- Komentari -
  1. Trovach

    Netačno za Kosovsku bitku. Srbi jesu bili slabiji u brojnosti i to je bila jedina prednost Turaka, koju nisu iskoristili i kao poražena strana napustili srpsku teritoriju. Činjenica jeste da su obe strane imale izuzetno vešte i inteligentne vojskovođe. Veoma dobru logistiku, strategiju, poznavanje prirodnih nauka i veština ratovanja. Verovatno najveća bitka u poslednjih 2000 godina.
    Srbe je malobrojnost i iscrpljenost Balkanskim ratovima naterala u povlačenje preko Albanije. Opet je malobrojnost bila presudna. Samo, ovaj pun mnogo više nego na Kosovu.
    (dominus, 5. jul 2020 15:42)

    # Link komentara

  2. Imali smo jedno 3,4 puta manju vojsku od Turaka uz sve to gotovo smo dobii tu bitku dok su ostali hriščani čutali i čekali,da srbi uradi sve umesto njih i tako smo postali žrtve jer su ostavili Srbe na milost i nemilost Turaka koji se nesečaju kad su se gore proveli i kad su izgubili više svoje vojske od tog rata koji je koštao Turke odlučili su nakraju ipak,da se povuču sa kosova.
    (slaviša šmigič, 2. jul 2020 00:33)

    # Link komentara

  3. Interesantno, ovaj prikaz se dosta razlikuje od uvrezenog pogleda na bitku u Srbiji, i to da kazem u nasu slavu.

    Nase ucenje kaze da je Milos objavio predaju i tako prisao Muratu da ga ubije (fakticki prevara, da ne kazem podlost). I da je Lazar zarobljen i pogubljen - nesto sto najteze pada ratniku kao moguca sudbima.

    Ovde se opet prikazuje junacko zrtvovanje grupe da bi se Milos probio do Murata sto je mnogo vise junacki cin. I da je Lazar pao u borbi, sto je opet pozeljnija smrt nego zarobljavanje i pogubljenje.
    (Posmatrac, 1. jul 2020 22:27)

    # Link komentara

  4. Arhiv u Istanbulu nije nikakva tajna baza, nego dostupan sa svim svojim dokumentima.
    (hm, 1. jul 2020 12:04)
    Архив у Истанбулу је пун баљезгарија, као што су пуни баљезгарија и турски извештаји из тог времена, јер глорификују сопствену историју. По отоманским архивима је и краљ Вукашин погинуо као део велике хришћанске војске 1363. године, а зна се де је он наредних година владао, ковао новац, издавао повеље, примао делегације из Дубровника. Ако се у некој хришћанској војсци случајно задесио неки Пољак, турски извештаји би забележили да је учествовала пољска војска, на челу са краљем. Када је Лазар по тим архивима постао турски вазал? 1373. ратује са Николом Алтомановићем, уз помоћ мађарских чета. 1378. ратује у Кучеву и Браничеву, против одметнутог мађарског вазала - уз одобрење мађарског краља. Већ 1381. почињу турски упади, 1386. код Плочника Мурат је једва извукао живу главу. У међувремену, 1382. до 1387. учествује у грађанском рату у Мађарској. Када је стигао да пошаље војску у Анадолију?
    (Објавите коментар, 1. jul 2020 20:21)

    # Link komentara

  5. Bilo nerijeseno I onda penali
    (Moje ime, 30. jun 2020 22:43)

    Nisu jos bili izmisljeni penali. Bacalo se kruna-pismo.
    (posteni janjicar, 1. jul 2020 19:36)

    # Link komentara

  6. Mislim da su Srbi mogli jako efikasno da se odupru Turcima, ali su sve velmoze imale rezervi jedni prema drugima i zato nisu izveli sve svoje snage. Zato je Tvrtko doveo relativno slabu vojsku, ali on je bio samo indirektno ugrozen. Hrbeljanovici i Brankovici su za njega bili tampon zona koja ce primiti glavni udar, pa je zato poslao mnogo manju pomoc. Mozda je racunao da ce kasnije sve da preuzme, ali su mu najvise smetali Ugari. Ta nesloga je Turcima legla k'o kec na desetku. Kasnije su svi trpeli zbog toga, a mislim da su danas Madjari najveci gubitnici. Mogli su ostati severno od Balkana i malo potpomagati i imati svoju vojnu krajinu.
    (Trovach, 1. jul 2020 19:09)

    # Link komentara

  7. @Ogorčeni...Tokom cerske i kolubarske bitke je odnos snaga srpske vojske bio slican kao i u kosovskoj bici. U ovom slucaju je srpska vojska imala odlicne generale, ali i nize oficire i podoficire, kao i vojnike koji su svi zajedno bili jako iskusni. Problem je bila bas iscrpljenost prethodnim ratovima i dosta slaba opremljenost. Britanska vojska pocetkom Velikog rata je takodje bila relativno mala, ali odlicno obucena, iskusna i, za razliku od srpske vojske, dobro snabdevena. U oba slucaja su neprijatelji ovih dvaju vojski imali nesrazmerno (gotovo katastrofalne) gubitke. Austrougarska vojska mozda samostalno ne bi ni mogla okupirati Srbiju 1915. Neizmernu pomoc im je pruzila nemacka armija uz iznenadnu pomoc Bugara koji su se bas tada "opredelili" i nikada nisu adekvatno kaznjeni za oba ucesca na pogresnoj strani tokom oba svetska rata, za razliku od Madjara koji su to preskupo platili. Bugari to mogu zahvaliti svom geografskom polozaju. Madjari su oduvek morali biti neka tampon zona, dok Bugarska ima odlican geostrateski polozaj.
    (Trovach, 1. jul 2020 18:56)

    # Link komentara

  8. Tako nije izgledao Kosovski Boj nego ga tako oslikavaju oni kojima to tako odgovara. Srbi su dobili tu bitku. Tek 70-80 godina kasnije Turci dolaze a ni tada nije sve završeno jer Smederevo još dugo nije palo. Sultan i njegov sin su poginulu u bici a zvona zvonila u Parizu posle pobede hrišćanske vojske.
    Fabrikacija dogadjaja ne prolazi iako je vizualno dobro uradjeno.
    Toliko.
    (Pele, 1. jul 2020 16:43)

    # Link komentara

  9. Nikad Srbi nisu imali problema sa muslimanima, koliko sa Rimo-katolicima. Papini krstaši od rušenja Vizantije i pljačke i uništenja Carigrada pa do danas uništili su milione Srba, pravoslavaca, što direktno, što preko kvislinških država. Danas je i nama i muslimanima isti neprijatelj - Rim, Nato, nametnuta globalizacija. A i po mentalitetu su nam Turci bliži od Zapada.
    (lala, 1. jul 2020 15:40)

    # Link komentara

  10. Zaključak: Da je Knez Lazar par dana, nedelja, meseci pre bitke, uradio ono što su njegova žena i sin uradili par dana, nedelja, meseci posle bitke, ishod za Srbiju i srpski narod bi bio manje više isti, samo bez pogibije hiljada muških glava. Standardno srpsko vođenje politike.
    (DC, 1. jul 2020 14:22)

    # Link komentara

  11. Svaki rat, koji se vodi duboko u tvojoj teritoriji si unapred izgubio.
    Mi smo locirani ovde gde smo, gaženi vekovima i nema tu pobede, sve sam go poraz, muka, stradanje, zaostajanje i u kulturološkom i u tehnološkom, pa na kraju i u biološkom smislu. Pa kada su u 17. i 18. veku ratovale urska i Austrougarska, nisu ratovali ni u Beču ni u Istambulu, već ovde po Srbiji. Gazile vojske, jedna, druga, treća... pih! Svaka generacija ratuje, pa gde to ima? Na Bliskom istoku i u nekim zemljama Afrike! Ko hoće da spase decu, mora da beži odavde ili da sprema decu za emigraciju!
    (Kalindžo, 1. jul 2020 14:05)

    # Link komentara

  12. Ne treba sada nas velicati i spustati komsije, istina je da smo se mi daleko vise suprostavljali kroz istoriju i da smo cesto dobijali noz u ledja.. Ginuli smo, to je istina, nekada i bespotrebno ali nikada nismo dozvolili da se nekom dodvoravamo kao sto to danas cinimo, ocigledno nema pravde i istinske slobode u ovom svetu, da bi opstao moras da budes podguzna muva onima koji upravljaju i namecu svoj interes, nasi susedi su to dosta ranije shvatili, ali da su nesto bolje prosli, hmm, i nisu nista specijalno ako cemo iskreno, ne isplati se biti ni podguzna muva jer ces ceo zivot biti samo sluga, to znaci da ti nikada nece dozvoliti da prosperiras, uvek cete vuci na dno i terati da budes samo njihova kolonija... ljudi, moramo se boriti za slobodu, ovo sada je sve samo nije ni S od slobode, klasicno ropstvo jeftine radne snage, nekako mi je najzalije sto se mirimo sa tom cinjenicom!!
    (niki, 1. jul 2020 12:18)

    # Link komentara

  13. @Pragmatik
    Nije Lazar posedovao tu tvoju mudrost, sta ces.
    Da su hteli Turci da ga zaobidju, cutao bi Lazar i bio miran, kao sto je cutao i bio miran dok su Turci klali Srbe na Marici, uzeli Srbiji sve sto je imala u Grckoj i Makedoniji i terorisali ceo Balkan.
    A do Vatikana je bilo malo teze stici, uverili su se u to i Turci u narednim vekovima.
    (hm, 1. jul 2020 12:06)

    # Link komentara

  14. @ime
    Originalni dokumenti arhiva i Istanbulu nisu nikakva tajna, nego su dostupni.
    Da ti kazem sta pise u njima?
    Ovako... knez Lazar bio je Muratov vazal i slao vojsku kad Murat zatrazi. Jednom prilikom, Murat je smrcu kaznio neke srpske vitezove zbog pljacke u Anadoliji.
    Lazar je pod pritiskom velikasa, otkazao vazalstvo i tako je krenuo rat.
    Bitka na Kosovu bila je najveca bitka koju je svet do tada video. Zasto? Zato sto je Lazar doveo najvecu vojsku i istoriji (?!), jer je pored Srba imao i vojnike svih hriscanskih drzava. Murat je imao duplo MANjU vojsku.
    Turci su pobedili zbog toga sto su imali bolje vojskovodje i taktiku.
    Murat je ubije posle bitke, kada je obilazio bojiste.

    E vidis, to je ono sto imas u istanbulskom arhivu.
    Postoji dokument napisan NA DAN BITKE, u kojem novi sultan Bajazit, zapovedniku grada naredjuje da primi posmrtne ostatke Murata i Jakuba, objasnjava kako je Murat ubijen i obavestava ga o turskoj pobedi.
    Osmanski istoricari koji su bili PRISUTNI na Kosovu pisu o ogromnoj bici i osmanskoj pobedi.
    Grcki istoricari pisu o osmanskoj pobedi!
    Bugari pisu o osmanskoj pobedi!
    Evropski poslanici donose Bajazitu cestitke i cestitaju mu na POBEDI!
    Dakle, jasno je ko je pobednik!
    U isto vreme, Evropa slavi pogibiju sultana Murata, jer su ga smatrali Antihristom, posto je on bio veliki osvajac i covek koji je drasticno prosirio teritorije Osmanskog carstva i na kolena bacio 3 hriscanska carstva... Vizantiju, Bugarsku i Srbiju.
    To sto si ti cuo i sto ti je neko rekao da je video ne vredi pet para.
    Procitaj sam ono sto je javno dostupno, pa tvrdi da se nesto dogodilo.
    Arhiv u Istanbulu nije nikakva tajna baza, nego dostupan sa svim svojim dokumentima.
    Ti verujes u ono u sta zelis da verujes. Stidis se svoje istorije, pa lazes sebe da postoji neka druga istorija.
    (hm, 1. jul 2020 12:04)

