- Komentari -
  1. Belgrade_since_1907., 16. oktobar 2020 09:33
    Kad spomenuste 19.vek pade mi na pamet Aleksandar Bugarski.Čovek za
    nekih dvadesetak godina čudo napravi.
    Zdmimljivo mi je da ova reportaža ne prikazuje neke gradjevine kojima smo u to vreme (snimanja) mogli da se pohvalimo.
    (Komša, 18. oktobar 2020 17:48)

    # Link komentara

  2. @trovach,

    Prva tvrdnja nije tacna.
    Pruga je Bud-Ri je.gradjena izmedju 1860-1880te, grad je u tom periodu vec uveliko dosegao svoj vrhunac.

    Druga takodje nije tacna, status slobodnog carskog grada je dodelila carica Marija Terezija 1779, zbog toga je i ime privremeno promenjeno u Marijatereziopolis.
    (Aleks, 17. oktobar 2020 15:03)

    # Link komentara

  3. Toliko komentara a skoro niko da kaže istinu: da je ovo jeftin tendenciozni propagandni film koji iz ugla nama "posebno naklonjenih" evropejaca - Holanđana prikazuje Beograđane (uz poneku zgradu ili ulicu) kao sirotinju, seljake i orijentalce. Došli da Evropi prenesu "pravu" sliku o glavnom gradu države i narodu koji je pobedio u I sv. ratu, i o kojem se u Evropi tada pričalo. Pogledajte i druge snimke Beograda iz tog doba, pa ćete videti da glavni objekti i simboli grada nisu namerno prikazani.
    (bgd011, 17. oktobar 2020 11:53)

    # Link komentara

  4. Moj deda, profesor. Nije hteo s komunistima.
    (Lea, 16. oktobar 2020 06:28)

    Verovatno je bio Ljoticevac
    (Rhunchynoi, 16. oktobar 2020 21:25)

    # Link komentara

  5. @gde vam je mozak: Kako mislis ne moze da se vidi? Marinkova bara, Vracar, Stari grad, Palilula, Savski Venac - udzerica koliko hoces i dan danas
    (Rhunchynoi, 16. oktobar 2020 21:19)

    # Link komentara

  6. @Aleks...Istorija Subotice nije previse bogata sve do izgradnje zeljeznice. Tada dobija na znacaju i ubrzo postaje pravi grad za razliku od dotadasnje blatnjave palanke. Samo, status slobodnog grada je imala jos i pre turskog osvajanja. To se vidi i iz samog imena grada i nema veze sa subotom, nego sa slobodom (szabad je na madjarskom slobodan).
    (Trovach, 16. oktobar 2020 21:12)

    # Link komentara

  7. "Poslednji bazar carigrada i prvi magazin beca."
    (Napisa jednom jedan milan grol, 16. oktobar 2020 19:04)

    # Link komentara

  8. prava turska kasaba (ni danas nije nešto bitno bolje)
    (bujrum, 16. oktobar 2020 18:12)

    # Link komentara

  9. Na snimku u 4:05 min. pored stolova bašte stoji čovek visine sigurno preko 2,10 m. Za to vreme je to bila neverovatna visina za muškarce. Inače, gužva u tramvaju tj. javnom prevozu kao i danas. Siroti Beograđani, uvek imaju iste probleme.
    (SB, 16. oktobar 2020 17:21)

    # Link komentara

  10. Vrhunac komunističke arhitektonske idile! Beton, beton samo što manje zelenila da ih ne podseća na zavičaj."
    (statuskan, 15. oktobar 2020 18:05)

    Prosečan stan za vreme komunizma: 60 kvadrata
    Prosečna kuća: 150 kvadrata
    Prosečna kuća za vreme Kraljevine Srbije/ SHS/ Jugoslavije: bedna udžerica

    Srbi su imovinu sticali za vreme komunizma jer ranije pas nije imao zašta da ih ujede. Kažem, Srbi (srpski narod), a ne šačica predratnih tajkuna i gulikoža koji su neumorno grabili za sebe. Isto važi i za ostale narode u bivšoj Jugoslaviji. Tadašnji Beograd su uglavnom činili blokovi bednih udžerica, samo što ih danas ne možemo videti jer su porušene. Većina naroda je živela u bedi, nezamislivoj za današnje pojmove. Solunski ratnici su prosili po ulicama. Tek im je Tito dao penzije i izjednačio njihova prava sa pravima partizanskih boraca. I onda neki blesani stanu da se hvale tim dobom.
    (gde vam je mozak, 16. oktobar 2020 14:45)

    # Link komentara

  11. kasaba
    (olujnjak, 15. oktobar 2020 21:51)


    Beograd može biti kasaba samo spram Šangaja ili Hong Konga, ali je zato spram Sarajeva i Zagreba Manhattan lično, tako da ti je bolje da se pokriješ ušima i da ne progovaraš iz te tvoje provincije zvane Zagreb.
    (BGD Mister, 16. oktobar 2020 13:37)

    # Link komentara

  12. Samim tim, komunistička propaganda o tome da pre Tita nije postojalo ništa (pozitivno) a pre svega negiranje komunističkih zločina nad sopstvenim narodom, uključujući najnaprednije slojeve inteligencije, najveći su kancer ovog naroda i kamen razdora od koga se nikada nećemo oporaviti.

    Što me ova rečenica nešto podseća na današnje vreme. Pa to komunističko zlo da se ljudi lažno optužuju za izdaju izgleda i dan danas funkcioniše

    Nikad nije ni prestalo prvo su bili ocevi,pa deca i sad unuci..
    (kole, 16. oktobar 2020 13:08)

    # Link komentara

  13. Svi vi kojima se ne dopada ova "kasaba", "ludnica", "palanka", "seljana" i slično, put pod noge, pa se vratite lepo u svoje rodne gudure i tamo prosipajte pamet. A moj lepi (i rodni!) grad ostavite na miru!
    (Beli, 16. oktobar 2020 12:41)

    # Link komentara

  14. Ovo je nešto najbliže putovanju kroz vrijeme, gledao sam dosta sličnih snimaka i kao što se uči istorija, mora se uzeti u obzir duh vremena.
    (ipce, 16. oktobar 2020 12:20)

    # Link komentara

  15. U prevodu - oduvek bilo da komsiji crkne krava tj. podmetacina, zloba, mrznja, itd. Jedino je posle rata to malo dovedeno u red (konverzijom u Jugoslovene, guranjem religije u zapecak i sl.) ali ocigledno nedovoljno, bolest se probudila i prevladala
    (tradicija na ovim prostorima, 15. oktobar 2020 20:46)
    1.Zato što nije tema.Do duše nije ni brojanje mrtvih koje su komunisti iza sebe ostavili ali komentator @ predrag je iritirao negiranjem istorijskih činjenica potvrdjenih dugogodišnjim radom DRŽAVNE KOMISIJE REPUBLIKE SRBIJE ,koji su dokumentovani i mogu se pronaći (preporučujem knjigu Srdjana Cvetkovica ,inače člana komisije).
    2.Činjenica je da je bilo toga što vi pominjete ali to je periferan broj u odnosu na zločin koji je sprovodjen planski i sistematski a mnoga imena su "pripremljena" jos pre rata.
    3.zasnji pasus govori o pokusaju relativizacije svih zločina sa vase strane i "odakle vetar duva".
    Pa imali smo mi i okupaciju 1915-1918 pa kako niko ne prijavi komšiju tada?
    Erozija morala je počela dolaskom nacista a dovedena do savrsenstva dolaskom komunista.
    Zašto?
    Zato sto su u pitanju totalitarne ideologije zasnovane na odanosti i potlazivanju onih koji nisu odani.
    Otvaranje dosijea tajnih komunističkih službi pokazuje da je uobicajeno čak bilo potkazivanje clanova porodice.
    Goli otok,na kojem su se "mucenici" potkazivali medjusobno i bili vece zlo od tamnicara govori o metodi koja je primenjivana i prema narodu.
    Ne možete odbraniti neodbranjivo!
    (Komša, 16. oktobar 2020 11:58)

    # Link komentara

  16. Nema žvrljotna i škrabotina po fasadama! Grad čist uredan i lep! A danas ...?
    (Pro Patria, 16. oktobar 2020 11:17)

