- Komentari -
  1. Ima mnogo dokaza njegovog srpskog porekla, a jedan od najjednostavnijih je americka postanska markica iz 1956 povodom 100 godina od rođenja na kojoj pise americko srpski pronalazach.
    (Miki, 17. maj 2020 16:09)

    # Link komentara

  2. Мало је знаменитих Срба, као што је био Никола Тесла, који имају тако дубоке српске православне корене. Деда му је био свештеник, отац свештеник, један ујак владика, други свештеник, две сестре су му биле удате за свештенике, један сестрић монах... Као и већина православних Срба Краишника он је био задојен косовским предањем. Те чињенице биле су 1941, и 1991, добро познате хрватима који су се, баш због Тесле, окомили на Смиљан и Госпић, где су Срби искорењени. Да су 1941, што је било могуће јер је Никола Тесла тада био жив, хрвати у родном Смиљану ухватили светски славног проналазача, сместа би га убили, као што су током другог светског рата убили 4337 Срба из тадашњих личких срезова Госпића и Перушића, или као што су побили 559 смиљанских Срба од којих је неке крштаво и смиљански прота Милутин Тесла. Да је био жив убили би га и 1991 године.
    (luka, 20. avgust 2019 08:30)

    # Link komentara

  3. Srbsko-Rvatski naučnjak.
    (Smuleco, 16. avgust 2019 19:21)

    # Link komentara

  4. Jel to bio hrvat pre nego sto ste mu poklali pola familije ili posto ste mu zapalili 90ih kucu?
    (Dragan, 16. avgust 2019 13:09)

    # Link komentara

  5. Teslina kuća je uništena. Ustaše su sve u srpskom Smiljanu uništile! To je najobicnija replika. Tamo je sve patološki normalno pošto, za razliku od Engleza, čak i od Nemaca, kod Hrvata ne postoji ni naknadni stid!
    (djole, 16. avgust 2019 10:44)

    # Link komentara

  6. Samo jedno pitanje za naše drage komšije... Ako je Nikola Tesla Hrvat jer mu je rodni grad u Hrvatskoj, zašto onda proteraste onoliko Hrvata iz Hrvatske u toku "oluje"?
    (mai_ben_rai, 16. avgust 2019 08:56)

    # Link komentara

  7. tesla je izmisljen lik, nesto kao isus
    (djura, 16. avgust 2019 07:55)

    # Link komentara

  8. Siberia, Czechoslavia, Slovakenia, šta pa oni znaju, nemojte sad da budete toloko cerebralni, svejedno.
    (Vujadin, 16. avgust 2019 04:29)

    # Link komentara

  9. onda je ban jelacic srbin
    (aca, 15. avgust 2019 21:13)

    # Link komentara

  10. "Po vama gdje se nalazi selo Smiljan ? Ne shvaćam šta i dalje negirate Republiku Hrvatsku?"

    Mesto rodjenja nema veze sa necijom nacionalnoscu. Gde se nalazi Petrovaradin? U Srbiji.. Znaci ban Jelacic je bio Srbin hrvatskog porekla?
    (Biba, 15. avgust 2019 19:20)

    # Link komentara

  11. Tesla se nikada nije bavio naukom, vec je bio pronalazac inzinjer i inovator. On nema naucnih radova vec su to inzinjerska prakticna resenja, a to ne spada u nauku. Nauka je objasnjenje magnetizma a elektro motor je inzinjerstvo ili primenjena nauka.
    (Nostradamus, 15. avgust 2019 17:51)

    # Link komentara

  12. Sibiria sigurno nije Croatia !
    (Superhik, 15. avgust 2019 16:47)

    # Link komentara

  13. Pogledati svjedodjbu iz skole. Pise ocjena iz hrvatskoj jezika. Putovnica Tesle pogledati tko je izdao.
    (Zoni, 15. avgust 2019 16:26)

    # Link komentara

  14. Тесла е Македонец! Името доби по дед му Никола Теслевски кој живее во Прилеп.
    (Трпче, 15. avgust 2019 15:19)

    # Link komentara

  15. Po vama gdje se nalazi selo Smiljan ? Ne shvaćam šta i dalje negirate Republiku Hrvatsku ili ....stvarno ne razumjem ?
    (vox, 15. avgust 2019 14:55)

    # Link komentara

  16. Za sve ove koji kazu da nije bitno greše. Mi zivimo u svetu marketinga. Djoković ili Divac su popravili lošu sliku Srba u svetu. Tesla je svakako Srbin, i to treba da se zna. Slazem se da je bitno kakva nam je drzava, ko krade, ko baca smeće sa prozora i slično, ali bitno je i ovo. Sutradan kada budete imali klijenta, ili poslodavca, ili zeta stranca, ove neke ličnosti će učiniti da imaju bolje to neko prve mišljenje o vama i negorati to je jednostavno naivno. Bilo bi sjajno kada bi u ovoj zemlji postojao neko ko se ozbiljno bavi ovim, jer je očigledno da je pokrenuta agresivna akcija da se Teslino poreklo obesmisli. Šta bi bili Italijani bez Mikelandjela, Dantea, Verdija... čuvajmo svoje, poštujmo tudje.
    (tocka, 15. avgust 2019 13:48)