    # Link komentara

  15. @Sima
    Srbi su na Kosovu porazeni, dokaz je to sto su postali vazali, placali danak i poslali princezu Oliveru u harem.
    Tvrtko je i pre Kosova bio vrhovni vladar Srbije, on je bio kralj i pravno nadredjen Lazaru. To bi trebalo da znas.
    Turci su u pravnom smislu ratovali protiv Bosne, jer je Srbija bila deo Bosne.
    I uzeli joj Srbiju.
    Despot Stefan je bio turski vazal, koji je teritoriju uvecao zahvaljujuci tome sto je od sultana dobijao poklone za verno sluzenje, narocito tokom gradjanskom rata u Osmanskom carstvu, kada je, umesto da s hriscanima udje u savez i dokrajci Osmanlije, on verno cuvao odstupnicu svojim gospodarima.
    Taj covek je vodio Srbe protiv krstasa u bici kod Nikopolja, postavsi tako jedini hriscanski vladar koji je ratovao protiv krstasa na strani muslimana. Dakle, izdajnik i izrod u svakom smislu. Sluzio ubicu svog oca.
    Turci su do Beca dolazili i pre i posle vremena Mehmed Pase Sokolovica, izdajnika i jos jednog sluge okupatora, kojeg Srbi naravno slave, jer oni uvek slave mocne i bogate.
    Cudi me da SPC i njega nije proglasila za sveca...
    (hm, 1. jul 2020 11:50)

    # Link komentara

  16. @Leka Dukadjini
    Prosecan Srbin smatra da smo mi do nogu potukli NATO pakt 1999, da nismo porazeni na Kosovu, da bezanje preko Albanije 1916 nije bilo bezanje nego "junacko povlacenje", da su 1941 iz vojske dezertirali samo Hrvati i Slovenci, ne i Srbi, da je Maricka bitka nebitna i da je treba ignorisati jer je manje od 1000 Turaka uspelo da masakrira 60-70 000 Srba itd.
    Prosecan Srbin smatra da su Srbi vekovima bili robovi, a da su nekako u svim bitkama pobedjivali.
    (hm, 1. jul 2020 11:44)

    # Link komentara

  17. U srednjem veku najmocniji Covek u evropi je bio Rimski Papa.. Da su Srbi bili katolici Papa bi poslao krstase I ishod bitke I Srpske Istorije bio bi drugaciji..pa I toj Nikoljskoj bitci 1396 papa je poslao krstase iz svih mogucih katalockih zemalja.. Bili su tu Francuzi, Nemci, Hrvati, Poljaci, Portugal I cak I Englezi. Znaci cak I ako su Englezi I Francuzi bili u 100godisnjem ratu kad papa kaze posaljite vojsku morali su da posalju.. E sad Srbi su bili pravoslavci pa to papu nije mnogo dotacinjalo.
    (nikola, 1. jul 2020 11:41)

    # Link komentara

  18. Ključna bitka tog vremena bila je Marička, jer us uspavani Srbi, znatno jači doživeli katastrofu. Posle bitke Turci su se učvrstili u Evropi, Bugarska i Vizantija uz Kraljevića Marka počele su da plaćaju danak i počelo je naseljavanje turskog stanovništva s ove strane Bosfora i Dardanela.
    Srbi nisu bili jedan narod tada, kao Turci recimo, koji su imali jednog vladara, svi ostali pretendenti su odmah ubijani i tako vekovima. Okrutno ali vrlo korisno. Nas je povezivala vera i jezik, ali je svaki velikaš pokušavao da proširi svoj uticaj nauštrb suseda, što je bilo normalno u celoj tadašnjoj hrišćanskoj Evropi.
    Profesor Nikola Moravčević je napisao nekoliko biografija (najbolja o Stefanu Lazareviću, pročitah tri za sada). I Stefan je imao problem sa mlađim bratom koji se sa Đurđem udružio sa Turcima protiv brata, a sve zbog nasledstva. Marko Kraljević je prepuštao teritorije radije nego da se bori protiv pravoslavne braće, te kad je poginuo, kao i Dragaši, njegova teritorija je postala deo Otomanske imperije.
    Turci nisu automatski osvajali te teritorije, nego su uz debeo danak ih radije iscrpljivali. Pljačkaški upadi su terali jedne da se bore sa drugima, jer je ispadalo da šuruju sa Turcima i u svakoj borbi za vlast su učestvovali te polako povećavali uticaj, upoznavali prilike, merkali situaciju i na kraju zauzimali i pretvarali u tamni vilajet.
    (JivaNS, 1. jul 2020 11:39)

    # Link komentara

  19. I? Jel odbranismo drzavu te 1389? Sta bi se desilo da smo pustili Turke da prodju kroz Srbiju na pohodu na Zapadnu Evropu, sto im je i bio cilj? Desilo bi se da ne bi izginulo 80% muske populacije. Ista glupost je ponovljena i 1914.
    (M, 30. jun 2020 18:33)
    Pa Srbiji su potrebni mislioci kao ti da nam izgrade siroke autoputeve sa 15 traka u svakom pravcu. Jedan sever-jug i drugi istok-zapad da ih koriste strane vojske i da prodju niz Srbiju sto brze na svojim pohodima i ne dosadjuju nama lokalcima.
    (NE BAS!)
    (Bre!, 1. jul 2020 11:35)

    # Link komentara

  20. @Gospodar Zarin
    Ma sta kazes, drugarski se dogovorili? Ispasce jos da mu je Stefan ucinio uslugu?
    Nego, sta bese s Kosovom i Metohijom tada? A sa Oliverom, Lazarevom cerkom?!
    Nije tu bilo nikakvog dogovora, nego su Osmanlije postavile uslove, a Srbi potpisali pod pretnjom ratom!
    Lazarevic je placao danak, slao vojsku, dao cerku i generalno slusao naredjenja bez pogovora. Pljunuo je na oca i veru kada je kod Nikopolja stao na stranu Turaka protiv krstasa koji su dosli da oslobadjaju Balkan od Osmanlija.
    Tu su Srbi izdali hriscanstvo i sebi naneli vecnu sramotu.
    U bici kod Angore, u kojoj je veliki osvajac, surovi Tamerlan unistio Osmanlije, Stefan Lazarevic je sa Srbima bio najverniji sultanov rob, borio se do zadnjeg casa da ga spase propasti.
    To se svidelo Tamerlanu, koji je Stefanu postedeo zivot, ali je Bajazita stavio u kavez i pokazivao ga kao zivotinju godinu dana, dok Bajazit nije umro, dok je Oliveru zadrzao da gola sluzi i zadovoljava njega i njegove goste i prijatelje.
    Nije Stefan ratovao protiv Bajazitovih sinova jer je mrzeo Turke, nego je na strani jednog, ratovao protiv drugog, menjajuci strane u slucaju poraza izabranog princa.
    Dakle, aktivno ucestvovao u turskom gradjanskom ratu. Kada je rat zavrsen, Srbija je ubrzo ponovo postala vazal i meta Osmanlija.
    Sultan Murat II npr, je vise puta palio Srbiju, kojom je vec zavladao Djuradj Brankovic. Turci su, u skladu sa svojom tradicijom, uzimali sto su vise mogli, Srbiju su drzali donekle nezavisnim vazalom, svako malo su je napadali i uzimali joj po deo teritorije, a drzali je nezavisnom da bi imali tampon zonu prema Madjarima i da bi uzimali sto vise para kao danak. Tako je despot Djuradj do kraja zivota davao ogroman novac Osmanlijama, iako su mu uzeli prakticno celu teritoriju, pobili gomilu stanovnika, iako je i on cerku dao u harem, iako mu je sultan oslepeo oba sina... on je pokorno slusao naredjenja svoga gospodara, pa je i sam iskoristio priliku da izda krstasku vojsku, koja je skupljena bas zbog njegovih molbi i preklinjanja da se spase Srbija.
    On je tu vojsku izdao, a Hunjadija, vodju tog pohoda cak i uhapsio i drzao u tamnici posle turske pobede. E, to su nasi moralni, vrli despoti i vladari.
    (hm, 1. jul 2020 11:30)

    # Link komentara

  21. Ne vezano za kosovski boj zelim da napisem nesto sto ce nadam se biti zanimljivo mnogima. Vuk Brankovic, potomak Vuka Brankovica savremenika kneza Lazara je bio hajduk koji se borio nakon prodora Turaka i propasti srpske drzave a ono sto je zanimljivo jeste da se njegova sablja nalazila u Zagrebu a nakon pobjede bokeljskih pomoraca u bitci protiv Hajrudina Barbarose ta sablja je kao dar data narodu peraskom i danas se cuva u katolickoj crkvi Sv. Nikole u Perastu. Ovim zelim da kazem i izmedju ostalog da se u tim vremenima ipak osjecala ta juznoslovenska veza medju narodima na nasim krajevima. Puno pozdrava svima iz Kotora od pomorca i nadam se da da je ovaj podatak mnogima zanimljiv.
    (Pomorac Boka Kotorska, 1. jul 2020 11:28)

    # Link komentara

  22. rasuli vas Turci ko Panta pitu..BTW, u Turaka ovo i ne smatraju bitkom, ne bi ni znali ta tu čarku da niste na prevaru ubili Murata
    (Samo BiH, 30. jun 2020 21:23)

    Poturice, tvoji koreni su srpski...
    (...., 1. jul 2020 11:10)

    # Link komentara

  23. Nemojte me pogrešno shvatiti, ali ako uporedimo Kosovski boj sa Cerskom i Kolubarske bitke, mislim da mnogo više treba da slavimo ove potonje. Prilikom Kosovskog boja, sukobili smo se sa dva puta većom silom, nismo ni pobedili ni izgubili, ali smo izgubili slobodu.

    Tokom Cerske i Kolubarske bitke, sukobili smo se sa višestruko moćnijim neprijateljem i odneli pobedu. Kasnije nam je to služilo kao podstrek za oslobođenje naših zemalja i odbranu slobode. E sad, to što smo tu slobodu olako sami izgubili...
    (Ogorčeni, 1. jul 2020 10:51)

    # Link komentara

  24. odlična epizoda. polako se prepoznaje da je ključ prodira Turske na balkan bio srpska nesloga i sramna Marička bitka. Sramota.
    (auslander, 1. jul 2020 10:40)

    # Link komentara

  25. Mitomanija od istorije.
    (Realno, 1. jul 2020 10:34)

    # Link komentara

  26. Stvarno ispade da su srbi drzali pola evrope
    (Rikoset, 1. jul 2020 10:30)

    # Link komentara

  27. Da je Lazar bio mudar pa papi poslao pismo da ako 28.juna na kosovu ne bude 100tinak hiljada francuza,engleza,italijana,madjara...eto njega sa g.Muratom u Rimu kod pape na esspresu,Turci ne bi nastavili na Balkan i nas bi danas bilo mnogo vise....
    (Pragmatik, 30. jun 2020 23:12)

    Car Dušan je to učinio i niko se nije ni pomerio.
    (., 1. jul 2020 10:27)

    # Link komentara

  28. Pa vrlo je slicno nase i njihovo ucenje.
    Uvek bili previse ponosni i to nam se mnogo puta obilo o glavu ali bar se nismo nikome dodvoravali i bili necija igracka svojom voljom. Ako je neko ikada hteo preko srba da gazi morao je da gine, za razliku od mnogih drugih naroda sa ovih prostora. I turci i bugari i austrougari i nemci. Svi su osetili srpsku cast i ponos, to niko ne moze da nam oduzme. Ni nase dede i pradede koji zasluzuju svaki spomenik i secanje jer su bili istinski heroji svog naroda.
    (4k4.Dex, 30. jun 2020 20:09)

    E svaka cast, jedini komentar na mjestu....
    (Kun' - fu Panda, 1. jul 2020 10:21)

    # Link komentara

  29. rasuli vas Turci ko Panta pitu..BTW, u Turaka ovo i ne smatraju bitkom, ne bi ni znali ta tu čarku da niste na prevaru ubili Murata
    (Samo BiH, 30. jun 2020 21:23)

    Ubili na prevaru, ali nam je draaagoooo, uzivamo u tome sto smo turcina rastavili na dijelove....cuj sad, knjige pisu o tome, kako je veliki srpski vitez ubio turskog cara
    (Samo R. Srpska, 1. jul 2020 10:07)

    # Link komentara

  30. @(Gospodar Zarin, 30. jun 2020 23:52)

    Samo da dodam da su za Bajazita, jedinice Stefana Lazarevića bile elitne. Pozivao ga je onda kada je bio u velikim problemima da se odbrani sa istoka. Ta Stefanova vojska nije imala mnogo vojnika ali su bili odlično obučeni, opremljeni i vođeni tako da su činili velike štete neprijateljima. Imali su vrlo dobru reputaciju u to vreme. Takođe postoji i podatak da je Stefan bio jako vezan za svoju sestru koja je bila jedna od Bajazitovih žena. Pretpostavka je da je Stefan uvek bez pogovora branio i ratovao za Bajazita jer je tako jedino mogao da brani svoju sestru. Kada je Bajazit poginuo, Stefan je uspeo da oslobodi sestru i vrati je u Srbiju.
    (Andy, 1. jul 2020 10:02)

