. Veoma lep tekst i poučan, dosta toga nisam znao. Goran Šarić jeste hrvatski istoričar, ali koji veoma afirmativno govori o Srbima, svuda. Verujem da ima srpsko poreklo.
    (objektivan, 29. novembar 2020 18:03)

    # Link komentara

  273. To je tacno, Kosovo ne znaci nista u albanskom. Ali, Dardania, kako se Kosovo zvalo pre dolaska slovenskih naroda na Balkanu, znaci zemla kruska (Dardha= Kruska na albanskom), a dobro se zna da u Kosovo ima dosta kruske...

    @(Anton, 29. novembar 2020 17:38)


    Dardania je naziv za jednu od rimskih provincija na Balkanu koja otprilike odgovara prostoru današnjeg KosMet-a, dela Severne Makedonije i delova južne Srbije i to je dakle naziv na latinskom jeziku, a ako bilo šta danas znači na albanskom jeziku onda može biti samo tuđica, odnosno pozajmica iz latinskog jezika i ništa više sem toga. Inače se to Dardanija može tumačiti i na srpskom i to kao kovanica od dve reči "dar" i "dan, daniti", dakle danom darivana zemlja, u svakom slučaju mi ne znamo kako su Dardanci zvali sami sebe. U jednom od spisa sačuvanom u dubrovačkim arhivima stoji, parafraziram: da je dardanski vođa Lazar pobedio Turke.
    (Hammer, 29. novembar 2020 18:02)

    # Link komentara

  274. Ne znaci ni Srbija na srpskom :)
    (Apatrid, 29. novembar 2020 18:02)

    # Link komentara

  275. @A sta znaci Kosovo na srpskom?
    (menadjer, 29. novembar 2020 17:37)

    Koliko toponima na albanskom ima ime "Kosovo"? E, sad pogledaj u koliko slovenskih zemalja ima toponima "Kosovo". Znacenje su vec napisali, a ovo ti govori cijeg je porekla toponim.

    [link](%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F)
    (Jovan, 29. novembar 2020 18:02)

    # Link komentara

  276. Tanka kosa debela uspravna
    (goranz, 29. novembar 2020 18:01)

    # Link komentara

  277. To je tacno, Kosovo ne znaci nista u albanskom. Ali, Dardania, kako se Kosovo zvalo pre dolaska slovenskih naroda na Balkanu, znaci zemla kruska (Dardha= Kruska na albanskom), a dobro se zna da u Kosovo ima dosta kruske...
    (Anton, 29. novembar 2020 17:38)

    Ti Sloveni su se vratili u zemlju svojih predaka, jer su se iz Vinče raselili širom Evrope. Od Vinče i Lepenskog Vira do današnjeg dana, žive Srbi, Hrvati, Bošnjaci preko svojih predaka Ilira, Tračana, Dačana itd. A današnji Albanci su poreklom sa severa Afrike( Barbarska plemena) i delom iz Azije( Tadžikistan, Uzbekistan) i naselili se pre oko 1000 g. u Evropi.
    (Alex, 29. novembar 2020 18:01)

    # Link komentara

  278. Hrvatska i srbija, to je jedna familija!
    (drugosrbijanac, 29. novembar 2020 18:01)

    # Link komentara

  279. A sta znaci Kosovo na srpskom?
    (menadjer, 29. novembar 2020 17:37

    Sinko da si pročirao članak onda bi znao nažalost nisi, a da si pravi Srbin trebo bi znati. Ja u Americi živim 46 godina od 14te godine i znam šta znači Kosovo a ti nemaš pojma?
    (Tik Tok, 29. novembar 2020 18:00)

    # Link komentara

  280. Pa normalno da ne znaći nista jer istinsko ime je Dardania. Kad Dardania je bilo kralstvo vi srbi niste bili nikuda. A vas hrvatski istorićar nek ćita i vidi istorijske ćinjenice objektivno i pravedno. Ne mozes biti istoričar i da lazes toliko
    (Aldo, 29. novembar 2020 18:00)

    # Link komentara

  281. Braco Srbi ne uzbudjujte se, kod nas u HR je ovaj isti Saric poznat kao kvazi povjesnicar, koji gostuje u smijesnim emisijama i nitko ga ne dozivljava ozbiljno, cak su se neki pitali i salili na racun toga gdje je studirao i kupio diplomu.
    (Oliver, 29. novembar 2020 17:59)