    # Link komentara

  17. Subotica nema bogatu istoriju kao mnogi gradovi u okruzenju. Bila je malo naselje/utvrdjenje sve do 18. veka. Tada, sa konacnim proterivanjem turaka iz juzne Ugarske pocinje planski razvoj i naseljavanje ratom opustosene regije. Formira se grad, a uskoro dobija i specijalni status slobodnog carskog grada. (oslobodjena placanja poreza AU, dobija kapije grada, svoju policiju, vojsku i carinu) Planski se naseljavaju industrijalci iz Svabije, bogati zemljoposednici/plemici iz Ugarske, jevrejski trgovci i radna snaga "dalmati". Grad izrasta u veliki industrijski centar, prakticno sve monumentalne gradjevine su izgradjene u periodu od 50 godina 1870-1914. Koliko je bila bitna tadasnjoj monarhiji svedoci i promena planirane trase najvaznije pruge Budimpesta-Rijeka koja je produzena skoro 50% da prodje kroz Suboticu. Treba napomenuti da su 90% kapitala drzale prve tri grupe iako su hrvati cinili vise od pola stanovnistva. 1918. se naravno gubi spec. status, 1919. nastupa zabrana izvoza u Ugarsku, Austriju i Cehoslovacku. Medjutim, industrija se polako preorijentisala na novu kraljevinu i grad je ostao najveci ind. centar sve do 2 sv. rata.
    Subotica je u kratkom v. periodu postala mnogo razvijenija od slicnih gradova u Hr i Slo zbog toga sto je smatrana maticnom Ugarskom teritorijom tkz, Zemlje Krune Svetog Stefana, dok su druge dve bile autonomne pokrajine u koje se ulagalo mnogo manje. Svi najveci gradovi Ugarske bili u neposrednoj blizini, Segedin, Temisvar, Subotica i Arad.
    (Aleks, 16. oktobar 2020 10:52)

    # Link komentara

  18. Uništili su ga ovi što ga najviše i pljuju a pošto poto žive u njemu!
    (Семенкари, 16. oktobar 2020 10:13)

    # Link komentara

  19. Mi sa juga kažemo 'Beograd - veliko selo'. Posle ovog filma vidimo i zašto.
    (bpDejan, 16. oktobar 2020 10:03)

    # Link komentara

  20. Beograd je najviše kao grad, i to drastično, napredovao od u periodu od XIX veka do 1941. godine (N.Beograd je druga priča). Slike Beograda iz otprilike sredine XIX veka pokazuju da je to bila najobičnija turska kasaba, sa minaretima koji su postepeno uklanjani, izlokanim ulicama i sirotinjskim ćepencima. Postepeno, Beograd se razvijao zahvaljujući volji vlasti i naroda da se evropeizuje i postane dostojan glavni grad kneževine, kasnije kraljevine pod Obrenovićima i Krađorđevićima. Kao urbanista i planer, a prema dostupnim podacima, znam da je centar Beograda uobličen do pred početak drugog sv.rata, zahvaljujući pametnoj ekonomskoj politici Milana Stojadinovića i svakako Milošu Savčiću predsedniku gradske opštine. Za samo 90-setak godina grad se drastično promenio, što je veliki uspeh za jedan tako mali narod. Centar Beograda u svom razvoju nema veze sa komunistima, već sa njima veze imaju Novi Beograd, predgrađa i infrastrukturni radovi koji su bili neophodni da bi se veliki mehanički priraštaj stanovništva u Bgd mogao nekako amortizovati. Čak su svi parkovi u užem delu Beograda nastali pre rata.
    Dolaskom komunista na vlast terorom, protivno volji Srpskog naroda i beograđana (do sada je popisano gotovo 60.000 ubijenih u Srbiji među kojima je i 77 glumaca!?) koji su bili za monarhiju, ravnogorce i Srpsku pravoslavnu crkvu (pročitati izjave narodnog heroja J. Kapičića, majora OZNE Milana Višnjića i dr.), i Beograd se menjao više ili manje uspešno, kao što se i danas menja.
    (Belgrade_since_1907., 16. oktobar 2020 09:33)

    # Link komentara

  21. Mogu da zamislim debate iz onog vremena "volovske zaprege su budućnost: naramak sena volovima i voziš ceo dan, manite nas tih automobilskih novotarija". Inače lep video, baš bi bilo zanimljivo čuti i njihov govor, kakvi li su to naglasci bili.
    (Keke, 16. oktobar 2020 09:07)

    # Link komentara

  22. Neko rece da je Tito pobio 60 hiljada, sto je znatno umanjena brojka. Beograd je pre dolaska komunista imao oko 8 miliona stanovnika, pricala mi baba! Preko 7 i po miliona Srba je ubio Tito cim je usao u Beograd. Njihova tela su iskoriscenja kao temelji za izgradnju Novog Beograda.
    P.S.
    To sto su komunisti izgradili, vi nespostobni kapitalisti danas ne mozete ni da okrečite.
    (Goresnjak, 16. oktobar 2020 08:41)

    # Link komentara

  23. Volova koliko hoćeš....Kao i danas .
    (Tramuntana, 16. oktobar 2020 08:10)

    # Link komentara

  24. Drago mi je sto se još tada znalo Srbi i Slaveni razlika . Znali su još tada da smo mi potomci Ilira a ne kako danas albanci prisvajaju svoje poreklo . Eh sto se ne vrati to vreme da opet sednemo na čelo evrope . Srbija do Tokija ?
    (само вас ?, 16. oktobar 2020 07:54)

    # Link komentara

  25. jel ste primetili kako nema niko debeo. Bas ni jedan lik. Svi zdravi i mrsavi.
    (Srdjan, 15. oktobar 2020 20:19)
    Ovo me podseti, da kada sam sedamdesetih godina prošlog veka bio osnovac u celoj školi od oko 700 djaka, nije bilo više od 3-4 debela djaka. Čak šta više, kada sada razmislim i oni nisu bili debeli, već prosto su bili malo krupnije deca.
    Nije baš bilo zlatno doba, ali se sigurno nije gladovalo.
    (Halo Bing, 16. oktobar 2020 07:36)

    # Link komentara

  26. "Da samo komunjare nisu zajahale a na presto došla dinastija Petrović a ne Karađorđević...
    (jox, 15. oktobar 2020 19:45)

    Zahvaljujemo se na glasu."


    Da su makar malo pomirisali barut u ratu, a ne samo krkali gibanicu i janjce, možda bi i ti tvoji zajahali vlast.
    (Pero, 16. oktobar 2020 07:18)

    # Link komentara

  27. Daj imena i 600 tih "najvrednijih, najobrazovanijih, najpametnijih, kao i umetnički najnadarenijih", ne moras 60.000...
    (nije instant, 15. oktobar 2020 17:48)

    Moj deda, profesor. Nije hteo s komunistima.
    (Lea, 16. oktobar 2020 06:28)

    # Link komentara

  28. Holandski film.
    (Sloba, 16. oktobar 2020 06:14)

    # Link komentara

  29. U to doba klasicna osmanska kasaba. Tek nakon 1945e taj grad dobija obrise metropole. Toliko o ucinku svih tih (svinjogojstvo) dinastija.
    (milojko, 16. oktobar 2020 03:21)

    # Link komentara

  30. Beograd je trenutno u rangu sa velikim evropskim metropolama. Ne zelim da neko pomisli da nesto hvalim ovu vlast. Mislim na nekakav duh metropole koju nas grad poseduje i ljudi u njemu.Mozda pre sto godina ne ali danas najveca metropola na balkanu i sire sigurno
    (Lord Stark, 16. oktobar 2020 02:59)

    # Link komentara

  31. Ovde mora da ima starijih ljudi koji su znali nekoga ko je rodjen u 18veku i mladjih koji su slušali Bijelo Dugme!
    (Pelic, 16. oktobar 2020 02:29)

    # Link komentara

  32. Kao neka provincijska gudura.Sto i jeste.
    (Prinz Eugen, 16. oktobar 2020 02:28)

    # Link komentara

  33. Moj deda po ocu je bio rodjen 1916-te,baba '20-te.Ziveo u okolini Smedereva,blizu Morave,seljak.Nosio je bridz pantalone od čoje,zimi šubara,leti šešir,košulja i dzemper,kožuh,gunj,opanke.Ja sam '77. godiste i nije mi bila jasna njegova garderoba,sad vidim da je to bila takva moda toga vremena na selu u Srb.Zalosno koja razlika izmedju sela i grada.Danas se vise ne vidi ko je iz sela ko iz grada,bar po odevanju.
    (Jelena, 16. oktobar 2020 01:03)

    # Link komentara

  34. @City slicker

    Za vrijeme Kraljevine SHS Subotica nipošto nije bila najrazvijeniji grad...

    Osijek, Opatija, Rijeka, Dubrovnik, Ljubljana, Zadar, Pula, Maribor...sve zapadno orijentirani gradovi s tramvajima, kazalištima, bogate kulture, raskošne palače..industrija..direktno pod utjecajem Austrije i Italije...Subotica nipošto nije bila razvijenija..
    (Jure, 15. oktobar 2020 18:36)

    Opatija, Rijeka, Zadar nisu bili u Kraljevini SHS. To bi ti kao Hrvat trebao da znaš.
    (captain, 15. oktobar 2020 23:59)

    # Link komentara

  35. Divno. Ponosan na svoj Beograd.
    (Poskok, 15. oktobar 2020 23:35)

    # Link komentara

  36. Fddf ma da nije bilo Srba u Beogradu pre 200 godina, koga je onda Sulejman odveo u Istambul pre 500 godina gde je osnovano naselje Beligrad a oko njega Beogradska suma koja se i danas tako zove.
    (Solomon, 15. oktobar 2020 21:43)

    Grad nije osnovan od strane srba, grad nisu naseljevali većinom Srbi, to što su Srbi bili među manjinom građana ne znači da su to sadašnja većina...većina su dođoši sa juga.
    (fddf, 15. oktobar 2020 23:29)

    # Link komentara

  37. Subotica je bila najveći grad jugoslavije.
    (milan, 15. oktobar 2020 23:21)

    # Link komentara

  38. Samim tim, komunistička propaganda o tome da pre Tita nije postojalo ništa (pozitivno) a pre svega negiranje komunističkih zločina nad sopstvenim narodom, uključujući najnaprednije slojeve inteligencije, najveći su kancer ovog naroda i kamen razdora od koga se nikada nećemo oporaviti.