    # Link komentara

  31. marička bitka je najveći srpski poraz u našoj istoriji tom bitkom Srbija za vek i vekova gubi teritoriju južno od Kosova i Skadra i posle sama gubi suverenitet sve do 1815 a i dan danas su nam neke teritorije (Kosovo) pod osmanskom okupacijom
    (Nikola, 1. jul 2020 09:52)

    # Link komentara

  32. Još jedna briljantna pobeda u nizu.
    (Ojha, 1. jul 2020 09:50)

    # Link komentara

  33. (raka, 30. jun 2020 18:19)
    Zivojine Misicu, ti li si.
    (Dragance, 1. jul 2020 09:22)

    # Link komentara

  34. nikad mi nece biti jasne granice starih vremena. tj sta je radila vojska i vlast, da li su naplacivali porez ili proterivali, spaljivali..
    (mirko, 1. jul 2020 09:19)

    # Link komentara

  35. rasuli vas Turci ko Panta pitu..BTW, u Turaka ovo i ne smatraju bitkom, ne bi ni znali ta tu čarku da niste na prevaru ubili Murata
    (Samo BiH, 30. jun 2020 21:23)
    Jedini ubijeni Sultan u istoriji na bojnom polju je Murat...Pobedom Osmanlija nastale su neke VIC nacije.
    (Dragance, 1. jul 2020 09:09)

    # Link komentara

  36. @Goran Loznica

    Ima istine u tome.. Samo sto je tada i narod bio drugaciji. Ne bi mu palo na pamet da kupuje u sipt. pekarama, da prodaje svoje kuce njima jer nude evric vise... Tu nam je problem
    (VP, 1. jul 2020 08:57)

    # Link komentara

  37. rasuli vas Turci ko Panta pitu..BTW, u Turaka ovo i ne smatraju bitkom, ne bi ni znali ta tu čarku da niste na prevaru ubili Murata
    (Samo BiH, 30. jun 2020 21:23)
    Kako to misliš vas? Valjda nas? Tvoj i moj čukun čukun deda su istog roda i vere. Jedina razlika je što moj nije prodao veru za večeru. I nije nikakva prevara već strateško odstranjivanje glave zmiji. I nije čarka već ogromna bitka. A iskreno i nisu nas rasuli ko Panta pitu jer bi nas odmah i okupirali a istorija kaže drugačije.
    (Error, 1. jul 2020 08:55)

    # Link komentara

  38. @slavimo poraz momce, pod jedan Kosovska bitka se ne slavi u srpskom narodu. to je secanje na stradanje za narod. pod dva, kod Otomana se ova bitka izbegava jer su doziveli sramotu i izgubili jednog od najznacajnijih sultana koje su imali, Murat to sigurno jeste. pod tri, ishod ove bitke je cekalo pola Evrope. ni u jednom segmentu nije bila beznacajna, ali ni u jednom.
    (SubmisivniDominator, 1. jul 2020 08:36)

    # Link komentara

  39. “Drazi mi turban od katilicke mitre”

    Iz tog razloga saveznistvo s Turcima protiv Ugara.

    Nazovite ga i vazalstvom. Il kako god.

    Inace, “vazalstvo” je bila praksa u podeljenoj Srbiji, jer je svaki od velikasa hteo Turke za saveznike, a protivu onog drugog. Dakle, “vazalstvo” je bilo samoinicijaivno i dobrovoljno.

    Ima detaljnije na temu kod Jakova Ignjatovica.
    (ime, 1. jul 2020 08:26)

    # Link komentara

  40. Поразно је што људи у Србији имају овако поразно размишљање о овој битци. Не славе Срби пораз, већ обележавају жртву коју смо дали у одбрани отаџбине и целог хришћанског света. Косовски бој је почетак тешких векова кроз које смо пролазили и тај бој је био светионик целом народу како су наши преци дали све у одбрани отаџбине. Дух боја на Косову одјекује и дан данас у овим тешким временима.
    (маркеђани, 30. jun 2020 19:45

    Овај коментар објаснио све.
    Живела Србија.
    (English, 1. jul 2020 08:09)

    # Link komentara

  41. Jel realno ovoliki komentari po istoj matrici napisani. Kosovska bitka je simbol slobode i spremnost na žrtvu za svoju domovinu.

    1714 godine vladika Danilo Petrović je napisao

    ”Bila bi mi draga smrt da ste htjeli da svi skupa slavno i časno poginemo, kao što su to uradili knez Lazar i Miloš Kobilić, koji ubi cara na Kosovu i poginu sa svojim gospodarem i sa njihovih sedam hiljada boraca - što nas Crnogorce dovelo u ove krše - ostavivši poslije smrti vječnu slavu…

    Ako posle ovoga nekom nije jasno šta znači Kosovska bitka, šta da mu radim
    (mikac678, 1. jul 2020 07:43)

    # Link komentara

  42. Sada zamislite da je Kosovska bitka bila 1930, a da su Turci nakon nje tek 2000. preuzeli Srbiju, eto tako je bilo i 1389., Turci su tek 70 godina kasnije došli u Srbiju nakon bitke, prosto su Srbi po svim kriterijumima ostvarili pobedu (iako pirovu zbog ograničenog ljudstva a i unutrašnjih podela nakon pada Dušanovog carstva) ali najvažnije mi prosto nismo imali podršku zapada u tom trenutku, kao ni Konstantinopolj, koji je isto pao ubrzo zbog toga što katolički zapad nije hteo da podrži pravoslavni istok i to im je dugoročno donelo ogromne gubitke zbog ulaska Otomanskog carstva u Evropu.
    (Marko, 1. jul 2020 07:41)

    # Link komentara

  43. @hm
    Gresite.
    Vazalstvo je bilo polozaj jedne ugovorne strane u srednjevekovnim odnosima.Ti odnosi su zasnovani na "ugovoru" jačeg (sizerena) i slabijeg (vazala) i predstavljaju plod realpolitike tog vremena - procene i jedne i druge strane da je odnos snaga takav kakav je i prihvatanje medjusobnih obaveza koje iz takve pozicije proističu.
    Taj odnos su imali i plemici prema krunama.
    Do tog odnosa je često (česce) dolazilo procenom stanja i diplomatijom nego sukobima.
    U slucaju sukoba pobednik je cesto cenio da bi gubio vreme,snagu i slabio svoju drzavu/posed pokusavajuci da odmah integrise teritoriju /posed porazenog pa je ,kao pibednik pregovarao ,pravio ustupke zadovoljavajuci se ulogom "starijeg partnera" .
    Taj način gledanja na dogadjaje iz 14.veka koji vi imate je od kasnijeg gledanja,kada je vec doslo do okupacije,potune integracije teritorija u tursku imperiju.
    Natavno,sukob Hriscanstva i Islama je realnost bila,verska kompomenta je pistojala (Dusxn se jos dukobljavao sa Turcima) ali ona nije remetila realpolitiku tog vremena i univerzalni sistem kada su srednjevekivni odnosi u pitanju.
    Inače su se ti ugovori cesto raskidali bikvalno preko noci ,bez "ljutnje" (surova realpolitika).
    (Komša, 1. jul 2020 06:20)

    # Link komentara

  44. Pa i Sloba je pobedio NATO 1999.
    (Peki, 1. jul 2020 05:17)

    # Link komentara

  45. @Turci u Srbiju ulaze 70bgodina nakon bitke.
    To prilično govori o ishodu iste.

    1390-e, dakle godinu dana nakon Kosovskog boja, carica Milica daje ćerku Oliveru Bajazitu u harem. Pametnom dovoljno.
    (Peki, 1. jul 2020 05:08)

    # Link komentara

  46. Ko je Srbin, a srpskoga roda,
    i bitno mu je da napreduje u životu,
    nek’ pod bitno da zaboravi na Kosovo,
    jer će u suprotnom biti rob istorije!
    (z’brda, 1. jul 2020 04:21)

    # Link komentara

  47. Ustvari, pobedili smo, jel da?
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Znao sam!, 30. jun 2020 23:16)

    Jašta da smo: pobedili 1389. kao i 1999, samo tad nije postojala reč "rezolucija".
    (Srboljub, 1. jul 2020 03:06)

    # Link komentara

  48. Милош Обилић није постојао.
    Мурат није убијен убодом истог.
    (hajdi, 1. jul 2020 02:30)

    # Link komentara

  49. Прво да рашчистимо једно:

    Косовска битка се догодила на ВИДОВДАН 15. ЈУНА 1389. Био је уторак.

    У XIV веку је постојао само један календар, јулијански.
    (Деспот Стефан, 1. jul 2020 02:07)

    # Link komentara

  50. Meni samo nije jedna stvar jasna. Bitka se desila 1389 godine a srpska zemlja biva okupirana od strane osmanlija 1459 godine što je tačno 70 godina nakon te bitke na kosovo polju. Šta se ustvari desilo? Kako to objasniti ovima koji tvrde da su Srbi izgubili taj boj na kosovu 1389 godine a pali pod tursku vlast 70 godina kasnije. Zašto Turci nisu krenuli napred u osvajanja ako su dobili bitku nego se povukli u malu Aziju. Neko ko dobije bitku ne povlači sa na mijesto sa koga je krenuo. Čitajući istorijske fakte oni kažu što i sami turci u ovom videu takođe tvrde da su obe strane i srpska(i ostala hrišćanska) i osmanska pretrpjeli velike gubitke. Povlačenje Turaka mi nije jasno osim da su se povukli taktički kako bi se oporavili nakon teških gubitaka ali taj im je oporavak trajao čitavih 70 godina. Sad ko je tu pobjedio zaključite sami.
    (delboy, 30. jun 2020 19:37)

    Turci su usli u Srbiju dva dana kasnije, knjeginja Milica je stupila u vazalni odnos sa osmanlijama. Cerka Mileva se udala za Bajazita. A kasnije je i Mara Brankovic udata za Murata drugog. Vec 6 godina od bitke Srbi se bore protiv hriscana/krstasa na strani osmanlija itditditd. A turci su izgubili vrhovnog vodju i trebalo je pozabaviti se time, plus su pretrpeli velike gubitke. To su neka objasnjenja. Srbija jeste bila koliko toliko slobodna, ali u teskoj poziciji i izuzetna zavisna od osmanlija.
    (zmajognjeni, 1. jul 2020 00:54)

    # Link komentara

  51. O kakvoj pobjedi na Kosovu vi pričate? Znate li da je 1396g (6 godina poslije Kosovske bitke) Srpska vojska pod vođstvom Stefana Lazarevića u bici kod Nikopolja, borila se zajedno sa Turcima protiv Evropskih krstaša koji su branili Evropu od najezde Turaka.
    (CG, 30. jun 2020 20:49)

    Да не улазимо у исход Битке на Косову. Оба војсковође погибоше, Турци се повукоше, кнегиња Милица постаде турски вазал.

