- Komentari -

"Makedonski jezik ne postoji"

Bugarska akademija nauka i umetnosti oglasila se stavom da makedonski jezik ne postoji, te da je reč o pismeno-regionalnoj normi bugarskog jezika, a da je makedonska pozicija po tom pitanju lažna.

Izvor: B92, Tanjug
Pošaljite komentar
  1. To je pogresan nacin gledanja na jezik. Nije jedna drzava jedan jezik, niti neki od njih treba podleci standardizaciji i klasifikaciji. Dijalekti su u pitanju. Makedonci def imaju svoj!
    (Aleksa, 16. avgust 2020 00:03)

    # Link komentara

  2. Gluposti za pojedine fanatike
    koji mrze Makedoniju pa i druge. Mrzis neznas koga i zasto, jednostavno
    mrzis, nismo svi isti.
    (Vatro Marx, 22. februar 2020 10:30)

    # Link komentara

  3. Čitam gluposti pojedinaca i ne mogu da verujem.
    Koga ste to vi, braćo Srbi spasili, oslobodili i sl?
    Vi ste to učinili? Samo ste vi bili partizani i niko drugi?
    Dajte bre, ljudi!!!
    Da ste vi takvi junaci kakvim se zamišljate, odbranili bi ste se u Slavoniji i na Kosovu, ne bi ste bili proterani.
    Stvarno ne znam zašto se pojedinci ovde drogiraju kad im škodi....
    (Zoran, Skoplje, 21. decembar 2019 15:16)

    # Link komentara

  4. Ali zato je crnogorski skroz legit. Hahahahaha... i bosanski i hrvatski :) Sta vas bre boli uvo ako hoce svoj jezik da zovu makedonski, oni su makedonci i sigurno nece da zovu svoj jezik portugalski. A nije bugarski, nije ni srpski. Prema tome, bavite se bitnim stvarima i pustite ljude da zive na miru.
    (John Terry, 14. decembar 2019 08:21)

    # Link komentara

  5. E Makedonci Makedonci...
    Niste hteli da budete ono što jeste, a sad ćete se morati braniti da ne budete ono što nikad niste bili...
    A nismo vas nikad ni mrko pogledali bre...neka vam je prosto al sram da vas bude!

    A neprijatelje znate mnogo dobro! Od njih smo vas prošli put osobodili i spasili vas od istrebljenja...i mislili smo da vam je makar nešto jasno...

    Od koga sad očekujete pomoć?
    (Rod Rođeni, 13. decembar 2019 19:36)

    # Link komentara

  6. Ko nevidi i nečuje da je makedonski ustvari srpski taj slep i gluv.
    (aj zdravo, 13. decembar 2019 19:00)

    # Link komentara

  7. Cinjenica je da su danasnju SEvernu Makedoniju od Turaka oslobodili Srbi...sloboda njena je kostala Srbiju oko 50.000 vojnika !!! Makedonski jezik su posle 1945.godine vestacki smislili lingvisti Kominterne da bi rastakali usadjeni monarhisticki duh Srba koji su , po njima, bili opasnost za Jugoslaviju !!! Isto vazi i za nastajanje tkzv. makedonske crkve !!! Severna Makedonija nastavlja sa marionetskom politikom svakolikog popustanja i otklonom prema Srbiji i zato mora biti svesna da ce uskoro da se raspadne jer niti ima istinske snage da sebe cuva i sacuva niti je kao tvorevina to istorijski sposobna !!! Ukratko , ako niste sa bracom Srbima ne mozete ni postojati na duze staze a mi SRbi smo dobri ljudi i necemo licno uticati na to vec vam jednostavno tako biti....karma je cudo !!!
    (dr Udo Brinkman, 13. decembar 2019 18:26)

    # Link komentara

  8. Vratio vas WTF na fabricka podesavanja...
    (Cus, 13. decembar 2019 18:25)

    # Link komentara

  9. Ali pise u Svetom Pismu Makedonija
    (Ljupce, 13. decembar 2019 18:01)

    # Link komentara

  10. Pod hitno bugaske akademike i ostalu im buljumentu, slati na terapiju za skidanje sa opijata. Držati ih pod prismotrom i strogim nadzorom, dok ne nauče istinu, nemogu došljaci (bugari) iz 4 veka negirati jezik antičkih Makedonaca.
    (swissvuk, 13. decembar 2019 18:01)

    # Link komentara

  11. (WTF, 13. decembar 2019 01:21)

    Decko ili deko svejedno, mnogo si ostrascen i pun mrznje prema srbima. Zracis sovinizmom i poluinformacijama, a to je jako jako opasno. Vec vidjeno bilo sa drugim "tumacima istorije", a kroz istoriju, od Ante Starcevica, preko Mileta Budaka pa sve do Tudjmana. Jako opasne stvari, ne igraj se sa tim. A crnogorci? Crnogorci su bili Srbi sve do dolaska Mila Djukanovica na vlast. Cudo jedno sta politika ume da napravi.
    (eliot, 13. decembar 2019 17:00)

    # Link komentara

  12. Pesadinac@ Sta vam daju i kojim se drogama pucate? Pola svita nikad nije culo za Srbiju... (Che, 13. decembar 2019 10:48)

    Idi u kupatilo, stavi sajkacu na glavu, obuj opanke, pogledaj se u ogledalu i videces Srbina i to pravog.
    Neces valjda dozvoliti sebi da ceo zivot zivis u zabludi, budi ono sto su ti i preci bili. Saznanje istine okrepljuje i daje novi elan zivotu.
    (pesadinac, 13. decembar 2019 16:34)

    # Link komentara

  13. Srbija bih pre umrla, nego prešla na nogomet, kao
    I SPC da predje na grigorijanski kalendar kao i sve ostale zemlje u okruženju! Tomgovori o nama i o našem srpskom jeziku, kojeg toliko veličamo!!’
    (Miroslav, 13. decembar 2019 00:10)

    Ne dao Bog da ga i ostali tako veličaju kao ti. Neko ko napiše "Srbija bih pre umrla...", nije kompetentan ni da radi kao upravnik javnog WC-a, a ne da se žali po medijima na Srbe i njihov odnos prema svom srpskom jeziku.
    (Exelnecija, neka tamo..., 13. decembar 2019 15:19)

    # Link komentara

  14. Zaista ne razumijem moderaciju.
    Ljudi, sto ste toliki pacenici?
    Netko na jedan fasisticki nacin vrijedja cijeli jedan, ili dva, naroda zovuci ih 'nepostojecima'.
    Na to reagiram, i ne objavi mi se komentar iz prve, nego tek kasnije.

    Nakon toga, slijede nove uvrede, nove lazi i nova prozivanja, a ja nisam u stanju odgovoriti jer mi se ne dopusta.
    Ne zato sto sam vrijedjao, ne zato sto sam lagao, sirio govor mrznje... pa zasto onda?

    Naveo sam 7-8 rjecnika iz 16 stoljeca i primjere spominjanja iskljucivo hrvatskog kao jezika pisanja 'judite' i prvog hrvatskog romana 'planine' te zapitao gdje je tad bio srpski jezik, kad mi tvrde da je sve hrvatsko ocito vatikanska fikcija. :D
    Zelim da mi srpski forumasi kazu kad je objavljen njihov prvi roman i da li se u njemu spominje srpski jezik. Jel to uvreda, pa da se ne objavi komentar?

    Preporucio sam takodjer srpskim forumasima da uzmu mariju todorovu 'imaginarni balkan', i to u srpskom! prijevodu, a ono... putopisci koji idu do bugarske cak i bugarski nazivaju hrvatskim! Srpski ne spominje nitko, a prolazili su slovenci, madjari, francuzi, nijemci i englezi.
    I jos nesto: prvi spomen rijeci 'kralj' u slavenskom svijetu je sa bascanske ploce. Ne postoji ama bas nigdje stariji zapis te rijeci na bilo kojem slavenskom jeziku.
    Dakle, i prije rusa, poljaka, ceha...
    Jesu to uvrede ili je to ipak istina koja vrijedja seseljoidne generacije?
    (Pijani zlotvor, 13. decembar 2019 15:14)

    # Link komentara

  15. Ja kao albanac iz Skoplja, sa bugarima pricam makedonski a oni mene po bugarskom i sve se razumemo. Ne mogu da kazem dali postoji ili ne, ali slicnost je velika.
    (Komsija, 13. decembar 2019 15:08)

    # Link komentara

  16. @WTF, 13. decembar 2019 01:21

    Brate, ti si se nalupetao za medalju. Ali dobro, svako ima pravo da bude lud za sebe i da veruje u svoje ludosti. Ti mislis da je srpska nacija vezana za teritoriju drzave koja je danas Srbija, to je tvoj problem i iz toga izlazi tvoja naopaka logika.
    (Miroljub, 13. decembar 2019 15:04)

    # Link komentara

  17. @wtf - ne znam odakle vam sve ovo sto ste izneli, jesu li vas tako ucili u skoli ili ste samo tako zakljucili. Reci za Srbiju da bi bez otimanja tudjeg ostala bez ijednog vladara, pisca i umetnika kroz istoriju je zaista prava nebuloza. Onoliki manastiri u Srbiji iz vremena od pre Turaka, gradovi i tvrdjave. Svako u Srbiji ko se malo bavio istorijom moze da navede bar 20 vladara iz srednjeg veka sa sve godinama rodjenja i smrti, koja im je bila zaduzbina, ko zena a ko deca. Takodje ne znam odakle vam to da se samo Srbi nisu odbranili od Turaka nego im bili sluge a jedino Srbija od ex yu drzava se oslobodila Turaka u krvavim ustancima i ratovima za oslobodjenje. Bosnu su preuzeli Austrijanci pa je djuture s Hrvatskom i Slovenijom ostala van Austrougarske kad je carstvo palo i raspalo se u prvom svetskom ratu a Makedoniju su oslobodili Srbi, Grci i Bugari u Balkanskom ratu. Jos jedna stvar, nije li malo cudno da je za vas jedan takav narod kao sto su Srbi bez ikoga i icega bio jedini u stanju da okupi oko sebe sve balkanske narode u zajednicku drzavu i da Beograd i vama bude glavni grad citav 20. vek? Slabijima vladaju jaci uglavnom, uvek bilo i bice. Istorija je prelepa ali je pre svega nauka, dakle ne moze neko proizvoljno da misli ovako ili onako posto postoje metodi za izucavanje proslosti i istorije, pisani i materijalni dokazi sta je bilo, gde i kako. Nije na odmet nekad malo istrazivati ako se vec upustamo u raspravu na tu temu.
    (Biba, 13. decembar 2019 14:56)

    # Link komentara

  18. @Pesadinac@ Sta vam daju i kojim se drogama pucate? Pola svita nikad nije culo za Srbiju
    (Che, 13. decembar 2019 10:48)

    Opa, dosli Thompsonovi obozavatelji da dele lekcije. Dugo vas nije bilo ovde. Ja msilio da pisete po Austrijskim, Slovenackim i ostalim EU portalima.
    (Miroljub, 13. decembar 2019 14:45)

    # Link komentara

  19. @wtf - ne znam odakle vam sve ovo sto ste izneli, jesu li vas tako ucili u skoli ili ste samo tako zakljucili. Reci za Srbiju da bi bez otimanja tudjeg ostala bez ijednog vladara, pisca i umetnika kroz istoriju je zaista prava nebuloza. Onoliki manastiri u Srbiji iz vremena od pre Turaka, gradovi i tvrdjave. Svako u Srbiji ko se malo bavio istorijom moze da navede bar 20 vladara iz srednjeg veka sa sve godinama rodjenja i smrti, koja im je bila zaduzbina, ko zena a ko deca. Takodje ne znam odakle vam to da se samo Srbi nisu odbranili od Turaka nego im bili sluge a jedino Srbija od ex yu drzava se oslobodila Turaka u krvavim ustancima i ratovima za oslobodjenje. Bosnu su preuzeli Austrijanci pa je djuture s Hrvatskom i Slovenijom ostala van Austrougarske kad je carstvo palo i raspalo se u prvom svetskom ratu a Makedoniju su oslobodili Srbi, Grci i Bugari u Balkanskom ratu. Jos jedna stvar, nije li malo cudno da je za vas jedan takav narod kao sto su Srbi bez ikoga i icega bio jedini u stanju da okupi oko sebe sve balkanske narode u zajednicku drzavu i da Beograd i vama bude glavni grad citav 20. vek? Slabijima vladaju jaci uglavnom, uvek bilo i bice. Istorija je prelepa ali je pre svega nauka, dakle ne moze neko proizvoljno da misli ovako ili onako posto postoje metodi za izucavanje proslosti i istorije, pisani i materijalni dokazi sta je bilo, gde i kako. Nije na odmet nekad malo istrazivati ako se vec upustamo u raspravu na tu temu.
    (Biba, 13. decembar 2019 14:41)

    # Link komentara

  20. Meni nije jasno sto ovi citaoci imaju teritorajlne i jezicke pretenzije prema Nezavisnoj Republici Severnoj Makedoniji kad ni Kosovo nisu bili u stanju da sacuvaju (a ni tamo nisu bili vecina). Sta tu nije jasno oko slobodne Makedonije?
    (Robi, 13. decembar 2019 14:03)

    # Link komentara

  21. Ja kao Nišlija Makedonce razumem 95%, a Bugare već sa teškoćom. Generalno će svako s juga (možda samo ne Piroćanci) da kaže to, tako da bugarski i makedonski nisu isti jezici! Štaviše, Makedonci možda i bolje nas razumeju nego Bugare.
    Svejedno, pozdrav za bratsku Makedoniju!
    (с југ, 13. decembar 2019 13:28)

    # Link komentara

  22. Ovi bugari vekovima kroz istoriju bili neprijateljski nastrojeni prema srbima.
    (slaviša šmigič, 13. decembar 2019 11:28)

    # Link komentara

  23. Makedonski jezik je najbliži bugarskom, to je činjenica.
    Odakle si sad izvukao ovaj podatak.
    makedonski jezik nema nikakvu sličnost sa bugarskom odakle si izvukao ovu glupost,možda ti papa šapnuo na ime vezu s vezom nema.
    (slaviša šmigič, 13. decembar 2019 11:25)

    # Link komentara

  24. Можда грешим, али да су остали POD окриљем Србије као нека врста федерације, било би боље за све нас.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Neko tamo, 12. decembar 2019 16:21)

    Vidi, ovako, tu i leži problem, ostali bi možda htjeli  SA Srbima, ali ne POD Srbima.
    (Južni susjed, 13. decembar 2019 11:09)

    # Link komentara

  25. Pesadinac@ Sta vam daju i kojim se drogama pucate? Pola svita nikad nije culo za Srbiju
    (Che, 13. decembar 2019 10:48)

    # Link komentara

  26. Jesam ja glup - sem par očiglednih sprdnji, jel ovde 90% komentara sarkastično sa ovim "svi su oni srbi" ili je ovo realno stanje svesti u Srbalja?
    (Pitam se, 13. decembar 2019 09:11)

    # Link komentara

  27. Много људи у Србији уопште није свесно да је Српски језик званични у још 4 државе. Македонија је променила име, не признаје јој се језик, тешко ће опстати као држава у будћности.
    (A retracment, 13. decembar 2019 08:19)

    # Link komentara

  28. Много људи у Србији уопште није свесно да је Српски језик званични у још 4 државе. Македонија је променила име, не признаје јој се језик, тешко ће опстати као држава у будћности.
    (A retracment, 13. decembar 2019 08:19)

    # Link komentara

  29. Novaku Djokovicu je majka hrvatica a sa tatine strane crnogorci. A on se izjasnjava kao srbin. Ne verujem da ga neko ucenjuje i prisiljava na to. Pre ce biti da je momak nesto skontao. E kad vi hrvati i crnogorci i makedonci i bosanci skontate to,vise necete mrzeti svoju maticu,krati od nje jezik i izmisljati svoje poreklo,vec cemo u miru ziveti zauvek. Dokle god imate potrebu da se pravite nesto sto niste mrznja ce gristi i gristi..
    (Covek iz Banata koji nije banacanin vec srbin., 13. decembar 2019 08:14)

    # Link komentara

  30. Najlepše od svega u vezi sa ovim postom je to što se sve strane raspravljaju na srpskom jeziku! :) Haug
    (nekoizmase, 13. decembar 2019 08:14)

    # Link komentara

  31. Tako je, to je srpski jezik sa lošata govornata manata.
    (dejca LE, 13. decembar 2019 08:13)

    # Link komentara

  32. Ja mislim da je i Isus bio srbin, samo su nas lagali!
    (Bojan.M.N, 13. decembar 2019 08:12)

    # Link komentara

  33. Bugari rešili sve svoje probleme pa mogu da se bave jezikom u susednoj državi?
    (Predrag, 13. decembar 2019 07:29)

    # Link komentara

  34. Jezik, crkva, ime, istorija itd,itd, sve Ono što jednu naciju čini nacijom u slučaju Severne Makedonije je sporno. Kako je došlo do toga? Imam dosta prijatelja medju makedoncima i ni na jedan način ne bih hteo da im povredim nacionalna osećanja, ali...Ne znam, kako im reći, čak ni da li im išta reći, jer se veoma ljute.
    (Miloš Radunović, 13. decembar 2019 07:23)

    # Link komentara

  35. sad da ih bugari okupiraju trebali bi prvi da priznamo fakticko stanje i mak u sastavu bugarske.podrska bugarima.
    (stanislav, 13. decembar 2019 07:18)

    # Link komentara

  36. Majko mila, od 260 komentara skoro svi su velikosrpski.

    To govori puno i o nasim medijima, i o vlasti i o tome gde smo i zasto smo tu gde jesmo...
    (Stojko, 13. decembar 2019 07:16)

    # Link komentara

  37. A to kad kažu Bugari to je onda 100%, mi Srbi i Bugari smo najgori, nepostoje Crnogorci kako ne postoje čim sam došao iz provincije u Studentski grad odmah mi je rečeno, studenjak je pun Crnogoraca, sad odjednom ne pistoje, jesmo vala rame uz rame sa Bugarima, svi Slovenski jezici imaju sličnosti to je činjenica, pa i u Srbiji postoji Vranjanski on se moze ladno priznat kao jezik 40% se razlikuje od Srpskog i ljudi ga koriste.
    (Pera ložač, 13. decembar 2019 07:16)

    # Link komentara

  38. Sveti Sava umro u Trnovu jer mu je palo na pamet da umire po Bugarskoj. Ma ajte molim vas. Umro je u svojoj kuci, u Srbiji. Sofija je stari srpski grad.
    (kole, 13. decembar 2019 06:51)

    # Link komentara

  39. Vidi youtube :Putin and Macedonian President Ivanov discuss relations and trade in Moscow
    0:20
    (Tomislav, 13. decembar 2019 05:45)

    # Link komentara

  40. Ma svi vode poreklo od nebeskog naroda.Ni manjeg naroda ni vecih kompleksasa.
    (S, 13. decembar 2019 05:17)

    # Link komentara

  41. Zemlja, granice, ko je kad... Bitan je čovek. A dobrih ljudi ima svuda, zato uživajte sa njima. Izuzetno poštujem svoju srpsku istoriju i verujem da smo jedan pošten i napaćen narod. Pravo da tako o svom narodu razmišlja ima i Makedonac i Bugarin i Albanac i Hrvat. I bilo ko drugi. Suviše je život kratak da bi ga trošili na gluposti.
    (sasajo, 12. decembar 2019 23:24)

    braniti svoju istoriju od onih koji nisu tako dobri (gore navedenih) nisu gluposti.
    (1244, 13. decembar 2019 04:36)

    # Link komentara

  42. Ovi bugari ka srbi, samo negiraju druge. 🤣
    (Aga, 13. decembar 2019 03:52)

    # Link komentara

  43. @Cica D----zvekani kao što si ti mogu samo da na pljunu pod prozor.
    Kaj bi rekel,ste šaka jada.
    (Hrvat, 13. decembar 2019 03:34)

    # Link komentara

  44. Prvo su naterali sve srbe van srbije da se okrenu protiv svoje srpske krvi. Sada kada se taj proces završio sada počinju da kriju istoju od srba u srbiji. Zato klinci danas misle da smo. Izmišljena zemlja.