    Što me ova rečenica nešto podseća na današnje vreme. Pa to komunističko zlo da se ljudi lažno optužuju za izdaju izgleda i dan danas funkcioniše
    (Mirko, 15. oktobar 2020 23:19)

    # Link komentara

  39. Ово су снимци од прије неколико година , прије Београда на води и Савског трга са спомеником Стефану Немањи !
    (Драган КНН, 15. oktobar 2020 23:17)

    # Link komentara

  40. Definitivno se primećuje odsustvo muzičkih fontana, jarbola i kućerina na obali.
    (Joksim, 15. oktobar 2020 23:09)

    # Link komentara

  41. Dobro informisan, znaci ti imas uporedne podatke o procentualnoj ostecenosti Beograda iz dva svetska rata i 1999 i i procentualnom broju zrtava i isto to imas za London koji 75 godina nije ratovao i bombardovan je samo u WW-2. Svaka cast ali iskreno sumnjam.PS: Mislim da nisi svestan ili ne znas da je za vreme WW-2, 10% stanovnistva Jugoslavije izgubilo zivote a Britanije 1%.
    (Solomon, 15. oktobar 2020 22:49)

    # Link komentara

  42. Volan sa desne strane i vozi se desnom stranom, tramvaj na levoj vrata ka ulici...oduvek naopako ?
    (vladimir, 15. oktobar 2020 22:31)

    # Link komentara

  43. (Sto pises kad ti skodi?, 15. oktobar 2020 20:41)
    Ne, mislim na "aristokratiju" koja se slizala s okupatorima, dok su im isti istrebljivali narod. I na one koji su sluzili i uvlacili se nacistima (bili privrednici, zanatlije, ugostitelji, pekari, muzicari - gledali Balkan ekspres?) pa mislili da ce im to biti oprosteno
    (nije instant, 15. oktobar 2020 22:20)

    # Link komentara

  44. Samo volovi i opanci i opanci. Prava orjentalna kasaba. I sad bi mi hteli da Beograd bude centar Balkana, i Jugoslavije! Od kuda ova mitomanija i bolesna megalomanija da je on najveći i najbogatiji u regionu? A da malo sagledamo realnost?
    (kasaba, 15. oktobar 2020 22:19)

    # Link komentara

  45. jel ste primetili kako nema niko debeo. Bas ni jedan lik. Svi zdravi i mrsavi.
    (Srdjan, 15. oktobar 2020 20:19)

    Eto da nađemo i neke prednosti u gladi i bedi.
    (Dusan, 15. oktobar 2020 22:16)

    # Link komentara

  46. Nevernik da nije bilo Tita fabrike koje su bile u Srbiji ostale bi u Srbiji, vodili bi ih sposobni ljudi koji su ih stvorili, Srbima ne bi bio zabranjen povratak na Kosovo, seljacima ne bi oduzimali zemlju i ne bi ih terali da zive u gradu gde su im na partijskim sastancima ispiralu mozgove. Zbog cega je doslo do naglog pada nataliteta jer i vrabci znaju da se na selu radja vise dece. Na kraju kada je jedan napredan mladi komunista rekao tadasnjem Patrijarhu srpskom Gavrilu Dozicu: Vidi pope kako radi nasa omladina, Patrijah je odgovorio: Upamti dobro ove sto rade sam ja krstio, cekaj da porastu ovi sto ih vi sada krstavate. Sta se desilo kada su ovi drugi porasli koje je partija krstila znamo dobro.
    (Pinokio, 15. oktobar 2020 22:15)

    # Link komentara

  47. @ "Pa trebalo je napraviti spavaonice u vidu kutije za šibice kako bi što više stalo ljudi koji su dolazili iz sela u gradove za vreme industrijalizacije. Vrhunac komunističke arhitektonske idile! Beton, beton samo što manje zelenila da ih ne podseća na zavičaj."
    (statuskan, 15. oktobar 2020 18:05)

    E, vidis, grad (ili bilo koje naselje) ne cine zgrade i putevi itd. Grad cine LJUDI svojim nacinom zivota i otvorenoscu. A Bgd, zbog vas "starih Beogradjana" sve vise gubi lik kosmopolitskog grada koji je oduvek bio - raskrsnica ne samo putev, vec kultura.
    Vi "stari Beogradjani" stidite se onih koje "zelenilo podseca na stari kraj". Uporno Beogradu - vi "stari Beogradjani" oduzimate svetsko lice.

    A nekad smo Bgd svi voleli. Nije nikome bilo zao sto se ulagalo u njega. Da raste i razvija se! Da li je sada tako? Koliko se glasno cuje da "sve ode u Beograd"? Tome ste krivi vi "stari Beogradjani" koji se, ustvari, stidite kompletne Srbije i kojima nije stalo da ona bude svetski cenjena drzava. Svojim izgledom, kulturom i ... svemu ostalaom. Vi cuvate samo svoje "strine"
    (O "starim Beogradjanima", 15. oktobar 2020 22:11)

    # Link komentara

  48. Србија и Бгд су за мање од 100 год.ТРИ ПУТА БОМБАРДОВАНИ!Колико је то градова,држава доживело у Европи?

    London u 2 sv ratu. Plimut, Birmingam, Koventri, Luton, Gradovi Jugoistoka Engleske, Stajjingrad, Moskva, Berlin, Drezden .... Mozda ne bas i 100 godina ali sva bombardovanja Beograda i Srbije ukupno su bila milovanja u odnosu na ona koje su ovi gradovi istrpeli
    (Dobro Informisan, 15. oktobar 2020 22:05)

    # Link komentara

  49. Poluostrvo u Beogradu su Srbi 90% ostale nacije kojih ima 20 cine 10% Beogradjana, tj oko 150 000, u Skoplju postoje dve nacije Makedonci i Albanci a ostalih 10% su vam samo cetiri nacije Romi, Srbi, Turci i Bosnjaci. Razlika na nivou drzava je jos veca. Srbija jedina sacuvala svoje manjine gde su vase to pitajte sebe.
    (Solomon, 15. oktobar 2020 22:05)

    # Link komentara

  50. @Artiljerac
    Možda jeste srednje i visoko obrazovanje bilo besplatno, ali nisu svi mogli da priušte da im deca uče škole umesto da odmah krenu da rade i zarađuju (bilo kao čiraci kod zanatlija, bilo na njivi).
    Na kraju, komunizam je uspeo samo u državama gde postoji ogromna većina siromašnih i obespravljenih seljaka i radnika kojima mogu prodati tu priču, a Srbija je bila baš takva.
    (Istina boli, 15. oktobar 2020 22:04)

    # Link komentara

  51. DOBRO DA BEOGRAD UOPSTE POSTOJI,KOLIKO SU GA RAZNI OSVAJACI RUSILI.ZIVEO TI NAMA BEOGRADE.
    (Brajan, 15. oktobar 2020 22:02)

    # Link komentara

  52. Nemke@ O čemu ti pričaš?
    (charlie, 15. oktobar 2020 21:58)

    # Link komentara

  53. Баш су лепо снимили. Ако сам добро бројао, за 8 минута и 42 секунде прошло је два аутомобила. Нигде ниједан латинични натпис.
    А и холандски језик којим су текстови исписивани је застарео. Данас је правопис другачији.
    (А. Петров, 15. oktobar 2020 21:52)

    # Link komentara

  54. kasaba
    (olujnjak, 15. oktobar 2020 21:51)

    # Link komentara

  55. Fddf ma da nije bilo Srba u Beogradu pre 200 godina, koga je onda Sulejman odveo u Istambul pre 500 godina gde je osnovano naselje Beligrad a oko njega Beogradska suma koja se i danas tako zove.
    (Solomon, 15. oktobar 2020 21:43)

    # Link komentara

  56. sad imamo 1% kojima je dobro a za vreme Tita i Jugoslavije bilo je 99%, najveći sin naših naroda i narodnosti!
    (Hikikomori, 15. oktobar 2020 21:41)

    # Link komentara

  57. beogradbia malen sa 100000 tipa zagreb i sarajevo i malo veci od dubrovnika i mnogo manji od splita 15000.
    (Miro Split, 15. oktobar 2020 21:30)

    # Link komentara

  58. СВЕ али СВЕ исписано ћирилицом! И онда ми кажу како је латиница исто српско писмо.. е па није! А Београд у то доба бар је имао какву-такву архитектуру, сад ништа ни са чим...
    (Галатасарајево, 15. oktobar 2020 21:28)

    # Link komentara

  59. Skoplje jednonaconalne varosice.
    (Pinokio, 15. oktobar 2020 19:33)
    Prica covek i ostane ziv
    (Kaka', 15. oktobar 2020 21:25)

