- Komentari -
  1. @Pravda za narod: Što za Mojkovac? A inače da nije bilo srpske vojske oni bi u tom slučaju pustili stranu vojsku - Austrougare da im slobodno udju u zemlju? To je običan MIT. Ustali da brane SVOJU zemlju od ulaza strane Austrougarske vojske, pa onda još rešili da od toga istorijski profitiraju jer su kao zadužili Srbiju. To je jedina istina.
    (Los Angeles, 3. avgust 2020 20:20)

    # Link komentara

  2. Za ove sto previse znaju
    Kralj Nikola je pobegao iz zemlje sa celom vladom.i porodicom 1916.god
    Crna gora je odmah posle toga Kapitulirala
    Naravno da je kralj Aleksandar zabranio povratak pobegulji koji je ostavio narod i vojsku na milost AU monarhiji
    Sta je trebao da mu da krunu i presto jer se Nikola fino zabavljao po kockarnicama dok je Aleksandar presao Albaniju peske?
    (Istine radi, 3. avgust 2020 19:03)

    # Link komentara

  3. da pocnem Mural Sigismunda Gecea u Forin ofisu nazvan Britannia Pacificatrix (Britanija mirotvorka) oličava novi svetski poredak posle Prvog svetskog rata. Na sredini platna , Britanija je zagrlila tri devojčice prikazane u obliku boginje Psihe. Ka Britaniji se uzdiže Belgija, a pored nje, IZNAD SRPSKE TROBOJKE, sedi Srbija koja je zagrlila Crnu Goru kojoj se od sramote od kapitulacije namerno ne vidi lice.
    (ddt, 2. avgust 2020 16:35)

    # Link komentara

  4. Nije stao crnogorski narod uz srpski narod, nego su Crnogorci i Srbijanci stali zajedno, kao jedan narod. Dozvolili ste da vas dinastičke svađe pretvore u različite narode.
    (zoki, 1. avgust 2020 19:53)

    Шта је то Србијанац? Срби који су ниски растом?

    Постоје Црногорци, Шумадинви, Сремци, Ерцови, Тимочани, итд. Никамви србијанци, војвођани и друге посткомунистилке керефеке.

    Мене ђед из ЦГ, увек се изјашњавао као Србин. Одвајање милогоре од Србинје је тешко поднео.

    Мене је цео живот запиткивао јесам ли црногорац или шумадинац. Националност није упитна. Срби смо наравно.
    (Американац, 2. avgust 2020 13:51)

    # Link komentara

  5. Pitam se da li su kralj Nikola i ostali Crnogorci tada vikali "E viva Montenegro" kao ove današnje rasrbice? :D
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Lojpur, 1. avgust 2020
    Evo da probam opet da ti odgovorim jer mi prvi put nisu objavili komentar

    Da vikali su. E Viva Montenegro je nastao kao poklic u izbjeglistvu u italijanskoj Gaeti dje su bili crnogorski zelenasi. Protjerani od strane okupacione vojske dok su im u CG ubijali zenu i djecu i palili kuce. Svjedocenja i zapisa ima koliko zelis, najstravicnijr je svakako stradanje porodice Zvicer.
    Ti borci za pravo cast i slobodu CG koji u sustini nisu imali nista protiv drzave Juznih Slovena samo su zeljeli kako dolikuje da Crna Gora u nju udje svojim imenom kako i zasluzuje su prvi uputili taj poklic iz daleke Gaete
    (PG 081, 2. avgust 2020 13:08)

    # Link komentara

  6. Citam nadgrobne spomenike iz Prvog svetskog rata...

    Taj i taj, poginuo u Koreniću (Istra) za Otadzbinu.

    Taj i taj, poginuo kod Bitolja za kralja i Otadzbinu.

    Itd, itd...

    Da bi promenili istoriju, zaboravili sta je nase i kolike su nase zrtve, mnogo grobalja treba prekopati, obelezja porusiti, knjiga spaliti, pesama zapaliti...
    (realno, 2. avgust 2020 12:34)

    # Link komentara

  7. Znaci nasi nacionalisti iz redova "crne ruke" na celu sa Pasicem i njegovim generalima su ustvari prevarili Crnu Goru da bi je zauzeli, ako sam dobro razumeo iz pisama, depesa i dokumenata koji dostupni, a o kojima se cuti?!

    Mene ovo iskreno nimalo ne iznenadjuje. Oni su pravili i zaveru protiv sopstvenog kralja pa zasto nebi i protiv neke druge drzave ako su u tome bili u mogucnosti.

    Izgleda da su Pasic, Petar Pesic, Zivkovic i dr ustvari htjeli da vode celi srpski narod po modelu koji su oni smatrali da je najbolji, a sve uz podrsku Engleza.
    Upravo nas je na zalost to odvelo u tragediju koju i dan danas placamo i placacemo jos DUGO jer je ta ideologija jos ziva u nasem narodu pre svega u redovima SPC i SANU.
    (FCRS, 2. avgust 2020 12:04)

    # Link komentara

  8. Ja bih samo da reagujem na primer jednog komentatora o Englezima koji su naselili Australiju i vise nisu Englezi. To je tacno. Ali kao neko ko zivi u anglosaksonskoj zemlji mogu samo da kazem da ovde kazu “kad Engleska udje u rat automatski u taj rat ulaze i Australija i Kanada i Novi Zeland...” . Da li bi i Crna Gora automatski usla u rat u koji udje Srbija? Ovo je retoricko pitanje. Svi znamo odgovor.
    (stranger, 2. avgust 2020 11:37)

    # Link komentara

  9. - Janko, ja krećem.
    – Kud, Gospodaru?
    – Idem na Lješ i San Đovani, pa preko mora – saopštio je kralj.
    – Idi, nikad se ne viđeli – odgovorio je general Vukotić, bacio slušalicu i izašao. Telefon je ponovo pozivao. Vratili su ga. Uzeo je slušalicu.
    – Janko, hvala ti na službi – čuo se kraljev glas.
    – A tebi nehvala – odgovorio je serdar svome kralju-gospodaru, i bacio, ovom prilikom, poslednji put, slušalicu. (Nova Evropa, knj. br. 7,26. mart 1927. J. Vukotić i kapitulacija Crne Gore. Cit. pr. Škerović, 2004: 145.)
    (Kritizer, 2. avgust 2020 11:22)

    # Link komentara

  10. Милогорци као по команди сви на сајт.
    (дорћол, 2. avgust 2020 10:59)

    # Link komentara

  11. Sve ovo me neodoljivo podseća na današnje vreme, „ugroženo srpstvo, majka rusija će nam pomoći." Zna se kako je srpski narod prošao u svemu tome, ali Srbi teško izvlače pouke iz istorije.
    (kole, 2. avgust 2020 10:24)

    # Link komentara

  12. @црноцорац и остали монтенегрини
    Прочитајте прву страну земљописа књажевине Црне Горе из 1899.
    Цитирам:
    "Сви људи, који живе у нашој домовини, јесу Срби, већином православне вјере, а има их мало римокатоличке и мухамеданске.

    Сваки Србин у Црној Гори треба да искрено и свесрдно љуби своју слободну домовину - Црну Гору и свога Књаза, који се очински стара о њој и о нама; па зато треба да је сваки научи и позна, и да је сваки од непријатеља чува, више него свој живот."
    (пепе, 2. avgust 2020 10:21)

    # Link komentara

  13. Stvarno smo braca a priznali ste Kosovo.
    ncncnc
    (deset s lukom, 2. avgust 2020 10:16)

    # Link komentara

  14. Odrastao sam u Beogradu, Crnogorce sam uvek gledao kao MOJ narod, ne braca, MOJ narod. Imam mnogo prijatelja CG i nikad ih nisam razlikovao od MOG naroda. Ovo danas sto se radi od strane pojedinih iz CG, mi je uzas. Neka im je na cast i obraz. Makedoncima koji se ovde javljaju, Makedonija je toliko velika, koliko je oslobodila srpska vojska 1918. Ne videh Makedonije u danasnjoj Bugarskoj ili Grckoj. Toliko.
    (young Luk, 2. avgust 2020 09:35)

    # Link komentara

  15. Sada će milogorci to zvati falsifikatom....
    (Kopenhagen, 2. avgust 2020 09:26)

    # Link komentara

  16. crnagora, brda i stara hercegovina... to je so srpstva! vazda je to bilo i vazda će to biti!
    (dexter, 2. avgust 2020 09:20)

    # Link komentara

  17. Pomama Milogorskih: VladO, JovO i drugih, a javljaju se iz Srbije, Šumadije, Srema, citiraju stihove i pokloče za slobodnu Crnu Goru. Pa zašto ste braćo ovde, a ne tamo?
    (pera kojot, 2. avgust 2020 09:08)

    # Link komentara

  18. Sjedinjene američke države su nastale iz krvavog gradjanskog rata i sta sad? Treba onaj iz teksasa ili kalifornije sad zbog toga da se otcepi? Drzava Crna gora postoji to niko ne spori. Vidim da ovde se mnogi zaklinju nikad vise 1918!pa prvi Srbi viču nikad vise 1918! Mi smo u toj zajednickoj drzavi najvise izgubili. Sto se tice zabadanja noža u leđa...vi ste priznali lažnu državu Kosovo, Rusima ste uveli sankcije i ušli ste u Nato koji vas je bombardovao.
    (Xl, 2. avgust 2020 09:03)

    # Link komentara

  19. Pozdrav za bivsu bracu crnogorce i zelim im sve najbolje u zivotu . I molim vas ako ste zaboravili da javite ovim svojim sunarodnicima po Novom Sadu i Beogradu .sto na magarcima dojahase 45te i u vile se uselise. da sad imate svoju drzavu .pa mogu slobodno da se vrate u svoj krs.A nama oprostite sto smo vas 100 godina hranili i ispomagali. i upravnicka mesta davali. Sto kaze jedan komentator ne ponovilo se.
    Srbija treba da gleda Madjarsku.Cesku. Rumuniju ... i ostale srednjeevropske drzave i po njima da se ravna i oblikuje. sa njima da saradjuje jer pripada i srednjoj evropi a ne samo balkanu. ajd uzdravlje
    (miki ns, 2. avgust 2020 08:54)

    # Link komentara

  20. Slavna krilatica “Crna Gora u boj krece, jedan hoce, trista nece” ... sve narodne izreke imaju utemeljenje. Manite me price. Narod je srpski, istorija ne moze da se menja. Drzava Crna Gora, to je vec nesto drugo. Polemika je da li je izdejstvovana od strane milogoraca i šipaca koji su je preplavili ili vecinskog “domaceg” naroda. U svakom slucaju, daleko bilo da smo opet ista drzava, i ovako nam nanosite previse stete.
    (realno, 2. avgust 2020 08:43)

