- Komentari -
  1. A da nisu malo smorili sa Pupinom u poslednjih par godina?
    (Saša 2., 4. april 2020 16:49)

    # Link komentara

  2. @ Low Key Smith Налупетао си се,гледе Тесле,за 11.И пошто имам 63 године и
    одавно сам навикао да глупости не коментаришем,само их ОЗНАЧИМ,обелоданим,
    нећу више ни реч написати.Фарадеј смислио асинхрони мотор и наизменичну струју
    Оће то,оће ал мало теже.
    (артиљерац, 3. april 2020 13:53)

    # Link komentara

  3. Svi komentari odisu simpatijom ali bez znanja i poznavanja, jedan i direktno maliciozan. Jedan jedini, s pola recenice, razuman, koji pita o odnosu Pupina i Tesle.
    A cinjenice su neverovatne: i Pupin, i Tesla vode poreklo iz dva susedna mesta u Metohiji. Dakle, nikava svojatanja nekih Cincara, i potvrdjivanja geografijom, pa jos "albanskim selom". Pupinovi su u Banat dosli u Prvoj velikoj seobi pod Arsenijem Trecim Crnojevicem. Posle nekoliko godina lutanja, skrasili su se u Idvoru. Ostalo se o Mihajlu, uglavnom, zna. Teslini su, pak, krenuli pedesetak godina iza Kosovskog boja u selidbu - sve do like, gde su prihvaceni od Srba starosedelaca. Nesumnjivi Srbi, otac Nikolin Pravoslavni svestenik. (Uzgred, Jovanka Broz, rodjena Budisavljevic, iz Budisavaca kraj Peci poreklom, rodjena je u mestu Pećani u Lici)
    Pupin je osrednji naucnik, ali dobar biznismen, finansijer americkih vlasti, potpuno odvojen od Srpske dijaspore. Prezirao je Nikolu Teslu, nije hteo da cuje da mu Nikola bude zet. Govorio je da mu zet nece biti onaj u cijem kraju medvedi nose pisma. Tesla je bio zaljubljen u Pupinovu cerku, ali nakon drskog odbijanja, Nikola je do kraja zivota ostao nezenja i bez potomstva. Mihajlo je koristio svaku priliku da se distancira od Nikole, saplitao ga, omalovazavao. Uzdizanje Pupina, pripisivanje pronalazaka koji nemaju veze s Pupinom, je slika neznanja.
    Nesto, neka griza savesti, ga je promenila nakon "Majskog prevrata", 1903. Prisao je Srpskom klubu, pomagao, istina ne svojim novcem, pridobio Vilsona za Srbe... Za desetak godina je dao prilicno doprinosa.
    Ipak, ostareo, oboleo, osiromasen, molio je da mu pozovu pred smrt Nikolu i trazio od njega oprost.
    Veliki Nikola, koji nikad nije jurio bogatstvo vec napredak covecanstva, se odazvao pozivu. Prihvatio je drhtavu Mihajlovu ruku, poljubio ga i - oprostio mu sva, ne mala! - zla, nakon cega je Mihajlo ubrzo izdahnuo.
    (acomurija, 3. april 2020 01:54)

    # Link komentara

  4. Zato su svima puna usta Tesle - čoveka koji ničim, ali zaista ničim nije zadužio ni Srbiju, ni Srbe. Ni Svet kad smo već kod toga - gro onoga što je "otkrio", otkrili su drugi pre njega. Michael Faraday, recimo. But, I digress.
    Mihajlo - da, Mihajlo - Pupin je zadužio i ovu zemlju i ovaj narod. Pritom, nije bio Srbin. Bar ne etnički. Bio je Grko-Cincar. I kao neko ko i sam ima te korene, na Pupina gledam kao ne večiti uzor. Srbija bi morala, ako već ne prebaciti Pupinove ostatke u Srbiju, onda finansirati održavanje njegovog groba.

    *Nadam se da će komentar biti objavljen u celosti.
    (Low Key Lyesmith, 2. april 2020 20:55)

    # Link komentara

  5. МИХАИЛО ПУПИН је један од највећих родољуба и добротвора којег смо икада имали. Охрабрио је, опремио и на пут послао безмало 20.000 Срба из САД и Канаде који су преко Индијског океана дошли до Солуна, где су представљали ударну песницу у слому Аустроугарске на Солунском фронту. Дао је немерљив допринос успеху на Париској мировној конференцији 1918. године. Светом Мандарију Ускоковићу даривао је новац којим је изграђена наша црква у Либертвилу. Платио је 20.000 школских стипендија најдоровитијим српским ђацима. На његов наговор чувени Карнеги је изградио Универзитетску библиотеку у Београду, којој је ПУПИН даривао своје највредније књиге. После Великог рата самохраним мајкама је плаћао девојачки мираз да би могле достојно да удају своје кћери. Откупљивао је ремек дела наших уметника и даривао их српском народу. Био је пријатељ председника САД Вудра Вилсона и исходовао је да се 28.07.1918. на Белој кући завијори застава Краљевине Србије у знак херојске победе и незапамћених страдања нашег народа у Великом рату. Један је од деветорице оснивача НАСА. Најсавременију штампарију даривао манастиру Жича. Издржавао ратну сирочад. Основао је и финансирао “Коло српских сестара”. Небројена су даља доброчинства великог, највећег српског добротвора МИХАИЛА ПУПИНА. Све што је дао сам је зарадио - сиромах из Идвора, крај Ковачице.
    (Раде Бајић, 2. april 2020 17:35)