    # Link komentara

  60. U to vreme je Subotica bila veci grad i druga, ili treca po velicini u madjarskom delu Austrougarske. Fudbaleri " FK Bačke" koja je osnovana 1901. su predstavili "nov" sport kralju Aleksandru Obrenovicu. Kada smo postali pogranicni grad pocelo je nase propadanje u stilu "U slucaju rata cemo TO prvo izgubiti." Zato je HI "Zorka" izmestena u Šabac izmedju ostalog. Na pocetku 20. veka smo imali isti broj stanovnika kao i danas.
    (Trovach, 15. oktobar 2020 21:25)

    # Link komentara

  61. Svi ovi mnogobrojni ljudi sa filma su davnih dana pod zemljom,ako se i zna gde su,tako da uzivajte u zivotu i u Beogradu ,jer ce tako neko opet za 100 godina gledati danasnje snimke i pomisliti koji su ovo pacenici bili ...
    (Dejan, 15. oktobar 2020 21:13)

    # Link komentara

  62. Grad u kome do pre 150-200 godina nije bilo Srba...
    (fddf, 15. oktobar 2020 21:08)

    # Link komentara

  63. Jbt, bila bolja kaldrma onda nego sad.
    (Rob Sinji, 15. oktobar 2020 21:05)

    # Link komentara

  64. Dobro je da je Srbija tada imala naselje i od tro kuce,dodju krstaši opljackaju,dodju Turci opljackaju,dodje Napoleon opljacka,dodje Austro ugarska opljacka i pobije,posle dodju Švabe opljackaju i pobiju,posle NATO,pobije,otruje,otme zemlju ....
    (cobo, 15. oktobar 2020 20:49)

    # Link komentara

  65. (Komša, 15. oktobar 2020 19:50)
    Sto ne napisa i kako su streljali, po prijavi komsije/komsinice (pradedu mi tako ubise, komsinica ga prijavila da je saradjivao s Nemcima) a veze nije imao ni s njima ni s cetnicima.
    Ali isto su radili i cetnici i ustase, zeninog (okolina Banja Luke) deda-strica ubili jer ga komsija prijavio da saradjuje s partizanima, a prababu ustase jer nije htela da (lazno) optuzi) komsiju.
    I otimali hranu, odecu, obucu itd. vise nego Nemci tj. kao Turci nekad.

    U prevodu - oduvek bilo da komsiji crkne krava tj. podmetacina, zloba, mrznja, itd. Jedino je posle rata to malo dovedeno u red (konverzijom u Jugoslovene, guranjem religije u zapecak i sl.) ali ocigledno nedovoljno, bolest se probudila i prevladala
    (tradicija na ovim prostorima, 15. oktobar 2020 20:46)

    # Link komentara

  66. U Beogradu je u toku uništavanje kolorita grada (sa jednoobraznom belom koja će se brzo pretvoriti u prljavo belu i malo grobljanske braon)
    Ovo rade deca komunističkih arhitekti i urbanista koji su ranije sivom urnisali Beograd.

    I nisu oni/e problem,rade svoj posa,o a drugačije i ne umeju.
    Problem su gradjani koji ne provaljuju da se sivi socrealistički Beograd vizuelno pretvara u beskoloritni klinički centar. Suvislo je pričati koliko je ovo štetno po naciju i ekonomiju.
    (Beograd velika bolnica, 15. oktobar 2020 20:46)

    # Link komentara

  67. Gde nestadoše svi ti ljudi? Pa Tito je odmah pobio 6o ooo najvrednijih, najobrazovanijih, najpametnijih, kao i umetnički najnadarenijih...
    (Đorđe, 15. oktobar 2020 16:40)

    Jos jedna propagandna izmisljotina izdajnickih struja u imigraciji. Svaki inteligentan covek moze da ode u demografski zavod i uporedi brojke. Ubedljivo najvise Srba u Srbiji je zivelo pod Titom. Takodje, najveca zaposlenost Srba, pod Titom. Najvise skolovanih ljudi, pod Titom. Najvise sagradenih skola, bolnica, fabrika, opet pod Titom. Najmanje gladi i bede, opet za vreme Titove Jugoslavije. Dodao bih i da slika neobrazovanosti ponovo raste. Zato i imamo toliko neukih koji ostavljaju svakojake teorije zavera po internetu. Đorđev komentar je samo jedan dokaz tome.
    (Predrag, 15. oktobar 2020 20:45)

    # Link komentara

  68. Komunjarski zulumcari pobili desetine hiljada Beogradjana i uselili se u njihove stanove, a raju, pardon, radnicku klasu pozatvarali u blokove. Cak im je i arhitektura brutalna.
    (Beograd na blokovima, 15. oktobar 2020 19:04)

    Mislis na cuvenu beogradsku gospodu koja je blejala na balovima sa SS-ovcima dok su njihovi podredjeni streljali pomenutu raju?
    (nije instant)


    Dakle, tvoja teza je da su desetine hiljada Beogradjana bilo na SS balovima? Takve gluposti nisi mogao da vidis ni kad su Prle i Tihi oslobadjali Beograd.
    (Sto pises kad ti skodi?, 15. oktobar 2020 20:41)

    # Link komentara

  69. (Pinokio, 15. oktobar 2020 19:33)

    Skopje jednonacionalno?
    (poluostrvo, 15. oktobar 2020 20:36)

    # Link komentara

  70. Bukvalno po kulturi vise pripadamo Srednjoj Aziji nego Evropi.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Andrej Despotovic, 15. oktobar 2020 16:38

    Molim Vas gospodine da govorite samo u svoje ime.
    Mnogi zaboravljaju da je ovo bilo neposredno nakon Svetskog rata, zaborate okolnosti. Mada, možda i ne znate?
    (Perikle, 15. oktobar 2020 20:27)

    # Link komentara

  71. Jako lep video koji mnogo toga novog otkriva i nameće neka pitanja. Moguće je da je autor bio fasciniran njemu/njoj nekim čudnim stvarima pa je dosta “hvatao” orijentalne motive, koji već tada nisu dominirali Beogradom. Doduše i snimak je iz perioda od samo 50 godina nakon zvaničnog oslobodjenja grada od Turaka. Iz izvora pred početak Drugog sv.rata je jasno da je Beograd do tada postao već solidno razvijen evropski grad. Samim tim, komunistička propaganda o tome da pre Tita nije postojalo ništa (pozitivno) a pre svega negiranje komunističkih zločina nad sopstvenim narodom, uključujući najnaprednije slojeve inteligencije, najveći su kancer ovog naroda i kamen razdora od koga se nikada nećemo oporaviti. Surova je laž da su oni bili kontra šovinizmu jer time negiraju postojanje nečega što se zove gradjansko i liberalno društvo bez dominantno nacionalističkog predznaka. Dovoljno o tome govori i šarenolikost takodašnjeg stanovništva, brojnu jevrejsku, muslimansku, cincarsku i druge zajednice, pa i podatak da je Beograd imao jednu od prvih budističkih bogomolja u čitavoj Evropi. Uostalom, sve ratove nesrećnih devedesetih su barem u Srbiji započeli i vodili dojučerašnji komunisti i njihovi potomci. Za pravi, istinski levičarski pokret nemam kritike, niti za obične ljude koji se poistovećuju sa tim vremenom vezujući ga za period mirnog i relativno lepog, bezbrižnog života ali za ovo što je ovde vladalo je teško naći lepe reči. I da ih podsetim, Jugoslaviju kao zajedničku državu Južnih Slovena i svojevrsnu preteču svih evropskih integracija, baziranu na jednoj naprednoj ideji, nisu napravili oni već ovi pre njih. Na stranu ko šta misli o istoj, što ovde nije ni tema...
    (markos, 15. oktobar 2020 20:20)

    # Link komentara

  72. jel ste primetili kako nema niko debeo. Bas ni jedan lik. Svi zdravi i mrsavi.
    (Srdjan, 15. oktobar 2020 20:19)

    # Link komentara

  73. Po komentarima vidim da je vece zlo napravio Tito za Srbe nego Turci.E pa da nije bilo Tita Srbi bi sepo poklali medju sobom i Srbija bi bila na nivou srednjeg veka a ni danas nije napredovala.Zasto smo sada na dnu razvijenosti u Evropi?Beograd je u odnosu na ostale Evropske metropole bilo selo,uporediti se ne moze.A i sada je.
    (nevernik, 15. oktobar 2020 20:14)

    # Link komentara

  74. Uvek iza svih. I tada i danas.
    (Jelena, 15. oktobar 2020 20:13)

    # Link komentara

  75. Nikada nijedan ministar u vladi nije bio iz Crne Gore pa da malo izgradi nešto tamo. A Hrvati koji su imali razvijen fudbal i fudbalsku kulturu, sedište fudbalskog saveza je bukvalno iščupano i preneseno u Beograd.
    (Laki, 15. oktobar 2020 19:01)