    # Link komentara

  21. Priznavanjem Kosova i ulaskom u NATO Crna Gora je isto sto i Hrvatska,zemlja za ignorisanje.
    (drax, 2. avgust 2020 08:41)

    # Link komentara

  22. Predlažem da svi crnogorci odu iz ove grozne Srbije! Ne razumem šta čekaju i šta će ovde kad smo tako grozni, okupatori, izdali deda Nikolu, ma užas... Ajte lepo kući molimo vas!
    (Eja, 2. avgust 2020 08:26)

    # Link komentara

  23. srbi i tumačenje povijesti
    (ZgHrEu, 01. avgust 2020 21:27)

    Ne kazem da ne preterujemo ali veruj mi da ste vi tu neprevazidjeni i alal vam vera. Sta je vama proslo krozi istoriju ne bi proslo ama bas nikom. Malo znanje malo sreca malo potpuno odsustvo srama.
    (micko, 2. avgust 2020 08:15)

    # Link komentara

  24. Pa rodjaci, probali smo zajedno, ne ide, a i izdaja kralja Nikole 1918. se ne zaboravlja.
    (vedo, 01. avgust 2020 21:49)

    Sta probali? Sta ne ide? Dobro raspala se drzav pa sta. Jel sad treba da se mrzimo? Stvarno ne razumem. Jel treba da se odreknete brace? Zasto? Kakav nikola kakve izdaje? Pricas o 1918 danas 2020. Koj ti je?
    (micko, 2. avgust 2020 08:12)

    # Link komentara

  25. I na kraju nista od pomoci os svemocne rusije,pomogli opet francuzi i englezi.
    (Lala, 2. avgust 2020 08:00)

    # Link komentara

  26. (Berliner, 1. avgust 2020 20:12)

    Ajde ti peske preko prokletija pa do krfa i to posle nekoliko bitaka koje je srpska vojska dobila protiv visestruko nadmocnijeg neprijatelja
    (Xl, 2. avgust 2020 07:43)

    # Link komentara

  27. Ne može samo Srpsko.
    Ne može se negirati Crna Gora.
    Negiranjem se za 50 ili 100 godina pojavi neko poput Đukanovića.
    (Guzman, 1. avgust 2020 22:41)

    Djukanovic se nije pojavio zbog toga. On je bio prvi do Milosevica ako se secas. Djukanovic je proizvod zapadnih sila i prohteva. Ulazak u nato sankcije Rusiji priznanje Kosova. Srbija ne negira Crnu Goru i Crnogorce vec Milo Djukanovic tendeciozno zabada prst u oko Srbiji. To je ono sto Srbiji smeta. Isporucuje Srbe navodne ratne zlocince Hrvatskoj, priznaje laznu drzavu Kosovo , otima crkvu itd
    (Xl, 2. avgust 2020 07:23)

    # Link komentara

  28. Idem u Herceg Novi svake godine više puta. Moram vam reći da nisam upoznao niti jednog crnogorca
    (Aco, 2. avgust 2020 07:08)

    # Link komentara

  29. Nekad bilo sad se pripoveda sećanje na prošlost a gorčina u potomcima. Kancer komunizma se pritajio ali je življi no ikada i razara srpstvo do smrti.
    (e, 2. avgust 2020 07:00)

    # Link komentara

  30. Interesantno je da se ni Njegos ni kralj Nikola nikad niti u jednom dokumentu nisu nisu izjasnili kao Srbi. Niti postoji ijedan zapis ili svjedok koji je to potvrdio ili zapisao.

    Isto je tako interesantno da je Njegos u vise pisama pominjao Crnogosrsku Pravoslavnu crkvu, a Hrvate smatrao "najblizom bracom".

    Jedino za sta se srpska istoriografija hvata je knjizevno djelo i proglas kralja Nikole rata Austrougarskoj u kome on poziva Crnogorce da "Brane srpstvo". (u smislu branimo srpsku vojsku)

    Ali to je strasno kako je u UM srpskog naroda usadjena ta misao da su Petrovici bili Srbi.

    Oni su nista drugo bili nego vladari kao i svaki drugi na ovome svijetu koji su imali svoje ciljeve.

    Njegos je pokusavao da probudi i podigne Srbe na borbu protiv Osmanlija, a Nikola je bio megaloman i htio je da vlada svim Slovnima, zato se ovako i ponasao.
    Unuk ga je izradio i to je sva prica.
    (Citizen.No1, 2. avgust 2020 03:11)

    # Link komentara

  31. Zaista dirljivo . Bilo je tu svega ali su braca ipak većinski bila za ujedinjenje sa maticom i to izglasali na Podgorickoj skupstini . O tome se sanjalo i pre Njegoša . Najroduljibiviju pesmu je napisao Kralj Nikola “Onamo namo “ . U školama bi trebalo da se ući napamet ,a najbolje bi bilo da ta pesma bude državna himna kako Srbije ,tako Crne Gore ,a ne ove sadasnje . Živela Srbija i Crna Gora . P.S. Vratila je Srbija sve i mnogo više Crnoj Gori od tog vremena do danas , kako za objavu rata Au tako i za Mojkovac . Evo opet hvala tim Obilicima .
    (Deli, 01. avgust 2020 20:54)

    Jos jedan klasicni spin i izvrcanje istorije!

    Podgoricka skupstina je organizovana i sazvana nelegalno.
    Ispred same skupstine su stojali srpski vojnici sa bojevom municijom na gotovs.
    Podgoricka skupstina je brojala 60 delegata, ali je za ovu priliku preko noci narasla na 120 i tako je izglasano nelegalno prisajedinjenje.
    (081, 2. avgust 2020 02:50)

    # Link komentara

  32. To nisu dve Srpske države.

    To su dve BRATSKE države.
    Dva oka u glavi
    Jedno Srpsko
    Drugo Crnogorsko.

    Ne može samo Srpsko.
    Ne može se negirati Crna Gora.
    Negiranjem se za 50 ili 100 godina pojavi neko poput Đukanovića.
    (Guzman, 01. avgust 2020 22:41)

    Druze ocigledno nemas pojma sta Srpstvo znaci... Pa nijeste vi u Srbiji stavili tapiju na Srpstvo. Mi u Crnoj Gori odnosno nasi preci su ocuvali Srpstvo..., da bi se vi u Srbiji dicili njim i vrijedjali kad vam neko kaze da ste Srbijanci, a mi Crnogorci neka lijeva nacija. Naša Crna Gora treba da postoji, samo da skinemo Mila..., a vi da budete vazda dobrodosli!
    (nk, 2. avgust 2020 01:48)

    # Link komentara

  33. Sta nama (Srbima) vise nije jasno. Dokle mi nekome namecemo ko je i sta je. Stvar je prosta Hrvati su Hrvati, Crnogorci se osecaju Crnogorcima... a mi. Gde je nas nacionalni identitet. Da nije mozda u tome da nekoga vucemo za rukav i vicemo mu da je Srbin. Alo ljudi opametimo se!
    (blaster, 2. avgust 2020 01:04)

    # Link komentara

  34. "Primera radi Englezi su naselili australijski kontinent. Da li su oni danas Englezi. Nisu, oni su Australijanci"

    Da samo treba spomenuti i to da Australijanci pricaju engleski jezik a ne australijski kao i da na zastavi i dan danas imaji zastavu Ujedinjenog Kraljevstva. Dakle imaju nov identitet ali se ne stide predaka i nisu progovorili nepostojeci jezik i menjali boje na zastavi. Danas kad Crnogorcu kazes da prica srpski jezik nadje se uvredjen.
    (Biba, 2. avgust 2020 00:54)

    # Link komentara

  35. Jedna familija, jedno biće...
    (as, 2. avgust 2020 00:52)

    # Link komentara

  36. osim mojkovca , ne znam nijednu bitku koju su crnogorci bojevali ....sve ostalo je bilo izmedju crnogoraca izmedju sebe , podeljenih u dve vere .
    ni manje ljudi ,ni vecih hvalisavaca!!!
    (dusan, 2. avgust 2020 00:45)

    # Link komentara

  37. Svi juznoslovenski narodi a Crnogorci mozda i najviše su debelo naplatili i svoje poginule na Mojkovcu i srpskih milion i kusur zrtava. Srbija nije mogla da bira šta će posle rata, sve su vodile velike sile. Vi Crnogorci ne bi imali ni priblizno ovakvu drzavu da nije bilo Aleksandra. On se vama i svom dedi debelo oduzio i treba da mu dignete najveći spomenik na Cetinju i u Podgorici. Kolicka je bila CG posle Berlinskog kongresa. Ko vam je dao obalu i pola Hercegovine. Koga ste vi okupirali.
    (duduk, 2. avgust 2020 00:44)

    # Link komentara

  38. Da znate sta znaci Srpstvo, a vi ga prisvajate kao nesto svoje, vi ste Srbijanci, a ne Srbi
    (bree, 01. avgust 2020 23:03)

    Kako beše Crnogorcijanci, obraza mii....
    (gogeta, 2. avgust 2020 00:39)

    # Link komentara

  39. @
    srbi i tumačenje povijesti
    (ZgHrEu, 01. avgust 2020 21:27)

    Mi je bar imamo
    (sale, 2. avgust 2020 00:21)

    # Link komentara

  40. Posledice komunisticke vladavine su: ljubitelji obrenovica u 21.veku, crnogorci u 20.veku, makedonska crkva u 20.veku. kao i bosnajcka nacija s prelaza 20.u 21.vek. do kraja 21.ili pocetkom 22.veka ocekujem i nove nacije- vojvodjanere, a mozda se nadju i novi istorijski izvori o postojanju gradjanske nacije.
    Neznalice jedna, Crna Gora nije dobila 1.svestksi rat, kao ni Rusija! Obe su potpisale kapitulaciju. Crna Gora 1916. Rusija, tj.boljsevici 1918. I kako onda da podignes pehar ako si dobio crveni karton na utakmici?! Dakle, ti "zlotvori karadjordjevici, najgori vladari, unistitelji srpstva" su napravili najvecu drzavu kojom je vladao jedan srbin! Tad i nikad vise su srbi bili u jednoj drzavi pod srpskom krunom! A vi ponavljajte mantre kominterne i boljsevika, broza i djilasa, nato i tudjmana i uzivajte u "pobedama" u kojima nastaju nove nacije i crkve tako sto kidaju, cepaju i kradu od srpske! Za ove iz milogorije me ne cudi, sve su to djeca crvene suknje, svejedno da l bi danas pod nato skute ili u kgb pravoslavlje. Sto dalje od srbije!
    (Naseg kralja ubili su fasisti, komunci ih tad podrzavali, 2. avgust 2020 00:15)