    # Link komentara

  17. Cula sam i ranije da mnogi, kad cuju ime Srbija, pomisle da je to Sibir ili nekakva oblast, tamo negdje, daleko, "na kraju svijeta". Izgleda da smo samo mi imali siroko opste obrazovanje i ako i sta, na tome hvala kreatorima naseg skolstva. Sjecam se, iz geografije nismo mogli dobiti pozitivnu ocjenu, ako nismo znali, primjera radi, regije i mikroregije SAD-a ili koliko psenice proizvidi neka drzava, zitnica te zemlje.
    Zato, ovo ne cudi, ali, ipak, ne bi trebalo da olako prelazimo preko toga. Nuzna je budnost i adekvatna reakcija, kako nam se ne bi desilo da "pokupe" sve nase naucnike, pisce, manastire, i sta vec jos padne na pamet.
    (Olja, 15. avgust 2019 13:38)

    # Link komentara

  18. Koliko je smijesno vise sve ovo. Nas Srbe koji smo rodjeni u Zagrebu, Liki, Kordunu, Baniji itd ovo direktno vrijedja i bice mnogo vise od samo diplomatskog skandala. Ne zagovaram neko neprijsteljstvo ali ispada da hrvatska drzava samo one uzima kao „svoje“ od kojih moze direktno da zaradi i koje mogu direktno da promovisu. Izgleda neozbiljno i smijesno. Mislim da nasa zajednica treba da se udruzi protiv ovoga, a Tesla pociva u Srbiji tj. njegovi ostaci, a i sve licne predmete je ostavio Srbiji. Zaista je ovo cudna stvar sta oni rade, veoma porazno. Gospic neka se srami.
    (Danas, 15. avgust 2019 13:13)

    # Link komentara

  19. Dakle, problem je što Hrvati svojataju Teslu ali proglašavati Andrića, Gundulića, Držića, Pančića Srbima je ok?
    (Laske, 15. avgust 2019 13:08)

    # Link komentara

  20. A sta to Hrvati imaju svoje cime bi se ponosili? Gradove na moru su im gradili Italijani, gradove na severu Madjari, za vecinu velikana se pouzdano zna da su bili Srbi i da su se nekad tako izjasnjavali. Srednjevekovni kraljevi o kojima su i serije snimali ne zna se ni ko su ni gde su sahranjeni ni sta su za zivota podigli. Ni protiv jednog osvajaca i gazde nisu digli bunu i pobunu u istoriji. Imam prijatelje u Hrvatskoj, volim hrvatski Jadran i generalno nisam nacionalista ni patriota, kristalno su mi jasne sve mane Srbije i Srba danas i kroz istoriju, ali nekad se prosto treba reci istina i insistirati na pravdi i istini. Sta je Srbija uradila da promovise svoje velikane, slikare, naucnike, umetnike, pisce? I da, neko ce reci "Svi uspesni Srbi su stvarali u inostranstvu jer im Srbija nije pomogla" i ima u tome puno istine a sa druge strane evo vam primer novokomponovanih albanskih pevacica rodjenih po Americi i Britaniji koje bi danas verovatno radile u pristinskoj poslasticarnici da im roditelji nisu pobegli za boljim zivotom, pa na sav glas vicu "Mi smo ponosne Albanke" i isticu obelezja Albanije i Kosova svuda u svetu. Naivan smo narod i ne borimo se ni za sta. Samo nek se pije i peva a drugi nek se kite i hvale nasim velikanima, koga zanima.
    (Biba, 15. avgust 2019 12:58)

    # Link komentara

  21. Dosao Tesla u jedan otmeni hotel u Parizu, na vratima ga doceka posluga recima:Izvolite vasa visosti, Tesla odgovori: Ne ne moja titula je veca a posluga ce: izvolite ekselencijo, Tesla ce opet ,ne ne moja titula je jos veca.Posluga ga gleda zacudjeno a Tesla ce:Ja sam Srbin
    (Igor, 15. avgust 2019 12:54)

    # Link komentara

  22. Isti ovi u Gospicu su mu srusili spomenik, ali na Tesli sada mogu zaraditi pa govore da je njihov.
    (Danas, 15. avgust 2019 12:48)

    # Link komentara

  23. Tesla se u grobu prevrće. Čovek koji je na sahrani tražio da mu se svira "Tamo daleko" čiji otac je slavio slavu i sad odjednom Hrvat, kako da ne. Isto kao što je MJ bio belac. To gde živiš ne određuje ti nacionalnost.
    (Slobodan Tošić, 15. avgust 2019 12:40)