    Jer ih niko ne uči srpskoj istoriji! To je zabranjeno
    (Stefan, 13. decembar 2019 02:44)

    # Link komentara

  45. mi srbi smo oslobodili i branili makedoniju u balkanskim ratovima i 1. sv.ratu od turaka i bugara,al izgleda da im sad od bugara i albanaca nema spasa,nista nece ostati od njih.sledeca je crna gora.bas mi je zao nasa dva bratska naroda,politika je cudo
    (ns boy, 13. decembar 2019 02:37)

    # Link komentara

  46. Nek to kažu Jovanu Babunskom i ostalim ucesnicima bitke kod Drenova.:D
    (Vuk, 13. decembar 2019 02:21)

    # Link komentara

  47. Od Beca do Istanbula svi govore ili razumeju Srpski jezik, zbog cega?
    Zbog zajednickog Srpskog porekla.
    (pesadinac, 12. decembar 2019 23:35)

    Zna se ko je stizao od Istanbula do Beca. Slazem se da je poreklo zajednicko ali bi realnije bilo da je Erdogan to izjavio.
    (delboj, 13. decembar 2019 01:23)

    # Link komentara

  48. @kriza identiteta izmisljenih nacija
    Miroslavljevo jevandjelje pisano je na STAROSLOVENSKOM jeziku, ne na srpskom jeziku.
    Dakle, nema ama bas nikakve veze sa tzv. srpskim jezikom.
    O “izmisljenim” nacijama je izlisno govoriti. Hrvati nisu izmisljena nacija, imali su obiljezja nacije prije Srba, Crnogorci imaju najduzu drzavotvornu tradiciju i zasluzili su da budu nacija vise od Srba koji su 500 godina bili pokoreni narod za koji niko nije ni znao da postoji. Bosanci imaju rjecnik bosanskog jezika napisan 200 godina prije Vuka Karadzica, imali su srednjevjekovnu drzavu koja je cak u jednom periodu vladala srpskom drzavom.
    Problem srpske nacije je u tome sto ona ne postoji ako ne prisvoji tradiciju drugih nacija. Na primjer, ako crnogorska istorija nije dio srpske, sta je onda sa srpskom istorijom od Kosova do oslobodjenja od Osmanlija? Koji su to znameniti vladari, junaci, pisci, pjesnici, umjetnici iz Srbije tokom pomenutog perioda? Nema ih. Dok su Crnom Gorom vladali Petrovici, Srbi su se klanjali turskim dahijama. Dok su Petrovici pisali knjige, u Srbiji se pisalo na turskom jeziku. E tu je problem. Zato Srbi hoce tudje. Isto vazi i za Bosnu i Hrvatsku. Srbi hoce da prisvoje istorije tih drzava, kako bi nekako sebi pripisali autonomiju u okviru Austrougarske, znamenite junake, umjetnike, moreplovce, pjesnike i pisce iz Hrvatske i Bosne.
    Jednostavno, bez istorija pCrne Gore, Bosne i Hrvatske, Srbi nemaju osnova da budu nacija.
    E iz toga se vidi ko ima krizu identiteta.
    Niko iz CG ne pokusava da prisvoji nekog srpskog vladara, junaka ili umjetnika, niko iz Bosne i Hrvatske ne pokusava nesto slicno, ali Srbi uporno pokusavaju da prisvoje istorije tih naroda.
    Zato sto su svjesni da su bez njih nista.
    (WTF, 13. decembar 2019 01:21)

    # Link komentara

  49. ok severno makedonski jezik
    (АЗ-5, 13. decembar 2019 01:06)

    # Link komentara

  50. Pravo je čudo da još postoji makedonski narod, pa evo i ovoliko vremena postoji i makedonska država. Oni i opstaju zato što Srbi, Bugari, Albanci i Grci ne mogu da se dogovore da je podele jer svi hoće celu teritoriju, a narod ne treba nikome.
    Mislim da će Makedoncima postati čupavo tek kad prestane lešinarenje od komšija. Dokle god se lešinari glože između sebe, ni jedan od njih se neće usuditi da krene u (ponovnu) okupaciju Makedonije i prisilnu asimilaciju (znači genocid) Makedonaca.
    (CATAPA, 13. decembar 2019 01:04)

    # Link komentara

  51. Izmisljen narod je onaj koji je 500 godina bio pod ropstvom, onaj koji ima turske gene, a sebe smatra jedinim narodom. Nemate nista. 500 godina niste postojali. Nemate knjizevnike, vladare, junake, umjetnike, ratnike... nista. Kako se zove vladar Srbije 1600 godine? A 1700? 1500? 1800? Da pomognem, sve sultan do sultana. Narod koji jedini nije smio da pruzi nikakav otpor okupatoru, jedini mirno primao danak u krvi, harac, teror. Mirno cuti i pokorno daje rodjenog sina da mu uzmu i vode u janjicare?! Pa kakav je to narod?!
    (WTF, 12. decembar 2019 20:27)

    Malo si se zaleteo/la u materiju kojom ne dominiraš. Edukuj se pre nego što nešto kažeš.
    (Mare, 13. decembar 2019 01:03)

    # Link komentara

  52. @pesadinac
    Vecina Srba razume engleski jezik. Zbog cega. Zbog engleskog porekla.
    (njoka, 13. decembar 2019 01:02)

    # Link komentara

  53. Fakat se razumeju 1 kroz 1.
    (#justsaying, 13. decembar 2019 00:50)

    # Link komentara

  54. Umesto da se bavimo važnim stvarima,kao što je duhovnost,mi komentarišemo o glupostima.Ko želi može da potraži Duhovna Srbija na facebook.
    (Vlatko, 13. decembar 2019 00:44)

    # Link komentara

  55. Zapratite na fejsu stranicu Bugari u Srbiji da vidite sta sve oni pricaju i u sta i dalje veruju. Sanjaju da nanovo izadju do Gnjilana i Cuprije, kao 1915.
    (Key and Peele, 13. decembar 2019 00:12)

    # Link komentara

  56. A najveća nebuloza svih nebuloza je rec FUDBAL. Kažemo li Handbal, ili rukomet? Sad vam je valjda jasno koliko smo mi tvrdoglav narod. Srbija bih pre umrla, nego prešla na nogomet, kao
    I SPC da predje na grigorijanski kalendar kao i sve ostale zemlje u okruženju! Tomgovori o nama i o našem srpskom jeziku, kojeg toliko veličamo!!’
    (Miroslav, 13. decembar 2019 00:10)

    # Link komentara

  57. Gramatika za 6. razred
    L prelazi u O

    Sokol - Soko
    Bel - Beo
    Učilnica - učionica
    Selba - seoba
    stol - sto itd.

    U Makedonskom jeziku se nalaze ove prve navedene reči. Ceo Balkan je SMUTI... Ko razume, svatiće. Pozdrav za braću sa Balkana.
    (Daskal, 13. decembar 2019 00:10)

    # Link komentara

  58. zamislite da svedjani odjednom kazu norvezanima hej vi ste nasi, ugasite vasu drzavu. norveska je bila nasa teritorija toliko vremena pa smo vam dali pocetkom 20og veka nezavisnost, pricamo slicni jezik, cak 70% svedskog norvezani razumeju..tako da vi niste norvezani nego svedjani. e sad, "braco" srbi zamislite to. ja ne mogu, zato sto norveska i svedska su normalni drzave, a u vas jos uvek vlada ona politika koja vam je donela sankcije, inflaciju za ginisa, bombardovanje, amputaciju dela vase teritorije a jos neki delovi (sandzak, presevska dolina, a ko zna mozda i vojvodina..) cekaju na red. umesto da omalovazavate moj narod i drzavu pogledajte malo sebe. bojim se da sve sto vam se dogodilo nije vas naucilo pameti i postovanja suseda, znaci vasa tuzna prica jos nije zavrsena. nadam se da gresim zbog mojih prijatelja u srbiji koji vec dugo ispastaju zbog ove politike koja se na kraju vama najvise udara u glavi. vreme je da prestanete da budete ruska gubernija i useful idiots putina i postanete evropska drzava i narod.
    (mk888, 13. decembar 2019 00:07)

    # Link komentara

  59. a fora svi sto se loze na te nacionalisticke, patriotske i slicne stvari, identitete itd pas nema za sta da ih ujede haha
    (djura, 13. decembar 2019 00:03)

    # Link komentara

  60. Od Beca do Istanbula svi govore ili razumeju Srpski jezik, zbog cega?
    Zbog zajednickog Srpskog porekla.
    (pesadinac, 12. decembar 2019 23:35)

    # Link komentara

  61. Zemlja, granice, ko je kad... Bitan je čovek. A dobrih ljudi ima svuda, zato uživajte sa njima. Izuzetno poštujem svoju srpsku istoriju i verujem da smo jedan pošten i napaćen narod. Pravo da tako o svom narodu razmišlja ima i Makedonac i Bugarin i Albanac i Hrvat. I bilo ko drugi. Suviše je život kratak da bi ga trošili na gluposti.
    (sasajo, 12. decembar 2019 23:24)

    # Link komentara

  62. Makedonski jezik bio je jedan od tri zvanična jezika i u bivšoj Jugoslaviji (Srpski,Slovenacki i Makedonski), a prisutan je i u UN još od sedamdesetih godina prošlog veka. Makedonski jezik ima svoj istorijski razvoj i priznat je i od međunarodne zajednice lingvista.
    (IGOR, 12. decembar 2019 23:20)

    # Link komentara

  63. Svi govore hercegovački ,a ovo oko nas bukti hercegovački građanski rat koji je počeo kad su Katolička crkva i muslimani pre(i)veli deo( veći ili manji) pravoslavnih Hercegovaca "svojoj"veri ! Bilo je to mnogo pre nego su i Hercegovci znali za sebe i svi bili nečiji kmetovi !
    (Greten, 12. decembar 2019 23:20)

    # Link komentara

  64. @kriza identiteta izmisljenih nacija
    Najstariji spisi s ovih prostora nemaju veze sa srpskim jezikom. To je izmisljen jezik.
    (WTF, 12. decembar 2019 20:45)

    Miroslavljevo jevanđelje je najsterija knjiga na ovim prostorima, pisana je na srednjevekovnom srpskom jeziku i na srednjevekovnoj ustavnoj srpskoj ćirilici, a pisana je za potrebe rođenog brate Srbina Stefana Nemanje Zavidovića to jest za potrebe humskoh kneza Miroslava Zavidovića. Srpski jezik nije izmišljen, samo je standardizovan kao i većina jezika u 19-om veku, a danas taj jezik ostali novonastali nacioni kradu od Srba i daju mu neka čudna neistorijska imena.
    (kriza identiteta izmišljenih nacija, 12. decembar 2019 23:14)

    # Link komentara

  65. A kako smo ih isprašili 1917, sećaju li se toga možda... Neka vide akademci kada Srbin bije...
    (pixy, 12. decembar 2019 23:09)

    # Link komentara

  66. Makedonija se sastojala od Egejske Pirinske iVardarske Makedonije .Grci su proterali Makedonce posle Ilindenskog ustanka po Rusiji Ceskoj Poljskoj a oni koji su bili lojalni raseljeni su prema Kritu i Egejska makedonija ne postoji.Pirinska Makedonija koju u podeli pripala Bugarima takodje je eliminisana. Makedonski narod iz tih podrucja je raseljavan a oni ljudi koji su se izjasnjabali kao Makedonci su terorisani ,ostajali bez poslabez egzistencije ,optuzivani zatvsrani .To sam gledala namakedonskoj televiziji ti Makedonci u Bugarskoj pricali svoje zivotne price.I Pirinska Makedonija je zbrisana .Danasnja Makedonija koja je slobodna bila pod Srbijom.Zapadne sile su hoskali Makedonce kao da hoce srbija da ih prisvoji sto je propaganda.Bugari su 1980 imali respored kad Tito umre njihovi ljudi su znali ko u kom delu Makedonije je rasporedjen da bi uzeli Makedoniju.Kad se Makron suprostavio pridruzivanju Makedonije E Ui pomenuo da se nezna sta ce biti sa Albancima iz svernog dela Makedonije Bilo mi jasno da vodi politiku stvaranja Velike Albanije i rasparcavanje Makedonije .Optuzivali Grujevskog zato sto nije hteo kako oni hoce, dovedose Zajeva koji ih sve slusao i na kraju ce radparcati Makedoniju jer su prevarili i Zajdva i narod.Velike sile su lagali i prevarili Makedonski narod.To je velika sramota.Makedonski jezik je sa istom razlikom kao sto su srpski i hrvatski sa bugarskim cak je ta razlika mnogo veca.Makedonci su imali od uvek svoj jezik i teritoriju koju su svetske sile podelili u ratovima izmedju Grka Bugara i srba.Kako rekao Pasic ako Bugari tvrde da je Makedonija njihova a svi znamo da nije onda zasto da mi ne govorimo da je nasa i ako znamo da nije.Makron hoce da unisti i nestanu Makedonci.
    (Teodora, 12. decembar 2019 23:07)

    # Link komentara

  67. @Pijani zlotvor, Hrvati pravi, govore Zagorskim jezikom. A, Xrvatijanci govore Srpskim, sa akcentom.
    (Till, 12. decembar 2019 23:07)

    # Link komentara

  68. Za sve kompleksase iz komentara

    Mozete vi svakih 50 godina menjati ime drzavi, izmislajti nacije i ime jezika ali dnk-a ce vas uvek podsecati da ste (samo) Srbi. Palite se na Nemce, Anadolce, Hune, Helene a u krvi i mesu ste samo ono sto najvise mrzite i od cega najvise bezite. SRBI
    (sasa, 12. decembar 2019 23:07)

    # Link komentara

  69. (WTF, 12. decembar 2019 20:27)

    Sve bi to donekle imalo nakog smisla da nam pridike ovakvog tipa ne drže oni koji su pod ugarskim okupatorom proveli punih hiljadu godina, sve dok ih na kraju nisu oslobodili tuđu bajoneti i to upravo srpski. Srpski vojnici su 1918-e godine doneli slobodu i Zagrebu i Sarajevu i Podgorici, a pre toga i Skoplju, na političkoj karti Balkana 1804-e godine postoje svega TRI faktora i to: austro-ugarski okupator, otomanski okupator i slobodna Srbija, mala, ali slobodna, dok ostalih nema nigde, tek treba da budu izmišljeni. poslednji srpski despot Pavle Bakić je vladao delovima Slavonije sve do 1537-e godine i neprestano je ratovao sa Turcima dok ga nisu pogubili, a već 1804-e na scenu stupa novi srpski vladar Đorđe Petrović - Karađorđe. Inače o turskim genima kod Srba je smešno govoriti, ta komunistička podmetačina je pole savremenih genetičkih ispitivanja više nego smešna.
    (kriza identiteta izmišljenih nacija, 12. decembar 2019 23:03)

    # Link komentara

  70. Sta vam je veceras da se raspravljate sa Makedoncima? Pustite ljude da budu ono sto jesu i sta zele da budu. Gde sam god srela Makedonce bili su ljubazni, divni, odmah smo pricali kao da smo iz iste zemlje, bez ikakve tenzije za razliku od mnogih drugih komsija i to svi znamo. Koliko samo Makedonaca zivi u Srbiji, u vasim gradovima? Pricate neki protiv svojih sugradjana sada i vredjate ih. Nije fer! Bugare cim sretnem spominju Makedoniju cim se malo zalomi neka prica.
    (Pahuljice su tu!!!, 12. decembar 2019 22:55)

    # Link komentara

  71. Izmisljena nacija sa izmisljenom istorijom koja zivi na tudjoj teritoriji.Sto bi im onda i jezik postojao,ajte molim vas.
    (Pokondirena tikvica, 12. de
    Haha klaberko Ester,važno je da ti nisi izmišljena i strankinja koja živi na tudjoj teritoriji.Bolje se pogledaj u ogledalo i zapitaj se ko si i šta si,umesto što se baviš nama Makedoncima,odnosno prvo pogledaj u svoje dvorište pa onda u tudje,kao što kaže stara izreka.To što ne gotiviš nas Makedonce,više govori o tebi nego o nama Makedoncima i ti slobodno možeš da mi se obratiš i kažeš mi sve to,da te malo prevaspitam,pošto je ocigledno da oni koji su trebali su fulali,što bi rekli naša braca Hrvati.
    PS:Pljugašice pozdravili te Orci Cazim,Bljerim i ostala tvoja sponzorska ekipica sa Kavkaza i Orienta.
    (Mediterano Blanco, 12. decembar 2019 19:45)

    Pa čovek je u pravu.. Današnji "makedonci" su najsmešniji narod u Evropi.. Vi ste Bugari I Aljbanjci koji mislite da ste grci od Alexandra velikog.. Dosta eto tvog komentara o "braći Hrvatima".. Pa oni nas više vole nego vas.. To pokazuje puno o vama.. Smejurija od naroda, ali si ti izgleda najsmešniji
    (HanSolo, 12. decembar 2019 22:40)

    # Link komentara

  72. Ceo Balkan su Srbi s tim da se u zadnje vreme neki od njih izjasnjavaju i kao Bugari, Makedonci, Crnogorci, Bosanci, Hrvati, Bosnjaci i ostali a u stvarnosti cim zagrebu u proslost brzo otkriju ko su im bili pradjedovi.
    Drugim recima, Srpski jezik je osnova svih varijanti Srpskog jezika kojim se sluze ostali Balkanci.
    (simonida, 12. decembar 2019 22:33)

    # Link komentara

  73. Ako ćemo tako, Piroćanci treba da traže od Bugara da priznaju da pričaju bugarsku varijantu pirotskog dijalekta.
    (Pravda, 12. decembar 2019 22:08)

    # Link komentara

  74. kao vranjanac razumem 95% makedonskog i jedva 10% bugarskog. to valjda dovoljno govori o tome koji su narodi blizi i slicniji.
    (vranjanac, 12. decembar 2019 22:07)

    # Link komentara

  75. (max, 12. decembar 2019 19:54)

    Sve pohvale za Vaš komentar. Samo treba dodati da su Bugari tataro-mongolskog porekla koji su pokršteni od strane tadašnjeg vizantijskog cara i da su vremenom poprimili slovenske običaje i jezik. Koga zanimaju detalji i godine, sve ima u literaturi i na netu.
    (Srećko, 12. decembar 2019 22:03)

    # Link komentara

  76. Nije mi jasno zašto se mi toliko primamo na vest o odnosima dve susedne zemlje.
    (Rumpelstiltskin, 12. decembar 2019 22:03)

    # Link komentara

  77. Haha,alo kozojbu uplašio sam se,jbali te Grci,bio tamo i nikakvih problema,ti si brat više onima sa Kavkaza nego Grcima,ti sa Grcima imaš veze koliko ja sa Kinezima.Reci ti meni Rajko kozojbu što ne gotiviš nas Makedonce,koje licne frustracije i komplekse vuceš,da ti nije neki moj zemljak Makedonac-šmeker preoteo ribu,jeli Knele-Zeldi? Možeš i ti licno da mi se obratiš u svako doba,da te Makedonac malo nauci pameti,ako si iz Belog grada.