    # Link komentara

  41. Lepo
    Pametnom dosta
    (Idi begaj, 1. avgust 2020 23:54)

    # Link komentara

  42. Dokle ćete, i jedni i drugi, da dokazujete svoje Srpstvo ili Crnogorstvo jedni drugima! Mnogo je to kompleksnija priča negoli vaši mozgovi to mogu da poimaju! Mnogo je grešaka napravljeno u prošlosti, uključujući i izgnanstvo Nikolino, i nasilno prosajedinjenje, pa i ovo sto danas dolazi iz Crne Gore(Milo Djukanovic)... Da li smo jedan ili dva naroda, manje je važno, važno je da smo oduvek bili braća, ali bojim se da se ta nit koja nas je povezivala, prekinula negde u magnovenju istorijskih prilika i neprilika, uz svesrdnu pomoć naših karaktera kao naroda... Umesto što se prepiremo, i pokušavamo da ispravimo krive drine iz prošlosti, trebalo bi da se okrenemo budućnosti jer ipak nas mnogo toga veže, da budemo i dalje braća i dobri susedi, kako jedino i može biti ako gledamo ko smo, šta smo i kako smo nastajali...
    (Samo se pitam, 1. avgust 2020 23:41)

    # Link komentara

  43. Pa ti crnogorci napraviše,, pasija groblja,,, hiljade Srba pobijeno i bačeno u jame a 1944 u padoše crnogorski komunisti u Srbiju... Samo pljačka, ubistva, silovanja... O kojoj karmi pričate?
    (Matija, 1. avgust 2020 23:21)

    # Link komentara

  44. Dosta više,aman! Zar Njegoš nije pevao o Srpstvu,nažalost ugašenom.A i vi svojim pričama tome doprinosite.
    U pamet se,braćo Crnogorci,što opet reče Njegoš.Zar nam nije bilo dosta tragedije kroz istoriju,
    (carpe diem, 1. avgust 2020 23:12)

    # Link komentara

  45. Da znate sta znaci Srpstvo, a vi ga prisvajate kao nesto svoje, vi ste Srbijanci, a ne Srbi
    (bree, 1. avgust 2020 23:03)

    # Link komentara

  46. a unuk noz u leđa sa pašićem na čelu!
    (gile, 1. avgust 2020 22:57)

    # Link komentara

  47. Koliko mi u Srbiji znamo o dogadjajima iz tih vremena vezano za Srbiju i Crnu Goru najbolje je pokazalo gostovanje naseg istoricara Dragana Markovica na televiziji Crne Gore u nekoj emisiji sa novinarom sa prezimenom Sukovic, ako sam dobro zapamtio. Ima emisija na YouTube tako sam je i ja pogledao i saznao neke iformacije vezane za te dogadjaje...

    Emisija u kojoj je jedan novinar, ocigledno mnogo obrazovan, prakticno odrzao cas istorije jednom istoricaru koji se vodi kao strucnjak za srpsko-crnogorska pitanja...

    Tu je izneto toliko dokumenata, svedocenja, pisama...iz tog perioda da gospodin Markovic nije ni znao da takvo nesto uopste i postoji.

    Stvarno treba da stavimo prst na celo i razmislimo dokle ce kao narod da nas zaglupljuju i svadjaju sa narodima iz naseg okruzenja.
    (Zemunac, 01. avgust 2020 18:32)

    Emisija se zove " Živa istina"
    a gost je bio Predrag Marković
    ima emisija na You Tube
    svakom iz Srbije preporučujem da je pogleda i shvati koliko nam je istorija lažna i koliko smo se ogrešili o Crnu Goru.
    (Mare, 1. avgust 2020 22:54)

    # Link komentara

  48. srpskog naroda iz CG i Srbije
    (rešpekt, 1. avgust 2020 22:51)

    # Link komentara

  49. Al se raspisali crnogorci??! Pa koliko vas to majkumu ima?Mislim u Srbiji i Beogradu bas previše...
    (mokisa, 1. avgust 2020 22:50)

    # Link komentara

  50. Tacno, Aleksandar je proterao svog dedu.
    Medjutim, i deda Nikola potpisao je tajni sporazum sa AustroUgarskom.
    Tako da na junacki Mojkovac crnogorske trupe nisu izasle na poziv Nikole, koji se pravio da ne vidi da se srpska vojska povlaci,
    vec SAMOSTALNO pod vodstvom junackog serdara Janka Vukotica, slava mu.
    (da se obrazujemo, 01. avgust 2020 19:17)

    Koji "Tajni sporazum" sa Austrougarskom ???…??


    Daj jedan relevantan istorijski dokaz za tu tvrdnju ?
    Gde je potpisan taj sporazum ?
    Ko ga je sklopio,potpisao,ko su svedoci ?
    Gde se čuva u kom arhivu ?

    Priča o tom Tajnom Sporazumu je relevantna i istinita kao i priča da je Nikola Tesla izjavio da je ponosan na Srpsko poreklo i Hrvatsku domovinu.
    Ili da je Kralj Aleksandar u Marselju na samrti rekao Čuvajte mi Jugoslaviju.

    Istorijska laži i falsifikat.
    (Gojko 12, 1. avgust 2020 22:48)

    # Link komentara

  51. Da se Srbi sloze pomozi Boze.Kralju Nikoli vecnaja pamjat.Aleksandra pamte njegovi masoni...mozda
    (maximus, 1. avgust 2020 22:48)

    # Link komentara

  52. (crnogorac, 1. avgust 2020 19:42)

    Ma ok Crnogorac,nikom u Srbiji ne smeta Crnogorska drzava,vec prekrajanje istorije u istoj.
    (bukefal, 1. avgust 2020 22:47)

    # Link komentara

  53. Objavite mi komentar zarad ISTINE!
    (Sramna 1918, 01. avgust 2020 18:21)

    Gde su ti grobovi gde je Srbin udario na Crnogorca i okupirao ga.Gde su te bitke ?

    Pitanje i za vas i Makedonce pa i Hrvate iz ranijeg doba ?

    Gde su ti mrtvi koji su branili sve te svoje drzave a ti Srbi dosli i okupirali a ostale pobili.

    Jel ima nekih zapisa datuma ? Moze i Vatikanskih ako imate.
    (papir izgleda sve trpi, 1. avgust 2020 22:45)

    # Link komentara

  54. Dvije srpske države.Deda bio puno pametniji i veći Srbin od unuka....činjenice
    (ognjen, 01. avgust 2020 19:22)

    To nisu dve Srpske države.

    To su dve BRATSKE države.
    Dva oka u glavi
    Jedno Srpsko
    Drugo Crnogorsko.

    Ne može samo Srpsko.
    Ne može se negirati Crna Gora.
    Negiranjem se za 50 ili 100 godina pojavi neko poput Đukanovića.
    (Guzman, 1. avgust 2020 22:41)

    # Link komentara

  55. Nesto o cemu se prica mnogo vise nego obicno,zbog trenutne situacije,a covek objasnio jos tada da je "ponosan na dve Srpske drzave,jedne kraj mora druge kraj Dunava".
    (boban,nis, 1. avgust 2020 22:41)

    # Link komentara

  56. Ko to sinoć kroz Cetinje prođe?
    -Krsto Zrnov i komitske vođe.

    Ako prođeš kroz Nikšićke Župe
    Srešćeš tamo ustaničke trupe,
    A pred njima vojskovođu čvrsta
    Đenerala Popovića Krsta!

    Na glavi mu kapa crnogorska,
    O ramenu puška prekomorska,
    Grb na kapi kraljeva Senata,
    A crn perčin pao preko vrata.

    Crnogorska zlatna odijela
    Na junačka obukli tijela.
    Zakleli se svome gospodaru
    na Svetome Petrovom oltaru,
    Da za Crnu Goru ka’ državu
    Neće žalit položiti glavu!
    (3210, 1. avgust 2020 22:36)

    # Link komentara

  57. Evo zore, evo Sunca
    Evo Krsta preko Cuca!
    Oj svijetli kralj Nikola
    Svijetlog ti tvoga skuta
    Ne daj tvojim junacima
    Da umiru po sto puta!
    Popoviću konja jaši
    Za tobom su zelenaši.
    Ide Krsto od Banjana
    Za njim četa odabrana.
    Tu je čelik, tu su gvožđa
    Tu je Krsto vojskovođa!
    Popoviću komandante
    Crna Gora pozdravlja te.
    Nije Krsto što mu zbore
    No je vitez Crne Gore!
    (Nije Krsto što mu zbore
    No je junak Crne Gore!)
    Ide Krsto preko Čeva
    Čujete li kako pjeva:
    Crna Goro, majko, rode
    Kolijevko od slobode!
    Ko je reko taj se vara
    Crna gora da je mala.
    Popoviću konja jaši
    Za tobom su zelenaši.
    Popoviću komandante
    Crna Gora pozdravlja te!
    Od Ulcinja do Bileće
    Krstova se vojska kreće!
    (Marko, 1. avgust 2020 22:34)

    # Link komentara

  58. ovo vam je dokaz zasto su monarhije zlo. monarhije gde kralj zaista vlada, ne ove danasnje papazjanije.

    razlog zasto su zlo je taj sto to nisu nacionalne drzave vec porodicne prcije, koje vladar sebi i svojoj bogatoj kamarili podredjuje.

    aleksandar i nikola nisu olicavali sukob srbijanaca i crnogoraca, kao regionalnih odrednica, pogotovo ne srba i crnogoraca kao nacija jer crnogorska nije postojala tad (danas je vec drugacije i nekako je odbajanje crnogoraca iz srba karmicka kazna za to sto je srbija od bugarskog mesa isprofilisala makedonski narod).

    njih su se dva sukobila oko toga ko ce biti stozer okupljanja, kao sto se nikola sukobio sa knjazom mihailom pola veka ranije.

    klasicna srpska podela, nije vazno da l smo zajedno vec da smo odvojeni i iscepkani.
    (key and peele, 1. avgust 2020 22:32)