    Potpuno pogrešno shvatanje i pristup, nema veze ko će da bude ministar, nego novac da ostaje na LOKALU, a samo manji procenat da se šalje u centralu i da se odatle upravlja razvojem tako što će se malo više pomoći onima kojima treba više pomoći, ali ne bezuslovno i neograničeno - pomogneš jednom, dvaput, triput, i DOSTA, ako narod ne ume da izabere lokalnu vlast koja će taj novac da troši kako treba u cilju unapređenja privrede i uslova za život, njihov problem, ne treba one opštine i regioni, u kojima građani imaju svest da izaberu dobru vlast, da finansiraju neograničeno ove koji za to nisu sposobni.
    Ali, upravo se to radilo u vreme SFRJ, i zato su neki hteli da je napuste. Međutim, medalja ima dva kraja - banke u Srbiji su dosta teže odobravale kredite privredi, jer nisu vraćani na vreme, pa je višak novca iz srpskih banaka stalno prebacivan u Sloveniju i delom u Hrvatsku, jer su tamo krediti davani privredi vraćani na vreme.
    Umesto da se u Srbiji urede te stvari, decenijama je bila situacija da se privreda u Sloveniji i Hrvatskoj brže razvija i modernizuje nego u Srbiji. Nisu tu krivi hrvati i slovenci, krivi su ovi u Srbiji, ali je činjenica da je to bio novac iz srpskih banaka!
    (Veliki brat, 15. oktobar 2020 20:04)

    # Link komentara

  76. Pa Tito je odmah pobio 6o ooo

    Potpuna fikcija i izmišljotina. Beograd je tada imao oko 300.000 stanovnika. Po tome ispade da je svaki peti stanovnik ubijen. Ne verujte u svaku glupost koju prekrajači istorije plasiraju.
    (Predrag, 15. oktobar 2020 17:42) 
    Zapravo nema podataka (nisu pronadjene knjige streljanih za BG i jos dva grada) .
    Precizan spisak je pronadjen za "užu" Srbiju - državna komisija je utvrdila tačno 59912 lica koja su ubijena.Vise od polovine je ubijeno čak i bez saslušanja ,na osnovu procene pobednika da su "reakcija" ,klasni neprijatelj ili bi to mogli biti - jedan broj je ubijen na osnovu resenja ozne i minimslan broj posle montiranih procesa.
    Pretpostavljani broj ide do 100000 ljudi (od prilike ,slično razaranje kakvo je Srbija doživela pisle sloma Prvog ustanka).
    Gospodin koji traži imena neka ih potraži u Ministarstvu Pravosudja Republike Srbije.
    Rehabilitovano je do sada blizu 9000 lica (broj bi bio i veci da su porodice omale volje i snage to da guraju,a neke i nisu svesne da takva mogucnost postoji).
    Govorimo samo o ubijenima - uz prisilnu mobilizaciju ,ljude koji su posle zarobljenistva odbili da se vrate i stotine hiljada onih koji su prošli kroz robijasnice (od otkupa do sumnje na saradnju sa DM ) Srbija je bila urnisana.
    Takva ,pokorena Srbija je smogla snage da na montiranim titovim izbozima odgovori tako što je NF imao 63% (najmanje u FNRJ) a na Grolov proglas se odazvalo 1,3 miliona ljudi (ćorava i bojkot).
    (Komša, 15. oktobar 2020 19:50)

    # Link komentara

  77. Komunjarski zulumcari pobili desetine hiljada Beogradjana i uselili se u njihove stanove, a raju, pardon, radnicku klasu pozatvarali u blokove. Cak im je i arhitektura brutalna.
    (Beograd na blokovima, 15. oktobar 2020 19:04)

    Mislis na cuvenu beogradsku gospodu koja je blejala na balovima sa SS-ovcima dok su njihovi podredjeni streljali pomenutu raju?
    (nije instant, 15. oktobar 2020 19:46)

    # Link komentara

  78. Da samo komunjare nisu zajahale a na presto došla dinastija Petrović a ne Karađorđević...
    (jox, 15. oktobar 2020 19:45)

    # Link komentara

  79. Prosto je neverovatno kako se svaki put na neki istorijski tekst nalepe autosovinisti i samo mrace.Nasli su da porede Pariz i Beograd,grad koji je tada preziveo Balkanske i I svetski rat kao i da smo konacno Turke proterali odavde.Malo realnosti ne bi bilo na odmet.Dobro je da taj grad idalje postoji nakon svih razaranja i bombardovanja koja su mu se desila...
    Ili je moguce da su to samo prilike iz komsiluka, sto je bolja opcija.
    (Realnost, 15. oktobar 2020 19:03) 

    To su većinom oni koji se predstavljaju kao Srbi, svaki članak o istoriji imaš gomilu takvih komentara. Meni su takvi najinteresantniji takvi komentari
    (DechkoTzar, 15. oktobar 2020 19:45)

    # Link komentara

  80. Eh kad je moj Djed imao pekaru za vreme WWII u Beogradu... Sve mu uzeli komunisti posle
    (Midzi, 15. oktobar 2020 19:42)

    # Link komentara

  81. Jad, muka, beda, sirotinja, blato, ciganija, prljavština...
    Nije ni sad mnogo bolje.
     (Sultan, 15. oktobar 2020 18:56) 

    Meni je lično Beograd tada super izgledao, imaš snimke Sarajeva ili Pazara iz tog doba koji liče na Iran ili Maroko sa zabrađenim ženama. Beograd je tada tek izašao iz rata ,tako da ne znam šta je čudno mnoge prestonice su ovako izgledale posle prvog svetskog rata jerje počela ekonomska kriza. Mada eto na snimku tvojih turaka prodaju ljimandu i čaj, inače najveće dostignuće turaka je bilo da naprave džamiju i kuću od gline
    (mikac678, 15. oktobar 2020 19:36)

    # Link komentara

  82. @Jure


    A Subotica je bila pod uticajem Persije?
    (loki, 15. oktobar 2020 19:35)

    # Link komentara

  83. Originalan tekst na snimku je holandski jezik. Neobicno da su oni tada pravili reportazu o Beogradu :)
    (Maja, 15. oktobar 2020 19:35)

    # Link komentara

  84. Lui to je dokaz da su u Beogradu slobodno mogli da zive i Srbi, Turci, Albanci, Hrvati tako je i danas zato je Beograd metropola a Zagreb, Sarajevo, Pristina, Skoplje jednonaconalne varosice.
    (Pinokio, 15. oktobar 2020 19:33)

    # Link komentara

  85. Volovi ostali, samo zaprege vise nema :D
    (Predrag, 15. oktobar 2020 19:30)

    # Link komentara

  86. Jel onaj što pozira pred kamerom preteča selfija? :D Hahah lik se namestio i gleda u kameru ispred restorana. :D
    (Westy, 15. oktobar 2020 19:29)

    # Link komentara

  87. Zid o kakvim kolonijama ti govoris covece? Kamo srece da smo kaznili sve zlocince koji su pravili logore za Srbe u BiH i zlocine u Podrinju, pustili smo ih da i dalje uzivaju u slobodi a mnogi su zadrzali drzavnu sluzbu narocito vojnu. Drugo kralj Aleksandar je bio fasciniran Hrvatskom i Slovenijom zato nije stvorio veliku Srbiju vec je njenu drzavnost utopio u Jugoslaviju u kojoj su na kraju jedino Hrvati dobili nacolionalnu Banovinu Hrvatsku najvecu Hrvatsku drzavu u istoriji i to im je bilo malo pa su stvorili NDH pouceni iskustvom da nece biti kaznjeni. Kao sto i nisu i umesto da Srbi u Hrvatskoj dobiju svoju autonomiju tamo gde su cinjeni najveci zlocini nad njima, Tito i komunisti su rasparcali Srbiju.
    Ko je sada kolonista a ko parazit?
    (Solomon, 15. oktobar 2020 19:29)

    # Link komentara

  88. Beograd-iako nije najlepši uvek je poseban, u svakoj epohi. Samo treba biti normalna osoba pa to videti, onaj ko nije taj i poredi Beograd sa Parizom, Londonom, Njujorkom.
    (Kole, 15. oktobar 2020 19:28)

    # Link komentara

  89. Mene iznenađuje nekoliko stvari: Snimili su željezničku stanicu a nisu Skupštinu ili hotel Moskvu. Dalje, ima više fesova na glavama a nikoga nisam vidio sa tradicionalnom srpskom šajkačom. Knez Mihajlova i Balkanska izgledaju skoro kao i danas. Svaka žena nosi maramu na glavi. Zapravo, ni muško ni žensko ne hodaju gologlavi. Čovjek poslužuje čaj na ulici na isti način kako se radilo u Turskoj.
    (mostarac, 15. oktobar 2020 19:27)

    # Link komentara

  90. paaaa..... u svakom slucaju imao je smisla.
    (Zappex, 15. oktobar 2020 19:22)

    # Link komentara

  91. Jbt i meni je deda pricao sa setom o tom vremenu kada je on odrastao i varosi i kralju... A valjda je svima najlepse u mladosti...
    (Koenig, 15. oktobar 2020 19:17)

    # Link komentara

  92. kakva palanka...opanci, šubare i marame :-))
    (Službeni Zagreb, 15. oktobar 2020 19:10)

    # Link komentara

  93. @Dex

    Dobrostojeće strance u globalu malo, ako uopšte, zanima standard zemlje koju nameravaju da nasele. Nisu li Englezi još od ranog 17. veka naseljavali Severnu Ameriku, Holanđani i Nemci Južnu Afriku, Francuzi Kvebek? Oni žive na svojim imanjima dok ih domaćini dvore za crkavicu. Čitao sam negde da se po udaji Jelene Anžujske za kralja Uroša jedan broj francuskih plemićkih porodica naselio na teritoriji Kosova, navodno su i Balšići bili potomci francuske porodice De Baux.