    # Link komentara

  282. Па шта ако је српски историчар хрватског порекла?Човек барата правим историјским чињеницама.А,ови што питају шта на српском значи Косово, нису пажљиво читали текст.Лепо објашњава да потиче од речи "земља птице коса".Све похвале за текст господину Шарићу.
    (Мина, 29. novembar 2020 17:58)

    # Link komentara

  283. Ovaj lik je po nasoj struci sarlatan autohtonista pseudoistoricar itd.Ova njegova izjava nema tezinu kada njegova izlaganja o istoriji Srba na Balkanu nasa zvanicna istorija NE PRIZNAJE kao tacnu.Malo se pozabavite sta on sve prica pa prosudite sami da li je ovo zavera lenjost i komunisticko programiranje ili on laze a nasi istoricari su tacni kao sat.
    (Drax, 29. novembar 2020 17:58)

    # Link komentara

  284. Kosovo na srpskom jeziku puno toga znaci.Vidi se da rec Kosovo je moglo da se napravi od vise srpskih reci: kos ptica, kosa, kosina, kosa sa glave itd.
    Nikada nije dokazano da su Albanci starosedeoci Balkana. Da podsetim da preteca jugoslovenstva je bio ilirizam i da je Bec dugo vremena Srbe i jos druge juzne Slovene zvao Ilirima. Srpski recnik se zapravo zvao ilirski recnik. Sva logika upucuje da su Srbi duze vremena na Balkanu nego Albanci. Albanci nikada nisu imali drzavu, Srbi je imaju vec vekovima. Albanija dobija drzavu od drugih,od zapadnih sila tamo oko 1913 ,i to namerno na stetu Srbije. Ako pogledamo kulturnu i istorijsku bastinu, Albanija nema nista. Gde su njima Gracanica, Studenica i sl? Nemaju. Njihov glavni junak je Srbin Skender beg ciji otac je sahranjen na Hilandaru i brat je bio monah na Hilandaru. Cak i Hrvati koji se busaju velikom kulturom, u sustini su tu mnogo tanji od Srba, jer dovoljno je samo pogledati sta Srbija ima kulturne bastine pod Unescom a sta Hrvatska.Ono sto ima Hrvatska te bastine, zapravo je delo tudjih ruku, kao na primer Dioklecijanova palata,ili je delo prirode kao Plitvice. Dok srpska kulturna bastina je delo srpskih vladara i naseg naroda, a od Rima je samo Gamzigrad. Albanski jezik nema nijednu svoju rec za pojmove koji se ticu mora, plovidbe i zivota na moru. A srpski jezik ima, sto jasno ukazuje da Albanci nisu ziveli blizu mora u proslosti a da Srbi jesu.
    (Sirano, 29. novembar 2020 17:58)

    # Link komentara

  285. Svaka čast na analizi. Lepo, činjenično, razumno, ... A gde su sad naši istoričari to mene interesuje. Bravo g-dine Šariću!
    (Dunster, 29. novembar 2020 17:58)

    # Link komentara

  286. Никад ми неће бити јасно зашто се наша историографија равнодушно односи према Скендербегу и сличним примјерима.
    А ови около изградише националну историју на бази њих.
    (Макарије, 29. novembar 2020 17:58)

    # Link komentara

  287. @menadjer
    postoji ptica koja se zove kos (verujem da si cuo), pa odatle i Kosovo (polje)
    (Mali Perica, Djokica i Mikica, 29. novembar 2020 17:57)

    # Link komentara

  288. A sta znaci Kosovo na srpskom?
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (menadjer, 29. novembar 2020 17:37)

    Zemlja na kojoj žive ptice Kosovi. Ima ih puno pa otuda i naziv.
    (Alex, 29. novembar 2020 17:56)

    # Link komentara

  289. manadjer - a sta znaci Kosovo na srpskom - Biznis brate, veliki biznis !
    (Matori Kesa, 29. novembar 2020 17:56)

    # Link komentara

  290. "Najučestalija osnova za nazive antičkih Balkanaca je ser ili sar, a niko se od srpskih istoričara nije time bavio. "