    Код Никопоља се деспот Стефан светио Угрима који нису сачекали ни да се покојни кнез Лазар охлади, већ су ударили на српске земље. Деспот Стефан је могао да изабере и изабрао је. Да бије Мађаре! То подоста говори о односу Срба и Мађара у то доба.
    (Јабучило, 1. jul 2020 00:44)

    # Link komentara

  52. Vlatko Vuković je isti mesec nakon ove bitke, sa istim tim odredom, učestvovao u drugoj bitci, za Tvrtka. Pametnom, sasvim dovoljno.
    (Pinki je video i kita, 1. jul 2020 00:42)

    # Link komentara

  53. Postoje mnogi uverljivi podaci o ovom boju i sa nase i sa turske strane i tu nema mnogo nedoumica. Ali, nesto posle boja i godinama, odnosno decenijama kasnije doslo je do promene price, najpre od Vatikana, jer mnogima nije odgovaralo da su tamo neki Srbi uspeli u tom trenutku da tim bojem odbiju dalje planove na udar Evrope i tako su nam kreirali neke price, koje smo nazalost mi danas apsolutno prihvatili, ali ne bih dalje o ovome, posto je prica veoma dugacka. Hteo sam samo da napomenem na samu veliku gresku o datumu, posto se boj desio 15. juna 1389. po julijanskom kalendaru i samo taj datum treba da je validan, jer gregorijanski kalendar dosao je mnogo kasnije (1582.) i samim tim i sadasnji 28. jun.
    (RUNNING WILD, 1. jul 2020 00:42)

    # Link komentara

  54. Само се у нашим школама учи да је Милош убио Мурата на превару. Какво омаловажавање тог херојског чина а и стратегије коју је српска војска урадила много пута пре Косова (нпр током Маричке битке) - обезглавити противника што представља огроман како психолошки тако и организациони ударац. Овај видео је бар што се тог дела тиче веродостојнији (остало не бих да коментаришем - више турски и западни извори). Милош је предводио најелитнију групу српских витезова, тачно је да их је било 12, тешка коњица организована у "делта" формацију што им је омогућавало да пробију непријатељаске линије све до султановог шатора. Иако је Муратов "штаб" био опасан камилама (Турцима је то био последњи бедем одбране с обзиром да коњи не воле мирис камила и избегавају их) али им ни то није помогло јер су наши и то решили (тако што су спремали коње од малена). . .итд итд. . .
    (eh zivote, 30. jun 2020 19:05)

    Zanima me koji ti je izvor za ovo. Posto se jako malo zna o tome. Marica nije bas nesto gde treba da se pominje nasa genijalnost jer je to jedna od najvecih gluposti srba u istoriji. I kad je tu strategiju jos izvela srpska vojska “mnogo puta pre toga”?
    (zmajognjeni, 1. jul 2020 00:40)

    # Link komentara

  55. Svi pricaju da je Brankovic izdajnik pa i Njegos al eto mi smo pametni. Ljudi predanna su cu cudo
    (oko, 1. jul 2020 00:39)

    # Link komentara

  56. Nisu se Turci baš "ušetali" ni sa tolikom vojskom u Srbiju. U Beograd su ušli posle sto godina od ove bitke. Da nije bilo boja na Kosovu, sto godina kasnije ne bi bili u Beogradu nego u Parizu.
    (Saša, 30. jun 2020 23:10)
    Najbolji odgovor. Dokle seže naše neznanje. U to doba u Beogradu nije živeo ni jedan Srbin. Beograd se u vreme Kosovske Bitke zvao Alba Bulgarica, a nešto pre toga Fehérvár, a nešto pre toga Nándorfehérvár, itd. itd.
    (Name, 1. jul 2020 00:29)

    # Link komentara

  57. Ovo veze nema jer kao prvo Vuk Branković nije izdao na Kosovu. Postoji nekoliko teza zašto je Vuk oklevetan. Za one koji ne znaju umro je kao zatočenik tih istih osmanlija. Kao drugo ova priča kao d je prepričana iz naših epskih pesama koje opet nisu relevantne kao istorijski izvori. Kao treće obratite pažnju na kartu u godinama posle bitke na Marici, sve oko Lazareve zemlje, cela današnja Rumunija, Bosna, primorke dole prema Peloponezu označeno kao Croat tj. Hrvati. Neozbiljno, ali ne bih rekao da je slučajno. Eto nama Hrvata na istorijskoj mapi evrope XIV veka. Obrisaše oni Kraljevinu Bosnu i srpskog kralja Tvrtka koji je krunisan u Mileševi. Obrisaše Vlašku koja je najduže opstala pod naletima Turaka itd.
    (Melita Sandić, 1. jul 2020 00:23)

    # Link komentara

  58. @delboy

    Procitaj sta smo bili u odnosu na tursku posle bitke, kao i zasto su se turci povukli. Na kraju krajeva, 500 godina robovanja pod njima, ti je i najbolji pokazatelj ko je pobedio u kosovskom boju. Kao sto se i danas porazi i stradanja ogromnog broja ljudi tretitaju kao pobede, trebali bi da se zapitamo sta je to sa nasim mozgovima i izvuci pouke, da ne dovodimo na celo zemlje uvek najgori sljam i olos. Mnogo puta su nas iskljucivo budale i pojedinci dovodili u teske situacije i masovna stradanja. Samo povuci paralelu poslednjih 30 godina, sa ostatkom srpske istorije i videces identicne stvari.
    (Gde ja zivim, 1. jul 2020 00:16)

    # Link komentara

  59. Istina je da ne znamo puno o Kosovskoj bici. Jedino je sigurno ko nije preziveo. Do dan danas je puno nelogicnosti vezano za ovu bitku. U jednoj ludoj, ali ne toliko nelogicnoj teoriji, Bajazit je ubio Murata, naravno predstavio sve to drugacije. Kazem nije nelogicno jer je lik potvrdjeno ubio brata.
    (aleksa, 1. jul 2020 00:14)

    # Link komentara

  60. Nisu se Turci baš "ušetali" ni sa tolikom vojskom u Srbiju. U Beograd su ušli posle sto godina od ove bitke. Da nije bilo boja na Kosovu, sto godina kasnije ne bi bili u Beogradu nego u Parizu.
    (Saša, 30. jun 2020 23:10)

    Pa čitaj malo istoriju druže, turci su imali "malo" problema sa mongolima, građanski rat i borba za vlast nakon što je Bajazit umro u zarobljeništvu (ili ubijen, svejedno), pre toga je Bajazit prvo morao da učvrsti svoju vlast, a trebalo je prvo zauzeti Carigrad i premestiti centar države i većinu vojske tu, pa onda krenuti dalje ka Evropi.

    To što nama 100 godina izgleda ogromno, sa tačke gledišta period od nastajanja pa do nestajanja velikih država i vojnih sila to je sitnica, jer nijedna sila nije nastala preko noći niti zauzela veliku teritoriju za par godina, ako izuzmemo Aleksandra Makedonskog, ali kako je brzo osvajao teritorije, tako se država posle njegove smrti brzo i raspala.
    (Veliki brat, 1. jul 2020 00:12)

    # Link komentara

  61. Kakvi topovi, kakvi Mađari, kakvi Albanci? Kakvo Lazarevo vazalstvo Turcima? Da je Lazar bio turski vazal, dobio bi turske trupe protiv Nikole Altomanovića, a ne mađarske. Na srpskoj strani su bili Lazar, Vuk i Vlatko Vuković u ime Tvrtka I, koji je bio nominalni kralj Srbije. To nije bila jedinstvena vojska, nego koalicija tri više-manje samostalne vojske koje su na neki način koordinirale njihove akcije. Ono što je neosporno je da je bitka bila jedna opšta klaonica, ali nema govora o turskoj pobedi. Turci napuštaju bojno polje i odlaze za Anadoliju, Vlatko Vuković odlazi u Bosnu sa vestima o pobedi, Vuk Branković (na čijoj teritoriji se odigrala bitka) ostaje tu gde jeste i ne postaje vazal. Lazarevići postaju turski vazali par godina kasnije, da bi dobili turske čete da ih zaštite od upada Mađara. Priča o Vukovom izdajstvu se javlja tek nakon druge kosovske bitke, kada Đurađ Branković nije hteo da učestvuje. Jedino što su pogodili je da sultan nije ubijen nikakvom prevarom, nego kao vojnik na bojnom polju. O toj grupi srpskih vitezova koja je prodrla do Murata i ubila ga, pisalo se odmah posle bitke. Nikakav sakriveni nož, okretanje koplja i ostale gluposti. Da li je bilo kada i bilo gde zabeleženo da tokom bitke atentator na prevaru ubije vrhovnog zapovednika jedne vojske?
    (Zoki, 1. jul 2020 00:08)

    # Link komentara

  62. rasuli vas Turci ko Panta pitu..BTW, u Turaka ovo i ne smatraju bitkom, ne bi ni znali ta tu čarku da niste na prevaru ubili Murata
    (Samo BiH, 30. jun 2020 21:23)

    Vas niko nije rasuo pošto ste unapred skinuli gaće pred svakim osvajačem koji je naleteo (Turci, Austro-Ugari, Karađorđevići, NDH...).
    (Samo 23% rezervata, 1. jul 2020 00:06)

    # Link komentara

  63. Za sve u nedoumici: Stefan Lazarević je na ličnom planu imao dogovor sa Bajazitom - neće se ratovati, Srbija ostaje samostalna, ali despot potvrđuje lojalnost savezništvom na bojnom polju. Obe strane su ispoštovale dogovor, a nakon Bajazitove smrti despot nema obaveze, ratuje protiv Bajazitovog sina Muse koji gubi kod Novog Brda, ali se vraća, dok ne bude poražen od brata Mehmeda kome je u odlučnoj bitci kod Samokova/ispod Vitoše u Bugarskoj 1413.pomogao despot Stefan Lazarević, ali protiv koga se okrenuo i Đurađ Branković. Tako je Mehmed postao novi sultan.
    (Gospodar Zarin, 30. jun 2020 23:52)

    # Link komentara

  64. činjenica da Turci narednih 70 godina nisu porobili Srbiju govori da bitku nismo izgubili.. činjenica da smo prihvatili vazalne obaveze posle iste prema Turcima, govori o tome da smo doživeli teške gubitke na bojnom polju od kojih nismo mogli da se oporavimo.. da je nekim čudom preživeo Sveti knez Lazar boj i razjurio bezbožnike, pitanje je koliko bi dugo mogli da odolevamo, jer jednostavno, Lszareva Srbija je bila ekonomski i u ljudstvu isuviše mala da bi se oduprela nadolazećem užasu Osmanlija.. da se posle Maričke bitke carstvo nije raspalo i da je nekim čudom Bosna potpala, pod srpsku vlast, bila bi to i više nego dovoljna država da zaustavi nalet Turaka za vjek vjekova.. ovako, većina velmoža je brže bolje potrčala da se osamostali posle Maričke bitke po cenu vazalnih obaveza prema Turcima.. ta nesloga ga nas ubija oduvek.. pa pogledajmo Nemce, Sveto Rimsko carstvo se sastojalo od desetina izbornih kneževina koje su birale cara.. ujedinjeni su bili kada je trebalo, zato su i dan danas sila.. a nas ostade jedva da naselimo Šumadiju, kako valja..
    (vlade, 30. jun 2020 23:52)

    # Link komentara

  65. @Komša
    Vazalstvo je znacilo da si porazen i da prihvatas da placas danak onome ko te pobedio.
    Stefan Lazarevic je konjicom resio bitku protiV KRSTASA, ne Ugara.
    Borio se za slavu Islama protiv hriscana, ali je dobro cascavao popove pa je covek svetac...
    (hm, 30. jun 2020 23:48)

    # Link komentara

  66. Profesor Ekmečić govorio je da sigurno znamo zapravo samo dve stvari o Kosovskom boju: kad se odigrala bitka i ko je u njoj učestvovao. E sad, prosečan Srbin zna i više od toga jer je se prosečan pripadnik ovog naroda bolje od svih razume u istoriju, politiku i fudbal.
    (Leka Dukadjini, 30. jun 2020 23:47)

    # Link komentara

  67. Ko u šahu, čiji kralj "pogine" taj je izgubio. U ovom slučaju, oba su stradala tako da je to pat pozicija. Kneginja Milica zajedno sa sinom Despotom Stefanom Lazarevićem postaju turski vazali. Razlog je taj što je Tvrtko kao kralj Srba želeo Lazareve zemlje. Uz pomoć Ugarske naravno. Ima na Vikipediji baš dobro odrađena tema o Despotu Stefanu Lazareviću koji je u tako strašna vremena čak uspeo i da uveća svoje teritorije. Jedan od najsposobnijih srpskih vladara, vojskovođa i viteza ikada. Srbe je upropastila nesloga posle smrti Cara Dušana. Poraz u Maričkoj bici o kome se još manje zna nego o Kosovskom boju. Srbi nisu složeno pomogli ni Kralju Vukašinu pa je Kraljević Marko postao turski vazal. Ružno i verovatno pogrešno je da ne Sultan Murat ubijen na prevaru kao da je neka naivčina. I teško da bi Srbi, čak i složni uspeli da zadrže Turke koji su stigli čak do Beča. Sve uz pomoć jednog Srbina po poreklu, desne ruke Sulejmana Veličanstvenog čuvenog Mehmed paše, Sokolovića.
    (Sima, 30. jun 2020 23:43)