    Drugo, to da su se zapadne princeze "gnušale" udaje za srpske monarhe je smešno i mit. Za ćerku Fridriha Lepog nikada nije dokazano da je tako prokomentarisala udaju za Dušana (a i zašto bi? Pa udala bi se za cara, ne za srpskog seljaka.). A kraljica Simonida je morala pobeći od Milutina nakon što... Pa sad, neću baš sve otkriti.
    (Le Scorpion Serbe, 15. oktobar 2020 19:05)

    # Link komentara

  94. Komunjarski zulumcari pobili desetine hiljada Beogradjana i uselili se u njihove stanove, a raju, pardon, radnicku klasu pozatvarali u blokove. Cak im je i arhitektura brutalna.
    (Beograd na blokovima, 15. oktobar 2020 19:04)

    # Link komentara

  95. Prosto je neverovatno kako se svaki put na neki istorijski tekst nalepe autosovinisti i samo mrace.Nasli su da porede Pariz i Beograd,grad koji je tada preziveo Balkanske i I svetski rat kao i da smo konacno Turke proterali odavde.Malo realnosti ne bi bilo na odmet.Dobro je da taj grad idalje postoji nakon svih razaranja i bombardovanja koja su mu se desila...
    Ili je moguce da su to samo prilike iz komsiluka, sto je bolja opcija.
    (Realnost, 15. oktobar 2020 19:03)

    # Link komentara

  96. @ zid: "Sva kolonijalna blaga slivala su se u Beograd i ulagala u njega...". Kazi nam samo gde je to Beograd imao kolonije? U Africi ili u Aziji? Ako mislis na druge delove kraljevine, to nikako ne mogu da budu kolonije. Ako ne znas sta neki izraz znaci, onda bolje nemoj da ga koristis.
    (Zagor, 15. oktobar 2020 17:12)
    Interesantno je kako je na ovom filmu mapa Jugoslavije a piše Srbija? Tebi nije? A je li ti interesantno kako za svo vreme postojanja kraljevine SHS i Jugoslavije predsednik vlade nikada nije bio neko osim Srba? U stvari lažem, u tih 23 godne do početka drugog svetskog rada, bio je jedan. Slovenac Korošec je bio predsednik vlade svega tri meseca. Kralj Srbin, glavni grad Beograd, svi predsednici vlade Srbi... Mislim da je ovo zadnji snimak na kome se pojavljuje pojam Crnogorci, na početku. Pojam Crnogorac je potpuno nestao iz upotrebe, a Crna Gora koja je vekovima krvarila za slobodu, ostala je bez ijednog izgradjenog puta. Nikada nijedan ministar u vladi nije bio iz Crne Gore pa da malo izgradi nešto tamo. A Hrvati koji su imali razvijen fudbal i fudbalsku kulturu, sedište fudbalskog saveza je bukvalno iščupano i preneseno u Beograd. Da si Hrvat tada, šta si dobio ujedinjenjem? Bio si u istom položaju kao u Austro-Ugarskoj ali ti je glavni grad bio Beč. Nisi ni svoju veru mogao da praktikuješ kako treba jer je Srpska Pravoslavna Crkva zabranila potpisivanje konkordata sa Vatikanom čime bi se katolici stavili u istu ravan sa pravoslavnima. Demantuj mi ovo.
    (Laki, 15. oktobar 2020 19:01)

    # Link komentara

  97. Jad, muka, beda, sirotinja, blato, ciganija, prljavština...
    Nije ni sad mnogo bolje.
    (Sultan, 15. oktobar 2020 18:56)

    # Link komentara

  98. Interesantno u Srbiji se nosili fesovi u petrovaraddinu šeširi.
    (Stribor, 15. oktobar 2020 18:44)

    # Link komentara

  99. Gde nestadoše svi ti ljudi? Pa Tito je odmah pobio 6o ooo najvrednijih, najobrazovanijih, najpametnijih, kao i umetnički najnadarenijih... Tako da, posle Balkanskog, 2 svetska rata, (Albanije, Jasenovca, Sremskog fronta.....), i Titovog istrebljenja - dobro smo se obnovili, svaka nam čast..!!
    (Đorđe, 15. oktobar 2020 16:40)

    Pobio 6o ooo najvrednijih, najobrazovanijih, najpametnijih, kao i umetnički najnadarenijih bradatih gibaničara.
    (Stojko, 15. oktobar 2020 18:42)

    # Link komentara

  100. Беда као и сада...
    (goxy, 15. oktobar 2020 18:42)

    # Link komentara

  101. @City slicker

    Za vrijeme Kraljevine SHS Subotica nipošto nije bila najrazvijeniji grad...

    Osijek, Opatija, Rijeka, Dubrovnik, Ljubljana, Zadar, Pula, Maribor...sve zapadno orijentirani gradovi s tramvajima, kazalištima, bogate kulture, raskošne palače..industrija..direktno pod utjecajem Austrije i Italije...Subotica nipošto nije bila razvijenija..
    (Jure, 15. oktobar 2020 18:36)

    # Link komentara

  102. Prošle jeseni sam bio u Švajcarskoj u hotelu, a zgrada je napravljena 1272.!!!!
    Toliko o nama - da se ne zanosimo mnogo, zlatne viljuške , trt-mrt...
    (Vizantinac, 15. oktobar 2020 18:36)

    # Link komentara

  103. Beograd za vreme drugog svetskog rata 350 hiljada stanovnika, a Berlin 1944 imao 4, 5 miliona. Eto sta je bio Beograd.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milan Indjija, 15. oktobar 2020 17:46)

    Ti kad se ne bi javio sa nekim negativnim komentarom za sve što je srpsko, mislim da ne bi živ bio. Svaki komentar pun autošovinizma i kompleksa. Drži se ti svog sela, mani se Beograd, nesretni čoveče.
    (Blok 70a, 15. oktobar 2020 18:31)

    # Link komentara

  104. Moze li neko da mi objasnu poentu apostrofiranja da je BG I tada bio 100g iza Pariza?
    (smuki, 15. oktobar 2020 18:29)

    # Link komentara

  105. Pogledajte na 2:10... Stranci su se nekada oduševljavali našom železnički stanicom.
    (Milko, 15. oktobar 2020 18:28)

    # Link komentara

  106. Snimak je iz 1922 godine. Samo 4 godine od zavrsetka Prvog svetskog rata!
    (sta vam je, 15. oktobar 2020 18:26)

    # Link komentara

  107. @ "Док нам комунисти нису опоганили град ружним бетонским грдосијама без икаквог стила и смисла.
    (Nemke, 15. oktobar 2020 16:17)

    Pa trebalo je napraviti spavaonice u vidu kutije za šibice kako bi što više stalo ljudi koji su dolazili iz sela u gradove za vreme industrijalizacije. Vrhunac komunističke arhitektonske idile! Beton, beton samo što manje zelenila da ih ne podseća na zavičaj."
    (statuskan, 15. oktobar 2020 18:05)

    Bas, vala! Beograd je u to vreme o kojem govorite bio toliko "unakazen", da je doziveo najveci razvoj u svojoj istoriji. (N. Bgd npr.podignut s LJUBAVLJU na pescanoj podlozi. Nezamislivo dotle u svetu.).

    Da vas, "restauratore" podsetim da je iz tog vremena i NAJVECI i NAJBOLJI gradonacenik Bgd. Branko Pesic. To mu priznaje i sadasnja vlast.
    (O revizionistima, 15. oktobar 2020 18:26)

    # Link komentara

  108. A onda je došao on,Josip,Josip Broz :)
    (Pajdo, 15. oktobar 2020 18:22)

    # Link komentara

  109. Nista se nije promenilo! Volovi, rabadzije, seljani, brdjani, guzva u tramvaju, sve isto!
    (rabadzija, 15. oktobar 2020 18:21)

    # Link komentara

  110. Bio je Beograd:)....
    Kakav god, mali ili veliki, neuređen ili velegradski "napucan", uvek je to MOJ Beograd:))
    (Smuleco, 15. oktobar 2020 18:15)

    # Link komentara

  111. @Lui- mislis kao u Albaniji kad su su ljudi morali da budu samo albanci ili na KiM,Hr.?Interesantno kako ljudi nikad prvo sebe ne pogledaju..inace po tvojoj logici i da nose istu odecu imao bi isti zakljucak(da svi.„moraju" da budu srbi)Idi u USA pa da vidis kako na samom ulasku moras da postanes amerikanac..
    (Bla bla, 15. oktobar 2020 18:12)