    # Link komentara

  59. ovo pismo jos jednom pokazuje tko je srbiji dao hrabrost da krene na AU...Rusija. da nije bilo rusije, srbija bi itekako dala svoju nezavisnost. AU je imala 52 miliona ljudi, a Srbija oko 4. To je kao da jedna Nemacka napadne Kinu. U izravnom sudaru Nemacka nema nikakve sanse. Tako nije imala ni Srbija. Da je to bila cista borba 1 na 1. Srbija bi to glatko izgubila. Ali braca rusi su pomogli...dok u usto vreme, se za svaku pobedjenu bitku koju su imali hrvati kaze da im je pomogao netko drugi. Pa jesu li nama isto tako pomogli rusi ili nisu? Na kraju ww1 rata, AU je imala oko 8 miliona vojnika na raznim bojistima, a srbija 400 000. AU je poslala dva puta po 200 000 vojnika na Srbiju. Jel vam sada jasno koliko je Rusija pomogla?
    (Deka vlak, 1. avgust 2020 22:28)

    # Link komentara

  60. vladika i mitropolit Danilo I Petrović Njegoš (1697—1735)
    vladika i mitropolit Sava Petrović Njegoš (1735—1782)
    vladika i mitropolit Vasilije Petrović (1750—1766)
    vladika i mitropolit Petar I Petrović Njegoš (Sveti Petar Cetinjski), (1782—1830)
    vladika i mitropolit Petar II Petrović Njegoš (1832—1851)
    knez Danilo Petrović (1851—1860)
    kralj Nikola I Petrović (knez 1860—1910. i kralj 1910—1918)


    A pre Petrovića :

    Voislavljević
    Balšić
    Crnojević

    Sve je to Srbija pokušala da izbriše.
    Ne da ujedini nego da Crnu Goru prisajedini Srbiji i izbriše slavnu istoriju i postojanje jednog junačkog naroda.
    Naroda koje jeste Srpski ali je pre svega i na prvom mestu Crnogorski.

    Do tada nikada ne pokoren čak ni Turci to nisu uspeli ali uspela je Srbija na prevaru da ih pokori 1918 godine.
    (Gojko 12, 1. avgust 2020 22:22)

    # Link komentara

  61. Svima vama koji nas negirate i nipodastavate evo nesto od Sv. Petra Cetinjskog

    O Crnogorci!
    O Crnogorci!
    Tako vi svega što vi je najmilije
    Tako vi ovoga i onoga svijeta
    Tako vi duše i obraza
    Tako vi jučerašnjice i sjutrašnjice
    Tako vi dana današnjega.
    Tako vi vaše djece
    Tako vi neba i mora na njinim rukama
    Tako vi dana na njinome licu
    Tako vi sunca u njinome glasu.
    Ne budite tudja metla i lopata
    Ne lizite tudje šake
    Ne obijajte tudje pragove
    Ne dajte se varati
    Ne dajte se kupovati
    Ne budite tudja sreća
    Vrćite se sebi i svome.
    Tako vi ljeba i vode
    Tako se lako sa dušom rastajali
    Tako vi zemlje u koju ćete.
    Ne rezite jedan na drugoga
    Ne pijte krv jedan drugome
    Ne kopajte jamu jedan drugom
    Ne radite za svoju pogibiju.
    E vi sve ponesoše
    E vi mozak popiše
    E vi strv poginu
    E ve iskopaše iz amina
    Da vi nema ni imena ni pomena.
    Pod svoje nebo
    Na okup oko svojega sunca.
    O Crnogorci!
    O Crnogorci!

    Sv. Petar Cetinjski 
    (Mr.Montenegro, 1. avgust 2020 22:15)

    # Link komentara

  62. Kralj Nikola je posle atentata na Knjaza Mihajla trebao da postane kralj Srbije, medjutim nije islostovan taj dogovor. Tu je ustvari koren sukoba izmedju srpskih dinastija, ali Petrovici nikada nisu poricali svoju srpsku pripadnost.
    (bojan 1982, 1. avgust 2020 22:14)

    # Link komentara

  63. crnogorci izvinite za prošlost,ne ponovila se..ne smatram vas bratskim narodom ali vas istovremeno i prezirem zbog opšte nekulture koju tradicionalno prenosite na svoju mušku decu, najnasilniji ste narod na Balkanu a verovatno među prvih 10 na svetu.I taj jezik koji govorite je nasilan i srpski nije.Slažem se da treba da se odreknete svega srpskog ,ne zaslužujete da nosite to ime.Nama možda trenutno ne ide dobro,zarazio nas je 89 sa slobom vaš direktorsko-diktatorski sindrom ali verujem da ćemo se osloboditi tih lanaca u nekom momentu.Izvinite i za zemljotres ,bili smo budale.Doći će dan kada će vaš uticaj u Srbiji biti samo loša epizoda.
    Srdačan pozdrav
    (prezimenaić aparedajemgrcima, 1. avgust 2020 22:10)

    # Link komentara

  64. Династичке борбе не мешати са настајањем нација! Како сада деда и унук нису из истог народа?
    (Učesnik, 1. avgust 2020 22:08)

    # Link komentara

  65. Ne dramite. Lijepo je rekao Janko Vukotic Kralju Nikoli. I tu se zavrsava sva prica i njegova vladavina. Nikakav unuk tu nije bio potreban.
    (Adu Pali, 1. avgust 2020 22:04)

    # Link komentara

  66. Braćo iz Crne Gore što se pozivate na 1918. piše vam potomak loze Petrovića iz koje je potekla cela dinastija. Moji su još pre dinastije, takođe kao sveštena porodica sabljom otišli za Vojnu krajinu. Danas živim u Beogradu, a žena mi je iz Crne Gore. I zato pozivam da malo promislite. Te 1918. je Srbija izborila najveću pobedu koju naš narod pamti. To je platila sa trećinom muškog stanovništva i mukom kakva se teško može opisati. U tom trenutku imati milosti za dragog djeda koji je porpisao tajni sporazum sa neprijateljem i ostavio Srbiju na cedilu nije moguće. Imajte u vidu u kakvom stanju je svaki Srbin te godine. Nema tu mudrosti braćo, krv je pomutila svaki vid te godine. Da li je sa kaznom za djeda načinjena nepravda za sve Crnogorce, braću i sestre hrabrog serdara? Apsolutno. Ali kad sudite bratu, imajte u vidu da je to brat u krvi do kolena, u pobedi u kojoj bi zubima grizao svakog ko mu je naudio tokom tog rata. I tako je zubima i ovo zlo načinio, zato pamet u glavu i sve u obzir uzmite.
    (Bosanski Srbin, 1. avgust 2020 22:02)

    # Link komentara

  67. i posle mu je unuk ukinuo kraljevinu, crkvu i zabranio povratak njemu i svom.njegovom potomstvu u svoju zemlju, jeeeer ljubav boli, valjda...
    (djuro, 1. avgust 2020 21:54)

    # Link komentara

  68. Crnogorac, a zašto bi mi sa tobom bratski ? Imamo mi braću Srbe u Crnoj Gori , oni ne žive u Montenegro !
    (Boris Banović, 1. avgust 2020 21:53)

    # Link komentara

  69. i šta ste onda vi, današnji crnogorci, milogorci, ako je kralj nikola, kralj srpskog plemena? kako su vam danas onda preči i bliži albanci, hrvati i kosovari nego mi?! KAKO, da mi neko objasni.
    (whitekangaroo, 01. avgust 2020 17:39)

    Pa rodjaci, probali smo zajedno, ne ide, a i izdaja kralja Nikole 1918. se ne zaboravlja.
    (vedo, 1. avgust 2020 21:49)

    # Link komentara

  70. U istoriji se mogu naći mnogobrojni primeri velikih reči koje nisu bile praćene velikim delima.
    (zardoz, 1. avgust 2020 21:49)

    # Link komentara

  71. Mozda je porodica Petrović-Njegoš bila dostojnija da 1918. godine preuzme srpski presto.
    (vedo, 1. avgust 2020 21:44)

    # Link komentara

  72. Gospodo evo par nepobitnih činjenica na mojkovcu su izginuli Srbi,nikola i vojska kapitulirali a nikola pobegao za Bari ,a ne izgnanstvo ,kako neki ovde žele da prikažu,Srbija izgubila 1.500.000. stanovnika , a crna gorica 1.500 Srba ,zasad toliko ako želite ima toga još
    (sibin, 1. avgust 2020 21:40)

    # Link komentara

  73. srbi i tumačenje povijesti
    (ZgHrEu, 1. avgust 2020 21:27)

    # Link komentara

  74. Занимљиво колико је овде активних Милових ботова, који се потписују као "Јоле Шабац", "Миле Сремац", "Ђорђе Земун" итд који шире пропаганду о "српској окупацији Црне Горе". Како могу Срби сами себе окупирати? У Црној Гори до комунистичког пописа 1948 није било ни једног националног Црногорца. Оно што је ипак истина, Карађорђевић се огрешио о краља Николу. Камо лепе среће да је 1918. победила опција Петровића, данас би смо живели у великој српској држави. На жалост победили су Карађорђевићи југословени..
    (Sofronije I, 1. avgust 2020 21:25)

    # Link komentara

  75. Нису зеленаши хтели независну Црну Гору, већ Црну Гору у својим границама и са својом династијом у новој држави. Такође, не би се противили ни онаквој створеној држави, да је на њеном челу била династија Петровић, што је и био не досањани сан краља Николе.
    Све у свему, у питању је била династичка борба, где је обема династијама био циљ уједињење српског народа ( Александару су после порасли апетити, па је хтео да влада и осталим Јужним Словенима).
    (Вуксан, 1. avgust 2020 21:21)

    # Link komentara

  76. Što se mene lično tiče,danom kad su Crnogorci priznali Kosovo za mene više ne postoje.Apsolutno nikakvih iluzija nemam za neka buduća vremena.Ta priča jedan narod,ovo ono možda je bilo nekad,vise sugurno nije.
    (Obrezani komarac, 1. avgust 2020 21:09)

    # Link komentara

  77. Никола Петровић је био сатрап најгоре врсте, крајње непоштен и несолидан човек. Прочитајте макар сећања Симе Матавуља на боравак код њега. Осим тога, забио је нож у леђа Србији 1916. А у емиграцији је организовао терористичке групе против уједињења 1918.
    А упркос свему, Краљ Александар је ипак доделио државне апанаже припадницима куће Петровић, и они су их уредно добијали све док Краљевина Југославија и дефинтивно, правно, није уништена, новембра 1945.
    (НБ, 1. avgust 2020 21:09)

    # Link komentara

  78. Zaista dirljivo . Bilo je tu svega ali su braca ipak većinski bila za ujedinjenje sa maticom i to izglasali na Podgorickoj skupstini . O tome se sanjalo i pre Njegoša . Najroduljibiviju pesmu je napisao Kralj Nikola “Onamo namo “ . U školama bi trebalo da se ući napamet ,a najbolje bi bilo da ta pesma bude državna himna kako Srbije ,tako Crne Gore ,a ne ove sadasnje . Živela Srbija i Crna Gora . P.S. Vratila je Srbija sve i mnogo više Crnoj Gori od tog vremena do danas , kako za objavu rata Au tako i za Mojkovac . Evo opet hvala tim Obilicima .
    (Deli, 1. avgust 2020 20:54)

    # Link komentara

  79. Da je onima iz Ilirskog pokreta bilo nekako dojaviti iz budućnosti, da će Srbi i Hrvati da se gadno posvađaju, pa i biti neprijatelji, rekli bi da je to nemoguće, neka šala u pitanju.
    Naravno, usput im reći da su se i ostali posvađali sa Srbima, pa čak i Crnogorci, e tek bi onda doživjeli šok.