    # Link komentara

  68. Meni samo nije jedna stvar jasna. Bitka se desila 1389 godine a srpska zemlja biva okupirana od strane osmanlija 1459 godine što je tačno 70 godina nakon te bitke na kosovo polju. Šta se ustvari desilo? Kako to objasniti ovima koji tvrde da su Srbi izgubili taj boj na kosovu 1389 godine a pali pod tursku vlast 70 godina kasnije. Zašto Turci nisu krenuli napred u osvajanja ako su dobili bitku nego se povukli u malu Aziju. Neko ko dobije bitku ne povlači sa na mijesto sa koga je krenuo. Čitajući istorijske fakte oni kažu što i sami turci u ovom videu takođe tvrde da su obe strane i srpska(i ostala hrišćanska) i osmanska pretrpjeli velike gubitke. Povlačenje Turaka mi nije jasno osim da su se povukli taktički kako bi se oporavili nakon teških gubitaka ali taj im je oporavak trajao čitavih 70 godina. Sad ko je tu pobjedio zaključite sami.
    (delboy, 30. jun 2020 19:37)

    Bajazit se vratio da učvrsti vlast koju je preuzeo od Murata (inače nije imao dovoljno vojske da dalje ratuje i Turaka je dosta izginulo). 1396. je pobedio krstašku (evropsku) vojsku kod Nikopolisa. 1402. Mongoli na čelu sa Tamerlinom su napali Turke, rasturili ih u bici kod Ankare i zarobili Bajazita koji je ubrzo ubijen (ili je umro, svejedno). Posle toga počinje građanski rat u Turskoj u kojem se Bajazitovi naslednici bore za vlast.
    Jel sad malo jasnije?
    (Locutus, 30. jun 2020 23:35)

    # Link komentara

  69. @Bojan
    Preziveo je covek, nije valjda trebalo da pogine da ga ne bi neko proglasio izdajnikom?!
    Vuk Brankovic je sa svojom vojskom ostvario najvece uspehe na Kosovu!
    Vojska koju je on vodio razbila je tursko levo krilo pod komandom princa Jakuba, njegovi vitezovi su zahvaljujuci tome uspeli da ubiju Murata.
    On je bio najsposobniji vojskovodja na Kosovu, za razliku od npr. kneza Lazara koji je takticki bio katastrofalan.
    Brankovic je preziveo jer je imao najsposobniju vojsku, posto je on odavno spremao vojsku, jer je njegova zemlja bila pod turskim napadima.
    On je u sukobu s Lazarevicima bio zato sto on nije hteo da pristane na vazalstvo Srbije, nego je hteo da pokusa da stupi u savez s Madjarima i nastavi borbu.
    Kneginja Milica je htela vlast, pa je tu vlast osigurala zahvaljujuci turskim vojnicima.
    Knez, kasnije despot Stefan Lazarevic je covek koji je zauvek bacio ljagu na ovaj narod, jer je na strani ubice svog oca, ratovao protiv krstasa! I to samo nekoliko godina posle bitke na Kosovu!
    Taj isti Stefan je progonio, ubijao i zatvarao sve prezivele ratnike svog oca, koji su preziveli boj na Kosovu! I to ih je ubijao pomocu Turaka.
    Sve da bi ugusio svaki vid otpora prema Turcima i zadovoljio svog voljenog sultana Bajazita!
    Vuk Brankovic je nastavio borbu protiv Osmanlija, prakticno osnovao gerilski pokret, vrsio sabotaze, trovao bunare, na sve nacine otezavao Turcima zivot u Srbiji, ali je na kraju okoncao zivot kao turski zatvorenik. A u turske ruke su ga poslali SRBI!
    Njega su izdajnikom proglasili Milica i Stefan, i nazalost, poslednji i najveci borac protiv Turaka, proglasen je izdajnikom.
    Ali, to je srpski narod...
    I da znas, da nije Brankovica, ni Murat ne bi bio ubijen, nego bi srpska vojska bila poklana dok trepnes...
    (hm, 30. jun 2020 23:34)

    # Link komentara

  70. kakva je to bila vojna organizacija koja je sa 35 hiljada ljudi bila razvaljena od 1000 turaka? Pa to je 35 na jednog, alo...
    (cvetko, 30. jun 2020 23:33)

    # Link komentara

  71. (roadrunner, 30. jun 2020 18:37)

    Sve istorijske knjige, pa i Biblija i Kuran, su pisane stotinama godina posle dogadjaja. I to se u ono vreme smatralo normalnim. Dakle, to je bila praxa.

    Ne mozes na svet i dogadjaje gledati danasnjim merilima.
    (ime, 30. jun 2020 23:28)

    # Link komentara

  72. (Joc@, 30. jun 2020 18:28)

    Neistina. Pozivanje na turske i grcke istoricare. Naprotiv, oni su pisali o srpskoj pobedi i teskom porazu Turaka.
    Slusao sam iz usta coveka koji je, kao jedan od rerkih, imao uvid u originalne arhive u Istanbulu. Isti je napisao obimnu knjigu o sultanima... da ga ne reklamiram.

    Onda, otkud ideja i motiv da se ovako sitno laze? Ne razumem sta se pokusava postici?

    Volim istoriju, ne ovu pisanu po diktatu, nego istoriju kao nauku. Ciji su izvori pisana i usmena predanja, pisci- savremenici, pisci- nepristrasni istrazivaci, te locna iskustva, kao i iskustva putopisaca...

    Kada se ukrste sve te informacije, saberu u jednu tacku- tu je istina.
    (ime, 30. jun 2020 23:24)

    # Link komentara

  73. Ustvari, pobedili smo, jel da?
    (Znao sam!, 30. jun 2020 23:16)

    # Link komentara

  74. Da je Lazar bio mudar pa papi poslao pismo da ako 28.juna na kosovu ne bude 100tinak hiljada francuza,engleza,italijana,madjara...eto njega sa g.Muratom u Rimu kod pape na esspresu,Turci ne bi nastavili na Balkan i nas bi danas bilo mnogo vise....
    (Pragmatik, 30. jun 2020 23:12)

    # Link komentara

  75. Nisu se Turci baš "ušetali" ni sa tolikom vojskom u Srbiju. U Beograd su ušli posle sto godina od ove bitke. Da nije bilo boja na Kosovu, sto godina kasnije ne bi bili u Beogradu nego u Parizu.
    (Saša, 30. jun 2020 23:10)

    # Link komentara

  76. Bilo nerijeseno I onda penali
    (Moje ime, 30. jun 2020 22:43)

    # Link komentara

  77. Meni samo nije jedna stvar jasna. Bitka se desila 1389 godine a srpska zemlja biva okupirana od strane osmanlija 1459 godine što je tačno 70 godina nakon te bitke na kosovo polju. Šta se ustvari desilo? Kako to objasniti ovima koji tvrde da su Srbi izgubili taj boj na kosovu 1389 godine a pali pod tursku vlast 70 godina kasnije. Zašto Turci nisu krenuli napred u osvajanja ako su dobili bitku nego se povukli u malu Aziju. Neko ko dobije bitku ne povlači sa na mijesto sa koga je krenuo. Čitajući istorijske fakte oni kažu što i sami turci u ovom videu takođe tvrde da su obe strane i srpska(i ostala hrišćanska) i osmanska pretrpjeli velike gubitke. Povlačenje Turaka mi nije jasno osim da su se povukli taktički kako bi se oporavili nakon teških gubitaka ali taj im je oporavak trajao čitavih 70 godina. Sad ko je tu pobjedio zaključite sami.
    (delboy, 30. jun 2020 19:37)


    dobro, neka ti bude: mi smo pobedili :)
    (neutralni felš, 30. jun 2020 22:41)

    # Link komentara

  78. @stara skola
    Ali znamo da ce sutra biti bolje, podsecaju nas sa televizora na to.
    (Stojko, 30. jun 2020 22:38)

    # Link komentara

  79. U videu se ne priča o tome, zašto i kojom taktikom su Osmanlije uspešno zauzeli ovaj deo Evrope. Osim veoma velikog razdora u tadašnjim hrišćanskim kraljevstvima, oni su vodili i aktivnu pljačkašku kampanju protiv rubnih delova hrišćanskih zemalja. Čak i kada su formalno bili u miru sa susedima, oni su puštali svoje bande da oni idu i pljačkaju i odvode u roblje stanovnike graničnih područja. Time su ekonomski iscrpeli te delove, pa kada je krenula prava invazija, već nije bilo resursa da se uspešno brani. Čim su Habsburgovci organizovali vojne krajine, čime su ti pljačkaški pohodi onemogućeni, Turci su prestali da vode ofanzivne ratove, pa su prešli u defanzivu, što je dovelo do mogućnosti da porobljeni narodi započnu sa ustancima.
    (Radoznao, 30. jun 2020 22:32)

    # Link komentara

  80. Često se danas tvrdi da Branković nije izdao, ali ako je to istina, kako to da je onda on jedini od velikaša preživeo a svi ostali izginuli? Da nije možda video priliku da ugrabi presto za sebe, naročito ako znamo koliko su se posle krvili Brankovići i Lazarevići oko prestola?
    (Bojan, 30. jun 2020 22:31)

    # Link komentara

  81. I? Jel odbranismo drzavu te 1389? Sta bi se desilo da smo pustili Turke da prodju kroz Srbiju na pohodu na Zapadnu Evropu, sto im je i bio cilj? Desilo bi se da ne bi izginulo 80% muske populacije. Ista glupost je ponovljena i 1914.
    (M, 30. jun 2020 18:33)

    Sinko ti ne bi sad u prezimenu imao ić ili srpsko ime već bi se zvao mustafa
    (Sch.., 30. jun 2020 22:30)

    # Link komentara

  82. Carica Milica prihvatila je vazalstvo pod sultanom a kćerku morala da pošalje u Bajazitov harem. To isto govori o ishodu bitke. Srbija je kao i svaki turski vazal morala od tada da šalje vojsku kad god je sultan trazio. Da li znaš gde i kako je poginuo Kraljević Marko? Kada su Turci napali Konstantinopolj 1453., Srbi su bili u turskoj vojsci a srpski rudari su potkopavali i minirali bedeme Konstantinopolja. Poznata je epizoda u kojoj su branioci Konstantinopolja upali u tunele odozgo i pobili u njima srpske rudare. Sve je to bile pre tvojih 70 godina.
    )))(Mel, 30. jun 2020 20:30)


    Pakt između knjeginje Milice i Bajazita je bio iznuđen time što je Ugarska svega par meseci nakon Kosovske bitke napala Srbiju, da nije bilo katoličke izdaje ne bi bilo ni pakta sa Turcima i Bajazitom, slikovito rečeno iz ugla knjeginje Milice potpuno je svejedno bilo da li će okupator biti Viktor Orban ili sultan Erdogan. Srbi nisu ratovali u turskim redovima u borbama za Carigrad, a ako ih je i bilo, to su bili Srbi poturice.
    (History, 30. jun 2020 22:24)

    # Link komentara

  83. Po pisanju u arhivama Beca a i Carigrada butka kosovska 1389 godine sasvim je imala drugaciji ishod. Prvo Turska vojska se dala u povlacenje posle pogibije Murata. Srpska vojska je slavila pobedu i dala se u poteru za turcima. Lazar sa svojom svitom od tridesetak ljudi upao je u zasedu nekoliko stotina anadolaca koji su ostali da pljackaju leseve i okolni narod. Tada je izgubio glavu u krvvavom obracunu . Dalje se sve zna. Turci su usli na balkan tek posle 50-70 godina. Ko ne veruje lako moze da proveri na netu.
    (Deda sa sest unuka, 30. jun 2020 22:24)

    # Link komentara

  84. Bilo koja vojska i država,koja doživi tako strahovit poraz,kao mi na Marici,osudjena je na apsolutnu propast...Ali,sve i da smo dobili tu bitku,pitanje je da li bi to zaustavilo najezdu turaka,a možda bi dobili i nož u ledja od krstaša...sve u svemu,naša saudbina je bila takva,i mi moramo da učimo iz svoje istorije kako nam se ne bi više ponavljale takve greške...katastrofalne greške...A u nama,i danas postoji vizantija..čiji temelj je pravoslavlje.
    (Bulevar Niš, 30. jun 2020 22:06)