    # Link komentara

  112. I tada kao i sada se sliva kanalizacija u Dunav i Savu,I tada smo kasnili za Evropom 50 god i sada isto toliko.Ceo vek smo potrosili u nekom zaostatku.Srbija je trebala biti samostalna drzava odmah posle proterivanja Turaka i ne stvarati nikakve Jugoslavije e to nas kosta mnogo zivota i razaranje kroz taj vek.
    (Poglavlje 27, 15. oktobar 2020 17:19)

    Znamo kakva je bila Srbija pre formiranja Jugoslavije (svinjarstvo i nekoliko pismenih na stotinu stanovnika). Znamo i koliko je napredovala Srbija nakon raspada Jugoslavije (oko 30 godina zaostajemo za Srbijom kao republikom SFRJ po ekonomskom razvoju, sto se kulture tice... imate oci). Ne kazem da nas je Jugoslavija razvijala, na kraju mi smo bili Jugoslavija, ali Srbija kao samostalna drzava nije bila u rangu Evrope cak ni u vreme Cara Dusana (kad su strane princeze plakale pri ideji da se udaju u Srbiji, cak bezale), kamoli nakon oslobadjanja od Turaka ili nakon lepih '90-ih.
    (Dex, 15. oktobar 2020 18:11)

    # Link komentara

  113. Ni sad pod Vesicem nije lepši, nažalost
    (Dijaspora, 15. oktobar 2020 18:08)

    # Link komentara

  114. Kakvi komentari! Tačno se vidi rascep Srbije. Na Prvu i Drugu, na monarhističku i boljševičku, na partizansku i četničku, na demokratsku i totalitarnu, na gradjansku i komunističku. Nema nama pomoći...
    (Čubura je Raj, 15. oktobar 2020 18:05)

    # Link komentara

  115. Док нам комунисти нису опоганили град ружним бетонским грдосијама без икаквог стила и смисла.
    (Nemke, 15. oktobar 2020 16:17)

    Pa trebalo je napraviti spavaonice u vidu kutije za šibice kako bi što više stalo ljudi koji su dolazili iz sela u gradove za vreme industrijalizacije. Vrhunac komunističke arhitektonske idile! Beton, beton samo što manje zelenila da ih ne podseća na zavičaj.
    (statuskan, 15. oktobar 2020 18:05)

    # Link komentara

  116. На који начин људи пореде Бгд и Србију генерално са Њујорком,Паризом,Лондоном итд.?!?!Колико пута је Њујорк бомбардован за мање од 100 год.?Да ли је Србија колонијална земља па има неисцрпна богатства којима пуни буџет?Ало људи малоумни!!!Србија и Бгд су за мање од 100 год.ТРИ ПУТА БОМБАРДОВАНИ!Колико је то градова,држава доживело у Европи?и ови што кукају на стандард у Србији у 21 веку имам само да им поручим три ствари.Прва је запалите цигару како би што краће и неквалитетније живели,друго избаците своју децу на улицу да се играју-тамо ће да науче да је време и шта радиш са њим драгоцено и треће изведите свог пса напоље и то пуштеног да лаје и прилази другима не позван као свака некултурна особа што ради како би одржали некултуру живом и здравом(и трошите мин.два сата дневно на куче (месец дана годишње +40.000 дин.годишње мин.на њега)и онда кукајте на лош животни стандард и стање у земљи джцо,унуци комуниста!Хоће бољи живот ал да правила не важе за њега
    (трт мрт, 15. oktobar 2020 18:02)

    # Link komentara

  117. Sve sto mogu reci - Hvala Tito sto si nam od kasabe napravio metropolu.
    (Liberal, 15. oktobar 2020 18:01)

    # Link komentara

  118. @ predrag Основна школа је била ОБАВЕЗНА и пре 2.св.рата.Средње школе и
    Универзитетско образовање су били БЕСПЛАТНИ и пре 2.св.рата.Београдски
    Универзитет је био,1937 године,СЕДМИ најбогатији Универзитет на СВЕТУ.Све од
    приложника и добротвора.Тако су КОМУНИСТИ студирали на БУ по 10-11 година.
    БЕСПЛАТНО.И радили против државе у којој су се бесплатно школовали.Што је данас НЕМОГУЋЕ.
    (артиљерац, 15. oktobar 2020 18:00)

    # Link komentara

  119. Subotica je stagnaciju pocela tek 1918, do 1914 je rasla 20% prosecno svakih 10 godina.
    Onda '45 su komunisti pocistili pola grada (i Vojvodine) i onda je doslo do prve masovne seobe iz okolnih sela.
    100 godina kasnije i dalje ima 100000 stanovnika.
    (Ivan, 15. oktobar 2020 17:58)

    # Link komentara

  120. Strašna sirotinja... Ali ko nas je sve pregazio ne čudi me, kad bolje razmisliš... :(
    (Charlie Sheen, 15. oktobar 2020 17:57)

    # Link komentara

  121. Zanimljivo je da Nemac u poseti Beogradu kaže tada da se na malo mesta u svetu može videti toliko rasa na istom mestu. Mogli su od nas da uče šta je multikulturalizam.
    (Branko, 15. oktobar 2020 17:56)

    # Link komentara

  122. (Đorđe, 15. oktobar 2020 16:40)
    Daj imena i 600 tih "najvrednijih, najobrazovanijih, najpametnijih, kao i umetnički najnadarenijih", ne moras 60.000...
    (nije instant, 15. oktobar 2020 17:48)

    # Link komentara

  123. Danas najveći grad je pre 100 godina bio tek drugi po veličini u Srbiji, a 100.000 stanovnika je prebacio znatno posle 1900. godine, što je opaska na jedan od prethodnih komentara.

    Prvi je naravno bila Subotica, danas samo najlepši u Srbiji, a tada najveći i najrazvijeniji grad na prostoru nekadašnje Jugoslavije, sa tramvajima, prvim bioskopom, olimpijskom tradicijom i mnoštvom drugih tekovina bivše AU monarhije koje je uneo u novu državu.

    Od tada je u konstantnom potonuću, zarad razvoja Beograda što je opravdano i razumljivo, ali i nekih "naselja sa novim sadnicama" pored Dunava koja u današnjem vremenu pokazuju koliko nikad nisu imale temelje urbanog života i koliko je sila sa kojom su razvijana postala kontraproduktivna po ta dunavska naselja.
    (City Slicker, 15. oktobar 2020 17:46)

    # Link komentara

  124. Beograd za vreme drugog svetskog rata 350 hiljada stanovnika, a Berlin 1944 imao 4, 5 miliona. Eto sta je bio Beograd.
    (Milan Indjija, 15. oktobar 2020 17:46)

    # Link komentara

  125. Turci su 350 godina ugnjetavali taj Beograd i na najnemilosrdniji nacin zlostavljali stanovnistvo. 1867 najzad i zadnji turski vojnik napusta Beograd. Pitao bih ja Pariz, New York, Bec i ostalu gospodu kako bi oni prosli posle tog turskog zuluma i dali bi se izgradili toliko?
    (Herbalajzer, 15. oktobar 2020 17:45)

    # Link komentara

  126. @Pa Tito je odmah pobio 6o ooo

    Potpuna fikcija i izmišljotina. Beograd je tada imao oko 300.000 stanovnika. Po tome ispade da je svaki peti stanovnik ubijen. Ne verujte u svaku glupost koju prekrajači istorije plasiraju.
    (Predrag, 15. oktobar 2020 17:42)

    # Link komentara

  127. Koja razlika izmedju ove kraljevine Jugoslavije i Titove nadmocne SFRJ
    (Milica, 15. oktobar 2020 17:41)

    # Link komentara

  128. @stanovništvo se obrazovalo i radilo na sebi- izmedju dva rata! 

    Netačno. Stanovništvo se najviše obrazovali nakon II sv. rata kada je školovanje postalo obavezno (osnovna škola) i besplatno.
    (Predrag, 15. oktobar 2020 17:40)

    # Link komentara

  129. Mešavina naroda, nijedan nema isto nacionalno nošnjo, sigurno bili u proces asimilacije.
    (Lui, 15. oktobar 2020 17:38)

    # Link komentara

  130. Sve to austro-ugari napravise
    (pera, 15. oktobar 2020 17:30)

    # Link komentara

  131. Prvo sto je meni upalo u oci je velicina porcije koju sece onaj prodavac. Ali ne znam da li je meso, neka pita ili kolac? U svakom slucaju kao neko ko ima problema sa kilogramima odma sam video da je porcija mala sta god da je u pitanju. A taj sto je pojeo nije radio za kompom. Svi mi koji imamo visak kilograma znamo da je jedino pravo resenje manje hrane i zadnji obrok bar 3 sata pre spavanja.
    (Lep snimak, 15. oktobar 2020 17:29)

    # Link komentara

  132. 1900. godine Beograd je imao samo 100 000 stanovnika.
    (Dubioza, 15. oktobar 2020 16:07)

    Tacnije, Beograd je 1900. godine imao 70.000, Subotica 90.000, Novi Sad 30.000. Beograd je 100.000 dostigao 1914. godine pred pocetak prvog svetskog rata. Usled velikog gubitka stanovnistva tokom rata tek 1920. godine se vratio na 100.000 i izjednacio sa Suboticom koja je stagnirala a potom je znatno porastao do drugog svetskog sata kao prestonica jedne velike kraljevine i dostigao oko 350.000 sa prikljucenim Zemunom i nekim okolnim naseljima i selima. U to vreme su npr Bec, Prag i Budimpesta bili milionski gradovi. Beograd je postao veliki grad tek nakon drugog svetskog rata pogotovo 70-ih i 80-ih kad su nikli blokovi.
    (max, 15. oktobar 2020 17:26)

    # Link komentara

  133. "To je bio nekad ponosan grad gradjanske klase i kulture a sada je grad prostakluka i primitivizma vladajuće elite."