    U jednoj rečenici opisan uzrok srpske propasti. Nemar, nemar i nemar. Pa onda sprdanje, hvalisanje bez pokrića, tek onda zavere, moćniji neprijatelji. I da umalo da zaboravim ono glavno, srpska nesloga, što se da videti po prvim komentarima, ali Šarić.
    Ali Šarić šta? Verovatno je nekako ekstreman, pa još iz Hrvatska, a da tako lepo govori o Srbiji. Nema veze što su Albanci ekstremni i što korosite svaku priliku za svoj interes. Nama čovek iz druge države pomaže i bori se za nas više nego mi, i još mu zanovetamo.
    Preci oprostite nam. Prodali smo se za kesu čipsa.
    (ab, 29. novembar 2020 17:55)

    # Link komentara

  291. A sta znaci Kosovo na srpskom?
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (menadjer, 29. novembar 2020 17:37) # Link komentar

    Postoji ptica Kos. Ona je crne boje. Od toga imena je ovaj vas prelepi deo zemlje dobio ime. Mozda jesi provokator ili trolujes, ali vredi znati.
    (Sasa 🇧🇦, 29. novembar 2020 17:53)

    # Link komentara

  292. ja i da je baba imala onu stvar zvala bi se deda.
    (Krasni, 29. novembar 2020 17:53)

    # Link komentara

  293. .

    A sta znaci Kosovo na srpskom?
    (menadjer, 29. novembar 2020 17:37)

    Menadjeru, da si skroz pročitao tekst, pročitao bi da je napisano da na srpskom Kosovo znači zemlja ptice kos. P. S. Piše se menadžer.
    (Pravi stari Čačanin, 29. novembar 2020 17:53)

    # Link komentara

  294. Tako je Šariću, sve tačno od početka do kraja.
    (Dex, 29. novembar 2020 17:52)

    # Link komentara

  295. U stvari je Austro-Ugarska svojom politikom napravila genocid nad Srbima.
    Nije ni čudo odakle se iznedrio mali Adolf.
    (Geneval, 29. novembar 2020 17:51)

    # Link komentara

  296. Ja sam ovde u CH pitala moga radnog kolegu, Albanca sa Kosova, u menzi pred svim radnicima, šta znači reč Kosovo na albanskom. Odgovorio je da se radi o ravnom polju, ljivadi, gde je bila zeljena trava, pa su oni ručno kosili sa kosom tu travu, te je tako nastalo Kosovo. Onda sam ga pitala, ako je to tako, zašto Nemci onda Kosovo Polje zovu *Amselfeld*, a ne *Sensefeld*. Nije imao odgovor, bio je crven kao paprika, samo mi je pokazao prst preko vrata.
    (Tanja, 29. novembar 2020 17:51)

    # Link komentara

  297. И шта сад!?
    (Ahtung, 29. novembar 2020 17:50)

    # Link komentara

  298. Gospodin je rekao celu istinu i nije jedini koji se bavio ovim slucajem, elem sada je tako kako je.

    Nas zivot za istoriju je kao momenat i ovo sadasnje stanje niti je konacno niti ce biti ovako.

    Samo lagano i kao Jevreji , dogodine u Prizrenu!!!
    (Kum, 29. novembar 2020 17:49)

    # Link komentara

  299. A sta znaci Kosovo na srpskom?...znaci ptica dol metoh znaci manastisrka zemlja! imas to sve lepo objasnjeno na google
    (aleksandar the great, 29. novembar 2020 17:48)

    # Link komentara

  300. Šatiću samo udri istinom !
    (naše će sene ..., 29. novembar 2020 17:48)

    # Link komentara

  301. A sta znaci Kosovo na srpskom?
    (menadjer)

    Kosovo polje - polje ptice kos
    (Philadelphian, 29. novembar 2020 17:48)

    # Link komentara

  302. Nije dosta da o nečemu trkeljaš pa da budeš znanstvenik.
    (panzer general, 29. novembar 2020 17:45)

    # Link komentara

  303. Šarić glumi hrvatskog povjesničara, tvrdi da je sve bitno u Hrvatskoj srpsko i tko ga demantira ‘kulturno’ ga nazove majmunčinom ili ustašoidom!
    (Miki, 29. novembar 2020 17:44)