    # Link komentara

  85. Eee moji Srbi, još tada se videla srpska neorganizovanost i glupost, zato smo i toliko slabi kao narod, pričam o Marickoj bitci ili sta god to već bilo, 1000 ljudi da uništi vojsku od 35000, zamislite tu naivnost... Kakva bi bila istorija da se to nije desilo, možda bi bilo sasvim drugačije, verujem da se Turci ne bi ni probili na balkan, ali opet ipak smo mi Srbi, samo nama mogu da se dese takvi porazi
    (bgrs, 30. jun 2020 20:52)

    Vidi ga brat. Da nismo išli u bitku sa njima, osvajač, koji je tu da bi osvojio, ne bi osvojio, je l tako? :D
    (Majkl Džondar, 30. jun 2020 22:01)

    # Link komentara

  86. Kneginja Milica i Stefan Lazarevic su usli u savez sa Osmanskim Carstvom zato sto su nasi "prijatelji sa zapada" jedva docekali da nas ponovo napadnu, nije proslo ni 2 mjeseca od Kosovske Bitke. I izgleda da su bili u pravu. Posle turaka smo opstali i kao narod i kao vjera. Da su nas okupirali ovi sa zapada od nas kamen na kamenu ne bi ostao. Prosli bi kao Luzicki Srbi.
    (Felna, 30. jun 2020 21:51)

    # Link komentara

  87. Nama je marička bitka j.... kevu i odredila buducnost. Kosovska je samo posledica
    (Hrundi Bakshi, 30. jun 2020 21:37)

    # Link komentara

  88. sve mi je bilo jasno kad je pomenuo albance koji nisu postojali u to vreme...
    (opaaaa, 30. jun 2020 21:31)

    # Link komentara

  89. ha ha ha ha .... znaci .... ovo je za neke istorijske teletabise. Boze kakve gluposti i laži.
    (Venom, 30. jun 2020 21:30)

    # Link komentara

  90. Inace, po ovom debilnom videu se uopste ne vidi razlog Brankovicevog povlacenja. Ono sto bih ja uradio u slucaju povlacenja bi bio protiv udar sa ledja Turcima koji bi pomislili da su dobili bitku. Znaci, malo se povuces, konsolidujes redove i udaris. To se nije ni desilo, jer do takvog povlacenja nije ni doslo. Vise je zakazao Tvrtko Kotromanic, ali su njegove snage na levom krilu bile preslabe.
    (Trovach, 30. jun 2020 21:30)

    # Link komentara

  91. @Mel
    Vazalstvo ne znači ono što obično mislimo.
    Srednjevekovni svet se zasnivao na sizerensko -vazalnom odnosu ,kako u "medjunarodnim" odnosima tako i kada je unutrasnja politika u pitanju.
    Retko ,bas retko se desavalo da je neko suveren.To je bio Car Romejski npr.
    To je bilo samo prihvatanje činjenice da je nela sila jača i ugovorma obaveza da ce joj slabija pomagati.Raskidala se obicno cinom agresije od jace strane (okupacija) ili prihvatanjem drigog vazalstva ili saveza od potčinjene strane i cak napadom na dojucerasnjeg sizerena (Nemanja ,Milutin,Dušan su to Romejima radili).
    Eto pominjete Marka Kraljevica.Poznate su njegove reci pred pogibiju ali obicno precutkujemo da je te reci preneo onaj ko se ,rame uz rame s njim borio - Stefan Lazarevic.
    Sto se tice samog ubistva Murata moramo da uzmemo u obzor da je srpska teska konjica bila jedna od najboljih od Dusanovog doba i da je vrlo cesto resavala bitke bas direktnim napadom na protivnickog vladara.
    Murata su Srbi resili onako kako je Dusan resio Šišmana ili kako je kasnije Stefan Lazarevic doneo pobedu Turcima u bici sa Ugarima.
    Znaci,oprobana taktika koja je nasem plemstvu bila dobro poznata.
    Ovaj klip je povrsan i netacan u mnogim "sitnicama".
    (Komša, 30. jun 2020 21:25)

    # Link komentara

  92. Bitka na Marici je bio pocetak kraja, Kosovo sam kraj...
    (alex, 30. jun 2020 19:32)
    Tako je. Srbina je u to vreme bila toliko velika država da danas to i ne može da se zamisli. Glavni grad je dugo bio Skoplje. Kralj Vukašin je imao jaku vojsku samo poblem je razjedinjenost na oblasne gospodare. Lazar nije bio cvećka već jedan od bogatijih a ta Srbina je bila samo deo stare države. Marička bitka je definitivno dovela Turke na teritoriju današne Makedonje gde oni ostaju sve do Balkanskog rata kada Srpska vojska oslobađa te delove i proteruje Turke
    (Zvezdaš, 30. jun 2020 21:24)

    # Link komentara

  93. rasuli vas Turci ko Panta pitu..BTW, u Turaka ovo i ne smatraju bitkom, ne bi ni znali ta tu čarku da niste na prevaru ubili Murata
    (Samo BiH, 30. jun 2020 21:23)

    # Link komentara

  94. Ko ce ga znati sta je bilo 1389? Mi ne znamo ni danas sta se desava.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (stara skola, 30. jun 2020 18:25)

    Ovo je najbojli komentar, a pregledao sam skoro sve.
    (ninepi, 30. jun 2020 21:16)

    # Link komentara

  95. Kakve Albance ovaj spominje ?
    (Milan, 30. jun 2020 21:00)

    # Link komentara

  96. tada, Kosovo je bilo nezavisno i imalo svog vladara Brankovica i svoju vojsku.

    Lepo napisa BRANKOVIĆA SRBINA....Nikakav Šaćiri i ostala prezimena....
    (Sinke, 30. jun 2020 20:52)

    # Link komentara

  97. Eee moji Srbi, još tada se videla srpska neorganizovanost i glupost, zato smo i toliko slabi kao narod, pričam o Marickoj bitci ili sta god to već bilo, 1000 ljudi da uništi vojsku od 35000, zamislite tu naivnost... Kakva bi bila istorija da se to nije desilo, možda bi bilo sasvim drugačije, verujem da se Turci ne bi ni probili na balkan, ali opet ipak smo mi Srbi, samo nama mogu da se dese takvi porazi
    (bgrs, 30. jun 2020 20:52)

    # Link komentara

  98. O kakvoj pobjedi na Kosovu vi pričate? Znate li da je 1396g (6 godina poslije Kosovske bitke) Srpska vojska pod vođstvom Stefana Lazarevića u bici kod Nikopolja, borila se zajedno sa Turcima protiv Evropskih krstaša koji su branili Evropu od najezde Turaka.
    (CG, 30. jun 2020 20:49)

    # Link komentara

  99. verovatno su nam turci bez boja poklonili drzavu
    (zoran milosevic, 30. jun 2020 20:49)

    # Link komentara

  100. Veze nema sa istorijski cinjenicama
    (Mileta lisica, 30. jun 2020 20:48)

    # Link komentara

  101. nemam pojma kako je tacno izgledalo al znam da smo dobili po nosu i to posteno. Al dobro slavimo poraz...kao palestinci otprilike
    (Relja Stevanovic, 30. jun 2020 20:40)

    # Link komentara

  102. Kad te amer uci tvojoj istoriji.....
    (Recimo..., 30. jun 2020 20:38)

    # Link komentara

  103. Nista novo - i dalje falsifikat ...
    (Lala, 30. jun 2020 20:37)

    # Link komentara

  104. I tada, Kosovo je bilo nezavisno i imalo svog vladara Brankovica i svoju vojsku.
    (🇽🇰, 30. jun 2020 20:11)

    da nije Brankovic bio mozda Albanac?
    (www, 30. jun 2020 20:36)

    # Link komentara

  105. Turci u Srbiju ulaze 70bgodina nakon bitke.
    To prilično govori o ishodu iste
    (ExRadex, 30. jun 2020 18:37)
    Carica Milica prihvatila je vazalstvo pod sultanom a kćerku morala da pošalje u Bajazitov harem. To isto govori o ishodu bitke. Srbija je kao i svaki turski vazal morala od tada da šalje vojsku kad god je sultan trazio. Da li znaš gde i kako je poginuo Kraljević Marko? Kada su Turci napali Konstantinopolj 1453., Srbi su bili u turskoj vojsci a srpski rudari su potkopavali i minirali bedeme Konstantinopolja. Poznata je epizoda u kojoj su branioci Konstantinopolja upali u tunele odozgo i pobili u njima srpske rudare. Sve je to bile pre tvojih 70 godina.
    (Mel, 30. jun 2020 20:30)

    # Link komentara

  106. (M, 30. jun 2020 18:33)
    Misliš prošli bi kroz našu teritoriju a da nas ne diraju... Ne rođače, ginuli bi mi tad za njihove ciljeve kao što je Marko Kraljević poginuo
    (Sky, 30. jun 2020 20:13)

    # Link komentara

  107. I tada, Kosovo je bilo nezavisno i imalo svog vladara Brankovica i svoju vojsku.
    (🇽🇰, 30. jun 2020 20:11)

    # Link komentara

  108. Pa vrlo je slicno nase i njihovo ucenje.
    Uvek bili previse ponosni i to nam se mnogo puta obilo o glavu ali bar se nismo nikome dodvoravali i bili necija igracka svojom voljom. Ako je neko ikada hteo preko srba da gazi morao je da gine, za razliku od mnogih drugih naroda sa ovih prostora. I turci i bugari i austrougari i nemci. Svi su osetili srpsku cast i ponos, to niko ne moze da nam oduzme. Ni nase dede i pradede koji zasluzuju svaki spomenik i secanje jer su bili istinski heroji svog naroda.
    (4k4.Dex, 30. jun 2020 20:09)

    # Link komentara

  109. Ne znam zasto mislite da je ovo turska verzija? Turska verzija je da je sultana Murata ubio njegov sin Bajazit da bi uzeo presto. Sad, da li lazu Turci da im vojskovodja nije poginuo casnom vojnickom smrcu nego ga ubio rodjeni sin ili pobedjena strana? A najbolji su mi ovi sto kazu da smo mi pobedili?!? Pobedili ih i onda ih ostavili da vladaju nama 5 vekova?
    (zlo, 30. jun 2020 20:06)

    # Link komentara

  110. To je taj knez Lazar koji nije ni obišao naše ljude posle Maričke bitke.
    (Vox, 30. jun 2020 19:56)

    # Link komentara

  111. kako nas Evropa tretira možda je najbolje da smo i mi poput Francuza koji su 300 godina od 1536te bili u Francusko Otomanskoj alijansi pa su na Karadjordja u Misarskoj bitci slali topove sa posadama u crvenim mundirima .
    (seljadin, 30. jun 2020 19:54)

    # Link komentara

  112. Netačno, ali nebitno. Tvrtkov Vlatko Vuković je odustao smatrajući da će Lazar&Branković odraditi posao umesto njega, uložio je minimum entuzijazma a zatim napustio bojno polje i otišao u Bosnu. Njegovi odnosno Tvrtkovi gubici su izuzetno mali, Turci su imali neke zarobljene bosanske velikaše. Ako treba tražiti nekog izdajnika&pobegulju, to je Vlatko Vuković, a konfuzija je stvorena zato što je i on "Vuk" kao Branković.
    (Gospodar Zarin, 30. jun 2020 19:48)

    # Link komentara

  113. zamisli bezizlaznost situacije, kad je jutjub merilo naobrazbe i inteligencije. jedina pozitivna stvar je činjenica da će prirodna selekcija da obavi posao.
    (dude, 30. jun 2020 19:47)

    # Link komentara

  114. Mi slavimo tezak poraz koji je dozivela srpska vojska na Kosovu dok Turci jedva da pominju ovu bitku jer je za njih bila nebitna ...
    (Slavimo poraz, 30. jun 2020 18:53)
    Поразно је што људи у Србији имају овако поразно размишљање о овој битци. Не славе Срби пораз, већ обележавају жртву коју смо дали у одбрани отаџбине и целог хришћанског света. Косовски бој је почетак тешких векова кроз које смо пролазили и тај бој је био светионик целом народу како су наши преци дали све у одбрани отаџбине. Дух боја на Косову одјекује и дан данас у овим тешким временима.
    (маркеђани, 30. jun 2020 19:45)