    "(Mediterano Blanco, 12. decembar 2019 19:16)




    Ja "kozojeb"? Izvini, ali nisam znao da ti se majka tako zove. Inače da, i oni Rusi tamo sa Kavkaza su nam braća kao i Grci takođe, ne negiramo mi to, bar je to svima jasno.
    Za moju pamet se ti ne sekiraj imam je sasvim dovoljno, bolje nauči sebe manirima sinak pošto ih očito nemaš, a ženske mi nikad nisu preotimali momci sa sela i iz provincije, tako da ne, nisi ni tu upravu.
    Javi se kad kod poželiš da ti čika objasni neke stvari, taman ćeš posle da budeš i lepo "ispeglan" i lepo "našminkan" kao prava holivudska glumica.
    (Mora bit da je i DostojevSKI bio Makedonac, 12. decembar 2019 22:02)

    # Link komentara

  78. Južna Srbija nikad prežaljena od Bugara
    (ludoje, 12. decembar 2019 21:52)

    # Link komentara

  79. Možda vas prijatelje iz Srbije interesuje naše - Makedonsko mišljenje za Bugare.U Makedoniju mi nemamo baš nikakvo mišljenje za Bugare,nas oni uopšte ne interesuju,niko nikada nije pričao o njima,oni nemaju nikakvi utjecaj na Makedonce izuzev bugarskih pasoša što je samo tehničko nešto,koje je iznuđeno.Samo kada iznesu nekakve budalaštine tipa da ne postoji Makedonski jezik,tada oni uđu u sferu našeg interesovanja,ali to je momentalno,mi to odma zaboravimo jer ne vredi trošiti vreme na katastrofalne greške Bugara koji pokazuju pretenzije na nas Makedonce a mi ih uopšte na konstatujemo oduvek,mi nikada nismo imali ništa zajedničko sa njima,a posle vakvih poteza razdaljina se samo povećava.
    A kada je reč o Srbiji i Srbima,mi smo uvek kao pojedince bili određeno usmereni i ka vama.Bilo da se radi o umetnosti,muzike,literaturu,sport,itd,,,mi smo emotivno bliski sa vama.Inteligentni ljudi razumeju da politika nema veze sa onim šta osećaju i zive ljudi i dobro bi bilo da to postane opsto razumevanje.
    (Vlatko, 12. decembar 2019 21:43)

    # Link komentara

  80. @(Tine, 12. decembar 2019 18:45)

    Prvo druže, ekavica nije jezik nego dijalekt tako da već ovde prestaje potreba da se dalje debatuje s tobom na ovu temu jer si ovim pokazao elementarno nepoznavanje lingvističkih činjenica, no dobro, nek bude da si se samo zbunio.

    Dakle, srpski jezik ima i svoj ekavički i ijekavski i ikavski dijalekt i nemoj od dijalekata da se prave novi jezici, to je osnovno neznanje.

    Dalje, ijekavica je nastala dodavanjem glasova "i" i "ij" na ekavičku osnovu radi lakšeg izgovora, da je to tako pokazuju i sledećih par primera:
    ekavica: život i živeti / ijekavica: život i živ(j)eti (dodato "j")
    ekavica: umiranje i umreti / ijekavica: umiranje i umr(ij)eti (dodato "ij")
    Sanskrit kao najstariji jezik na svetu ima samo ekavičke i ikavske reči, ijekavice nema.

    I na kraju, taj "bošnjački bukvar" to jest Uskufijev rečnik bosanskog jezika iz 1631-e godine, pisan je arapskim pismom po gramatici arapskog jezika i ima ponajviše arapskih, persijskih i turskih reči, a srpskih reči (ili da budemo neutralni), slovenskih reči ima najmanje, svega oko 700. Taj rečnik nema dve blage veze sa sadašnjim srpskim jezikom koga na Balkanu svi danas govorimo.
    (kriza identiteta izmišljenih nacija, 12. decembar 2019 21:39)

    # Link komentara

  81. @Pijani zlotvor

    Ne moze da prodje ni jedna vest bez nekog iskompleksiranog i karikaturalnog `rvatine, nepismenog i sa cetiri osnovne koji se hvali "tisucljetnom kulturom". Idi gledaj nogomet i slusaj Thupsona, to je tvoja kulturoloska razina i maksimalni domet, posle mozes i da razbijes koju tablu sa cirilicnim natpisom.
    (karikature, 12. decembar 2019 21:38)

    # Link komentara

  82. Normalno da ne! To je srpski jezik stavljen na bugarsku gramatiku, smisljem 1945. od strane komunista! Malo ozbiljnine proucite i shvaticete zasto.
    (Nemanja, 12. decembar 2019 21:36)

    # Link komentara

  83. @Mediterano Blanc

    ".. su imali coitus sa kozama i ostalim domacim životinjama,vi ste sišli sa planina i Kavkaza u dolinu-civilizaciju,pa nikom ništa,sve kul."

    Bas precizno si opisao nastanak i dolazak Albanaca ali kakve Albanci imaju veze sa ovom vescu i sa ovim sporom izmedju Severne Makedonije i Bugarske?
    (w., 12. decembar 2019 21:34)

    # Link komentara

  84. Ovaj sto prica da bugari imaju mongolske krvi.. Rodjen sam u Srbiji I volim zemlju, da me ne bi napali dusebriznici, Ali mogao bi da dodjes I da vidis koliko slovenski izgleda ovaj narod ovde. Konkretno meni su u porodici svi vecina plavooki, ja imam neku nijansu zelenih ociju a svi smo svetle kose. Dok za vas makedonce, bar sto sam video vecina je bas takvog izgleda, tamnijeg sa tom nijansom kako si opisao, tako da ne pricaj proizvoljno. Inace, nista nemam ni protiv Makedonaca, niti protiv bilo koga drugog Ali ovakvi proizvoljni zakljucci me nerviraju
    (Bosilegrad, 12. decembar 2019 21:33)

    # Link komentara

  85. Ajd prvo da kazem da ova vest nema sta da trazi na srpskim portalima, sem da popali masu i u tome ste i uspeli
    Drugo, Makedonce smatram prijateljima, imam tamo i rodbine i mnogi, pravi makedonci ne smatraju se drugacijim od Srba, narocito recimo iz Kumanova. Za Bugare to ne mogu reci, iako poznajem jednog Bugarina koji zivi u Skoplju i izuzetno je dobar covek. Inace, nije tacno da su Bugari i Makedonci toliko slicnih jezika, to ce vam reci bilo ko ko se malo bolje razume u to.
    A ovi poturcenjaci sto se javljaju ovde, ne znam ko ih je zvao i odakle im to da Srbi imaju toliko turskih gena? Pa pogledajte Grke npr, sta su onda oni? Ne pricajte gluposti i stvari za koje nemate nikakve dokaze.
    Makedonci su zrtve svoje ulizivacke politike, tu naravno krivim politicare, ne narod (Siptare tu ne racunam). Nazalost, sve su ucinili da se distanciraju od nas, bas kao sto to rade i Crnogorci, a istorija ce pokazati da im to i nije bas najpametnije. Inace, pravim Makedoncima zelim sve najbolje, i ovo sto su im Grci radili oko imena je sramota.
    (Ns, 12. decembar 2019 21:30)

    # Link komentara

  86. Jedini zajednicki jezik za ave na Balkanu je - NEMACKI!
    (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime, 12. decembar 2019 19:09) # Link komentara
    Pa ako niste znali gospodine nemacki jezik nije prosao u II. Svetskom ratu a kamo li sada? Srpski jezik je naj originalni jezik na celome balkanu jer to svi razumeju pa cak i albanci i svi ostali manjinci. A sve ostalo histerije protiv sprstva je izmisljen jer zapad nikad nije priznao srpski jezik kao svetski jezik ali zato ga svi znaju.Neko je morao biti kriv za gradjanski rat a to je uvek bio dezurac zapad koji je svoju ljagu bacio na Srbiju. Isto se sad to desava samo u drugom pakovanju preko Bugarske. Bugarska je vestacka drzava sa pomocu Rusije isto tako kao i Rumunija. Oni ce ucutati kad majcica Rusija podigne glas!
    (Moje licno misljenje, 12. decembar 2019 21:16)

    # Link komentara

  87. Istina je da bugarski jezik ne postoji, pošto su protobugari asimilovani od strane Slovena. Inače spomenu neko neke silne hrvatske rečnike i gramatike nabrojte ih molim vas pošto ste do Gaja pisali na mađarskom i italijanskom pa ste zbog nerazijenosti jezika i pisma učili novoštokavski tj srpski koji sada zovete hrvatski. PS: Srbi nikada svoj jezik nisu zvali drugačije nego srpski.
    (Solomon - ajde budimo malo realni, 12. decembar 2019 21:16)

    # Link komentara

  88. @ko je ovde lud

    пре ће бити да се међусобно разумеју као ми и Хрвати. проблем је што Бугари сматрају Вардарску Македонију својом територијом иако је временски била најмање у њиховим рукама.
    (doom, 12. decembar 2019 21:10)

    # Link komentara

  89. Svakog ima pravi na svoj jezik i opredelenje bez nasilja. Ne vidim razloga da se Bugerin tako ponasa.
    Nazalost Makedoni ce postati deo Albanije kao neka pokrajinaalbanci su prikraju svog cilja, Sto je najbitnije za Siptare Kosmet vec imaju u rukama. A potom docice na red deo Carne Gore, potom cilj ostvaren velika Albanija.
    (Vatro Marx, 12. decembar 2019 21:03)

    # Link komentara

  90. citam I zao mi ljudi jer jako lose zive a raspravljaju se oko ovakvih tema. Koga briga kako cu ja svoj jezik da nazovem, ako oni grcevito zele da ga nazovu makedonskim, cemu sikiracija...
    (mile, 12. decembar 2019 21:02)

    # Link komentara

  91. @ (Sinji kukavac, 12. decembar 2019 17:27)

    To apsolutno nije tačno! Jeste dogovor bio da Bugarska uzme Makedoniju, ali i da Srbija uzme Albaniju. I vojske su bile raspoređene tako da svako ide po svoje. Međutim, za razliku od srpske vojske, koja je odradila svoje, niko drugi nije uradio ništa što je trebalo. Pa je onda srpska vojska krenula redom - otišla je do Skadra i osvojila ga za Crnogorce, pa do Soluna, i osvojila ga za Grke i, na kraju, do Jedrena, pa ga osvojila za Bugare. A nikakav prekor s naše strane nije otišao ka saveznicima zbog toga. Kad se rat završio i kada je na međunarodnoj konferenciji trebalo da se potvrdi podela Balkana, svetske sile su rekle da Albanija ne može da pripadne nikom i priznale su je kao nezavisnu državu, što je značilo da Srbija, i pored najvećih napora i žrtava u Balkanskom ratu, ne bi dobila ništa. Kako je inicijalni dogovor bio da se sve saveznice drže zajedno i da se suprotstave planovima velikih sila (jer su znali da, i pored toga što ih nijedna sila nije podržala protiv Turske, da će one nastojati da im kroje kapu, kao nižoj rasi), Crna Gora i Grčka su oštro protestvovale i podržale Srbiju. Ali je Bugarska rekla da je ona svoje ciljeve ispunila i da je savršeno ne zanima šta će Srbija da radi. Naravno, čika Pera i naša politička elita su pobesneli, pa su jednostavno anektirali Vardarsku Makedoniju. A to su mogli da urade, jer je srpska vojska držala pola Balkana - od Jedrena do Jadrana, s obzirom na to da je svuda morala da interveniše, kako bi se dobio rat...
    (ja, 12. decembar 2019 20:59)

    # Link komentara

  92. to je varijanta srpskog jezika
    (roarrrr, 12. decembar 2019 20:54)

    # Link komentara

  93. Maćedonija je južna Srbija, bre!
    (Ahtung, 12. decembar 2019 20:53)

    # Link komentara

  94. Svejedno mi je da li je poseban jezik ili nije, nemam neki svoj interes. Kao neko ko govori makedonski jezik solidno i neko ko ga je naucio samostalno, bez knjiga i casova, mogu da kazem da tu jezici nisu isti. Sa makedoncima se razumem jako dobro, sve razumem sta me pitaju ili sta govore, skoro na sve mogu da odgovorim, retko kada moram da upotrebim srpsku rec umesto makedonske. Sa bugarima, sa druge strane, se skoro nista ne razumem. Nekako drugacije govore, tvrdje, akcentovanje je drugacije i stvarno ne umem sa njima da se sporazumem. Mozda ovo misljenje, osobe kojoj je srpski maternji jezik moze da pomogne oko objasnjenja da li je isti jezik ili ne. Oni se naravno medjusobno mnogo bolje razumeju, ali ja, kao neko kome to nisu maternji jezici, vrlo lako uocavam razliku medju njima.
    (Borko, 12. decembar 2019 20:50)

    # Link komentara

  95. @mimi i ostali.. vi počinjete od Samuila u 9 10 veku koji je vladao nekim teritirijama oko 30 40 godina. Zašto baš tad? Pre njega tu je bio Rim hiljadu godina. A pre rima neko drugi. Prošlost je varljiva..ali ne može da gleda parcijalno
    (Putnik, 12. decembar 2019 20:49)

    # Link komentara

  96. podrzavam makedonce po ovom pitanju, ali sada kada se zovu severna makedonija naravno da nece nikako moci da imaju makedonski jezik pre nego jezik nekog drugog imena. to su morali da znaju kad su prihvatili promenu....sanse da jezik ostane samo "makedonski" ...ne postoje
    (Tor, 12. decembar 2019 20:49)

    # Link komentara

  97. Potpuno su mi ne bitni u životu, i jedni i drugi! Društvo nam se raspada, ljudi odlaze, deca nam odrastaju u lošem sistemu, a mi mlatimo o Bugarima i Sevrnjacima! Budalaština!
    (rani, 12. decembar 2019 20:48)

    # Link komentara

  98. Jednostavno smo oduvijek par koraka ispred vas. Morate to prihvatiti.
    (Pijani zlotvor, 12. decembar 2019 19:39)

    Dobar vic. Nego, reci mi zlotvore, sto onda pricate i pisete Vukovim jezikom? Kanda kako kazes ste toliko bili ispred nas, sta ste i koga cekali? A o drzavnosti, to cemo nekom drugom prilikom, mnogo tu nekih vekova ima, nekih kraljeva, ali realnih, i tako to...Sitnice neke.
    (sedelac, 12. decembar 2019 20:47)

    # Link komentara

  99. @kriza identiteta izmisljenih nacija
    Najstariji spisi s ovih prostora nemaju veze sa srpskim jezikom. To je izmisljen jezik.
    (WTF, 12. decembar 2019 20:45)

    # Link komentara

  100. @(Pijani zlotvor). Što nam ne reče još kojim jezikom Hrvati govore. Ako si zaboravio ili te nisu tome učili u srednjoj školi, pročitaj šta je na tu temu govorio (i pisao) Ljudevit Gaj. On kao Nemac sigurno nije previše voleo Srbe.
    (baba cmizdri pod galgama, 12. decembar 2019 20:44)

    # Link komentara

  101. Zasto u Srbiji ima najmanje “srpskih” manastira i crkvi? Kako je moguce da u Srbiji ima manje “srpskih svetinja” nego u Makedoniji, Crnoj Gori, Kosovu? Odgovor je jasan. To nisu srpske svetinje.
    (WTF, 12. decembar 2019 20:44)

    # Link komentara

  102. Makedonci imaju prava na svoj jezik koji je bitno različit u odnosu na jezike iz komšiluka. Ako se bošnjački, hrvatski i crnogorski imaju prava zvati autohtonim jezicima naspram jezika od kojeg su nastali, onda makedonski svakako ima prava da bude posebna stavka.
    (Aleksa, 12. decembar 2019 20:38)

    # Link komentara

  103. Ni manje teritorije (Balkan) ni više jezika, država, usijanih glava. Bućkuriš.
    (Balkanero, 12. decembar 2019 20:30)

    # Link komentara

  104. @Mare
    Izmisljen narod je onaj koji je 500 godina bio pod ropstvom, onaj koji ima turske gene, a sebe smatra jedinim narodom. Nemate nista. 500 godina niste postojali. Nemate knjizevnike, vladare, junake, umjetnike, ratnike... nista. Kako se zove vladar Srbije 1600 godine? A 1700? 1500? 1800? Da pomognem, sve sultan do sultana. Narod koji jedini nije smio da pruzi nikakav otpor okupatoru, jedini mirno primao danak u krvi, harac, teror. Mirno cuti i pokorno daje rodjenog sina da mu uzmu i vode u janjicare?! Pa kakav je to narod?!
    (WTF, 12. decembar 2019 20:27)

    # Link komentara

  105. @Zablude
    To mozes da pricas neukim ljudima koji padaju na propagandu. Istina je da skoro svaki Srbin ima turske gene jer smo 500 godina bili njihovi robovi.
    (istina, 12. decembar 2019 20:20)