    Mislim stvarno, kako ste uspjeli Crnogorci toliko naljutiti?
    Hmmm... Pitanje je retoričko, mislim da znam što je. To su ionako Srbi, šta se bune, i odakle im pravo glasa, jel?
    Uz dodatak da je u opasnosti srpska nejač ili crkva. Nešto tako. Slično.
    I svi se prave da ne vide to, samo da napakoste Srbima.
    (Matan, 1. avgust 2020 20:50)

    # Link komentara

  80. Sve isto bilo kao danas samo nije bilo televizije :(
    (cobo, 1. avgust 2020 20:48)

    # Link komentara

  81. Posle rata unuk proglasio dedu izdajnikom, Crnu Goru ukinuo, Crnogorce koje deda pominje zabranio i na hiljade i hiljade pobio, a prigrlio Hrvate i Slovence.
    E zato smo zasluzili sve sto nam se desilo, od Jasenovca do danas, i jos cemo placati grehe nezahvalnih, arogantnih, bezobzirnih, pohlepnih predaka.
    (Joc@, 01. avgust 2020 17:13)

    Niko ne može da kaže da smo zaslužili Jasenovac.
    To je bolesno.
    (Domodedovo, 1. avgust 2020 20:41)

    # Link komentara

  82. Neko je napisao da je Crna Gora potisala primierje sa Austijom i da je Nikola izdao Srbiju.

    Prvi dio je tacan, a drugi NIJE jer je to ona crnorukaska mantra koju je Pasic upotrijebio.

    Naime, Pasic je dolazio kod Nikole na Cetinje i MOLIO Nikolu da potpise primirje sa Austro-Ugarsom i na kraju je on mimo svoje volje pristao na to.
    Onda se isti daj Pasic pri povratku u Beograd i sklapanju primirja Crne Gore i Austuje na sav glas bunio i optuzio Nikolu i Crnu Goru na izdaju.

    O tome svjedoce depese i dvorski zapisi na Cetinju kao i svjedocanstva ljudi.

    Nikola je ispao budala kad je povjerovao Beogradu i predao komandu nad vojskom Petru Pesicu koji ju je namjerno zrtvovao na Mojkovcu, sto je i sam vise puta izjavio!
    (PodgorickoDijete, 1. avgust 2020 20:33)

    # Link komentara

  83. Crna Gora nije bila u Srbija ali Crnogorci jesu bili Srbi. Sad imaju pravo da se izjasnjavaju kako zele ali istorija se zna a imamo i napismeno. Samo su Srbi uvek bili neslozni pa smo se rascepali na delove a mi u Srbiji smo ostali Srbi i pricamo srpskim samo zato sto nam se drzava zove Srbija. Ne bi me cudilo da u 22. veku postanu i narodi Sumadinci i Vojvodjani i kazu da govore sumadinskim i vojvodjanskim jezikom. A kako nam ide tako ce nekako i biti ako u medjuvremenu ne odumremo kao narod ili cemo svi postati Beogradjani po narodnosti.
    (Biba, 1. avgust 2020 20:26)

    # Link komentara

  84. Da rezimiramo logiku i komentare montenegrina. Sutra da me neki Sremac ponizi ja bih iz principa prestao da se zovem Srbinom??! To vam je logika? Pa nisam ja Srbin zbog njega već zbog sebe i predaka. Nije ni Nikola prestao biti Srbin posle rata niti je Srbiju zamrzeo po svemu sudeći, ali jeste Karađorđeviće. Hajde nemojte zamenjivati teze i spinovati. Ima više Crnogoraca u Srbiji nego u Crnoj Gori, 3/4 zapadne i jugozapadne Srbije, 1/4 Vojvodine, 1/2 Šumadije, Kuršumlija 100 posto, pa i u istočnoj Srbiji ih ima prilično. To vam je sigurno 2 miliona ljudi. I skoro niko se montenegrinom ne zove. Crna Gora kao država treba da postoji iz istorijskih razloga i zasluga. Za sav narod i sve interese bi najčasnije bilo da smo u nekoj konfederaciji, da se zna čije je šta a da smo opet jedno.
    (jox, 1. avgust 2020 20:23)

    # Link komentara

  85. @Mil’ca, 1. avgust 2020 17:35
    "...dok su bili pod srpskom okupacijom..."
    Okupaciji? Kakvoj i čijoj okupacijia? Neverovatna zamena teza, jer se jedino može govoriti o crnogorskoj okupaciji Srbije. Koja traje, i traje, i traje... I dan-danas Crnogorci vedre i oblače po Srbiji.
    (Low Key Lyesmith, 1. avgust 2020 20:22)

    # Link komentara

  86. Rodjeni Crnogorac, zivim u Beograd. Sjetimo se prijesvetlih rijeci heroja Serdara Vukotic Janka: "Srbin sam jer sam Crnogorac. Crnogorac sam jer sam Srbin". To su reci presvetle i vecne!
    (Prokletije-Beograd, 1. avgust 2020 20:20)

    # Link komentara

  87. Колико нас гордост уништи...

    А и даље уништава...

    Док се Немци уједињују, свако српско село хоће да буде своја држава и нација!
    (Перица, 1. avgust 2020 20:12)

    # Link komentara

  88. Црна Гора и Србија у Великом рату нису биле исто. Нису ни данас. Слава јунацима Мојковачке битке и сердар Јанку Вукотићу. То су били јунаци, а "драги дјед" се предао, капитулирао, а Србија никад није...Да поједноставим, Црна Гора се била предала, Србија није. Верзија догађаја која се овим чланком имплицира је сварљива само онима који нису прочитали ништа више од уџбеника историје за основну или средњу школу.
    (Саша, 01. avgust 2020 18:30)

    A kako nazivaš bežaniju srpske vojske na Krf i ostavljanje dece, žena i nemoćnih na milost i nemilost neprijatelju? Znaš li kako su Francuzi i Englezi nazivali srpske vojnike na Krfu? Krfski baštovani. Dok su oni ginuli na frontovima da bi omogućili tim istim srpskim vojnicima da se vrate u Srbiju, ovi su bili na Krfu i ostavili svoja ognjišta, žene, decu i starce na milost i nemilost! Ali samo vi romansirajte istoriju, ulepšavajte i ružnim događajima dajite lepa imena!
    (Berliner, 1. avgust 2020 20:12)

    # Link komentara

  89. (hajduk Veljko, 01. avgust 2020 17:31)

    Svaka ti je ka u Njegosa!
    (...niceg iz inata..., 1. avgust 2020 20:08)

    # Link komentara

  90. Vjecna zastitnica Rusija hahahaha
    (Xnodeh, 1. avgust 2020 19:58)

    # Link komentara

  91. "... naš će Srpski Narod ..." - Kralj Nikola.

    Cujte milogorci i razmislite sta radite!
    (Vladimir, 1. avgust 2020 19:56)

    # Link komentara

  92. Istorija je prevrtljiva nauka koju pišu pobednici a istina je negde u sredini. Ne bih da sudim ni Kralju Aleksandru ni Kralju Nikoli. Kakvi god da su bili bolji su od onih koji danas vode ove države.
    (DEX, 1. avgust 2020 19:56)

    # Link komentara

  93. @i šta ste onda vi, današnji crnogorci, milogorci, ako je kralj nikola, kralj srpskog plemena? kako su vam danas onda preči i bliži albanci, hrvati i kosovari nego mi?! KAKO, da mi neko objasni.

    Evo pokušaću da Vam objasnim a nadam se da će mi komentar biti objavljen. Stvari se vremenom menjaju. Primera radi Englezi su naselili australijski kontinent. Da li su oni danas Englezi. Nisu, oni su Australijanci i ni jednom Englezu ne pada na pamet da nekog Australijanca ubeđuje kako on zapravo nije Australijanac nego Englez. Idemo još primera: Englezi, Velšani, Škoti. Svi žive na istom ostrvu, govore istim jezikom, iste su vere ali nisu ista nacija. Idemo dalje: Zamislite da neki Nemac ubeđuje Austrijanca da je on zapravo Nemac. Nezamislivo, zar ne? Kralj Nikola I Petrović je jedinka, i on je za sebe mogao da kaže šta je po nacionalnosti. A da li znate kako se osećao i šta je govorio i pisao kralj Nikola posle okupacije i tiranstva 1918? Moj otac, deda, pradeda itd. nije Nikola Petrović. Moji su bili i jesu Crnogorci. Ko se oseća Srbinom, apsolutno poštujem i razumem ali isto molim za poštovanje i razumevanje prema nama Crnogorcima. Ja sam Crnogorac, rođen sam i živim u Beogradu. Beograd je moj grad,
    Srbija je moja država, volim je i poštujem. Takođe volim i poštujem državu mojih predaka. I još jedna stvar: Njegoš je Hrvate smatrao braćom, tako im se u pismima obraćao. Srbi treba da razmisle i shvate svoje greške prema drugim narodima u okruženju.
    (Crnogorac iz Beograda, 1. avgust 2020 19:54)

    # Link komentara

  94. Nije stao crnogorski narod uz srpski narod, nego su Crnogorci i Srbijanci stali zajedno, kao jedan narod. Dozvolili ste da vas dinastičke svađe pretvore u različite narode.
    (zoki, 1. avgust 2020 19:53)

    # Link komentara

  95. Lijepo mu je unuk vratio
    Zato sto ta rana u CG nikad ne zarasta, kad te tvoj ......, nikad vise zajedno
    Samo bratski u dvije drzave mozemo
    (crnogorac, 1. avgust 2020 19:42)