    # Link komentara

  6. Nisu li on i Tesla bili na ratnoj nozi?
    (zou, 2. april 2020 17:17)

    # Link komentara

  7. Čovek koji je toliko uradio za svoju zemlju. Sve treba da nas je sram. Naravno prvo razne vlasti što ovde oblačiše a i nas koji ih trpesmo. Sve smo zaslužili.
    (SaleBg, 2. april 2020 17:10)

    # Link komentara

  8. Drzava da se angazira za vracanje kosti u OTADZBINI. MIHAJLO PUPIN nije zasluzio da pociva u tudjini,sa onolickim spomenikom bez KRSTA i bez posete. Pa covek je imao svoja otkrica u BEZZICNOM svetu- RADIO,RENTGENU,TELEGRAFU. Sve je to preteca Internetu.
    (Zoran, 2. april 2020 16:57)

    # Link komentara

  9. srbi iz njujorka su mogli za početak malo više voditi računa o grobnom mestu...ali srbi ko srbi, to je sitno, daj da selimo, pa da se posle qrčimo...
    (banat uber alles, 2. april 2020 16:52)

    # Link komentara

  10. Spomenik nije ni bitan, bitna su dela koja se pamte i to da ga svi nosimo u srcu
    (Eto, 2. april 2020 16:36)

    # Link komentara

  11. Nebitno koliki je nadgrobni spomenik, to nikako da ukapiraju neki. Bitno je delo koje je ostalo iza njega. Zgrada na univerzitetu Kolumbija se zove “Pupin Hall”, to mu je pravi spomenik. Spomenik se pravi za života, a ne posle smrti. A vi ako ga cenite, uložite novce da napravite isto tako nešto u Beogradu gde će nove generacije nešto učiti, pa nazovite po njemu. Kao što su i Ameri uradili.
    (Petar, 2. april 2020 16:26)

    # Link komentara

  12. Tužno, veliki Pupin ovo nije zaslužio ni od nas ni od Amerike.
    Toplo preporučujem njegovu autobiografiju "Od pašnjaka do naučenjaka",ima se šta pročitati i naučiti!. Hvala Mihajlu Pupinu što je pomogao da istočni i severni Banat i severna Bačka budu deo Srbije.
    (zoran bgd, 2. april 2020 16:16)

    # Link komentara

  13. Licni prijatelj i kolega mog dede.
    Ni moj deda nema spomenik - medju osnivacima je krematorijuma u Beogradu, jer je skromnost odlika velikih ljudi.
    Sto veci spomenik, obicno manji kvalitet coveka...
    (Ivan, 2. april 2020 16:03)

    # Link komentara

  14. U Nišu zvanično postoji ulica Mihaila Pupina, ali je to bukvalno sokak gde se jedva mimoiđu ili sretnu pešak i automobil, spaja ulicu Dušana Popovića i bulevar Zorana Đinđića a da bi značaj slavnog naučnika bio dodatno umanjen, od ulice Dušana Popovića se ne odvaja direktno već od pruge, sa desetak samo sa jedne strane skromnih prizemnih kuća (sa leve strane su novoizgrađeni deo Kliničkog centra, pomoćni objekti i natkrivena smećara).
    (Samosvesna građanka, 2. april 2020 16:02)

    # Link komentara

  15. Pupini su Cincari, poreklom iz oblasti Lnga iznad Pogradeca, albanskog grada na Ohridskom jezeru, blizu Svetog Nauma. Odatle su se preselili u Vevčane, blizu Struge, gde i sada postoji puno žitelja sa prezimenom Pupini, tj. Pupinoski. Moguće je i tamo istražiti korene. U selu postoji i kuća njegovog dede, odakle su se Pupini preselili u Srbiju. Vredi posetiti kada ova čuma prodje.
    (Dragan, 2. april 2020 16:02)

    # Link komentara

  16. Kakve veze ima sto je spomenik mali?!? Vazno je da postoji Pupin Hall na Kolumbija univerzitetu u Njujorku sa njegovom bistom i natpisom na engleskom i na srpskom I to na cirilici.
    (Ccc, 2. april 2020 15:53)

    # Link komentara

  17. Lijepa inicijati ali to je trebala država Srbija da uradi. Zadužio je mnogo Srpski narod i po svom patriotizmu i po svojim naučnim djelima.
    (Srle, 2. april 2020 15:40)

    # Link komentara

  18. Tako je Mileva sahranjena sa još dvoje neznanih ljudi u istoj grobnici u Švajcarskoj. Država ništa ne preduzima po tom pitanju.
    (Viki, 2. april 2020 15:34)

    # Link komentara

  19. Tuzno, sta dodati!?
    (ConteLeone, 2. april 2020 15:22)

    # Link komentara

  20. I posle se pitamo što smo tu gde jesmo...Kakvi smo i dobro nam je!!!!
    (Sinke, 2. april 2020 15:16)

    # Link komentara