    # Link komentara

  106. Čak bošnjački jezik je stariji od srpskog za tačno 60 god.
    Šokirao sam se i sam kada sam došao u poset bošnjačkog bukvara koiji to potvrdjuje.
    Srbija je inače ukrala od nikšićko/trebinjske nahije njihovu tvrdu iJekavicu i od nje je naprvila ekavicu tako, što je izbacila dominantno slovo "J". Nedajmo da nas lažu aman.
    (Tine, 12. decembar 2019 18:45)
    @
    Da li ti stvarno verujes da si nam sve ovo napisao "bosnjackim" jezikom starijim od srpskog 60 godina?! Reci nam onda ko je vladao Bosnom u srednjem veku, pokazi nam grob jednog "bosnjackog" kralja ili gradjevinu koju je ostavio iza sebe i pokazi mi knjigu iz doba Miroslavljevog jevandjelja na "bosnjackom" jeziku.
    (Tvrtko I Kotromanic, 12. decembar 2019 20:19)

    # Link komentara

  107. Bugarska se idalje bavi kolonijalizmom.
    (filip, 12. decembar 2019 20:17)

    # Link komentara

  108. I da dodam za ove što kažu da nisu isti jezici... Oni se međusobno razumeju kao mi i Hrvati.
    (ko je ovde lud, 12. decembar 2019 20:16)

    # Link komentara

  109. Bugarska akademija tako govori već decenijama negirajući makedonsku naciju. Tuta Bugarin svojata Makedonce. To je njihova nauka?!
    (Smislov, 12. decembar 2019 20:12)

    # Link komentara

  110. Hvalite se nekim srpstvom , a najviše imate turskih gena od svih jugoslovenskih naroda .
    (anadolija, 12. decembar 2019 18:36)
    @
    Suprotno opstem ubedjenju istina je da imamo svega 2%. Vise Turci imaju nasih gena nego mi njihovih.
    (Zablude, 12. decembar 2019 20:09)

    # Link komentara

  111. To je severno-bugarsko-makedonski jezik
    (Mica opajdara, 12. decembar 2019 20:06)

    # Link komentara

  112. Koga uopste zanimaju Bugari ili Severnomakedonci il kako se vec zovu. Ima Srbija o cemu da brine. Srbija uopste ne treba da se mesa niti da se bavi severnomakedoncima. Realno, Severna Makedonija danas nije ni Bugarska ni Srbija ni Severna Makedonija nego Albanija 3, kakvu politiku vode i kako se ponasaju. Kolonizovala ih je albanska manjina, ni 20% stanovnistva Severne Makedonije a stavili pod kontrolu citavu drzavu. O tome treba da brinu severnomakedonci.
    (samo sto dalje od nas, 12. decembar 2019 20:05)

    # Link komentara

  113. Savremeni severnomakedonci nisu ni Srbi ni Bugari a ni savremeni severnomakedonski jezik nije ni srpski ni bugarski. Da ne bi kralja Milutina verovatno bi bili Bugari sa sve bugarskim jezikom. Srbija je bila ta koja taj zapadni deo Bugarske odvojila od matice i drzala 100 godina. Da nije bilo Turaka verovatno bi bili posrbljeni ali je 100 godina bilo premalo. Nakon toga su je zauzeli Turci koji su u medjuvremenu ugasili i Bugarsku i time dodatno prekinuli bilo kakvu vezu. Nakon 500 godina turske vlasti povratila je Srbija i drzala do drugog svetskog rata. Za tih 600 godina odvojenosti od Bugarske, u narodu se razvio zaseban identitet koji se odvojio od bugarskog a nije ni postao srpski pa su sa pravom dobili drzavu i jezik. A sto se tice i bugarskog i srpskog identiteta kao sto znate i to je sve komplikovano. U srednjem veku su sve to bile teritorije sa pomesanim starosedalacko-slovenskim stanovnistvom oko kojih su se vladari otimali. Severnomakedonski i bugarski je malo cistiji staroslovenski dok je srpski bio pod uticajem mediterana i latinskog (Hercegovina, Dalmacija, Crna Gora, Raska oblast, Zapadna Srbija...) i panonije i ugro-germanskog (Vojvodina, Slavonija, Macva, Posavina...). U sustini Severnomakedonci treba da su nam zahvalni za zaseban identitet. Da ne bi Milutina bili bi Bugari. Dobro, mozda bi to uradio i neko posle Milutina da njemu nije uspelo. Mada se i Srbi nisu nesto pretrgli vec smo iskoristili momentum krize Bugarske i Vizantije. Tesko je i reci da su prvobitno bili Bugari jer su i oni komplikovanog identiteta. Stoji samo da su bili deo bugarske drzave. Sa Grcima nemaju mnogo dodirnih tacaka jer je severna Grcka do pre razmene stanovnistva sa Turskom i seobama sa juga dobrim delom bila tursko-slovenska. Albanci su bili zapadnije i tek kasnije su se selili istocnije.
    (max, 12. decembar 2019 19:54)

    # Link komentara

  114. Kod ovih odmetnutih Srba, koji su gajili mak, po kome su i dobili ime, sve je lažno i jezik i nacija i država.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (milke, 12. decembar 2019 17:19)
    Tvoji su imali coitus sa kozama i ostalim domacim životinjama,vi ste sišli sa planina i Kavkaza u dolinu-civilizaciju,pa nikom ništa,sve kul.
    (Mediterano Blanco, 12. decembar 2019 19:49)

    # Link komentara

  115. @anadolija

    A vi izigraavte tu nesto a imate najvise srpskih gena.
    (pih, 12. decembar 2019 19:46)

    # Link komentara

  116. Izmisljena nacija sa izmisljenom istorijom koja zivi na tudjoj teritoriji.Sto bi im onda i jezik postojao,ajte molim vas.
    (Pokondirena tikvica, 12. de
    Haha klaberko Ester,važno je da ti nisi izmišljena i strankinja koja živi na tudjoj teritoriji.Bolje se pogledaj u ogledalo i zapitaj se ko si i šta si,umesto što se baviš nama Makedoncima,odnosno prvo pogledaj u svoje dvorište pa onda u tudje,kao što kaže stara izreka.To što ne gotiviš nas Makedonce,više govori o tebi nego o nama Makedoncima i ti slobodno možeš da mi se obratiš i kažeš mi sve to,da te malo prevaspitam,pošto je ocigledno da oni koji su trebali su fulali,što bi rekli naša braca Hrvati.
    PS:Pljugašice pozdravili te Orci Cazim,Bljerim i ostala tvoja sponzorska ekipica sa Kavkaza i Orienta.
    (Mediterano Blanco, 12. decembar 2019 19:45)

    # Link komentara

  117. Ja Bugare nista ne razumem, a Makedonce jedno 80 posto.
    (lorka
    Ma i ja kao Makedonac njih 50 % ne razumem kako ces pa ti...Nego,jeste primetili da su i po izgledu mogu prepoznati d imzaju tatarsko-mongolske krvi u sebi,kako su samo bledi,bledo-zuti nekako...Zenske si im bas dobre,ali muskarci uzasni,mozu reci ruzni.Ima razlike !!!-nije samo jezik,to se isprva vidi.
    (Moje je ime sef tamne strane meseca...., 12. decembar 2019 19:45)

    # Link komentara

  118. Hrvatski rjecnici i gramatike broje se u desetinama, jos od renesanse. Srbija tada ne postoji, ima gigantsku rupetinu koju su stvorili turci poklavsi i asimiliravsi plemstvo. Zato je i mjerna jedinica kompleksa, emir kusturica, napravio onaj odvratni kic kojeg je, opet simptonaticno, nazvao po hrvatskom piscu rodjenom u bosni.
    Nemate. Neimastina je uvijek uzrok svake kradje. I zato kradete i pokusavate prisvajati nesto nase, jer nemate. Ja to kuzim. Ali to je i dalje pokvareno i jadno.
    Morate se suociti s cinjenicom da izmedju bartola kasica i marka marulica s jedne, i vuka karadzica s druge strane, stoji jaz od nekoliko stoljeca.
    Ukratko, razlika je kao izmedju hr i srpske repke. Nama je trebalo 20 god izmedju 2 medalje, vama ce pod uvjetom da se plasirate bit potrebno 20 god da s jednog ep odete na drugog. No to ne smeta vasim mitomancinama i lazovima na siteu, a isto tako je i u povijesti, kulturi itd. Jednostavno smo oduvijek par koraka ispred vas. Morate to prihvatiti.
    (Pijani zlotvor, 12. decembar 2019 19:39)

    # Link komentara

  119. Tuta-bugarin na cemu si to? Izgleda da bas dobro deluje, posto lupas kao razvaljen prozor u starackom domu.
    Budi fer, pa daj i nama malo tog praha...
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Termodinamicar

    Pa sta da pomislim o tebi i vama Srbima sada na ovom tvom komentaru,koji ti se ocigledno ne dopada,?Pa vi Srbi sami sebe ponizavate nazivajuci svoje ljude iz Nisa Zajecara,Pirota,Leskovca Vranja... -Bugarima !!!-sta da ocekujem od tebe i takvih?Bezbroj primera na utakmicama...i na ulicama,gde skandirate ovima sa Juga Srbije !to samo govori o vama kakvi ste,i mi se pitamo zasto ste u sporu protiv nas???Pa, uostalom,ko vas sta pita,bar u ovom sporu??
    (Moje je ime sef tamne strane meseca...., 12. decembar 2019 19:36)

    # Link komentara

  120. Zabluda je da su nam Makedonci prijatelji.
    (Cenendler Bong, 12. decembar 2019 19:35)

    # Link komentara

  121. Тако је !
    (Дашо, 12. decembar 2019 19:33)

    # Link komentara

  122. Pa logično... Kad si izmišljen narod koji se služio tuđom istorijom, teško da možeš i svoj jezik da imaš.
    Pozdrav za Bosance, Hrvate i ostale Crnogorce.
    (Mare, 12. decembar 2019 19:32)

    # Link komentara

  123. Ја сам Македонац. Као дете сам разумео српски али сам, ипак, морао да се потрудим да га савладам када се моја породица давно доселила у Србију. Бугарски никад нисам добро разумео, тј. разумем га подједнако “добро” као и пољски, чешки, словачки или руски. Којим језиком ја то говорим (поред српског, енглеског, француског и шведског, али не и бугарског) ако македонски не постоји? Иначе, супруга ми је Бугарка, а са њом и са њеном дивном породицом споразумевам се на српском. Изгледа да је независни бугарски естаблишмент опет неко напујдао против (Северне) Македоније и Србије. Личи на “завади па владај”.
    (c i t i z e n, 12. decembar 2019 19:31)

    # Link komentara

  124. Ја сам Македонац. Као дете сам разумео српски али сам, ипак, морао да се потрудим да га савладам када се моја породица давно доселила у Србију. Бугарски никад нисам добро разумео, тј. разумем га подједнако “добро” као и пољски, чешки, словачки или руски. Којим језиком ја то говорим (поред српског, енглеског, француског и шведског, али не и бугарског) ако македонски не постоји? Иначе, супруга ми је Бугарка, а са њом и са њеном дивном породицом споразумевам се на српском. Изгледа да је независни бугарски естаблишмент опет неко напујдао против (Северне) Македоније и Србије. Личи на “завади па владај”.
    (c i t i z e n, 12. decembar 2019 19:30)

    # Link komentara

  125. Pa kako kad im je to Broz dao?!? Ime naroda, države i jezik? Nisu više južna Srbija i imaju jezik koji su nazvali kako im se htelo?!
    (Dejan, 12. decembar 2019 19:28)

    # Link komentara

  126. Više sam ubeđen da bugarski ne postoji.
    (Swedenonline, 12. decembar 2019 19:28)

    # Link komentara

  127. Ko moze pozeleti boljeg okupatora od Srba? Da su te okupirali Grci ili Bugari, sad ne bi ni imao problem svog identiteta, bio bi Bugarin ili Grk.
    (Miroljub, 12. decembar 2019 18:08)

    Problem je tome sto su bili bugari I grci a vi ih napraviste makedonce.
    (Мими, 12. decembar 2019 19:28)

    # Link komentara

  128. Postoji !
    Pitajte grke, oni ce Vam reci kojim jezikom govore.
    (Nikolas
    Pametan si ti,posto vidim pametujes ovde...
    Pa ti tvoji "makedonci ' iz grcke ,neka prvo preispitaju sebe jesu li prvo heleni,grci,ili Makedonci?...i,otkad to ime koriste??(milsim na naziv Makedonija")Ajde sad tastatura u rukam,i guglaj,da vidis,ja nzma.Od 1988me...do tad nisu smeli,niti su hteli !!!A,zasto,jel znas?ajde,opet tastatura....Jel stvarno milsis da smo mi 'izmisljena nacija"?Pa da smo "izmisljeni"ko sto ovde pricate nebuloze-sta onda potpisuju dogovore sa zemljom koja i ne postoji u stvari?-jel zivimo u matriksu ?Ma, ustvari mi i ne zivimo,samo nam se cini,jel?
    (Imbus, 12. decembar 2019 19:27)

    # Link komentara

  129. oddok da slusam Kalipoe i Makednsko devojce dok igh Bugari ne skinu sa YoutTube zbog plagiranja jezika. Makedonci, nasi preci vas nisu silom posrbljavali. Kad zagusti znate ko ce biti uz vas. A vi pamet u glavu i da preveslate te nasilnike...
    (putnik, 12. decembar 2019 19:22)

    # Link komentara

  130. 1.Bugarska drzava je najstarija na balkanu.
    2.Kiril I Metodi su dali pismenost svim slovenskim narodima.
    3.Vuk Karadzic je preradio cirilicno pismo, ili pravilnije glagoljicu ciji je autor u sustini Kliment Ohridski,ovim je data pismenost svim slovenskim narodima.
    4.po prvi put Makedonija ima drzavu 1995.godine, izmisljena nacija od druga Tita I Josifa Visarionovica, pola makedonije koja se identifikovala kao "Bugarin" zavrsila je na golom otoku.
    Ajde sad resite jednacinu bez nijedne nepoznate.
    (Мими, 12. decembar 2019 19:21)

    # Link komentara

  131. Ekavica nije jezik. Ekavica je izgovor, narecije srpskoga jezika isto kao i jekavica. Pismo u upotrebi je cirilica i latinica. Ono sto cini jezik je recnik i pravila a to je sve isto u svim drzavama, Srbiji, Bosni, Hrvatskoj, Crnoj Gori...
    (djole, 12. decembar 2019 19:19)

    # Link komentara

  132. Kao Srbija i Crna Gora.
    (Samo kažem, 12. decembar 2019 19:19)

    # Link komentara

  133. Internet mega-Mangupčino na vodenu paru, baš bih ja voleo da vidim tebe kako bi se ti proveo u susretu sa Grcima da im ti kažeš da si Makedonac i da je Aleksandar Veliki Makedonac, a ne Grk, šta misliš šmekeru i mangupe na čijoj bi strani bio brat Srbin i kako bi nam se ti onda proveo.
    (Mora bit da je i DostojevSKI bio Makedonac, 12. decembar 2019 17:54)
    Haha,alo kozojbu uplašio sam se,jbali te Grci,bio tamo i nikakvih problema,ti si brat više onima sa Kavkaza nego Grcima,ti sa Grcima imaš veze koliko ja sa Kinezima.Reci ti meni Rajko kozojbu što ne gotiviš nas Makedonce,koje licne frustracije i komplekse vuceš,da ti nije neki moj zemljak Makedonac-šmeker preoteo ribu,jeli Knele-Zeldi? Možeš i ti licno da mi se obratiš u svako doba,da te Makedonac malo nauci pameti,ako si iz Belog grada.
    (Mediterano Blanco, 12. decembar 2019 19:16)

    # Link komentara

  134. Samo postojanje Severne Makedonije je strateski neuspeh Srbije. SR Makedonija je imala smisla u SFRJ kroz politiku sto slabija Srbija jaca Jugoslavija. Jugoslavije vise nema, kao i potrebe za takvom Makedonijom. Rubikon je predjen time sto su preimenovali ime drzave i to je neuspeh samih Severnomakedonaca kao nedovoljno utemeljene nacije. Bugari i Grci su te probleme, koje Srbi nisu umeli da rese resili odavno u svojim delovima geografskog podrucja Makedonije. Problem Severnemakedonije ce nestati u sledecih par decenija raspodelom izmedju Albanije i Bugarske, jer im je draze to nego da budemo prirodni saveznici. Nama ostaje da vidimo kako da se postavimo prema Bugarima za 30-40 godina jer nece biti samo na istocnim granicama, vec i na juznim, a i bice osokoljeni pa moze svasta da im padne na pamet.
    (Ljubomir, 12. decembar 2019 19:14)

    # Link komentara

  135. Šta bi tek mi Hrvati rekli za Srpski jezik! 
    (floki, 12. decembar 2019 16:05) 

    Da ste ga ukrali od Vuka Karadžića, zapravo su ga ukrali Austro-Ugari, pa ga poklonili svojim katoličkim slugama i sluškinjama.
    (kriza identiteta izmišljenih nacija, 12. decembar 2019 18:28) 

    A zato je vas Vuk boravio u Zagrebu da mu hrvatski jezikoslovci osmisle pravopis.
    (Libar, 12. decembar 2019 19:14)

    # Link komentara

  136. Stvar je da mi na Balkanu nismo riješili u svojim glavama sami sa sobom da budemo pošteni i da se pošteno poštujemo. Kad to prvo riješimo lako ćemo se dogovarati o kriterijima i nazivima jezika.
    (ZXSpectrum, 12. decembar 2019 19:14)

    # Link komentara

  137. Makedonci cija se prezimena zavrsavaju na ski su srbi, a na ev su bugari. To je teritorija koja je najduze bila pod turcima a danasnja drzava je komunisticka tvorevina. Današnja Severna Makedonija je bure baruta veće nego BiH i u interesu većine naroda je da ostane ovakva kakva jeste kako bi se izbeglo eventualno novo krvoproliće. Srbija treba da ima uticaj ali samo ekonomski i kultirni na toj teritoriji.
    (stole, 12. decembar 2019 19:10)

    # Link komentara

  138. Jedini zajednicki jezik za ave na Balkanu je - NEMACKI!
    (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime, 12. decembar 2019 19:09)

    # Link komentara

  139. Jadni Makedonci nemaju nikakvu istoriju i tradiciju i svi to znaju osim njih samih.Oni stvarno veruju da su potomci Aleksandra velikog.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Aleksandar
    Jadni Srbi....u sta pa vi verujete?U Deda Mraza?Pustite vi nas,gledajte sebe,mi znamo da se sparvimo sa njima,nije im ovo prvi put.Porobili su nas jednom,bas kao i vi,znamo da se branimo posto imamo istorijiu iza nas ,a koja ne odgovara ni njima ni vama ,ocigledno.Alimnije nas briga za to,imate internet-edukujte se.Mi tacno znamo ko smo i sta smo,ne "beri brigu".
    (Digging Bill, 12. decembar 2019 19:08)

    # Link komentara

  140. Nesto mi govori da od ove Makedonije nece ostati nista, svi su se ostrvili da je ocerupaju. Samo se mi drzimo po strani, a oni se kao nas najvise plase. Cirkus
    (Wind, 12. decembar 2019 15:19