    # Link komentara

  96. I na kraju mu je "dragi deda" umro u izgnanstvu ne mogavši da se vrati u svoju Crnu Goru zbog unuka koji ga je izdao. Nikad više 1918!
    (Crnogorac, 1. avgust 2020 19:40)

    # Link komentara

  97. Расплаках се. Е, ђе би нам крај био да је 18е на српски престо сио ђед Србин, а не унук Југословен.
    (Херцеговац, 1. avgust 2020 19:35)

    # Link komentara

  98. Valjalo bi i da objavitr pisma kralja Nikole iz izgnanstva dje ga je protjerao unuk kome je spsio zemlju i narod. U tim pismima zali za citiram" uzaludnom idejom srpstva" i poziva citiram "crnogorce da se vrate samima sebi"
    Ili prepisku Nikoline cerke princeze Jelene Savojske koja srpskom ambasadoru u Rimu odbrusi sa "ne govorim srpski gospodine ambasodre vec crnogorski kako me ucio moj otac crnogorski kralj"
    (Fakat, 1. avgust 2020 19:34)

    # Link komentara

  99. Da je Jugosloven slusao djeda sad bi Srbi bili nasrecniji narod na svetu. Slava Vam Petrovici!
    (Hercegovina Nemanjica, 1. avgust 2020 19:33)

    # Link komentara

  100. Dvije srpske države.Deda bio puno pametniji i veći Srbin od unuka....činjenice
    (ognjen, 1. avgust 2020 19:22)

    # Link komentara

  101. I na kraju rata je unuk zavrnuo dedu i oteo mu krunu i zemlju. O tome da su Crnogorci to sami odabrali dok su bili pod srpskom okupacijom, to pričajte maloj deci. (Mil’ca, 01. avgust 2020 17:35) Ни први ни последњи. Краљ Милутин је отео престо брату након што је пао са коња и сломио ногу, а њега је покушао да збаци са престола син (Стефан Дечански), који је том приликом био поражен, заробљен, наводно ослепљен и прогнан у Цариград. После се Стефан Дечански вратио, након смрти оца Милутина, наводно прогледао, црква благословила то "чудо" као божији знак и онда је у борби за наслеђе престола убио свога брата од стрица (Драгутиновог сина) који је по Дежевском уговору из 1282. године, требало да буде легитимни наследник. Десет година касније, Стефана Дечанског збацује са власти и заробљава син Душан (будући цар), а византијски извори чак тврде да је по Душановом наређењу био задављен, да га верна властела не би ослободила и вратила на власт. Па се свеједно ништа од тога није сматрало окупацијом, него само борбом за власт над целокупном земљом и народом. Црна Гора није ништа друго до један део српског етничког простора. То што је у неком периоду имала државност је тек стицај околности. Имали су је и Захумље и држава Херцега Стјепана Вучића Косаче, па нису изградиле засебне нације. Или на пример кнез Лазар који је владао семо моравски делом Србије. А већ његов син деспот Стефан Лазаревић и Зетом и деловима Босне.
    (Pantagruel, 1. avgust 2020 19:18)

    # Link komentara

  102. Црногорски народ 1914.?!
    Неће бити.
    Него смо ми Срби проклети, па се ни деда и унук не могу договорити људски. Само ја да будем први, па нек буде шта год буде. Зато нам и јесте овако.
    (Макарије, 1. avgust 2020 19:18)

    # Link komentara

  103. Tacno, Aleksandar je proterao svog dedu.
    Medjutim, i deda Nikola potpisao je tajni sporazum sa AustroUgarskom.
    Tako da na junacki Mojkovac crnogorske trupe nisu izasle na poziv Nikole, koji se pravio da ne vidi da se srpska vojska povlaci,
    vec SAMOSTALNO pod vodstvom junackog serdara Janka Vukotica, slava mu.
    (da se obrazujemo, 1. avgust 2020 19:17)

    # Link komentara

  104. Lepo je rat ratovati sa tudjim sinovima.
    (Vladan, 1. avgust 2020 17:40)

    Kako to misliš "tuđim"?
    Danilo, najstariji sin knjaza Nikole je učestvovao u Prvom balkanskom ratu.
    Aleksandar tad još nije imao dece, ali je i on kao "dete" kralja Petra I učestvovau u oba Balkanska i Prvom svetskom ratu. A brat mu, princ Đorđe, ne samo da je učestvovao, već je i ranjen na Mačkovom kamenu.
    Mada, u neku ruku se slažem. Recimo Rada Pašić rata ni video nije.
    (Arhivator, 1. avgust 2020 19:14)

    # Link komentara

  105. Dvije države, dva različita naroda odvajkada.
    (hakija pozderac, 1. avgust 2020 19:12)

    # Link komentara

  106. Pitam se da li su kralj Nikola i ostali Crnogorci tada vikali "E viva Montenegro" kao ove današnje rasrbice? :D
    (Lojpur, 1. avgust 2020 19:09)

    # Link komentara

  107. I fino mu je vratio unuk, tzv.podgorickom skupstinom, protjerivanjem, okupacijom i genocidom. Aleksandar je odrastao na Cetinju...u prevodu,"hrani psa da te ujede".
    Nikada CG ovo nece oprostiti...o sve sto vam se desava je karma.
    (julia, 1. avgust 2020 19:08)

    # Link komentara

  108. kraljica Milena, zena kralja Nikole i baba kralja Aleksandra nakon rata i zabijenog noza u ledja od strane Srbije rece : sto ne zadavih ono g.... zorkino ( majka kralja Aleksandra i cerka milenina ) a se rodilo ( Aleksandar je inace rodjen u Crnoj Gori i krsten u Crnogorskoj Pravoslavnoj j Crkvi )
    (miki, 1. avgust 2020 18:59)

    # Link komentara

  109. @whitekangaroo
    Procitaj sta ste uradili 1918 i kasnije Crnogorcima i Crnoj Gori. Pa ce ti mozda biti jasnije zasto su nam blizi oni koji nas nisu okupirali, nisu zabranili spominjanje Crne Gore, nisu ubijali, niti su nas nazivali nepostojecim narodom.
    Kralj Nikola je poslao svoje Crnogorce da ginu za Srbe, a Srbi su ga proglasili izdajnikom, umro je u izgnanstvu, Crnogorce ste ubijali i sad vam nesto nije jasno.
    Idi bre kod Hrvata i Slovenaca pa se s njima druzi kao i 1918.
    (mm, 1. avgust 2020 18:58)

    # Link komentara

  110. Vidim da vecina komentatora ne kapira poentu... a to je da su se Crnogorci tj. Srbi iz Crne Gore naljutili na Srbijance tj. na Srbe iz Srbije 1918. godine kada su Karadjordjevici ukinuli drzavnost Crne Gore koja je stekla drzavnost pre Srbije a dali je Hrvatima i Slovencima koji nikad nisu imali drzavnost a svi ucesnici Bozicnog ustanka su bili i ucesnici Mojkovacke bitke a sam zelenaski komadnt Krsto Popovic se pisao kao Srbin a ubijen u drugom svetskom ratu od strane partizana!
    (surovo realan, 1. avgust 2020 18:57)

    # Link komentara

  111. Narod je jedan, Srbi. Opismenite se vise.
    (realno, 1. avgust 2020 18:55)

    # Link komentara

  112. "Pismo unuku iz Srbije"

    Pa taj unuk mu je oteo državu,krunu,zabranio mu povratak.
    Taj unuk mu je namenio sudbinu dinastije Romanovih.
    (33 33, 1. avgust 2020 18:53)

    # Link komentara

  113. @Hajduk Veljko

    Ako ćemo pravo ,priče o crnogorskom narodu nisu nikakav NATO trend već narativ KPJ koji dosledno sprovode svi ideoloski naslesnici te organizacije.
    Takva ideja nikome pre komunista nije pala na pamet (zelenaši su isto bili Srbi,samo su hteli nezsvisnu Crnu Goru).
    (Komša, 1. avgust 2020 18:52)

    # Link komentara

  114. Najstrašniji je greh koji je Aleksandar učinio svome dedi... Tako mu je sin posle proteran od komunista, a Srbi stradali od ruku onih koje je on "oslobađao"... Na žalost, koliki god da sam monarhista, Aleksandar je mnogo grešaka počinio koje će i naša deca plaćati.
    (Don, 1. avgust 2020 18:51)

    # Link komentara

  115. Nije Srpski i Crnogorski, već Srbijanski i Crnogorski... Sam kralj Nikola je govorio Srbijanski kralj.
    (Pedja, 1. avgust 2020 18:49)

    # Link komentara

  116. precutkujemo da je unuk zabranio dedi da se vrati u crnu goru...
    (vozi miško, 1. avgust 2020 18:48)

    # Link komentara

  117. Stevan se pita kako to onda srbi sad crnogorci
    Dragi Stevane moras se upoznati sa ustorijom i shvatiti da su Crnogorci kapitulirali spasavajuci Srbe,izginuli za Srbe , a na kraju drzava srba hrvata i slovenaca a Crnogorci prevareni...eto kako
    (krsto, 1. avgust 2020 18:32)

    # Link komentara

  118. Koliko mi u Srbiji znamo o dogadjajima iz tih vremena vezano za Srbiju i Crnu Goru najbolje je pokazalo gostovanje naseg istoricara Dragana Markovica na televiziji Crne Gore u nekoj emisiji sa novinarom sa prezimenom Sukovic, ako sam dobro zapamtio. Ima emisija na YouTube tako sam je i ja pogledao i saznao neke iformacije vezane za te dogadjaje...

    Emisija u kojoj je jedan novinar, ocigledno mnogo obrazovan, prakticno odrzao cas istorije jednom istoricaru koji se vodi kao strucnjak za srpsko-crnogorska pitanja...

    Tu je izneto toliko dokumenata, svedocenja, pisama...iz tog perioda da gospodin Markovic nije ni znao da takvo nesto uopste i postoji.