    # Link komentara

  115. "Turci" u Srbiju ulaze prekosutra bitke a ne posle 70 godina, i to pozvani od kneginje Milice, jer u protivnom bi Srbija potpuno postala ugarski posed. Ni dva meseca nisu prošla a Ugri su krenuli da iskoriste situaciju obostranog poraza, samo za nas fatalnog a za Osmanlije teškog ali podnošljivog da se vrate na scenu. A period do 1459. generalno je period Moravske Srbije i okolnih srpskih zemlja, kao država"drugog reda" snage isključivo na političkom planu. Na ekonomskom, reč je o još uvek solidno održivoj i logičnoj teritorijalnoj celini. Na kulturnom, reč je o izuzetno važnom i kreativnom razdoblju svojevrsnog pravoslavnog kosmopolitizma,i prihvatanja, kao i pre toga stolećima,mnogih elemenata zapadne viteške kulture. Toliko o tome.
    (Redovni profesor, 30. jun 2020 19:43)

    # Link komentara

  116. Najstrašnije od svega je to što je posle samo 3 meseca od boja na Kosovu katolička izdajnička armada iz Ugarske napala izmrcvarenu srpsku kneževinu, i to mučki s leđa umesto da pomognu srpskoj koaliciji Branković-Hrebeljanović-Kotromanić(Vuković). Napali su mučki kao lešinari isto ko što su i u četvrtom krstaškom ratu 1204. s leđa napali Vizantiju i devastirali je do te mere da se nikada više od toga nisu oporavili, isto su uradili i sa Srbima.
    Pa nam posle neko spočitava Nikopolje, fuuuj, zubom se za zub vraća, a okom za oko!
    (History, 30. jun 2020 19:39)

    # Link komentara

  117. Pazi vamo. Srbija je pala zbog nesloge vladara i izdaje iznutra. Tako pade i Jugoslavija i svaka druga zemlja. Zapamtite
    (Iznutra, 30. jun 2020 19:38)

    # Link komentara

  118. Meni samo nije jedna stvar jasna. Bitka se desila 1389 godine a srpska zemlja biva okupirana od strane osmanlija 1459 godine što je tačno 70 godina nakon te bitke na kosovo polju. Šta se ustvari desilo? Kako to objasniti ovima koji tvrde da su Srbi izgubili taj boj na kosovu 1389 godine a pali pod tursku vlast 70 godina kasnije. Zašto Turci nisu krenuli napred u osvajanja ako su dobili bitku nego se povukli u malu Aziju. Neko ko dobije bitku ne povlači sa na mijesto sa koga je krenuo. Čitajući istorijske fakte oni kažu što i sami turci u ovom videu takođe tvrde da su obe strane i srpska(i ostala hrišćanska) i osmanska pretrpjeli velike gubitke. Povlačenje Turaka mi nije jasno osim da su se povukli taktički kako bi se oporavili nakon teških gubitaka ali taj im je oporavak trajao čitavih 70 godina. Sad ko je tu pobjedio zaključite sami.
    (delboy, 30. jun 2020 19:37)

    # Link komentara

  119. Bitka na Marici je bio pocetak kraja, Kosovo sam kraj...
    (alex, 30. jun 2020 19:32)

    # Link komentara

  120. Турци улазе у Србију 70 година касније јер су имали много прећих ствари да решавају јер је то била огромна империја. Не знам тачно дали су се тих година тукли са Монголима или Пресијом. Лако се провери на интернету.. А за то време Србија је била вазална држава Османске империје. И не разумем докле да се тај пораз слави? Добили су они по шта су дошли.
    (Mрки поглед, 30. jun 2020 19:29)

    # Link komentara

  121. Mi slavimo tezak poraz koji je dozivela srpska vojska na Kosovu dok Turci jedva da pominju ovu bitku jer je za njih bila nebitna ...
    (Slavimo poraz, 30. jun 2020 18:53)

    Ма наравно небитна битка у којој гине главни вођа једне империје и још приде његов наследник. Други наследник мора да се враћа у државу да стабилизује прилике, у чему неуспева и бива погубљен 13 година касније од дуге империје и његова тј отоманска имеприја престаје да постоји. Тако да скроз небитна битка у којој гине вођа и која узрокује пад империје. Настави са излагањем историје и даље на овим странама да можемо мало да се забављамо. Ало само овде, немој лично међу живим људима.
    (mr, 30. jun 2020 19:26)

    # Link komentara

  122. Mi slavimo tezak poraz koji je dozivela srpska vojska na Kosovu dok Turci jedva da pominju ovu bitku jer je za njih bila nebitna ...
    (Slavimo poraz, 30. jun 2020 18:53)

    gde si ti video da slavimo poraz?
    Vidovdan je tuzan dan, secanje na junake.

    Turci jedva spominju ovu bitku?
    Jesi li siguran u to?
    (neko ko zna, 30. jun 2020 19:24)

    # Link komentara

  123. Samo Turci znaju istinu o ishodu Kosovske bitke, a oni vec 100-tinama godina o tome "mudro" cute. Mozda imaju i razlog za to?
    (Nikola 444, 30. jun 2020 19:23)

    # Link komentara

  124. Al tad nihe bilo korone 😀
    (Marija, 30. jun 2020 19:22)

    # Link komentara

  125. Mi slavimo tezak poraz koji je dozivela srpska vojska na Kosovu dok Turci jedva da pominju ovu bitku jer je za njih bila nebitna ...
    (Slavimo poraz)

    Bas zato sto je "nebitna" bitka u kojoj im je vladar poginuo, ne vole da je spominju.
    (Nazad u skolicu na dopunsku, 30. jun 2020 19:20)

    # Link komentara

  126. Mi slavimo tezak poraz koji je dozivela srpska vojska na Kosovu dok Turci jedva da pominju ovu bitku jer je za njih bila nebitna ...
    (Slavimo poraz, 30. jun 2020 18:53)
    Jedina bitka u istoriji otomanskog carstva u kojoj su izgubili vrhovnog suverena. Ne znam što je ne spominju, al 'nebitna' sigurno nije razlog
    (Her Flick, 30. jun 2020 19:19)

    # Link komentara

  127. Ро нас швабе поново уче ко смо, шта смо и одакле смо?
    (vir, 30. jun 2020 19:18)

    # Link komentara

  128. Pismo kralja Tvrtka upućeno žiteljima Trogira i Firence povodom Kosovske bitke, jul 1389-e godine:

    "Plemenitoj i uglednoj gospodi, starešini, sudijama, Veću grada Trogira, dragim prijateljima,

    Gospodin Stefan Tvrtko Božijom milošću kralj Srba Bosne i Primorja

    Dragi prijatelji smatrali smo potrebnim da vam sada javimo ono što je nedavno učinio vaš kralj gospodar svih i zaštitnik koji svoje uvek pomaže spasava štiti i brani podajte mu hvalu i slavu i čast da biste bili udeonici u ovoj radosti kao što ste njegovoj iskazanoj pomoći bili udeonici u njegovoj milosti. Pobedili smo oholog Murata neprijatelja celoga ljudskoga roda posebno hrišćana i pravoverja(pravoslavlja). On je sebi već bio podvrgao mnoge narode i svakoga dana se poput uspravljene zmije upinjao da što više otrova izbljuje. Nameravao je da sve hrišćane tlači podjarmi i uništi. Već je bio spreman i pripravan da na naše zemlje a onda da i u vaše zemlje provali s dvojicom sinova svojih i Turcima koje predvodi, ali kada je konačno sa njima započet rat 15-og dana proteklog meseca juna uz naklonu pomoć Božije desnice izvojevali smo potpunu pobedu, savladali smo ih i na tlo oborili, a samo je malo ostalo njih živih, istina bilo je poginulih i među našima, ali ne mnogo, to ovim pismom javljamo vama kao našim blagonaklonim prijateljima sa pouzdanjem u vaše prijateljstvo po našem čoveku posebnom glasniku i nosiocu ovog pisma da biste se i vi veselili i radovali. Rado i draga srca činimo sve ono što je vama milo."
    (Hammer, 30. jun 2020 19:18)

    # Link komentara

  129. i pita kosovka djevojka ranjenog ratnika, iz koga viri tursko koplje: boli li te, junace? a on odgovara: samo kad se smejem.
    (singrrr!, 30. jun 2020 19:15)

    # Link komentara

  130. Solidan video, ali ima nekih podataka koji su preuveličani ili se ne zna tačno šta je bilo.

    Broj vojnika od 50.000 turaka i 30.000 Srba (i ostalih) je malo preuveličan. Najbolja procena je 25.000-40.000 Turaka i 15.000 do 25.000 Srba. U to vreme to je bila ogromna vojska uzimajući u obzir da je više od pola Srba izginulo na Marici nekoliko godina ranije. Druga moguća greška je da se Branković povukao tako rano. Verovatnije je da se povukao tek kada je bitka već bila odlučena i kada više nije imao šanse. Ne pominje se Tvrtko koji je došao sa oko 1000 vojnika i bio sa trupama Vlatka Vukovića. Smrt Murata je takođe misterija. Za Obilića se uopšte i ne zna da li je postojao, a ako jeste verovatnije je da se drugačije prezivao (Gobilić, Kobilić, Kobilović, Kobila, i slično).
    (Locutus, 30. jun 2020 19:14)

    # Link komentara

  131. I? Jel odbranismo drzavu te 1389? Sta bi se desilo da smo pustili Turke da prodju kroz Srbiju na pohodu na Zapadnu Evropu, sto im je i bio cilj? Desilo bi se da ne bi izginulo 80% muske populacije. Ista glupost je ponovljena i 1914.
    (M, 30. jun 2020 18:33)

    Jer Turci bi nas sigurno ostavili na miru i nikad nas ne bi napali:D
    (Badji, 30. jun 2020 19:13)

    # Link komentara

  132. Само се у нашим школама учи да је Милош убио Мурата на превару. Какво омаловажавање тог херојског чина а и стратегије коју је српска војска урадила много пута пре Косова (нпр током Маричке битке) - обезглавити противника што представља огроман како психолошки тако и организациони ударац. Овај видео је бар што се тог дела тиче веродостојнији (остало не бих да коментаришем - више турски и западни извори). Милош је предводио најелитнију групу српских витезова, тачно је да их је било 12, тешка коњица организована у "делта" формацију што им је омогућавало да пробију непријатељаске линије све до султановог шатора. Иако је Муратов "штаб" био опасан камилама (Турцима је то био последњи бедем одбране с обзиром да коњи не воле мирис камила и избегавају их) али им ни то није помогло јер су наши и то решили (тако што су спремали коње од малена). . .итд итд. . .
    (eh zivote, 30. jun 2020 19:05)

    # Link komentara

  133. @SAmoKAzem
    Tako i kad nas NATO napao, poslali gomilu aviona mi im oborismo "nevidljivi" i oni pobegose.
    (esi mi dobar !, 30. jun 2020 19:03)

    # Link komentara

  134. “Ja ne odlučujem da li ću ići u bitku po tome kakva je sila koja me prati nego po tome koliku svetinju branim.”


    “Ko je Srbin i srpskoga roda,
    i od srpske krvi i kolena,
    a ne došo na boj na Kosovo,
    ne imao od srca poroda,
    ni muškoga ni devojačkoga!
    Od ruke mu ništa ne rodilo,
    rujno vino ni pšenica bela!
    Rđom kapo dok mu je kolena!"