    Tacno tako.Inace ja sto znam Makedonaca svi su dobri i pitomi ljudi.Nisam sa njihove strane nista ruzno cuo o nama i uvek biraju nas za druzenje u dijaspori.Zao mi je Makedonije, sve vise lice na virtuelnu drzavu u najvecoj meri zbog Albanaca i Amerike.
    Samo da se Ameri okliznu i svima ce svanuti u regionu.Skoro svima.
    (bela subota, 12. decembar 2019 19:07)

    # Link komentara

  141. ©Hvalite se nekim srpstvom , a najviše imate turskih gena od svih jugoslovenskih naroda .
    (anadolija, 12. decembar 2019 18:36)

    Evo da ti kazem da sam uradio DNK analizu, poreklom sam iz vranjskog kraja, blizu manastira Prohor Pcinjcki (Klenike). Zamisli imam 0% turskih gena i SRBIN sam. Pa bre nismo hteli da primimo islam po cenu smrti, a ovamo jos i da se mesamo sas njii.
    (Jovan, 12. decembar 2019 19:04)

    # Link komentara

  142. Ne znam za makedonski ali na znanje negatorima bosanskog, prvi pisani rjecnik BOSANSKOG jezika je 1626 god od strane Muhameda Uskufija tj 200 god prije Vuka Karadzica
    (Tuzlak.ba, 12. decembar 2019 19:00)

    # Link komentara

  143. Ljudi uozbiljite se Bugari su 100% u pravu. Koliko su stari severnomakedonski jezik i nacija od 1945? Mladji od mog tate o cemu dalje da pricamo. Mi imamo istu situaciju sa crnogorskim, bosnjackim i hrvatskim jezikom ali smo olako dozvolili svojatanje srpskog jezika. Nema austrijskog, svajcarskog, americkog, kanadskog ili australijskog jezika te ne moze biti ni gorenavedenih. To sto smo mi nauceni da odbacujemo sve sto ima nase poreklo da nas ne bi zvali sovinistima ne znaci da se i drugi narodi i drzave pecaju na tu udicu. Makedonija je usla u sastav drzave SHS kao deo kraljevine Srbije. Da li smo je osvojili ratom jesmo kao sto su mnoge drzave deo svojih danasnjih teritorija osvojile ratom i nemaju nameru da ih se odricu. Bugari svoj jezik ne daju drugima tako lako za razliku od nas.
    (Analogno, 12. decembar 2019 18:58)

    # Link komentara

  144. Dok ovde mudre glave raspravljaju ko je Srbin, Makedonac ili Bugarin, odoše stotine hiljada tih istih Bugara, Srba i Makedonaca u beli svet da normalno žive i rade. Daleko od očiju daleko od srca, što kažu, da nas više ne trujete mržnjom. Pozdrav iz Čikaga.
    (Klinac, ali pravi, 12. decembar 2019 18:55)

    # Link komentara

  145. (Milan87, 1

    pa odakle je krenuo Starosleovenskijezik???Kada su bugari dosli na Balkan?Kako su pre toga pricali?...i mi,pa iSta su po veri bili?Jesmo mi Makedonci tada mucali??...ili,da,u stvari nismo bili Makedon vi?!!ci,nego iz X-24 planete,sazvezdje"mali vuk",jel?
    (Imbus, 12. decembar 2019 18:53)

    # Link komentara

  146. Sve im uzeše ...
    (Žika Pavlović, 12. decembar 2019 18:53)

    # Link komentara

  147. Ne postoji hrvatski ni bosanski ni crnogorski jezik pa se opet tako nazivaju.. ...pa ko brani makedoncima da imaju svoj, ako nista drugo bar je razlicit od navedenih...
    (bata, 12. decembar 2019 18:53)

    # Link komentara

  148. Pa kako onda svi oni Makedonci medjusobno pricaju?
    (Sarkazam, 12. decembar 2019 18:53)

    # Link komentara

  149. Bugarski i makedinski su inace jako slicni ubilo se ...
    (bata, 12. decembar 2019 18:52)

    # Link komentara

  150. @Србин100% samo nam jos oni fale. Nikako da se opametimo od vas 100 posto Srba. Umesto da gradimo i pravimo svoju državu mi se natezemo sa svima redom. Ponašamo se kao ljubomorni ostavljeni muz koji hoce na silu da vrati bivšu zenu.
    (Coyote, 12. decembar 2019 18:51)

    # Link komentara

  151. (Zoran Spasovski, 12. decembar 2019 17:07)

    Tuta-bugarin na cemu si to? Izgleda da bas dobro deluje, posto lupas kao razvaljen prozor u starackom domu.
    Budi fer, pa daj i nama malo tog praha...
    (Termodinamicar, 12. decembar 2019 18:49)

    # Link komentara

  152. Makedonija je u NATO-s, tako da ce ostati.
    (hg, 12. decembar 2019 16:57)

    Ako ovu tvoju tvrdnju napišeš i na bugarskom i na severnomakedonskom jeziku, ima da ti poverujem sve što kažeš.
    (Exelnecija, neka tamo..., 12. decembar 2019 18:48)

    # Link komentara

  153. Makedonski narod izmislio je Tito 1945. godine.

    Sta je drugo Tito izmilsio???Nisam zbnao da je bio i pronalazac,citao sam svasta o njemu,ali nisam znao i da izmislja ....eh,sta ti je ljudski mozak....nema granica !!!
    (auuuu, 12. decembar 2019 18:48)

    # Link komentara

  154. Makedonski jezik ima sopstvena gramatika :
    - ima clenovi a NE padezi.
    - ima svoja azbuka
    - ima svoj pravopis
    - svoj recnik itn.
    (Nikola, 12. decembar 2019 18:46)

    # Link komentara

  155. Makedonski jezik je narecjr srpskog jezika, koji je sto namerno sto grografski opravdano izmenjen. Poprimio je dosta i bugarskih reci, kao i jugoistocni delovi Srbije, Dimitrovgrad... Ali je to srpski jezik, jer kad neko prica malo sporije ti ga 90% razumes. Potvrda da je to srpski jezik jeste to sto makedonci mnogo lakse pricaju, razumeju i nauce nas srpski knjizevni jezik, nego mi njihovo narecje. Vrlo logicno, jer je nas jezik osnova njihovog narecja. Isto je i sa crnogorskim jezikom, bosanskim, hrvatskim, sve su to narecja srpskog jezika. To je paleolingvisticki jasno, ali politika je odigrala svoje...
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milan87, 12. decembar 2019 17:47)

    P.S. Lagali su te žestoko druže iz Gruže. Srpska ekavica je namladje pismo i jezik na Balkanu, dokaz za tu činjenicu je taj: Da ne postoji knjiga pisana na ekavici koja je starija od 190 god.
    Čak bošnjački jezik je stariji od srpskog za tačno 60 god.
    Šokirao sam se i sam kada sam došao u poset bošnjačkog bukvara koiji to potvrdjuje.
    Srbija je inače ukrala od nikšićko/trebinjske nahije njihovu tvrdu iJekavicu i od nje je naprvila ekavicu tako, što je izbacila dominantno slovo "J". Nedajmo da nas lažu aman.
    (Tine, 12. decembar 2019 18:45)

    # Link komentara

  156. Ljudi, u 21 veku je veoma lako provaliti ko je ko po genotipu.Sto se jezika tice, pa kolega i ja pricamo srpski i uopste se ne razumemo....
    (maximus, 12. decembar 2019 18:45)

    # Link komentara

  157. Makedonski jezik je gramatički mnogo bliži bugarskom. Međutim leksički je daleko bliži Srpskom. Prostim rečima, koriste srpske reči i bugarska pravila. Čudna kombinacija, al eto. Jedino je Strumica sa okolinom bliža bugarskom jeziku, njih je dosta teže razumeti.
    (Gabel, 12. decembar 2019 18:45)

    # Link komentara

  158. Zamislite da nemci kazu englezima "a pa vi ste nemci, niste englezi" zato sto engleski pripada germanskoj grupi jezika. Kakva bi to smejurija bila na zapadu..ali ne i ovde, zato je ovo Balkan, crna rupa evrope koji se gusi u otrovnom vazduhu i rinta za 300-400€ place (cast izuzetcima)
    (mk888, 12. decembar 2019 18:45)

    # Link komentara

  159. Moj najbolji prijatelj je musliman, da ne kažem bošnjak, i nas dvojica nikad nemamo potrebe da drugog ubeđujemo ko je i kojim jezikom govori. Meni je najvažnije da je on najbolji čovek kojeg poznajem.
    (Milan)

    To ne menja cinjenicu da obojica govorite srpski.
    (Sustina, 12. decembar 2019 18:43)

    # Link komentara

  160. Ja Bugare nista ne razumem, a Makedonce jedno 80 posto.
    (lorka, 12. decembar 2019 18:41)

    # Link komentara

  161. ovi severno makedonci postoje od vremena tita...niti je postojao jezik,niti nacija,niti crkva....nista
    (mirko, 12. decembar 2019 18:41)

    # Link komentara

  162. Hvalite se nekim srpstvom , a najviše imate turskih gena od svih jugoslovenskih naroda .
    (anadolija, 12. decembar 2019 18:36)

    # Link komentara

  163. Ni Bugarski ne postoji. To je pola Srpski, pola Ruski. Da nisu namerno i planski izmenili svoj jezik u 19-om veku, sada bi bio pola Srpski, pola Turski.
    (Gabel, 12. decembar 2019 18:36)

    # Link komentara

  164. identiteti nastaju i nestaju,tim principom ne postoji ni srpski iako su ga usvojili skoro prije 200 godina
    (baš, 12. decembar 2019 15:51)

    Srpski jezik je pre 200 godina standardizovan u skladu sa tadašnjim evropskim lingvističkim trendovima, nešto kao "update" na netu; a svakako da je postojao i mnogo ranije, svi najstaariji srednjevekovni dokumenti na ovim prostorima su srpske knjige, jevanđelja, povelje, spisi i ostala dokumenta, ostali se samo dobrano koriste srpskim jezikom i daju mu nakaradna imena spram svojih političkih aspiracija.
    (kriza identiteta izmišljenih nacija, 12. decembar 2019 18:34)

    # Link komentara

  165. Istina je istina.Samo je Srbija dozvolila falsifikovanje u vidu priznavanja laznih jezika kao sto je bosanski i drugi.
    (Aleksandar, 12. decembar 2019 18:32)

    # Link komentara

  166. Makedonci su slovenski narod neslovenskog imena. Bugari uopšte nisu slovenski narod, ali govore slovenskim (makedonskim) jezikom.
    Ne samo jezik, Bugari uopšte nemaju autentični melos, a tu podjednako prisvajaju i makedonski i srpski kao svoj.
    Bugari su kukavičje jaje u slovenskom nacionalnom korpusu, tatarsko pleme koje je postalo veći Sloveni od Slovena, kao što su bili veći Rusi od Rusa, a sada su veći Germani od Nemaca. Baš kao kukavice u tuđem gnezdu.
    (Cinique, 12. decembar 2019 18:31)

    # Link komentara

  167. Ako cemo posteno, Bugari kao nacija ne postoje. Postoji juznoslovensko pleme koje je prihvatilo ime i tutorstvo mongolskog plemena Bugari koje se doselilo nekoliko vekova posle slovena. Oni koji su se doselili u predeo Makedonije su uzeli ime Makedonci a ti u Bugarskoj su uzeli tudje ime i deo kulture iz Ohrida danasnje Makedonije (slovenska pismenost itd). Znaci Bugarski jezik je dijalekt Makedonskog a ne suprotno.
    (Bre!, 12. decembar 2019 18:31)

    # Link komentara

  168. Šta bi tek mi Hrvati rekli za Srpski jezik!
    (floki, 12. decembar 2019 16:05)

    Da ste ga ukrali od Vuka Karadžića, zapravo su ga ukrali Austro-Ugari, pa ga poklonili svojim katoličkim slugama i sluškinjama.
    (kriza identiteta izmišljenih nacija, 12. decembar 2019 18:28)

    # Link komentara

  169. Ovi Tatari su smesni.Makedonski jezik je upisan u ujedinih nacija.Isto kao i Srpski.Procitao sam sve predhodne komentare i nisam se mogao nacuditi koliko su Srbi neinformisani i nasedaju na provokacije od strane Bugarske.
    (Igor, 12. decembar 2019 18:27)

    # Link komentara

  170. Vrlo logicno, jer je nas jezik osnova njihovog narecja. Isto je i sa crnogorskim jezikom, bosanskim, hrvatskim, sve su to narecja srpskog jezika. To je paleolingvisticki jasno, ali politika je odigrala svoje...
    (Milan87, 12. decembar 2019 17:47)

    I sami ste u ovom svom izlaganju podržali ulogu politike u određivanju naziva jezika na ovim prostorima. Naime, nabrojali ste među jezicima koje je politika iznedrila i jedan čisto politički pojam koji niti ima veze sa jezicima, niti je moguće nazvati to jezikom - "bosanski" jezik. Ne postoji narod koji bi mogao govoriti ovim jezikom, tako da ne postoji ni takav jezik. Politička ujdurma muslimanskih glavešina u nastojanju stvaranja nekakve unitarne države BiH, koja bi dalje neminovno postala islamska država, pokušava ubaciti pojam "bosanski" , pored "bošnjačkog" jezika koji je prihvaćen zbog nekakve političke korektnosti, isto kao i oni koji su prihvaćeni kao nacija ("Bošnjaci"), takođe iz istih razloga. E sad, da li ste to učinili iz neznanja, iz nehata ili navodite vodu na muslimansku vodenicu, to ne mogu da procenim, jer je komentar suštinski ispravan i vrlo korektan.
    (Exelnecija, neka tamo..., 12. decembar 2019 18:26)

    # Link komentara

  171. Hrvatski postoji, to je tvoj maternji jezik sa 9000 turskih rijeci. Dovoljno je pitati nekog Rusa koji jezik bolje razumije.
    sigi, 12. decembar 2019 16:15)

    Kako da ne, "hrvatski" jezik kome su Srbi: Vuk Karažić, Savo Mrkalj, Đuro Daničić, Lukijan Mušicki i Nemac Ljudevit Gaj uređivali: gramatiku, pismo, pravopis, lingvistiku, fonetiku..., a sve na osnovu srpskih srednjevekovnih spisa, ajd što lažeš nas, al što laži sebe
    (kriza identiteta izmišljenih nacija, 12. decembar 2019 18:25)

    # Link komentara

  172. Таман су се погодили са Грцима, кад кренуше Бугари.
    (А. Петров, 12. decembar 2019 18:24)

    # Link komentara

  173. sad jasno zasto su se Bugari onako surovo svetili u WW1? Daleko smo mi od svetaca a nadam se da ne verujes u krilaticu svoje nedamo tudje necemo? To je samo lepa recenica.
    (Sinji kukavac, 12. decembar 2019 17:27)

    Hmmm, sta li smo tek Hrvatima uradili pa nam vratise onako u WWII? Ma da bre, mi smo najgori i sve smo zasluzili.
    (redlight, 12. decembar 2019 18:23)

    # Link komentara

  174. @mk888

    Svaka čast dečko. Ništa pametnije nisam pročitao u moru dežurnih komentator pljuvaca. Živ i zdrav bio, živela naša makedonska braća.
    (Goran, 12. decembar 2019 18:22)

    # Link komentara

  175. Još su Sveti Sava, Vuk Karadžić i Deretić dokazli da su i Japanci poreklom Srbi i da se to vidi kroz pregršt istih reči, gde svi kad čuju japanski prvo pomisle da se radi o srpskom. Samo rodjeni u japanu i srbiji vide razliku.
    (Petar p.nj., 12. decembar 2019 18:20)

    # Link komentara

  176. Jedan prirodan kraj takvoj ''drzavi'' Makedoniji, bilo bi da potez od Kumanova do Skoplja pripadne Srbiji, ceo zapadni deo Albaniji, i ceo istocni Bugarskoj. Ne samo teritorijalno nego i etnicki/nacionalno. Nacionalni identitet im je u zestokoj krizi, fakticki nestaje jer nije ni postojao, i verujem da ce se vremenom ovi bliskiji Bugarskoj proglasiti Bugarima a ovi na severu i u centru Srbima, onda kad bas bas zagusti zbog Albanaca.
    (Milos, 12. decembar 2019 18:17)

    # Link komentara

  177. Da je srece bilo kad je stvarana drzava juznih slovena trebala se stvoriti i jedna jugoslovenska nacija i jugoslovenski jezik.
    (Zex777, 12. decembar 2019 18:15)

    # Link komentara

  178. @Srbin 100%
    Svasta, kakva logika.
    Nije Srbija usla u Jugoslaviju, nego silom naterala druge da udju u nju.
    Makedoniju je Srbija okupirala, pa je zato bila deo njene teritorije. Nemoj da te cuju Turci pa da traze ono sto je bilo njihovo 500 godina.
    (hypo, 12. decembar 2019 16:51)

    To što je danas S. Makedonija nikada se nije tako zvalo, pre dolaska turskog okupatora bila je to zemlja cara Dušana, pa Mrnjavčevića, pa Brankovića, Skoplje je palo Turcima u ruke 1392-e godine, a branili su ga Brankovićevi vojnici. 1912-e Srbi oslobađaju Skoplje i te svoje teritorije proterivanjem turkog okupatora, svakako da to onda ne može biti okupacija onoga što je pre dolaska okupatora bilo tvoje.
    A govoriti o tome da su Srbi prisiljavali druge "narode i narodnosti" da žive u Jugi posredstvom Tita, Kardelja i Bakarića koji su vodili glavnu reč u državi, a nisu nijedan bili Srbi je stvarno za komediju.
    (kriza identiteta izmišljenih nacija, 12. decembar 2019 18:14)

    # Link komentara

  179. I dok se mi glođemo dal je makedonski ili bugarski, srpski, crnogorski, hrvatski ili bosanski, amer nema problem da priča na engleskom dok trlja ruke prodajući nam "demokratiju", svi znamo kako.
    (Sima, 12. decembar 2019 18:12)

    # Link komentara

  180. jeremiijo pali topa!
    (jasa g, 12. decembar 2019 18:12)

    # Link komentara

  181. Pa i jug srbije ne zna svoj jezik. Jos ne znaju padeze i pricaju ko Bugari jer je to nekada i bila Bugarska.
    (bratko, 12. decembar 2019 16:39)

    "Pio sam kafu s Draganom".

    Sa kim sam pio kafu.Sa Draganom zenskog ili muskog roda?

    Pio sam kafu s Dragana.
    Pio sam kafu s Draganu.