    Ma kako da ne, 500 godina bio kasabica sa polupismenim stanovnicima a onda postao veci Pariz od Pariza za par godina.
    (loki, 15. oktobar 2020 17:21)

    # Link komentara

  134. I tada kao i sada se sliva kanalizacija u Dunav i Savu,I tada smo kasnili za Evropom 50 god i sada isto toliko.Ceo vek smo potrosili u nekom zaostatku.Srbija je trebala biti samostalna drzava odmah posle proterivanja Turaka i ne stvarati nikakve Jugoslavije e to nas kosta mnogo zivota i razaranje kroz taj vek.
    (Poglavlje 27, 15. oktobar 2020 17:19)

    # Link komentara

  135. Pre nego sto su ga nasi strani partneri opravili u vise navrata. Hvala im puno.
    (Paulista, 15. oktobar 2020 17:19)

    # Link komentara

  136. "Period kada je Beograd najviše napredovao, izgradio se, stanovništvo se obrazovalo i radilo na sebi- izmedju dva rata! 1900. godine Beograd je imao samo 100 000 stanovnika. Pravo je čudo šta su uspeli da naprave do 1941. godine i na koji kulturni nivo da podignu zemlju. Naš narod je jako teško živeo, a uspeo je da napravi čudo. Volim taj Beograd i tu Srbiju koja je verovala u sebe i svoje ljude. Predivno je gledati snimak!"

    Beograd (naseljeno mesto) je 1900. imao 69 000 stanovnika bez okolnih sela/mesta. Kao grad Čačak danas bez okoline. Kasaba bio, kasaba ostao.
    (rambo, 15. oktobar 2020 17:18)

    # Link komentara

  137. Secam se kad mi je baka pricala da je Vracar bio selo, pa se cudila sto se pokondireni ponose kao da je to srce Beograda :)
    (Mici, 15. oktobar 2020 17:17)

    # Link komentara

  138. Prelepo.. koliko je samo vredno ovo. Svaka cast sa snimak. Kao i danas, duboko podeljen grad.. bogati i setaliste, a ispod seljak s volovima. Ziv grad, bio i tad. I pored tolikih razaranja, atentata, uzastopnih pogresnih odluka i saveznika, opet mami smekom. Poseban je, a i preko ga gledaju kao grad a ne tursko veliko selo.
    (Novosadjanin, 15. oktobar 2020 17:15)

    # Link komentara

  139. @ zid: "Sva kolonijalna blaga slivala su se u Beograd i ulagala u njega...". Kazi nam samo gde je to Beograd imao kolonije? U Africi ili u Aziji? Ako mislis na druge delove kraljevine, to nikako ne mogu da budu kolonije. Ako ne znas sta neki izraz znaci, onda bolje nemoj da ga koristis.
    (Zagor, 15. oktobar 2020 17:12)

    # Link komentara

  140. Ljudi cesto porede dva beograda. Jedan je pre Nemaca i 'saveznika' drufi je nakon. Ta dva beograda samo imaju neke zgrade iste i neke ulice iste kao i dunav i savu. Sve ostalo je sruseno i gradjeno opet ali ne isto.
    (Stefan, 15. oktobar 2020 17:11)

    # Link komentara

  141. Balkanska ulica, skoro ista kao i danas.
    (Zozon, 15. oktobar 2020 16:53)

    # Link komentara

  142. У Београду све може да се промени, али гужва у ГСП-у никад.
    (БобаСила, 15. oktobar 2020 16:52)

    # Link komentara

  143. sjajno..
    (ja, 15. oktobar 2020 16:49)

    # Link komentara

  144. Za ljubitelje,
    [link]/

    Inače u gradu postoji fotograf koji ima neprocenjivu zbirku fotografija ja starog Beograda. Pre 10-11 god. sam od njega kupio CD-DVD sa stotinama ako ne i hiljadama fotografija. Od tada meni najdraže krase zidove celog stana.
    (Vladimir, 15. oktobar 2020 16:49)

    # Link komentara

  145. Beda najcrnja bili i ostali nažalost
    (neutralno zapažanje, 15. oktobar 2020 16:48)

    # Link komentara

  146. Lepsi nego sada!
    (nvpfc, 15. oktobar 2020 16:46)

    # Link komentara

  147. Crna beda i sirotinja. U nekim delovima kraljevine nepismeno bilo 90 % Najveci napredak je ipak bio za vreme SFRJ.
    (Evropljanin, 15. oktobar 2020 16:43)

    # Link komentara

  148. Volovi i turci eto to je onda bilo a danas imamo Beograd Na Vodi !!! Da nije Vucica jos bi isli volovska kola
    (Zika, 15. oktobar 2020 16:40)

    # Link komentara

  149. Gde nestadoše svi ti ljudi? Pa Tito je odmah pobio 6o ooo najvrednijih, najobrazovanijih, najpametnijih, kao i umetnički najnadarenijih... Tako da, posle Balkanskog, 2 svetska rata, (Albanije, Jasenovca, Sremskog fronta.....), i Titovog istrebljenja - dobro smo se obnovili, svaka nam čast..!!
    (Đorđe, 15. oktobar 2020 16:40)

    # Link komentara

  150. Na snimku vidim samo jedno - da smo uvek bili i ostali kulturno i ekononsko slepo crevo Evrope.

    Bukvalno po kulturi vise pripadamo Srednjoj Aziji nego Evropi.
    (Andrej Despotovic, 15. oktobar 2020 16:38)

    # Link komentara

  151. isto kao i danas, volovi na ulicama grada, samo sto su sada volovi u kolima.
    (kabum, 15. oktobar 2020 16:34)

    # Link komentara

  152. To je bio nekad ponosan grad gradjanske klase i kulture a sada je grad prostakluka i primitivizma vladajuće elite.
    (Aron, 15. oktobar 2020 16:34)

    # Link komentara

  153. Ovo je prica o volovima i seljacima u Beogradu a ne o Beogradu.
    (Analiticar, 15. oktobar 2020 16:33)

    # Link komentara

  154. Milijardu puta lepse nego sad.
    (Marko, 15. oktobar 2020 16:31)

    # Link komentara

  155. Divan video. Sloboda i sigurnost na svakom koraku.
    Poštovanje razlicitostima.
    (Tatjana, 15. oktobar 2020 16:30)

    # Link komentara

  156. Turska kasaba i onda i sad
    (milky, 15. oktobar 2020 16:30)

    # Link komentara

  157. @Dubioza
    O kakvoj Srbiji ti govoris covece?
    Beograd je napredovao izmedju dva svetska rata jer je sve iz citave KSHS/Jugoslavije donoseno i ulagano u Beograd!
    Sva kolonijalna blaga slivala su se u Beograd i ulagala u njega, dok su narodi od kojih je otiman novac, gladovali.
    (zid, 15. oktobar 2020 16:30)

    # Link komentara

  158. Lepse i bolje nego danas..
    (Goran, 15. oktobar 2020 16:26)

    # Link komentara

  159. Kolko volim ovakve snimke i slike... Prelepo.
    (BokeeLee, 15. oktobar 2020 16:23)

    # Link komentara

  160. A sad pogledajte snimke iz Njujorka, Pariza, Rima, Praga...
    Oduvek smo bili na rubu razvoja.
    (ćune, 15. oktobar 2020 16:17)

    # Link komentara

  161. I tad smo kasnili 50-100 godina
    (nije instant, 15. oktobar 2020 16:17)

    # Link komentara

  162. Док нам комунисти нису опоганили град ружним бетонским грдосијама без икаквог стила и смисла.
    (Nemke, 15. oktobar 2020 16:17)

    # Link komentara

  163. gdje nestadose svi ti ljudi?
    (u vrijeme kad je Beograd licio na Kairo, 15. oktobar 2020 16:09)

    # Link komentara

  164. Fantastični kadrovi... Ovo svaki BeOgrAđanin treba da vidi.
    (irelandcalling, 15. oktobar 2020 16:08)

    # Link komentara

  165. Period kada je Beograd najviše napredovao, izgradio se, stanovništvo se obrazovalo i radilo na sebi- izmedju dva rata! 1900. godine Beograd je imao samo 100 000 stanovnika. Pravo je čudo šta su uspeli da naprave do 1941. godine i na koji kulturni nivo da podignu zemlju. Naš narod je jako teško živeo, a uspeo je da napravi čudo. Volim taj Beograd i tu Srbiju koja je verovala u sebe i svoje ljude. Predivno je gledati snimak!
    (Dubioza, 15. oktobar 2020 16:07)

    # Link komentara