    -Car Lazar Hrebeljanović-

    I sad dođe neki tamo i potpisuje neka dokumenta....
    (Goran Loznica, 30. jun 2020 17:51)

    Druže, istorija se ne uči iz filmova koji su snimani na osnovu bajki. Niko živ ne zna šta se tačno dešavalo na Kosovu, a kamo li šta je Lazar pričao.
    (Locutus, 30. jun 2020 19:03)

    # Link komentara

  135. Srpska vojska je pobedila na Kosovu i to je najveca pobeda Hrišćana nad Otomanima u 14.veku, a srpska možda u istoriji, nas su učili da je poražena. Turci su u Srbiju ušli tek 50 godina kasnije kad su zauzeli Smederevo.
    (први српски бек, 30. jun 2020 18:58)

    # Link komentara

  136. Dosao ja sa vremeplovom i rucnim topom da im pokazem sta je bum bum stap :)
    (Miki, 30. jun 2020 18:58)

    # Link komentara

  137. Zna se kako i sta je bilo na Kosovu.Samo mi ucimo laži laži laži...Citajte Česke Poljske Germanske Francuske knjige istorije...Ne samo to nego i najvaznije zidovske.Sve vam je opisano.Srbija je bila i ostala sila.Kuga je dovela Osmanlije u Beograd a kasnije 1600 i Suboticu.Hilandar nije dzabe tu gde je.Pa ti Grci nikad nisu imali drzavu do 19st.Rumuni Bugari svi su oni Srbi ali Vatikan i oni među nama podli su prodali Srbiju.Međutim i posle 1999 nisu nista uradili.Zar stvarno mislite da ce ovo zlo vecno da traje!?Zlo se skuplja mnozi a onda ce u monentu svi uljezi nestati obrisani biti.Kada bi pozelio nekome vaskrsenje onda jedinom velikom Caru Dušanu.
    Da povede Srbe u oslobađenje od Germana od Drezdena do Carigrada.
    Zivi bili pa videli.
    Čast je biti Srbin i nositi krst časni
    Sa verom u Boga i slobodu zlatnu
    (Mirko Kojotovski, 30. jun 2020 18:55)

    # Link komentara

  138. Odlican kanal, preporučujem svakom da ga pogleda. Kosovski boj je jedan od najznačajnijih događaja ksko u našoj tako i u svetskoj istoriji tog vremena. Mislim da u 14-om veku je samo bitka kod Kresija 1346 između Engleza i Francuza imala takvu vojnu snagu i značaj. U toj bitci mi jesmo izgubili ali je ona ušla u legendu i naš naciobalni identitet. Razlog poraza leži sa jedne strane u brojnosti turske vojske u odnosu na našu koaliciju. Drugi razlog je to sto se na bojnom polju nije pojavio Đuradj Balšic koji je bio vladar Crne Gore i lazarov zet. Njegove trupe bi bile značajna podrška. Treći razlog poraza je možda klise ali to je napuštanje fronta od strane Vuka Brankovića. On nije hteo da rizikuje svoje trupe u ovom veoms krvavom obračunu jer je ulog bio veliki. Takticki je smatrao da je bolje da se povuče i onda nastavi odbranu svoje teritorije. Kasnije se pokazalo da mu je potez bio los jer je 4 godine kasnije on bio lako poražen od Turaka i umro je u skopljanskom zatvoru. Zanimljivost je da je to jedina bitka u istoriji osmanskog carstva da je stradao osmanski vladar. Gubici na obe strane su bili veoma teški tako da je naslednik Bajazit nije hteo da anektira Srbiju kao sto je to uradio sa Bugarskom. Odlucio se za vazalni odnos sa Stefanom Lazarevićem. Ono što je dobro u ovoj bitci je to što u njoj nisu učestvovali srpski turski vazali braća Dragaš i Kraljević Marko.
    (Aron, 30. jun 2020 18:53)

    # Link komentara

  139. Mi slavimo tezak poraz koji je dozivela srpska vojska na Kosovu dok Turci jedva da pominju ovu bitku jer je za njih bila nebitna ...
    (Slavimo poraz, 30. jun 2020 18:53)

    # Link komentara

  140. Bolje da ste objavli vic (učiteljica pita Pericu ko je bio Murata...Ne zna se, učiteljce, bila je gužva) od ovog smeća od verzije. Neistina, na sramotu mnogih naših istoričara...koji ne poštju svoju, već prihvataju da istoroju pišu stranci...
    (Dragivoje, 30. jun 2020 18:41)

    # Link komentara

  141. Ovim pozivam nase Hakere, da snimaju blogove, priloge, pa cak i da naprave neku igricu, sa temom Kosovskog boja, i da salju istinu svetu u vezi sa Srpskim Kosovom.
    (Bob, 30. jun 2020 18:40)

    # Link komentara

  142. Ovim pozivam nase Hakere, da snimaju blogove, priloge, pa cak i da naprave neku igricu, sa temom Kosovskog boja, i da salju istinu svetu u vezi sa Srpskim Kosovom.
    (Bob, 30. jun 2020 18:40)

    # Link komentara

  143. Po zilioniti put - kako se bitka stvarno taktički vodila, tipa levo krilo uradilo ovo, desno ono, raspored pesadije, konjice, pa cak i brojnost nagadjamo, cak i sve ucesnike i na cijoj strani kao ili ne turski vazali ne znamo. Prvi “izvori” koji opisuju sam tok bitke su celih 70 godina posle nje u vreme kad su i unuci učesnika vec bili u dubokoj startosti.
    Znamo mesto i datum i priblizan ishod bitke, a i to ne sa sigurnošću. A o samom toku bitke, to je cista umetnicka interpretacija
    (roadrunner, 30. jun 2020 18:37)

    # Link komentara

  144. Turci u Srbiju ulaze 70bgodina nakon bitke.
    To prilično govori o ishodu iste
    (ExRadex, 30. jun 2020 18:37)

    # Link komentara

  145. (Joc@, 30. jun 2020 18:25)

    koje polovine Evrope? imali su neku vrste moralne podrske od celog Hriscanskog sveta ali nista vise. uz Lazara je bio gospodar Kosova Vuk Brankovic i kralj Srba i Bosna Tvrtko je poslao odred pod komandom Vlatka Vukovica. i to je sve, a sa druge strane Murat je regrutovao celu malu Aziju i jos neke vazale iz Grcke.
    (www, 30. jun 2020 18:37)

    # Link komentara

  146. Ne postoje pouzdane istorijske činjenice..tako da je svaka verzija..plod mašte..i naravno politizacije.Kosovski mit je stvoren u 19- om veku..na bazi epskih narodnih pesama i usmenih predanja..
    (ex ljubomir, 30. jun 2020 18:36)

    # Link komentara

  147. I? Jel odbranismo drzavu te 1389? Sta bi se desilo da smo pustili Turke da prodju kroz Srbiju na pohodu na Zapadnu Evropu, sto im je i bio cilj? Desilo bi se da ne bi izginulo 80% muske populacije. Ista glupost je ponovljena i 1914.
    (M, 30. jun 2020 18:33)

    # Link komentara

  148. Boze kakva debilana... hahahahaha.....ma.da li je ovo video Monti Pajtonovaca... ali utisak videa su mape okolo.... Hrvati koji tada nisu ni postojali drže ugarske i latinske teritorije .... pola Balkana a tek Bosna....bolje reci Srpska Bosna je hit na ovoj mapi... hahahaha ....

    joj majko slatko me nasmejaste
    (Dante, 30. jun 2020 18:29)

    # Link komentara

  149. Ne spominje se bosanska vojska koja se borila uz srpsku... U najmanju ruku nepotpun prilog.
    (Tvrtko, 30. jun 2020 18:19)

    pa gledaj klip, spominje se Vlatko Vukovic.
    (www, 30. jun 2020 18:29)

    # Link komentara

  150. @PalmanBraht87
    Postoji dosta zapisa, samo nasim "istoricarima" ne odgovaraju, pa se orave kako ne postoje.
    Pored onoga sto si naveo, postoji i pismo novog sultana Bajazita napisano bukvalno predvece, nakon zavrsetka bitke, postoje zapisi turskih istoricara, grckih istoricara, kao i evropskih posmatraca, diplomata i putopisaca tog vremena.
    I svi se svode na isto, dve ogromne vojske, ogroman pokolj, pobeda Turaka, castan poraz Srba.
    (Joc@, 30. jun 2020 18:28)

    # Link komentara

  151. Ko ce ga znati sta je bilo 1389? Mi ne znamo ni danas sta se desava.
    (stara skola, 30. jun 2020 18:25)

    # Link komentara

  152. Nije uopste bila malobrojna srpska vojska, nego OGROMNA srpska vojska.
    Ali, posto je ovde normalno da se svaki poraz opravdava kradjom, nepravdom itd. onda se laze o malobrojnoj srpskoj vojsci.
    Malobrojna, a imala pomoc polovine Evrope...
    (Joc@, 30. jun 2020 18:25)

    # Link komentara

  153. Ne spominje se bosanska vojska koja se borila uz srpsku... U najmanju ruku nepotpun prilog.
    (Tvrtko, 30. jun 2020 18:19)

    # Link komentara

  154. Lazar napada prvi,salje konjicu na strelce. Kraj bitke. Umesto da je sacekao da krenu oni prvi i to uzbrdo,pa da ih samelje konjica onda. Odabir mesta,Kosovo Polje,bitka izgubljena unapred. Imao je saznanja i povukao se iz Nisa pred njima koji dolaze kroz Sicevacku klisuru,svakom pametnom jasno. Pomor bi bio tamo nad njima.
    (raka, 30. jun 2020 18:19)

    # Link komentara

  155. Ovo je prica turske strane.
    Vuk Brankovic se nije povukao, gine jedan od Muratovih sinova na levoj strani Turske vojske, zatim je i Murat ubijen u proboju elitne jedinice srpskih vitezova, i Turci su se razbezali. Notre Dame objavljuje pobedu hriscana. Citajte srpske istoricare!!
    (SAmoKAzem, 30. jun 2020 18:17)

    # Link komentara

  156. Jako losa verzija. Na YT kanalu Srpske bitke imate prilog o 3 moguce verzije, jer je danas nemoguce pronaci onu pravu. Ni u jednoj Vuk Brankovic nije pocinio izdaju. To niko normalan ne bi uradio da gubljenjem kompletnog krila omoguci direktan udar na centar. Ta propaganda je kasnije sprovedena od strane Lazarevica da bi se nekako opravdao los epilog bitke. Izgleda da nije bila ni pobeda, ni poraz.
    (Trovach, 30. jun 2020 18:16)

    # Link komentara

  157. Ovo sam gledao pre otprilike 2 godine. Inače YouTube ima vrhunski, objektivni i najčešće nepristrasan sadržaj koji ocenjuju sami gledaoci jer kanali zavise od pregleda, pretplatnika i lajkova. I ne samo istorijski kanali, bukvalno svaki segment života ima bolju pokrivenost nego sadrzaji na televiziji, pogotovo na srpskoj. Tako da televizija kao medijum odlazi u zaborav za najviše 20-30 godina zbog naviknutih starijih generacija. Jedini problem na YouTube moze biti nedostatak znanja engleskog jezika, medjutim u poslednje vreme vidim da kanali sa prostora exYU polako hvataju korak pa ima i tu dosta kvalitetnih sadržaja.
    (petar, 30. jun 2020 18:14)

    # Link komentara

  158. Dogadjaje vezane za Srbiju za period pre bitke nisu dobro opisali a ni mape im bas nisu dobre
    (DDDD, 30. jun 2020 18:07)

    # Link komentara

  159. Generalno jako malo dokaza skoro pa nista ne postoje za sam Boj ,sem nekih pisama koje je Vlatko Vukovic slao Tvrtku a on obavestavao Veneciju su jedini pismeni dokazi ,sve ostalo je mit rekla kazala!Tek u 19. veku Vuk Karadzic izdaje Kosovski ciklus sa mnostvom mitova poput,knezeve vecere,Kosancic Ivana,Toplice Milana,Jug Bogdana,Kosovke devojke!Kao i svi veliki narodi i mi imamo nas mit koji je temelj naseg postojanja!
    (Palman Braht87, 30. jun 2020 18:02)

    # Link komentara

  160. E pa bas i nije tako izgledao boj. Vuk Brankovic nije izdao i Turci su se povukli jer im je glavnina snaga stradala u borbi...
    (rile, 30. jun 2020 18:00)

    # Link komentara

  161. Са почетка снима се види неистинитост, пре свега када је мапа у питању, а затим и ток борбе. Наравно, не могу се прескочити ни многи делови вербалне манипулације, као и чињеница да не постоје историјски за много изреченог. На крају, сама чињеница одакле им подаци, јасно говори да је ово још један пропагандистички материјал из добро познате кухиње.
    (Гопн1, 30. jun 2020 17:58)

    # Link komentara

  162. “Ja ne odlučujem da li ću ići u bitku po tome kakva je sila koja me prati nego po tome koliku svetinju branim.”

    “Ko je Srbin i srpskoga roda,
    i od srpske krvi i kolena,
    a ne došo na boj na Kosovo,
    ne imao od srca poroda,
    ni muškoga ni devojačkoga!
    Od ruke mu ništa ne rodilo,
    rujno vino ni pšenica bela!
    Rđom kapo dok mu je kolena!"

    -Car Lazar Hrebeljanović-

    I sad dođe neki tamo i potpisuje neka dokumenta....
    (Goran Loznica, 30. jun 2020 17:51)

    # Link komentara