    Ponekad i nije lose da ne znas padeze.
    (neko sa juga, 12. decembar 2019 18:12)

    # Link komentara

  182. Sta mi Srbi tek da kazemo za tkz hrvatski, bosanski, crnogorski jezik?
    (Cica D., 12. decembar 2019 14:47)

    Južnoslavenski.
    (Južni Slaven, 12. decembar 2019 18:09)

    # Link komentara

  183. Marko Kraljevic je bio Makedonac, a bitka za Bitolj, Kajmakcalanska i sve ostale su zapravo vodili Makedonci. I sam Aleksandar Veliki (ne ovaj nas) je bio Makedonac. Sve one crkve na jezeru su makedonske. Sv. vladika Nikolaj je bio Makedonac.
    Svi smo mi, ustvari, Makedonci.
    I jezik nam drevni makedonski.
    (..., 12. decembar 2019 18:08)

    # Link komentara

  184. ©@Srbin 100%
    Svasta, kakva logika.
    Nije Srbija usla u Jugoslaviju, nego silom naterala druge da udju u nju.
    Makedoniju je Srbija okupirala, pa je zato bila deo njene teritorije. Nemoj da te cuju Turci pa da traze ono sto je bilo njihovo 500 godina.
    (hypo, 12. decembar 2019 16:51)

    Ko moze pozeleti boljeg okupatora od Srba? Da su te okupirali Grci ili Bugari, sad ne bi ni imao problem svog identiteta, bio bi Bugarin ili Grk.
    (Miroljub, 12. decembar 2019 18:08)

    # Link komentara

  185. Da se razumemo, nasu akademiju niko ne pita za misljenje.
    Kada su jezici u pitanju, posto Crna Gora postoji duze od Srbije, a i imala je drzavnu nezavisnost dok je Srbija bila pod Turcima, pa i razvijala knjizevnost i jezik, zasluzuje da ima i svoj jezik.
    To sto je neko odlucio da ZAJEDNICKI jezik prisvoji i nazove ga srpskim, ne obavezuje ostale da to postuju.
    (hypo, 12. decembar 2019 16:59)

    Zašto svi vi onda niste nastavili da pričate zajedničkim jezikom, nego ste se dovatili srpskog književnog jezika čiji su pravopis, gramatiku, pismo, fonetiku i sve ostalo uobličili Srbi: Vuk Karadžić, Savo Mrkalj, Đuro Daničić i Lukijan Mušicki?
    (kriza identiteta izmišljenih nacija, 12. decembar 2019 18:06)

    # Link komentara

  186. Ne postoji bugarski jezik to je dijalekt sjevernomakedonskog jezika
    (Zex777, 12. decembar 2019 18:06)

    # Link komentara

  187. Pa nije ji čist bugarski, više je srpski. Ali se slažemo da je mešavina srpskog i bugarskog. Ali kako su dobili državu tako su dobili i jezik.Ja i dan danas kažem da su oni južni Srbi. Oni bliže Bugarskoj su verovatno i Bugari.
    (Marko, 12. decembar 2019 15:29
    Baš bih voleo da meni u lice kažeš da sam južni Srbin,ili Srbin sa govornom manom,ili cak i Bugarin,veruj mi da bi se prelepo proveo net šmekeru i mangupe na baterije.Naravno da postoji makedonski jezik,ako postoji holandski koji je vecim delom mešavina engleskog i nemackog,sa franackim nasledjem,tako je i makedonski vecim delom mešavina srpskog i bugarskog,sa latinskim-helenskim nasledjem.Ne znam u cemu je problem,osim da se izbacuju šovinisticke frustracije.Razlika izmedju srpskog i hrvatskog je mnogo manja nego razlika izmedju makedonskog i bugarskog konkretno u ovom slucaju.
    (Mediterano Blanco, 12. decembar 2019 16:33)

    U pravu si. Nego, zamolio bih te da mi das link do neke evropske srednjovekovne etnicke(ne politicke) karte ili moze i malo kasnije koja pokazuje sastav stanovnistva po nacijama, a na kojima su prikazani makedonci. Najlepse hvala.
    (dragaN, 12. decembar 2019 18:04)

    # Link komentara

  188. Албанци им не признају територију, Грци нацију, Бугари језик, а они се плаше “великосрпске агресије”...
    (Бобан, 12. decembar 2019 16:16)

    Pa zato sto su Srbi veliki nacionalisti. Evo ti dokaz: Makedonija podeljena izmedju Bugarske, Srbije i Grcke. U Bugarskoj odavno vise nema Makedonaca, u Grckoj isto nestali 30 godina posle pripajanja Grckoj. Jedino preziveli u onom delu koji je bio pod Srbijom i jos napravili od njega drzavu. Ma opasan je taj velikosrpski nacionalizam. A Hrvatsa bila 1000 godina pod Madjarskoj i u Hrvatskoj danas nema Madjara. A u Vojvodini kolko oces.
    (dragaN, 12. decembar 2019 18:01)

    # Link komentara

  189. Албанци им не признају територију, Грци нацију, Бугари језик, а они се плаше “великосрпске агресије”...
    (Бобан, 12. decembar 2019 16:16)

    Pa zato sto su Srbi veliki nacionalisti. Evo ti dokaz: Makedonija podeljena izmedju Bugarske, Srbije i Grcke. U Bugarskoj odavno vise nema Makedonaca, u Grckoj isto nestali 30 godina posle pripajanja Grckoj. Jedino preziveli u onom delu koji je bio pod Srbijom i jos napravili od njega drzavu. Ma opasan je taj velikosrpski nacionalizam. A Hrvatsa bila 1000 godina pod Madjarskoj i u Hrvatskoj danas nema Madjara. A u Vojvodini kolko oces.
    (dragaN, 12. decembar 2019 18:00)

    # Link komentara

  190. mk888
    Ajde da se kladimo da ćeš da roniš suze u Beogradu za pomoć uskoro !!!
    (Žak, 12. decembar 2019 18:00)

    # Link komentara

  191. Srpski jezik ne postoji, to je podvrsta ruskog jezika.
    (Vuk Višnjić, 12. decembar 2019 17:59)

    # Link komentara

  192. Sta li je po nacionalnosti bio LAZAR Kolisevski? cuo sam da ima dosta bugara sa imenom Lazar!
    (dred, 12. decembar 2019 17:57)

    # Link komentara

  193. @Naši dragi susedi Makedonci su zaboravili istoriju koja kaže da je Makedonija bila Pirinska (pripadala Bugarima), Egejska (Grcima) i Vardarska (Srbima). Samo tamo gde su bili Srbi i gde su Jovan Babunski i ekipa komitskom puškom pre sto godina isterali bugarske i turske okupatore, tamo su Makedonci održali kulturu, jezik i ime. Tamo gde nije bilo dovoljno Srba da ginu, Makedonaca više nema. E sad, šo da vam pra'am - vo država polna so izdajnici, blgarskite špioni i albanska deca, nema vi sreka. Nego, so Srbite da se udružite, poveke nas bidat za nova balkanskata vojna... A jezik zovite kako god želite, sekogaš ke se razbirame.
    (Hmh..., 12. decembar 2019 16:05)

    Odličan komentar. Pozdrav od Vranjanca.
    (Jovan, 12. decembar 2019 17:55)

    # Link komentara

  194. Baš bih voleo da meni u lice kažeš da sam južni Srbin,ili Srbin sa govornom manom,ili cak i Bugarin,veruj mi da bi se prelepo proveo net šmekeru i mangupe na baterije.Naravno da postoji makedonski jezik,ako postoji holandski koji je vecim delom mešavina engleskog i nemackog,sa franackim nasledjem,tako je i makedonski vecim delom mešavina srpskog i bugarskog,sa latinskim-helenskim nasledjem.Ne znam u cemu je problem,osim da se izbacuju šovinisticke frustracije.Razlika izmedju srpskog i hrvatskog je mnogo manja nego razlika izmedju makedonskog i bugarskog konkretno u ovom slucaju.

    (Mediterano Blanco, 12. decembar 2019 16:33)

    Internet mega-Mangupčino na vodenu paru, baš bih ja voleo da vidim tebe kako bi se ti proveo u susretu sa Grcima da im ti kažeš da si Makedonac i da je Aleksandar Veliki Makedonac, a ne Grk, šta misliš šmekeru i mangupe na čijoj bi strani bio brat Srbin i kako bi nam se ti onda proveo.
    (Mora bit da je i DostojevSKI bio Makedonac, 12. decembar 2019 17:54)

    # Link komentara

  195. @Branko
    Jeste isti jezik, osnova je Ista, samo je Makedonski pod uticajem Srpskog pa ima vise srpskih reci.
    Kad bi malo boravio u Bugarskoj,recimo dva-tri meseca i upoznao ceste reci koje su drugacije, bilo bi ti jasno
    (Daniel, 12. decembar 2019 17:53)

    # Link komentara

  196. Ovi bugari imaju istu ideologiju ka srbi. Od sofije do tokija::)))
    (Postuj svoje, otimaj tuđe, 12. decembar 2019 17:52)

    # Link komentara

  197. Moj najbolji prijatelj je musliman, da ne kažem bošnjak, i nas dvojica nikad nemamo potrebe da drugog ubeđujemo ko je i kojim jezikom govori. Meni je najvažnije da je on najbolji čovek kojeg poznajem.
    Tako gledano zaštoi bilo ko ubeđuje makedonce ubeđuje šta su. Za mene su ono što oni osećaju da jesu.
    (Milan, 12. decembar 2019 17:49)

    # Link komentara

  198. Da ne bude velike svađe, predlažem da makedonski jezik bude podvrsta hrvatskog jezika
    (krki, 12. decembar 2019 17:48)

    # Link komentara

  199. Makedonski jezik je narecjr srpskog jezika, koji je sto namerno sto grografski opravdano izmenjen. Poprimio je dosta i bugarskih reci, kao i jugoistocni delovi Srbije, Dimitrovgrad... Ali je to srpski jezik, jer kad neko prica malo sporije ti ga 90% razumes. Potvrda da je to srpski jezik jeste to sto makedonci mnogo lakse pricaju, razumeju i nauce nas srpski knjizevni jezik, nego mi njihovo narecje. Vrlo logicno, jer je nas jezik osnova njihovog narecja. Isto je i sa crnogorskim jezikom, bosanskim, hrvatskim, sve su to narecja srpskog jezika. To je paleolingvisticki jasno, ali politika je odigrala svoje...
    (Milan87, 12. decembar 2019 17:47)

    # Link komentara

  200. Najgore od svega je što su i Bugari i Makedonci po poreklu Srbi, samo su Bugari Srbi koji su bugarizovani mnogo, mnogo pre ne nego što su komunisti makedonizovali Makedonske Srbe.
    (Ruđero, 12. decembar 2019 17:46)

    # Link komentara

  201. I bugarski i makedonski su iskvarena varijanta srpskog jezika.
    (Advokat, 12. decembar 2019 17:45)

    # Link komentara

  202. Da,ali postoji severnomakedonski:)
    (Balkanikus, 12. decembar 2019 17:45)

    # Link komentara

  203. da to je severnomakedonski jezik a ne makedonski
    (Dejan, 12. decembar 2019 17:45)

    # Link komentara

  204. Nesto mi govori da od ove Makedonije nece ostati nista, svi su se ostrvili da je ocerupaju. Samo se mi drzimo po strani, a oni se kao nas najvise plase. Cirkus
    (Wind, 12. decembar 2019 15:19)

    Još tamo 2003. godine, krojači država, jezika, naroda i sudbine življa na prostorima bivše SFRJ, znali su da proces rastakanja SFRJ nije završen i da plamen rata mora spržiti i teritoriju tada tzv. BJR Makedonije, rasparčati tu tvorevinu i u potpunosti prekomponovati sliku državnih i etničkih granica na Balkanu. Svesni su bili da od jedne takve tvorevine NATO ne može imati bitnu korist, naprotiv, uvek bi to bio čir na njihovom tkivu, slaba tačka na mapi njihove suverenosti. Zato su radije odlučili da nagrade Bugare, Grke i Albance delovima te teritorije, što su Bugarskoj svakako obećali kao šargarepu zbog ulaska u NATO. Iz tog razloga, Bugarska bez zazora masovno dodeljuje državljanstvo i izdaje pasoše stanovnicima BJRM koji su slovenskog porekla. U podeli BJRM koja je tada predviđena, to će biti jedan od bugarskih argumenata na potraživanje većeg dela "kolača", "jer na tom prostoru žive njeni državljani". Južne delove će dobiti Grčka, zapadne Albanija, dok će srpske aspiracije biti utoljene dodelom jednog malog dela na severu, oko Kumanova i Skopske Crne Gore. Svega toga su bili svesni ovi koji bi da se proglase nekakvom nacijom i narodom, samo dok još sebi odrede ime, jezik i istoriju, međutim, interesi stvarnih vladara se ne nalaze u njihovoj neodređenosti i neargumentovanosti vlastite samobitnosti. Možda ne ove godine, ali već 2021. ćemo moći davati četrdesetodnevni pomen pokojnoj Severnoj Makedoniji. Znaju Bugari šta i zašto rade. Nikad nisu imali milosti, samo ih je ponekad strah obuzdavao. Sad, došlo vreme da naplate lojalnost novom gazdi i ne prezaju ni od čega.
    (Exelnecija, neka tamo..., 12. decembar 2019 17:42)

    # Link komentara

  205. Bugari su stvarno na kraj srca ! Kako srpski niko sem Srba ne govori, a razumeju ga u 8 država i zovu svojim jezikom !
    (Greten, 12. decembar 2019 17:40)

    # Link komentara

  206. kakva zloba kod srba cc..a kad se samo setim da su u skoplju bile najzesce demonstracije protiv NATO bombardovanja, cak je i USA ambasada bila zapaljena..i za koga to, za narod koji se siti svemu losem sto se dogodi makedoncima (kako bi vi srbi zaboravili na svoj jad), koji je klao i zatvarao sve one koji nisu hteli da budu srbi(1912-1941),koji ima fix ideju da je Mk ustvari juzna srbija zbog toga sto je u nekim periodima bila pod srbijom(bili su ovde i rimljani, osmanlije, bugari..). Ok idemo ovako:
    -ne,nismo direktni potomci al.makedonskog(grujevski gurao to)nego smo mi slovensko pleme koje se pomesalo ovde sa lokalnim plemenima - kumanima, brsjacima, ant.makedoncima koji nisu bili grci nego posebno pleme.
    -1767g. ukinuta je ohridska arhiepiskopija pod pritiskom grcke i srpske crkve (a ko drugi) pa se izgubila tada prilika da se formira posebna Mk crkva oko koje bi se tada formirala i mak.nacija. Onda se stanovnistvo prikljucilo bugarskoj egzarhiji smatrajuci je blizom nego srpsku ili grcku crkvu.
    -1925g. liga naroda naterala je grcku da stampa knjiga na makedonskom jeziku za makedonce (ne bugare ili srbe) na teritoriji egejke makedonije. ne, nije Tito uradio to nego tadasnji OUN.
    -sa ovom rezolucijom bugari ustvari saopstavaju da makedonski nema veze sa srpskim jezikom. ciji je jezik to je izmedju nas i bugara, a vi idite sa hrvatima i bosancima raspravljajte se. gde su padezi u Mk jeziku, komunisti zabranili, da?
    -ne brinite za nas, mi jos uvek imamo celu teritoriju
    (mk888, 12. decembar 2019 17:39)

    # Link komentara

  207. Bugari su makedonci sa govornom manom.
    (parnjača, 12. decembar 2019 17:36)

    # Link komentara

  208. A i sama nacija ne postoji..deo Bugari, veci deo Srbi..i siptari koji su im se uvalili u skorije vreme
    (JOhn, 12. decembar 2019 17:36)

    # Link komentara

  209. Makedonci su Srbi, a Bugari su pohrisceni muslimani. Dakle dva jezika, dva naroda, i Bugari ne divljajte opet.
    (Srbenda, 12. decembar 2019 17:28)

    # Link komentara

  210. Makedonija pripada Srbiji, Srbija je ušla u Jugoslaviju sa makedonijom u sastavu svoje teritorije.
    (Србин 100%, 12. decembar 2019 15:33)

    Slabo poznajete istoriju. Nas kralj se dogovorio sa Bugarskim da nakon oslobodilackih ratova podele Makedoniju. Ali kako se rat blizio kraju kralj je procenio da su Bugari previse iscrpljeni i da nemaju snage za novi rat. Sto se ispostavilo kao tacno i mi smo pripojili celu (danas poznatu kao severnu) Makedoniju. Mozda ti je sad jasno zasto su se Bugari onako surovo svetili u WW1? Daleko smo mi od svetaca a nadam se da ne verujes u krilaticu svoje nedamo tudje necemo? To je samo lepa recenica.
    (Sinji kukavac, 12. decembar 2019 17:27)

    # Link komentara

  211. Fora je da neko ko je preuzeo tuđi jezik pre 1000 godina, nekom drugom osporava pravo na isti tvrdeći da je njegov.
    (krvna zrnca, 12. decembar 2019 17:24)

    # Link komentara

  212. Baš nas briga.

    Mi Srbi smo stvoriji Jugoslaviju,
    u kojoj su svi ljudi bili ravnopravni.
    Na žalost, to drugi nisu umelli da cene.

    Zbog Dalmacije smo se zakačili sa Italijanima,
    zbog Makedonije (Stare Srbije) sa Bugarima.