    # Link komentara

  304. Sumnjam da će ti objasniti ko bi sa takvima gubio vreme. Lepo ti čovek kaže da izguglas, ako znaš?
    (Brzi, 29. novembar 2020 17:43)

    # Link komentara

  305. Svaka cast ovom istoricaru koji nije zadojen hrvatstvom vec naucno i cinjenicno posmatra istoriju.
    (aabb, 29. novembar 2020 17:42)

    # Link komentara

  306. Pa u pravu je.Ne postoji nijedan albanski toponim za bilo sta na KiM.Nijedna planina,reka,grad,selo nista apsolutno.Svi nazivi su srpski osim sto u zadnje vreme imaju te komicne pokusaje da preimenuju Metohiju u Dukadjin,Urosevac u Ferizaj itd ali cak vecinu pojmova su ostavili po srpskom nazivu i samo albanizovali rec sto jasno govori da su i oni svesni ko su tu zapravo starosedeoci a ko je dosao u sedamnaestom veku.
    (konzervativac, 29. novembar 2020 17:40)

    # Link komentara

  307. To je tacno, Kosovo ne znaci nista u albanskom. Ali, Dardania, kako se Kosovo zvalo pre dolaska slovenskih naroda na Balkanu, znaci zemla kruska (Dardha= Kruska na albanskom), a dobro se zna da u Kosovo ima dosta kruske...
    (Anton, 29. novembar 2020 17:38)

    # Link komentara

  308. A sta znaci Kosovo na srpskom?
    (menadjer, 29. novembar 2020 17:37)

    # Link komentara

  309. Izuglaš ovog lika i sve ti je jasno...
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Aleksandar021, 29. novembar 2020 17:20) # Link komentara
    Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

    Ovaj kukavac gugla informacije. Odatle i ovakvo znanje. Zakljucci.
    (Sasa, 29. novembar 2020 17:37)

    # Link komentara

  310. Izuglaš ovog lika i sve ti je jasno...
    (Aleksandar021, 29. novembar 2020 17:20)

    U redu liče, šta na albanskom znači Kosovo?
    (bački, 29. novembar 2020 17:37)

    # Link komentara

  311. ne bih nista dodao.....skoro na B92 nisam procitao normalniju pricu.....
    (Bojan ns, 29. novembar 2020 17:36)

    # Link komentara

  312. Šarić govori ono što naši istoričari ne smeju...
    (janko, 29. novembar 2020 17:36)

    # Link komentara

  313. @Aleksandar
    Objasni. Meni nije jasno.
    (revolting cock, 29. novembar 2020 17:32)

    # Link komentara

  314. ...izguglaš ovog lika i sve ti je jasno!
    Muka mi je takvih drugosrbijanskih komentara!
    Sve što čovek priča zasnovano je na činjenicama i zvaničnim dokumentima iz tog vremena! Vreme je da naučimo svoju pravu istoriju!
    (janko, 29. novembar 2020 17:32)

    # Link komentara

  315. Izuglaš ovog lika i sve ti je jasno...
    (Aleksandar021, 29. novembar 2020 17:20)



    -Nadi mi albansku svetinju iz srednjeg veka? Zašto onaj šiptar lomi krst sa pravoslavne crkve ako su albanci tu vekovima pre Srba? Iznesi dokaze?!
    (Goran Loznica, 29. novembar 2020 17:29)

    # Link komentara

  316. İ ima li neko nesto da doda na ovo izlaganje?!
    Covek lepo sve objasnio..
    (Dragan, 29. novembar 2020 17:29)

    # Link komentara

  317. Da se ne lažemo, Šarić je srpski istoričar hrvatskog porekla.
    (hasan seckati, 29. novembar 2020 17:29)

    # Link komentara

  318. nerazumeju isprani mozgovi , ne eazumu i da pre 200 godina na prostoru Kosova i Metohije nije postojao niti jefan posed koji se. vodio na albanca ,siptara ili nekog treceg , vec je sve bilo iskljucivo Srpsko , ali dobro naucice kad zaigra mecka i pred njihovim vratima .
    (Ernesto ce, 29. novembar 2020 17:21)

    # Link komentara

  319. Izuglaš ovog lika i sve ti je jasno...
    (Aleksandar021, 29. novembar 2020 17:20)

    # Link komentara