    Stvarno treba da stavimo prst na celo i razmislimo dokle ce kao narod da nas zaglupljuju i svadjaju sa narodima iz naseg okruzenja.
    (Zemunac, 1. avgust 2020 18:32)

    # Link komentara

  119. Црна Гора и Србија у Великом рату нису биле исто. Нису ни данас. Слава јунацима Мојковачке битке и сердар Јанку Вукотићу. То су били јунаци, а "драги дјед" се предао, капитулирао, а Србија никад није...Да поједноставим, Црна Гора се била предала, Србија није. Верзија догађаја која се овим чланком имплицира је сварљива само онима који нису прочитали ништа више од уџбеника историје за основну или средњу школу.
    (Саша, 1. avgust 2020 18:30)

    # Link komentara

  120. propaganda!
    (tonik, 1. avgust 2020 18:27)

    # Link komentara

  121. Unuk na kraju izdao djeda
    (podgorica, 1. avgust 2020 18:26)

    # Link komentara

  122. »Crnogorče care mali«
    Nedaj da ti dvore pali.
    Da slobodi kopa groblje
    Podivljalo tursko roblje,
    Nek zablista hadžar sveti,
    Ka nekada niz vrleti.
    Neka brda odziv dadu
    junačkome tvome kliku
    Nek dušmani tvoji znadu,
    Da si tiran razbojniku.
    Neka svijet vidi snova
    Djela tvojih padjedova.
    Zar ćeš moći slušat mirno
    Nepobjedni lave stari,
    Kad te budu robom zvali
    Jučer turski izmećari?
    Il te tvoja prošlost slavna
    Tako brzo ostavila?
    Il je hrabrost opjevana
    Izmišljena priča bila.
    Kraj garišta doma tvoga
    Ko kam stanac majka mila.
    Tvoja sestra ponižena,
    Sinoć ti se udavila.
    Ljuba kažu, da je luda
    Brišuć s oka suzu vrelu
    Po garištu gar razgrće
    Traži djecu izgorjelu.
    Neka bomba strah zadaje
    Zavitlana snagom muškom.
    Neka oko sokolovo
    Smrt raznosi tankom puškom.
    Nek krv onu staru svjetlost
    Dade našoj novoj zori
    Da se ovaj poklič ori
    U slobodnoj Crnoj Gori
    (Jovo iz Srema kolonista, 1. avgust 2020 18:23)

    # Link komentara

  123. Oh Srbijo da li imaš
    Još sinova da se srame
    Što se Šćepan Mijušković
    Mrtav nađe u dnu jame !?

    Onaj Šćepan što te brani
    Na krvavu Bregalnicu
    A na Javor te čuvaše
    Vašoj vojsci ostupnicu

    Ubiste ga kukavički
    Vezatoga u sindžire
    Te izdahnu pod toljage
    I udarce od sjekire.

    Ej sudbino prokleta si
    Što mu takvu smrt dosudi
    Da ne umre na poljani
    Gdje junački handžar sudi

    Pošteđe ga na bojištu
    Pod olovnu vijavicu
    Da Cigani smrt mu dadu
    U podrumu,u tamnicu !

    Hej Srbijo sram te bilo
    Ubicu mu nagrađuješ
    A junaka onakvoga
    Još i u grob hladni psuješ

    Zar ponosa junačkoga
    I zazora od nečina
    Nestalo je pod Avalom
    Kod odive i kod sina ?

    Palite nam dom i kuću
    A davite vitezove
    Lav ranjeni Crne Gore
    Već procvilje u okove !

    Gledate nam krov đe gori
    Kojemu ste vatru dali
    Gledate ga i smijete se
    Dok se I vaš ne zapali ....

    vjenac na grobu Šćepana Mijuškovića
    (mali odlomak)
    (Guzman, 1. avgust 2020 18:22)

    # Link komentara

  124. Za ove sto kazu da nije bilo okupacije, pa da vidimo sta kazu ZVANICNA dokumenta!

    Naredba srpske vrhovne komande 19.11.1919 nacelnika Srpske komande, vojvode Misica upucena komandantu srpskih trupa u Crnoj Gori glasi:
    "Nastavite najenergicnije i svim sredstvima da se na teritoriji koju je nasa vojska OKUPIRALA ugusi svaka agitacija pa ma od koga ona dolazila. Za to vam stoje na raspolaganju sva sredstva koja mozete raspolagati bez ikakvog prezanja."

    Proglas Krsto (Zrnov) Popovic:
    "Crna Gora nije od vas oslobodjena, nego je zauzeta, i to od njezinoga najljuceg neprijatelja i dusmanina - od zvanicne Srbije. Svojim zlocinackijem radom zanavijek ste srusili solidarnost i bracku ljubav. Vi ste, a ne mi grobari ujedinjenja."

    Objavite mi komentar zarad ISTINE!
    (Sramna 1918, 1. avgust 2020 18:21)

    # Link komentara

  125. Koliko smo se mi u Srbiji kao država i kao narod ogrešili o čestitog Kralja Gospodara Nikolu i o Crnu Goru.
    Kakav smo tamo zulum napravili od
    1919 do 1929 godine.

    Deset Đukanovića da se rodi i vlada Crnom Gorom mala nam je karma koliko smo se ogrešili.
    (3210, 1. avgust 2020 18:20)

    # Link komentara

  126. i šta ste onda vi, današnji crnogorci, milogorci, ako je kralj nikola, kralj srpskog plemena? kako su vam danas onda preči i bliži albanci, hrvati i kosovari nego mi?! KAKO, da mi neko objasni.
    (whitekangaroo, 01. avgust 2020 17:39

    Raspitaj se kako je Kralj Nikola završio.
    (bobo mk, 1. avgust 2020 18:20)

    # Link komentara

  127. I na kraju rata je unuk zavrnuo dedu i oteo mu krunu i zemlju. O tome da su Crnogorci to sami odabrali dok su bili pod srpskom okupacijom, to pričajte maloj deci.
    (Mil’ca, 1. avgust 2020 17:35)

    Није то била борба за Црну Гору и Србију.Била је то класична борба за превласт.Таквих примјера има у свим државама и у свим епохама.Нешто најнормалније могуће.И сам Краљ Никола је претендовао на престо.Разлика је у томе што се он желио да буде краљ нове ослобођене велике српске државе а Краљ Александар је као мегаломан себе видио као краља Југославије.Уједињење Србије и Црне Горе нико није спорио.И ти Зеленаши који су се појавили су имали српску тробојку на својој "гаетуши".И нису они толико били противници уједињења колико су били лојални Краљу Николи.Да је он постао владар Краљевине Србије Зеленаши неби ни постојали...Једина претња Карађорђевићима када је у питању трон био је управо Краљ Никола.Ето ја као Србин проклињем дан када су највећи непријатељи српског народа,Карађорђевићи дошли на власт.Све што се касније десило иде њима на душу ! Волио бих да је то била династија Петровића али они идиоти из Црне Руке су одлучили другачије...
    (☢ Иду дани...☢, 1. avgust 2020 18:20)

    # Link komentara

  128. Ništa to Srbiji ne pomaže. Uzalud bajke i pokušaji da se drugi odrekne svoga i prihvati tuđe, da se odreče crnogorstva i prihvati srpstvo, da se odreče nezavisnosti i prihvati potčinjenost. Nevjerovatno čime se današnji velikosrbi zamajavaju. Ni francuska sobarica ne bi gajila nade da će “ceo region” da odbaci svoje identitete i da bilduje srpski identitet. Okanite se ćorava posla velikosrbi. Uzalud trišite vrijeme i pare.
    (Hrvati, Bošnjaci, Crnogorci, Albanci, Makedonci, Bugari nikad nisu bili Srbi niti će ikad biti., 1. avgust 2020 18:18)

    # Link komentara

  129. Ušao u rat zbog Srbije.
    Austrija im nudila Skadar a Crna Gora joj objavila rat zbog Srbije.
    Srbija ga uz znak zahvalnosti okupirala,zabranila mu povratak,ukinula dežavnost,Dinastiju i Autokefalnu Crkvu.

    Da bio je Srbin iskreniji od svih Srba u Srbiji tog vremena, sanjao je Srpstvo ali je bio i Crmogorac to jedno drugo ne isključuje.
    (Jole Šabac, 1. avgust 2020 18:16)

    # Link komentara

  130. Da je tzv. "opšti interes" bio da se Crna Gora "baci na koljena" dokazuje i strogo povjerljiva depeša O. br. 16541 od 19.7.1915. g. načelnika štaba, Srbina, pukovnika Petra Pešića koja je upućena Srpskoj vrhovnoj komandi. Ona glasi: "Prema tome, najbolji trenutak je sada da Srbija prekine veze sa Crnom Gorom. Međutim, ako naši interesi zahtijevaju da se Crna Gora dovede u očajan položaj bolje je koristiti drugu priliku, a ne Skadar. Naprimjer, kada se Kralj bude miješao u vojsci."
    (Crnogorac, 1. avgust 2020 18:11)

    # Link komentara

  131. Crnogorci izginuse drzeci odstupnicu srpskoj vojsci kod Mojkovca a braca Srbi nam to vratili ukidanjem drzave 1918e i nasilnim prisajidenjenjem. Ni jedan Crnogorac nije bio za Karadjordjevice vec za svoju krunu i svoj dvor na Cetinje. I zapamtite vise da Crna Gora nije Sumadija, ili neki dio Srbije, imali smo drzavu i opet je imamo.
    (pomorac Kotor, 1. avgust 2020 18:06)

    # Link komentara

  132. Nije crnogorski nego deklarisani Srpski kralj Crne Gore,etnicki se izjasnjavao kao Srbin u to vreme nacionalni Crnogorci nisu postojali!!!
    (Palman Braht, 01. avgust 2020 17:03)

    Za to ne postoji nijedan istorijski dokaz!

    Ta teza je nastala '90ih iako nikad nije dokazano da se on pisao kao Srbin, kao ni Njegos uostalom.
    To poimanje istorije na rekla-kazala, propagandu i galamu okacite macku o rep.