    Daleko im svima lepa kuća.
    (zbogom oružje, 12. decembar 2019 17:24)

    # Link komentara

  213. Ostavite vise Makedoniju na miru svi redom.Ne postoji nacija koja nas vise voli od njih.Dobri su to ljudi!
    (boban,nis, 12. decembar 2019 17:24)

    # Link komentara

  214. Bugarski jezik: Kada govoriš srpski bez poznavanja gramatike.
    (spijunka, 12. decembar 2019 17:23)

    # Link komentara

  215. Не а везе шта каже БАН важно је да су у НАТО!
    (mlekadžija, 12. decembar 2019 17:21)

    # Link komentara

  216. Kod ovih odmetnutih Srba, koji su gajili mak, po kome su i dobili ime, sve je lažno i jezik i nacija i država.
    (milke, 12. decembar 2019 17:19)

    # Link komentara

  217. Severna Makedonija, juzna Srbija,istocna Albanija ili zapadna Bugarska .Kuj li si?
    (Billy iz trokoraka, 12. decembar 2019 17:19)

    # Link komentara

  218. moj komentar nece se objaviti zbog cenzure koje imate na vasem sajtu. Srbija nije manje sovinisticka od bugarske. negirati ljudima jezik, to stvano nije normalno
    (sasa, 12. decembar 2019 17:18)

    # Link komentara

  219. Makedonski narod izmislio je Tito 1945. godine. Srbija je ušla u Jugoslaviju sa tom teritorijom Stare Srbije, domovinom Marka Kraljevića. Srbija je tu teritoriju oslovodila od Turaka. Uopšte mi je strašno srpsko neinteresovanje za ovaj vilajet.
    (AdamR, 12. decembar 2019 17:13)

    # Link komentara

  220. Vidim mnogima su Bugari smešni! A oni imaju milion Turaka koji žive u Bugarskoj, plus oko milion Bugara islamske veroispovesti pa niti rata, niti nemira... a sad ispred nas u mnogim stvarima
    (mikac678, 12. decembar 2019 17:12)

    # Link komentara

  221. Makedonija pripada Srbiji, Srbija je ušla u Jugoslaviju sa makedonijom u sastavu svoje teritorije.
    (Србин 100%, 12. decembar 2019 15:33)

    Slabo poznajete istoriju. Nas kralj se dogovorio sa Bugarskim da nakon oslobodilackih ratova podele Makedoniju. Ali kako se rat blizio kraju kralj je procenio da su Bugari previse iscrpljeni i da nemaju snage za novi rat. Sto se ispostavilo kao tacno i mi smo pripojili celu (danas poznatu kao severnu) Makedoniju. Mozda ti je sad jasno zasto su se Bugari onako surovo svetili u WW1? Daleko smo mi od svetaca a andam se da ne verujes u krilaticu svoje nedamo tudje necemo? To je samo lepa recenica.
    (Sinji kukavac, 12. decembar 2019 17:09)

    # Link komentara

  222. Braco Srbi, Bugari, Grcii svi drugi zabrinuti za za nasu kulturu i istoriju. Kad vi pocnete da citate praistorijskijezik, kojije isti sa hieroglifima, egipatskim, tek tada cete shvatiti kojiste i sta ste, Do tada ponasajte se ignorantski i sa potsmevanjem prema nama najstarijem narodu onastalog od Gospoda Boda i Presvete Majke. Beli krst znaci ukrstanjeNjega i Nje i nastanak Makedonije. Milenijumima posle toga ste nastali Vi od Nas

    Pozdrav
    (Zoran Spasovski, 12. decembar 2019 17:07)

    # Link komentara

  223. Osilili se ovi Bugari opasno.
    (Aleksandro, 12. decembar 2019 17:02)

    # Link komentara

  224. Makedonska pripadnost podrazumeva regionalnu pripadnost. U Makedoniji gradjani mogu biti samo Srbi, Albanci ili Bugari. To sto im je Tito dao republiku je naravno politika svima jasna danas, tako da nemaju sta da se bune. Tako bi i ljidi u Sumadiji sutra, kad bi proglasili nezavisnost,trebalo da imaju sumadijaki jezik?
    (Djordje Delic, 12. decembar 2019 17:02)

    # Link komentara

  225. Mi smo nasli nekog da prozivamo i unizavamo. Mi koji ne znamo ni gde su nam REALNE granice. Mi koji imamo ovoliku korupciju. Da ne pominjem status invalida, dece i zena. Bolje da gledamo u svoje dvoriste, mnogo je vise korova u njemu. Ostali neka brinu svoje brige.
    (Ana, 12. decembar 2019 17:01)

    # Link komentara

  226. sve je to Lesko vac
    (vernik, 12. decembar 2019 17:00)

    # Link komentara

  227. У праву су Бугари - македонски је само дијалект али српског језика, као и искваренија верзија - бугарски дијалект. Они сви савршено добро разумеју српски, као изворну “књижевну” верзију заједничког нам језика, а ми њихове дијалекте нешто теже. Што се тиче новокомпонованих exYu језика, разлике у дијалектима су значајно мање - погледати “Топ листу надреалиста”, епизоду “О језицима”!
    (vir, 12. decembar 2019 17:00)

    # Link komentara

  228. Kao Srbin Bugare ne razumem ali Makednonce dok pričaju poprilično razumem. Bugari mogu da pričaju šta hoće ali makedonski i bugarski nisu isti jezik. E sad je druga stvar što bi oni da prisvoje Makedoniju pa negiraju sve što ima veze sa Makedonijom.
    (Branko, 12. decembar 2019 17:00)

    # Link komentara

  229. Braco Srbi, Bugari, Grcii svi drugi zabrinuti za za nasu kulturu i istoriju. Kad vi pocnete da citate praistorijskijezik, kojije isti sa hieroglifima, egipatskim, tek tada cete shvatiti kojiste i sta ste, Do tada ponasajte se ignorantski i sa potsmevanjem prema nama najstarijem narodu onastalog od Gospoda Boda i Presvete Majke. Beli krst znaci ukrstanjeNjega i Nje i nastanak Makedonije. Milenijumima posle toga ste nastali Vi od Nas

    Pozdrav
    (Zoran Spasovski, 12. decembar 2019 16:59)

    # Link komentara

  230. Makedonija pripada Srbiji, Srbija je ušla u Jugoslaviju sa makedonijom u sastavu svoje teritorije.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Србин 100%, 12. decembar 2019 15:33)

    Ma po onoj, sad vec staroj, do Tokija je sve realno Srpsko. Cak i Kinezi i Mongolk vode porijeklo od Srba.
    (delboj, 12. decembar 2019 16:59)

    # Link komentara

  231. @Dušan
    Da se razumemo, nasu akademiju niko ne pita za misljenje.
    Kada su jezici u pitanju, posto Crna Gora postoji duze od Srbije, a i imala je drzavnu nezavisnost dok je Srbija bila pod Turcima, pa i razvijala knjizevnost i jezik, zasluzuje da ima i svoj jezik.
    To sto je neko odlucio da ZAJEDNICKI jezik prisvoji i nazove ga srpskim, ne obavezuje ostale da to postuju.
    (hypo, 12. decembar 2019 16:59)

    # Link komentara

  232. A postoje li, po njima, bosanski, crnogorski i hrvatski jezici?
    (Aleksa, 12. decembar 2019 15:09)
    Hrvatski postoji ali ga slabo koriste - više vole da svojataju srpski.
    A čakavski je inače jako lep ,melodičan ali nije mogao da obavi posao pohrvaćivanja Srba.
    (Komša, 12. decembar 2019 16:58)

    # Link komentara

  233. Nesto mi govori da od ove Makedonije nece ostati nista, svi su se ostrvili da je ocerupaju. (Wind, 12. decembar 2019 15:19)

    Makedonija je u NATO-s, tako da ce ostati.
    (hg, 12. decembar 2019 16:57)

    # Link komentara

  234. A Srbija ćuti...a lideri na Balkanu... Treba svi da se obesimo na terazijama... Preci nam se prevrću u grobu
    (Aj da glasamo, 12. decembar 2019 16:56)

    # Link komentara

  235. Pokusajem revizije istorije a sada I negacijom makedonskog jezka, ocgledno je da i danasnja Bugarska ima teritorijalne pretenzije ka ovoj drzavi
    (pp, 12. decembar 2019 16:53)

    # Link komentara

  236. Eh, ti bugari, ko ih ne zna, skupo bi ih platio.
    (Mitros Petrovas, 12. decembar 2019 16:52)

    # Link komentara

  237. Opa vidi, vidi bugarska akademija nauka ne da preko sebe. Zato je nasa dopustila hrvatski, bosanski, "maternji", sledi verovatno vojvodjanski i sandzacki....
    (sasa, 12. decembar 2019 16:51)

    # Link komentara

  238. @Srbin 100%
    Svasta, kakva logika.
    Nije Srbija usla u Jugoslaviju, nego silom naterala druge da udju u nju.
    Makedoniju je Srbija okupirala, pa je zato bila deo njene teritorije. Nemoj da te cuju Turci pa da traze ono sto je bilo njihovo 500 godina.
    (hypo, 12. decembar 2019 16:51)

    # Link komentara

  239. Ne znam sta kazu strucna lica, ali ako se lingvisti slazu da su srpski i hrvatski isti jezik (o para-jezicima ne bih sad), onda su i bugarski i makedonski isti jezik (znaci nekih 95%). Na kraju krajeva je opet problem kako se taj jezik zove. Jer sam naziv je grcki, kao i ime drzave. A posto se Makedonija odnosi na staru Grcku, onda jezik nikako ne moze da bude makedonski. Ovi Slavo-Makedonci bi jedino mogli svoj jezik da nazovu bugarsko-srpski, jer je to mesavina bugarskog i srpskog. Ipak, najveci problem je pogresno ime za pogresnu naciju, jer svi znamo da Makedonija Aleksandra Velikog moze samo da bude grcka i nista vise. Makedonija geografski delimicno da, nacionalno sigurno ne.
    (Zagor, 12. decembar 2019 16:45)

    # Link komentara

  240. Makedonski jezik je srpski jezik sa golema greškata.:), :).

    Narod koji živi u Makedoniji je čudna mešavina srpskog, bugarskog i grčkog naroda sa doseljenicima iz današnje Albanije, koji su tu pak, došli sa Kavkaza u Srednjem veku.

    Kako nazvati taj narod nego Severomakedoncima?
    (SVEMIJEJASNO, 12. decembar 2019 16:45)

    # Link komentara

  241. To je stvar standardizacije, ali je u naučnoj lingvistici norma da se ako je razumljivost preko 70% izmedju dva govora, to smatra dijalektima istog jezika, a ne posebnim jezicima.

    Ja ljude u Makednoniji, zvali to jezik ili dijalekat, razumem apsolutno sve, tj može "najmakedonskije" da priča, ja ga sve razumem. Ne razumem možda par procenata nekih reči u brzini, i kao lokalizme ( kojih ima u svakom kraju i tzv standarnog srpskog), ali iz konteksta i to razumem 100% . Dakle to može biti samo dijalekat. Na primer, imao sam kao student cimere iz okoline Pirota, i kad krenu izmedju sebe po "šopski" ja sam to manje razumeo nego makedonski ( zato što je šopski, prelaz izmedju književnog srpskog i bugarskog)

    Što je i logično, jer bugarski, naprotiv, ako oni ne govore srpski ( a mnogi znaju i koriste dosta naših reči), mogu da razumem, ali u principu samo osnovne stvari, ali ne mogu da vodim normalan razgovor, tj ono da sedimo i opušteno mrsimo o nečemu. Može, ali dosta polako i sporo sa mnogo "vraćanja".

    I to je jedina istina. Sve ostalo je politika.

    PS. Osim dinarske migracione struje, sa Kosovskom u Srbiji je najbronija vardarska migraciona struja ( uz dolinu Južne i velika Morave, i okolo ), imate o tome radova i mapa još od Jovana Cvijića, koji je bukvalno svako selo u Srbiji peške prešao i utvrdio odakle se ko doselio. Da nije bilo titoiszma, to bi bio prirodno jedan narod, no točak istorije nećemo moći vratiti
    (totalwar, 12. decembar 2019 16:45)

    # Link komentara

  242. Dobro jutro: VMRO, koji Bjelogrlić u svojoj aktuelnoj TV seriji prikazuje kao nekakav "makedonski pokret za nezavisnost", u osnovi je probugarska organizacija. Ljupčo Georgijevski, jedan od kolovođa otcepljenja Titove Soc.R. Makedonije od SFRJ, kasnije je postao poslanik bugarskog parlamenta, čovek danas živi u Sofiji. Makedonski nacionalni identitet je danas realnost, niko ne spori da se milion ljudi tako izjašnjava i oseća. To ipak ne menja činjenicu da se radi o još jednom projektu Vatikana, realizovanom od strane njihovog agenta Tita (pored stvaranja etnički čiste tzv Hrvatske i izmišljanja "muslimanske" i "crnogorske" nacije) a sve sa ciljem političkog usitnjavanja prostora koji naseljavaju pravoslavni narodi. U retrospektivi, Makedoncima je najbolje bilo da ostanu u državi sa Srbima, kao i Bošnjacima. Umesto toga, izabrali su da nestanu i jedni i drugi, zastupajući vatikanske, američke, bugarske, čijegod interese. Šteta i žalosno je ali nama treba da posluži samo za nauk. Nikako se petljati i ulaziti u konflikt sa Bugarima ili bilo kim drugim. Čak ni sa Albancima. Svako bira svoju sudbinu. Neka pitaju za pomoć američkog ambasadora, siguran sam da će imati opet neki koristan savet, kao početkom 90ih.
    (zla para, 12. decembar 2019 16:43)

    # Link komentara

  243. slicni je srpskom neho bugarskom jeziku,ja bugare maltene nista nerazumem,a makedonce skoro sve!
    (coA, 12. decembar 2019 16:42)

    # Link komentara

  244. vekovna srpska zemlja+bugarski jezik+grcka istorija= makedonija!!!
    (Huan Pablo Don Fernando, 12. decembar 2019 16:41)

    # Link komentara

  245. Pa i jug srbije ne zna svoj jezik. Jos ne znaju padeze i pricaju ko Bugari jer je to nekada i bila Bugarska.
    (bratko, 12. decembar 2019 16:39)

    # Link komentara

  246. Izmisljena nacija sa izmisljenom istorijom koja zivi na tudjoj teritoriji.Sto bi im onda i jezik postojao,ajte molim vas.
    (Pokondirena tikvica, 12. decembar 2019 16:36)

    # Link komentara

  247. Pitaš "Makedonca" da li slavi slavu ili imendan i znaš da li je Srbin ili Bugarin.
    (cojle manojle, 12. decembar 2019 16:36)

    # Link komentara

  248. @nikos
    Ma mi im priznajemo sve! Nego oni ne žele to.
    (Mika, 12. decembar 2019 16:35)

    # Link komentara

  249. Pa nije ji čist bugarski, više je srpski. Ali se slažemo da je mešavina srpskog i bugarskog. Ali kako su dobili državu tako su dobili i jezik.Ja i dan danas kažem da su oni južni Srbi. Oni bliže Bugarskoj su verovatno i Bugari.
    (Marko, 12. decembar 2019 15:29
    Baš bih voleo da meni u lice kažeš da sam južni Srbin,ili Srbin sa govornom manom,ili cak i Bugarin,veruj mi da bi se prelepo proveo net šmekeru i mangupe na baterije.Naravno da postoji makedonski jezik,ako postoji holandski koji je vecim delom mešavina engleskog i nemackog,sa franackim nasledjem,tako je i makedonski vecim delom mešavina srpskog i bugarskog,sa latinskim-helenskim nasledjem.Ne znam u cemu je problem,osim da se izbacuju šovinisticke frustracije.Razlika izmedju srpskog i hrvatskog je mnogo manja nego razlika izmedju makedonskog i bugarskog konkretno u ovom slucaju.
    (Mediterano Blanco, 12. decembar 2019 16:33)

    # Link komentara

  250. A postoji li srpski? Jedini jezik, koje se ne razvija i pun je turcizma, pun. Kad čujem rec civiluk, zavrti mi se u glavi. Al da drugima delimo lekcije tu smo prvi i sve je Srbija do Tokija. Sad na kraju moga izlaganja dami shvatite da li postoji bosanski jezik, ili ne!
    (Zorica, 12. decembar 2019 16:33)

    # Link komentara

  251. da od muke završiš u sobata na kukulele...
    (dude, 12. decembar 2019 16:31)

    # Link komentara

  252. E to se zove kriza identiteta.
    (pamet u glavu, 12. decembar 2019 16:30)

    # Link komentara

  253. Tako treba.
    (alpinista, 12. decembar 2019 16:28)

    # Link komentara

  254. Da sve je srpsko, Crna Gora i Bosna i Makedonija... Kako da ne. Ne priznajete Bosanski i Crnogorski jezik, to je srpski samo drugi dijalekat. Ok nije daleko od istine. Ali sto li se mesate u probleme neke drzave i prisvajate tudje nemam pojma. Makedonija je bila u srpskoj drzavi u jednom momentu ali to ne znaci da je srpsko nesto u Makedoniji. Pa i u jednom periodu je bugarsko bilo sve do nisa , pa jel to znaci da su tu Bugari? (a ima ih veliki broj inace). Makedonija i Bugarska imaju mnogo toga zajednickog. Cak i Goce Delcev je reko za sebe da je Bugarin i Makedonac,Kao sto su Srbi iz bosne i Bosanci i Srbi. Zato gledajte svoja posla jer Srbiju pritiskaju sa svih strana, ima Srbija svojih problema.
    (Tomi Li Dzons, 12. decembar 2019 16:28)

    # Link komentara

  255. Ja Makedonce razumem u potpunosti, a Bugare ne razumem uopste. Makedonski je samo jos jedna varijanta sr.... bolje da cutim.
    (beogradski, 12. decembar 2019 16:23)

    # Link komentara

  256. pola srpsko pola bugarsko ako ćemo realno samo što je naš deo naseljen onim divljim plemenom
    (Vule, 12. decembar 2019 16:22)

    # Link komentara

  257. Променили име државе, сад их зезају и за језик, на крају ће бити да ли уопште и постоје као држава.
    Можда грешим, али да су остали под окриљем Србије као нека врста федерације, било би боље за све нас.
    (Neko tamo, 12. decembar 2019 16:21)

    # Link komentara

  258. Ja mogu da razumem Makedonce i njihov jezik naravno kad ga nezbrzaju. Ali zato Bugare nerazum, mozda hvatam svaku 8 rec. Po meni to su dva jezika, i ovi mogu da pricaju sta hoce.
    (lale, 12. decembar 2019 15:35)
    Bugsri i makedinci odlicno pricaju medju sebe svaki na svom jeziku. Slicnost je veca nego sto ti kazes.
    (achitwn, 12. decembar 2019 16:21)

    # Link komentara

  259. A,sta kaze nasa akademija nauka?postoji crnogorski, postiji bosanski?
    (Dušan, 12. decembar 2019 15:31)
    A sto samo nasa? I hrvatska ima pravi glass. Hrvati cuvaju svoj jezik i nove pijmove grade odnpostojwcih reci. ne uvode strane izraze kao mi.
    (achitwn, 12. decembar 2019 16:19)

    # Link komentara

  260. Da se u Evropi jezici dijele kao kod nas vjerovatno bi ih bilo 500 minimun. Kod nas svako selo hoce da svoj jezik, a svi iz Srpskog poticu i svi treba Srpskim da se zovu.
    (ssss, 12. decembar 2019 16:18)

    # Link komentara

  261. Lale, za mene je posebna vrsta jezika kako ti pises.
    (Roki, 12. decembar 2019 16:18)

    # Link komentara

  262. Pa nije ji čist bugarski, više je srpski. Ali se slažemo da je mešavina srpskog i bugarskog. Ali kako su dobili državu tako su dobili i jezik.Ja i dan danas kažem da su oni južni Srbi. Oni bliže Bugarskoj su verovatno i Bugari.
    (Marko, 12. decembar 2019 15:29)
    Ne bi rekao. Kad slusam bugsrina i makedinca kako pricaju zvuci kao jedan jezik i odlicno se razuneju. A ja ni pola od toga sto govore.
    (achitwn, 12. decembar 2019 16:18)

    # Link komentara

  263. Албанци им не признају територију, Грци нацију, Бугари језик, а они се плаше “великосрпске агресије”...
    (Бобан, 12. decembar 2019 16:16)

    # Link komentara

  264. Mene plasi kad pocnu Albanci i Bugari da ih cerupaju jednog dana da se slucajno ne obrate za pomoc Srbiji... Srbija tako pomagala svima da se oslobode, Srbi ginuli a sada je proglasavaju okupatorom. Svako u svoj tor pa nek se snalazi, nikom vise ne pomagati nizasta. Sta se pa nas tice spor izmedju Makedonaca i Bugara oko bilo cega? Makedonci govore drugim jezikom kao npr i Slovenci. Oni su Slovenski narod ali nisu Srbi. Hrvati, Bosnjaci i Srbi su jedan narod jer razlike u jeziku nema vec samo u glavi i religiji...
    (Daki, 12. decembar 2019 16:15)

    # Link komentara

  265. Makedonski jezik je najbliži bugarskom, to je činjenica.
    (Smuleco, 12. decembar 2019 15:14)
    Oni pricaju izmedju sebe bez probleme. I vecina makedinaca gravitira bugsrskij barem ovi koje jela znam. Idu tamo imaju familije mute sa bufarskim pasosima itd.
    (achitwn, 12. decembar 2019 16:15)

    # Link komentara

  266. Od nas bi da pobegnete ...
    Al Vas ne priznaju braća Bugari ...
    Kažu da ste se puno nećkali ... skoro 100 godina
    Oni su pobegli od nas malo ranije, dok su Turci bili još mili Zapadu, a centrifugalne sile koje usitnjavaju Balkan veće ... Britanci, Rusi, Austrijanci, Nemci ...
    (Dejan, 12. decembar 2019 16:15)

    # Link komentara

  267. Hrvatski postoji, to je tvoj maternji jezik sa 9000 turskih rijeci. Dovoljno je pitati nekog Rusa koji jezik bolje razumije.
    (sigi, 12. decembar 2019 16:15)

    # Link komentara

  268. Ozbiljna država a ne ko mi..
    (crnogrsk i bošnjački 'jezik', 12. decembar 2019 16:13)

    # Link komentara

  269. “Nije im lako. Ni malo. Jedan sused im ne priznaje ime (Grcka), drugi sused im ne priznaje jezik (Bugrska), treci sused im ne priznaje crkvu (Srbija) a cetvrti im ne priznaje ni pravo na zivot (Albanci).”
    (nikos, 12. decembar 2019 15:30) # Link komentara

    To je zato jer i nisu Makedonci već Bugari.
    1. Grčka pokrajina Makedonija naseljena Slovenima Bugarima.
    2. Jezik im je bugarski.
    3. Crkva im je Bugarska pravoslavna (Bugarska Thema, Ohridska arhiepiskopija ospostavljena 1019.).
    4. Albanci su većinski narod u zapadnoj Severnoj Makedoniji i imaju sva manjinska prava od lokalne vlasti do Sobranja. Ali problem može da nastane ako Albanci postanu većinski na celom prostoru.