    Inace prvo pominjanje imena Crnogorska Pravoslavna crkva u nekom dokumentu se nalazi u pismu Njegosa zagrebacko-dubrovackom nadbiskupu koji je bio nadredjen i za Boku.
    Kralj Aleksandar je krsten u ISTOJ toj CPC ;-)

    Da te malo naucim PRAVU DOKUMENTOVANU istoriju, a ne istoriju iz osnovne skole i sa tv ekrana i YT kanala.
    (Crnogorac, 1. avgust 2020 18:04)

    # Link komentara

  133. Kako se citaju pisma kako kome odgovara. Pojedini kazu “eto dokaza da ne postoje Crnogorci “. A u pismu kralj Nikola kaze:”Crnogorci su spremni...”
    Ono sto mene kao potomka ljudi koji su se borili na Mojkovcu pomalo cini tuznim sto se prvenstveno u Srbiji malo zna i malo govori o herojstvu i vitestvu crnogorskih junaka koji su tu izginuli svojevoljno braneci odstupnicu narodu koga su dozivljavali bratskim.
    Mislim da ga i danas dobar dio naroda crnogorskog tako dozivljava, ali nemojte nas osporavati da postojimo :)
    Pozdrav iz Crne Gore.
    (Milos, 1. avgust 2020 18:04)

    # Link komentara

  134. Tesko breme su oba vladara nosila. Zaista je ucinjeno sve da se rat izbegne. Ta istina se mora priznati i price o tome kako su gurali narod u rat su jednostavno besmislene. Napravili su i greske, obojica, ali sraman je nacin na koji danas to Milov rezim predstavlja i antisrpstvo na kojem gradi identitet nove Crne Gore. Ne samo da je nesporno da se radi o jednom, srpskom narodu, vec se tesko moze govoriti i o dve dinastije. Ne samo da je Aleksandar rodjeni unuk kralja Nikole, vec je isto i prezime. Zaboravlja se ko je i sta Djordje Petrovic, Crni/Kara Djordje, kako su ga Turci nazvali. Jedan narod, jedna porodica i sada se na ovakav nacin pravi tuzna podela gde se i jezik i vera ruse... Da ponovo okacim jos jednu postansku prepisku iz Prvog sverskog rata:

    Године 1914. водила се борба око Аде Циганлије. После битке српска војска је сахранила жртве са обе стране. Код страдалог аустријског потпуковника Аугуста Шмита српски војници нашли су неотворено писмо, за које су сматрали да је била наредба за напад. Али, то је било писмо његове ћерке. Српски официри, на челу са мајором Светомиром Ђукићем, одлучују да пошаљу писмо младој Аустријанки:

    Поштована госпођице, са тешким срцем и болом у души, иако смо непријатељи, принуђени смо да Вам први јавимо тешку вест да је Ваш неумрли тата, херој официр и командант 32. аустријског пука, данас херојски пао на челу свога пука, бранећи свога Цара, своју земљу и своју заставу, а у тешкој борби на српском земљишту у Ади Циганлији. Иако сте изгубили оца, имате њим да се поносите, јер је херојски и достојно једног витеза-хероја пао на пољу части. У исто време Вас извештавамо да смо данашњом упутницом послали Вам 4.000 круна, који смо новац нашли у џепу Вашег покојног оца са писмом и молимо Вас да нас о пријему овог новца известите, јер нам је много стало до тога да примите и новац и писмо. Вашег оца достојно смо сахранили са свим почастима, обележавајући његов гроб једном примерном крстачом, тако да кад се сврше ратне операције и заведе мир, Ви можете са Вашом поштованом породицом доћи у Србију и наћи тело Вашег тате пристојно сахрањено и гроб очуван. Примите наше најискреније витешко саучешће, да Вама и осталима Вашима Бог подари дуг и срећан живот.

    Стигао је одговор госпођице Шмит:

    Поштована господо, Ваше писмо примила сам са највећом захвалношћу, иако је за мене било посве кобно, без обзира на Вашу утеху. Заиста, оваква пажња достојна је само српских хероја официра и ја сам Вам за то вечно захвална. Исто тако и новац сам такође примила на чему Вам такође хвала. У овим тешким моментима за целу нашу породицу, Ваше писмо је заиста окрепљавајуће, утолико пре и више што је наш тата заиста завршио свој живот достојанствено. Ја сам већ са многим мојим другарицама, уплаканих очију, давала Ваше писмо да га прочитају и оне су заједно са мном плакале и дивиле се пажњи српских официра хероја. После овог писма нарочито ценимо подвиге малене србијанске војске, која је достојна сваког дивљења.
    (my way, 1. avgust 2020 18:02)

    # Link komentara

  135. Živela Srbija i Crna Gora, živeo ceo srpski rod!!!
    (rakijštinu pijem, ženu bijem, 1. avgust 2020 17:57)

    # Link komentara

  136. Kako je Srbija vratila Crnoj Gori to svi znamo!
    (1918, 1. avgust 2020 17:54)

    # Link komentara

  137. (Brajan, 1. avgust 2020 17:35)

    Aleksandar nikada nije napisao memoare.
    (John, 1. avgust 2020 17:52)

    # Link komentara

  138. "Moji Crnogorci već su spremni na granici, da ginu u odbrani naše nezavisnosti."

    Lepo je rat ratovati sa tudjim sinovima.
    (Vladan, 1. avgust 2020 17:40)

    # Link komentara

  139. Divno ste mu vratili 1918 godine. Umro u izgnanstvu.
    (Zabjelcanin, 1. avgust 2020 17:39)

    # Link komentara

  140. Moze se reci da je sve posle Majskog prevrata bila neka vrsta karme za Srbiju! Strasno sta je Srbija dozivela pod dinastijom Karadjordjevic, a posledice su i dan danas tu.
    (mekani, 1. avgust 2020 17:39)

    # Link komentara

  141. i šta ste onda vi, današnji crnogorci, milogorci, ako je kralj nikola, kralj srpskog plemena? kako su vam danas onda preči i bliži albanci, hrvati i kosovari nego mi?! KAKO, da mi neko objasni.
    (whitekangaroo, 1. avgust 2020 17:39)

    # Link komentara

  142. Ahhh pa kralj Nikola je u stvari izdajnik crnogorske nacije!
    Deklarisao se kao srbin, srab ga bilo ;-)
    (kiza, 1. avgust 2020 17:36)

    # Link komentara

  143. I na kraju rata je unuk zavrnuo dedu i oteo mu krunu i zemlju. O tome da su Crnogorci to sami odabrali dok su bili pod srpskom okupacijom, to pričajte maloj deci.
    (Mil’ca, 1. avgust 2020 17:35)

    # Link komentara

  144. Zaboravljate,kralj Aleksandar je zabranio povratak kralja Nikole.Kasnije u svojim memoarima,napisao je kako mu je to bila velika greska.
    (Brajan, 1. avgust 2020 17:35)

    # Link komentara

  145. Ето ко је био Краљ Никола...
    (☢ Иду дани...☢, 1. avgust 2020 17:33)

    # Link komentara

  146. Srbi...usli u nametnuti rat da zastite Srbiju I Crnu Goru...iz njega izasli oslobadjajuci buduce krvnike Hrvate,Slovence i Muslimane...
    (inat, 1. avgust 2020 17:33)

    # Link komentara

  147. Velika je uloga i veliku je zrtvu podnela Srpska Crna Gora u prvom sv ratu. Mojkovac necemo nikad zaboraviti, Slava im...
    (Pravda za narod, 1. avgust 2020 17:32)

    # Link komentara

  148. "Živjela hrabra srpska vojska! Živjelo naše milo Srpstvo!”
    … kralj Nikola


    Kakav bre crnogorski narod rođaci, ajde malo da se uozbiljite, to je srpski narod u Crnoj Gori ili Crnogorci, misim razumem ja ove nove NATO trebdove, ali i tu ćemo imperiju da otpratimo na smetlište istorije ko što smo otpratili i sve druge okupatore.
    (hajduk Veljko, 1. avgust 2020 17:31)

    # Link komentara

  149. Živeo Srpski narod gde god da je i živela Srbija, majka naša do kraja ljudskog vremena. Uvek je bilo i biće časnije ginuti za pravdu i slobodu nego ih prodati za lažne privilegije za ovo malo dana što nam Bog podari. Pozdrav braćo i sestre čista obraza gde god da ste.
    (znatiželjan, 1. avgust 2020 17:21)

    # Link komentara

  150. Srbija i Crna Gora dva oka u glavi.
    (nikola, 1. avgust 2020 17:17)

    # Link komentara

  151. Da, to je bila srpska Sparta, zemlja koja je nastala na kosovskom mitu najsrprskija zemlja. I kad možeš da istu rasrbiš,sve je moguće. Sukob Srbijanaca i Crnogoraca ne postoji, to je sukob dve dinastije, djeda i unuceta. Nažalost, Crno Gora nije srpska, ima tu krivice uskogrude i pogrešne beogradske politike kroz vekove.
    (Zagarače, 1. avgust 2020 17:16)

    # Link komentara

  152. Auuu, Milogorci su u transu...
    (drHouse, 1. avgust 2020 17:15)

    # Link komentara

  153. Posle rata unuk proglasio dedu izdajnikom, Crnu Goru ukinuo, Crnogorce koje deda pominje zabranio i na hiljade i hiljade pobio, a prigrlio Hrvate i Slovence.
    E zato smo zasluzili sve sto nam se desilo, od Jasenovca do danas, i jos cemo placati grehe nezahvalnih, arogantnih, bezobzirnih, pohlepnih predaka.
    (Joc@, 1. avgust 2020 17:13)

    # Link komentara

  154. Nikad vise 1918!
    (mne, 1. avgust 2020 17:09)

    # Link komentara

  155. Slatke su vam bile žrtve, jer ih niste vi podneli, nego običan čovek.
    Što nije Aleksanadar zauzdao Apisa, da ne izigrava avanturistu u Sarajevu i šalje indokrinirane golobrade dečake u smrt, a srpskom narodu nametne neviđene žrtve.
    Svaki peti stanovnik Srbije stradao je u I svetskom ratu.
    Ali njih dvojica nisu.
    (Dimitrije, 1. avgust 2020 17:09)

    # Link komentara

  156. Тренутно сам у Црној Гори, осећам се као у туђој, страној земљи... жалосно, читајући овај текст и знајући историју нашег народа... надам се да ће време испред нас избрисати све што нас раздваја и поново спојити у једно што смо и били откад смо постали као народ...
    (Невен, 1. avgust 2020 17:07)

    # Link komentara

  157. Непостоји црногорски народ! Немојте историју да прекрајате!
    (Бостон Селтикс!!!, 1. avgust 2020 17:05)

    # Link komentara

  158. Nije crnogorski nego deklarisani Srpski kralj Crne Gore,etnicki se izjasnjavao kao Srbin u to vreme nacionalni Crnogorci nisu postojali!!!
    (Palman Braht, 1. avgust 2020 17:03)

    # Link komentara

  159. Unuk će kasnije da izda đeda i zabrani mu povratak u CG!
    (Vlado, 1. avgust 2020 17:00)

    # Link komentara

  160. Da se najesis,a sta Milogorci pokusavaju danas!
    (Valdano, 1. avgust 2020 17:00)

    # Link komentara

  161. Kako tad behu Srbi, a danas crnogorci?
    (Stevan, 1. avgust 2020 16:58)

    # Link komentara

  162. Bajka
    (Sumrak svega, 1. avgust 2020 16:55)

    # Link komentara