    Iz svega toga Makedoncima je najbolje rešenje da se prisajedine Bugarskoj i tako će da reše sva četri navedena problema. To im je jedini spas i jedino dobro i trajno rešenje.
    (srećno Makednci, 12. decembar 2019 16:09)

    # Link komentara

  270. Davnih godina, od čoveka iz Los Anđelesa koji govori ''makedonski'', za sebe kaže da je južni Srbin. Zašto se nekadašnja zajednička nam država zvala Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca? Pa to su narodi koji su činili tu državu. Nije bilo ni Crnogoraca ni Bošnjaka. Znači makedonski jezik je dijalekt srpskog jezika, nije čak ni bugarski.
    (Smeško Belić, 12. decembar 2019 16:08)

    # Link komentara

  271. Šta bi tek mi Hrvati rekli za Srpski jezik!
    (floki, 12. decembar 2019 16:05)

    # Link komentara

  272. Naši dragi susedi Makedonci su zaboravili istoriju koja kaže da je Makedonija bila Pirinska (pripadala Bugarima), Egejska (Grcima) i Vardarska (Srbima). Samo tamo gde su bili Srbi i gde su Jovan Babunski i ekipa komitskom puškom pre sto godina isterali bugarske i turske okupatore, tamo su Makedonci održali kulturu, jezik i ime. Tamo gde nije bilo dovoljno Srba da ginu, Makedonaca više nema. E sad, šo da vam pra'am - vo država polna so izdajnici, blgarskite špioni i albanska deca, nema vi sreka. Nego, so Srbite da se udružite, poveke nas bidat za nova balkanskata vojna... A jezik zovite kako god želite, sekogaš ke se razbirame.
    (Hmh..., 12. decembar 2019 16:05)

    # Link komentara

  273. Причају старинским јужним српским дијалектом.... Ипак је то јужна србија
    (ИБАРСКА ЛАСИЦА, 12. decembar 2019 16:04)

    # Link komentara

  274. Prva knjiga koja je napisana na Makedonskom je napisana 1948.godine. A prva knjiga na Crnogorskom nije ni napisana. Svako ima pravo da ima svoj jezik pa i Makedonci ali im niko nije rekao da sada treba da prave nov jezik Severno makedonski.
    (lomanalualua, 12. decembar 2019 16:04)

    # Link komentara

  275. Balkan je sjajno mesto za zivot
    (Firestarter, 12. decembar 2019 16:02)

    # Link komentara

  276. Postoji !
    Pitajte grke, oni ce Vam reci kojim jezikom govore.
    (Nikolas, 12. decembar 2019 16:01)

    # Link komentara

  277. Makedonija pripada Srbiji, Srbija je ušla u Jugoslaviju sa makedonijom u sastavu svoje teritorije.
    (Србин 100%, 12. decembar 2019 15:33)

    Makedonija pripada Bugarskoj.

    Na prevaru smo je bili oteli od Bugara zato na se tako i vratilo.
    (3210, 12. decembar 2019 15:58)

    # Link komentara

  278. Nije im lako. Ni malo. Jedan sused im ne priznaje ime (Grcka), drugi sused im ne priznaje jezik (Bugrska), treci sused im ne priznaje crkvu (Srbija) a cetvrti im ne priznaje ni pravo na zivot (Albanci).
    (nikos,
    Pa kad su im sve pokrali.I jedan i drugi pa,mozda ce i taj treci.Makedonija je bila cela,jedan region,pa mozda i jedan narod(makedonskki),ali su je podelili u Balkansim ratovima,nisi ucio?I sada,jadna,ceka i nada se da se neko drzne pa da kaze "nije tako"ili ne moze !Interesi.....
    (Digging Bill, 12. decembar 2019 15:58)

    # Link komentara

  279. Tačno.

    U Makedoniji se govorilo srpskim jezikom (oko 12 dijalekata), albanskim, turskim, bugarskim i grčkim. Komunjare su uzeli najistočniji dijalekt koji je najsličniji bugarskom jeziku i proglasili ga za jezik novoproglašene makedonske nacije.
    (sturmmann, 12. decembar 2019 15:57)

    # Link komentara

  280. u pravu su ljudi. najvore je sto au to u stvari Srbi koji govore sad taj jezik.
    (Kowalski, 12. decembar 2019 15:55)

    # Link komentara

  281. Makedonski jezik je najbliži bugarskom, to je činjenica.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Smuleco,
    Da nije ipak obrnuto??Aj vidi...
    (Durshluk, 12. decembar 2019 15:54)

    # Link komentara

  282. @Nije im lako. Ni malo. Jedan sused im ne priznaje ime (Grcka), drugi sused im ne priznaje jezik (Bugrska), treci sused im ne priznaje crkvu (Srbija) a cetvrti im ne priznaje ni pravo na zivot (Albanci).
    (nikos, 12. decembar 2019 15:30)

    Srbija se ne mesa u crkveno pitanje. SPC ne priznaje stvaranje dekretom MPC, koju su odradili komunisti. To je sasvim drugo pitanje i postoji odgovarajuca procedura za crkvenu autonomiju. SPC je pokazala vise nego dobru volju sa Ohridskom eparhijom, ali se u to direktno umesala i mesa se Severnomakedonska drzava, zaboravljate hapsenje i sudjenje svestenim licima u Severnoj Makedoniji koji su bili za dogovor sa SPC.
    (Miroljub, 12. decembar 2019 15:51)

    # Link komentara

  283. identiteti nastaju i nestaju,tim principom ne postoji ni srpski iako su ga usvojili skoro prije 200 godina
    (baš, 12. decembar 2019 15:51)

    # Link komentara

  284. Ovi Makedonci hoće da budu najgori na svijetu kad hrle u naručje Bugara.
    (kentaur, 12. decembar 2019 15:47)

    # Link komentara

  285. Nije im lako. Ni malo. Jedan sused im ne priznaje ime (Grcka), drugi sused im ne priznaje jezik (Bugrska), treci sused im ne priznaje crkvu (Srbija) a cetvrti im ne priznaje ni pravo na zivot (Albanci).
    (nikos, 12. decembar 2019 15:30)

    Pogresio si za Srbiju.
    Priznajemo im mi jedini pravo na MPC, ali u svojim objektima, ne da otimaju nase.
    Kazem jedini, jer druge crkve izricito odbijaju MPC i CPC.
    Boljeg konsije od Srbije nemaju, a najmanje nas postuju, Juce
    (Smak, 12. decembar 2019 15:47)

    # Link komentara

  286. @Pa nije ji čist bugarski, više je srpski. Ali se slažemo da je mešavina srpskog i bugarskog. Ali kako su dobili državu tako su dobili i jezik.Ja i dan danas kažem da su oni južni Srbi. Oni bliže Bugarskoj su verovatno i Bugari.
    (Marko, 12. decembar 2019 15:29

    Realno, kako su napravljeni nemacki i italijanski jezik i Nemacka i Italija, da je po istom principu uradjeno s Juznim Slovenima sve od Slovenije do Bugarske bi bio jedan jezik, ma kako ga zvao. Slicniji su Bugarski i Slovenacki nego neki dijalekti u Italiji.
    (Miroljub, 12. decembar 2019 15:47)

    # Link komentara

  287. Sta da kazu hrvatu, bosanci i crnogorci ? Kako god da krenu nabasaju na Vuka Karadzica.
    (Vatra, 12. decembar 2019 15:47)

    # Link komentara

  288. Ja, kao Južnjak, koji govori dijalektom koji se smatra tranzicionim dijalektom između srpskog i bugarskog, mogu odgovorno da tvrdim da makedonski nije isti jezik kao bugarski. Kad slušam Makedonce, razumem sve što pričaju. Kad slušam Bugare, razumem tek svaku 10. reč i uopšte ne mogu, iz konteksta, da ukapiram o čemu pričaju...
    (ja, 12. decembar 2019 15:47)

    # Link komentara

  289. Kosovo je Srbija, Krim je Ukrajina, Makedonija je Bugarska.
    (Joca, 12. decembar 2019 15:45)

    # Link komentara

  290. Zapravo ne postoje ni makedonski, ali ni bugarski jezik. Bugari su tatarsko pleme koje se na Balkan naselilo krajem 7-og veka i svoje bugarsko ime su nametnuli lokalnom slovenskom(srpskom) stanovništvu. Taj tatarski jezik kojim su govorili Asparuhovi bugarski okupatori je iščezao tako da je nepravilno nazivati bugarsku varijantu srpskog jezika bugarskim jezikom, jedino ispravno je taj jezik nazivati bugarski dijalekt srpskog jezika.

    Kada poredite srpske srednjevekovne spise, bilo one iz kneževine Vlaške, Raške, Huma to jest Hercegovine, Duklje, Zete i Bosne sa današnjim takozvanim bugarskim jezikom videćete da je to 99% isti jezik. Fora je u tome da je današnji "bugarski" jezik ostao srodniji srednjevekovnom srpskom jeziku nego što je to danasnji savremeni srpski jezik koji se govori u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i kroaciji.
    (vasilevs Vasilije II ..., 12. decembar 2019 15:45)

    # Link komentara

  291. To ih Rusi huskaju na Severnomakedonce.
    (Fadilj sljastićar, 12. decembar 2019 15:44)

    # Link komentara

  292. Trve se dva novoformirana naroda oko jezika, a oba naroda pričaju "broken serbian language" komedija.
    (hahaha, 12. decembar 2019 15:44)

    # Link komentara

  293. Pa naravno, to je Severnomakedonski jezik.
    (Cokalija, 12. decembar 2019 15:43)

    # Link komentara

  294. Treba podrzati Bugare: maternji jezik u BJR Makedoniji jeste bugarski ili siptarski ( sa izuzetkom Kumanova gde se govori srpski). Interes Srbije je da ima bolje odnose sa Bugarskom, BJR Makedonija nam neprestano zabija noz u ledja (najnoviji put u vezi nagrade gospodina Handkea). Od Bugarske mozemo imati koristi.
    (Zoran Dikanov, 12. decembar 2019 15:43)

    # Link komentara

  295. Tako se brani svoje. U regionu sve sami novokomponovani jezici, cg, hr itd. A mi cutimo
    (fix, 12. decembar 2019 15:41)

    # Link komentara

  296. Jaka mi je ova Sev Makedonija moram priznati. Spor sa Bugarima oko jezika, sa Grcima oko imena i istorije, Srbima oko identiteta, Albancima oko uopste državnosti i teritorije. U centru skoplja fush Aleksandar Makedonski. A ustvari Tose je bio najveći Makedonac, njega volimo i njihov pravi ma koliko skroman bio identitet, volimo kao takav. Samo neka iskuliraju i shvate da su to sto jesu i nece imati probleme ni sa kim sem sa tih 35% separatisticki nastrojenih Albanaca.
    (saša, 12. decembar 2019 15:40)

    # Link komentara

  297. ha ha ha, srbin napisao!
    (mudri, 12. decembar 2019 15:37)

    # Link komentara

  298. Tako im i treba kad su se odrekli srpstva.
    (ZEX, 12. decembar 2019 15:35)

    # Link komentara

  299. Ja mogu da razumem Makedonce i njihov jezik naravno kad ga nezbrzaju. Ali zato Bugare nerazum, mozda hvatam svaku 8 rec. Po meni to su dva jezika, i ovi mogu da pricaju sta hoce.
    (lale, 12. decembar 2019 15:35)

    # Link komentara

  300. Makedonija pripada Srbiji, Srbija je ušla u Jugoslaviju sa makedonijom u sastavu svoje teritorije.
    (Србин 100%, 12. decembar 2019 15:33)

    # Link komentara

  301. Makedonski jezik? Bio sam dosta puta u Solunu. Meni to sto sam slusao zvuci kao grčki.
    (Ayala, 12. decembar 2019 15:33)

    # Link komentara

  302. A,sta kaze nasa akademija nauka?postoji crnogorski, postiji bosanski?
    (Dušan, 12. decembar 2019 15:31)

    # Link komentara

  303. Nije im lako. Ni malo. Jedan sused im ne priznaje ime (Grcka), drugi sused im ne priznaje jezik (Bugrska), treci sused im ne priznaje crkvu (Srbija) a cetvrti im ne priznaje ni pravo na zivot (Albanci).
    (nikos, 12. decembar 2019 15:30)

    # Link komentara

  304. Biće opet spašavaj Srbijo...
    (Dušan, 12. decembar 2019 15:30)

    # Link komentara

  305. Pa nije ji čist bugarski, više je srpski. Ali se slažemo da je mešavina srpskog i bugarskog. Ali kako su dobili državu tako su dobili i jezik.Ja i dan danas kažem da su oni južni Srbi. Oni bliže Bugarskoj su verovatno i Bugari.
    (Marko, 12. decembar 2019 15:29)

    # Link komentara

  306. Bugari imaju svoju kulturu?

    Haha dobar vic
    (Stefan, 12. decembar 2019 15:29)

    # Link komentara

  307. Ne postoji makedonski jezik, drzava se ne sme zvati Makedonija, Goce Delcev je Bugarin, Albanci su u svemu ravnopravni sa Severnomakedoncima....
    (?, 12. decembar 2019 15:28)

    # Link komentara

  308. Neka svaki grad ima svoj jezik na balkanu. Da ima šta da odumire. Volje da za 300 godina odumru 30 sličnih jezika nego jedan. Zvuci impresivnije
    (mišljene malog čoveka, 12. decembar 2019 15:28)

    # Link komentara

  309. tako je to kad pokusavas da se nakalemis na nesto to nisi nikad bio negirajuci ono sto jesi, prvo su im Grci zabranili da svojataju istoriju grckog plemena, a sad im ni bugari ne daju jezik
    (marica, kriv, razumevanje..., 12. decembar 2019 15:27)

    # Link komentara

  310. АКо ћемо тако ни бугарски не постоји :-) оће бугари да присвоје македонију тј јужну Србију па то ти је ... одвајкада зла тамо чинили
    (Владимир, 12. decembar 2019 15:25)

    # Link komentara

  311. haha
    pristaće "Severni"da se zove skopsko-vardarski ili ohridski...
    (Napo Leon, 12. decembar 2019 15:24)

    # Link komentara

  312. Šta je sa Bugarima, nešto su se uzjogunili :D Ovako se sve zemlje odnose prema nacionalnim vrednostima i pretenzijama. Njihove oči su uvek na Makedoniji, a mi smo sklonili pogled ne samo sa pretenzija, već i vitalnih nacionalnih čvorišta.
    (Maka@, 12. decembar 2019 15:23)

    # Link komentara

  313. Jadni Makedonci nemaju nikakvu istoriju i tradiciju i svi to znaju osim njih samih.Oni stvarno veruju da su potomci Aleksandra velikog.
    (Aleksandar, 12. decembar 2019 15:21)

    # Link komentara

  314. Nesto mi govori da od ove Makedonije nece ostati nista, svi su se ostrvili da je ocerupaju. Samo se mi drzimo po strani, a oni se kao nas najvise plase. Cirkus
    (Wind, 12. decembar 2019 15:19)

    # Link komentara

  315. Pa ne postoji, to je varijanta srpskog, grčkog i bugarskog...sve se pomešalo kad su im pisali pravopis 1954-e godine...
    (Crvena Zvezda Tirana 22.04.1945., 12. decembar 2019 15:17)

    # Link komentara

  316. Ovi vise ne znaju ni ko su, ni sta su, ni odakle su.
    Te grci-srbi-bugari-vanzemaljci..
    (bosko, 12. decembar 2019 15:16)

    # Link komentara

  317. Makedonski jezik je najbliži bugarskom, to je činjenica.
    (Smuleco, 12. decembar 2019 15:14)

    # Link komentara

  318. A postoje li, po njima, bosanski, crnogorski i hrvatski jezici?
    (Aleksa, 12. decembar 2019 15:09)

    # Link komentara

  319. tačno tako ni jezik ni nacija ni država
    (xx, 12. decembar 2019 15:04)

    # Link komentara

  320. Sta mi Srbi tek da kazemo za tkz hrvatski, bosanski, crnogorski jezik?
    (Cica D., 12. decembar 2019 14:47)

    # Link komentara