    # Link komentara

  24. Ako ništa drugo barem će Teslin opus u hrvatskom izložbenom paviljonu u Dubaju biti prezentiran na vrhunskoj razini. Upravo je zaključen natječaj za taj paviljon koji će, baš kao i dosada, realizirati vrsni arhitekti i dizajneri. Srbija je već imala priliku predstaviti Teslu na svjetskoj izložbi 1988. u Lisabonu i pri tom se općim dojmom cjelokupne postavke nedvojbeno osramotila.
    (vidimo se u dubaju, 15. avgust 2019 12:35)

    # Link komentara

  25. Ako kažu da je Hrvat. , gotovo. , nema rasprave.., .Slovenci zaštitili kao brend- ćevape, a Hrvatska- pasminu Bosanski tornjak. ..., sve mogu ...
    (bh, 15. avgust 2019 12:35)

    # Link komentara

  26. Albanci ćute , možda i oni pokušaju da ga prisvoje kao svog .., ili Slovenci ..
    (bh, 15. avgust 2019 12:28)

    # Link komentara

  27. Nije nikad ni bio niti ce hrvatskim
    (Ognjen, 15. avgust 2019 12:22)

    # Link komentara

  28. Tesla je srbin iz Hrvatske.91 sam svojim ocima vidio kako ruse spomenik tesle ispred osnovne skole,i sada bas ti likovi kao sto je ovaj iz gospica govori da je tesla Hrvat.
    Pozdrav od Hrvata
    (Vlado, 15. avgust 2019 12:19)

    # Link komentara

  29. Nije vazno gdje stasavate i u kojem sistemu se obrazujete i radite? Vazno je sa kojim etnosom se identificirate i tako cete se razvijati 😂. Isto se prepiru Njemci, Austrijanci, Jevreji i Česi se jednako prepiru i svojataju Franca Kafku. Mislim da ga ispravno kategoruziraju kao Austrijskog književnika jer taj sistem i kontekst su mu omogućili da se afirmiše disproporcijalno više od ostalih eventialnih faktora. Tako je i Nikola Tesla Austrijsko-Americki naucnik. Lijepo je znati da je "nase" gore list ipak ako hocemo da nam sjeme klija moramo prvo obezbjediti plodno tlo.
    (Denis, 15. avgust 2019 12:08)

    # Link komentara

  30. A zapravo je americki ;-)
    (Apatrid, 15. avgust 2019 12:07)

    # Link komentara

  31. Tesla je Srbin i tu nema rasprave . Vi hrvati ako imate dvoumljenja odite na grob u Smiljan gde mu leze pobijeni rodjaci od vasih ruku i ve ce biti jasno , i 191. ste mu unistili kucu kao sto bi napravili i u novom ratu
    (Ubili bi i njega, 15. avgust 2019 12:02)

    # Link komentara

  32. Da li se zapadnjaci loze na poreklo njihovih naucnika. A nama prodaju mondijalizam. Sto se tice Hrvata , njih su davno opisali Ducic i Misic.
    (bole, 15. avgust 2019 12:00)

    # Link komentara

  33. Mu bi trebali u Dubaiu da izlozimo imena Teslinih rodjaka koje su ustase pobile u II sv. ratu. I tako ukazemo na sizofreniju i mizeriju komsija.
    (BV, 15. avgust 2019 10:31)

    ustaše su ubile mnogo hrvata
    najviše židova i roma
    onda idu srbi i nešto manje hrvata
    (noj007007, 15. avgust 2019 11:53)

    # Link komentara

  34. @ Kad Hrvati svojataju onda su "jezivo licemeran narod" kako pišete, a srpski nacionalni sport je svojatanje. Pročitajte samo komentare za svakog uspješnog sportaša u "regionu", sve Srbin do Srbina.
    (Domagoj, 15. avgust 2019 10:35)







    Mi se ne vezemo za regiju.. Srbin je, bez obzira da li je iz Bosne, Hrvatske, Srbije, CG.....
    Ma znaš i ti ko ti je bio pradjed...
    (Djuro, 15. avgust 2019 11:52)

    # Link komentara

  35. @ Ok, ako ćemo tako, onda je i Ban Jelačić bio Srbin.
    (Fops, 15. avgust 2019 10:39)




    Ban to nije ni sporio.. Nažalost, radi napredovanja u austrougarskoj vojsci, Srbi iz krajine su morali preci u katoličanstvo... mada vi tom dobro znate, kad krenete nabrajati po porodičnom stablu unatrag..
    (Djuro, 15. avgust 2019 11:50)

    # Link komentara

  36. opšte poznato da je Sibir bila kolonija Srbije u Teslino vreme
    (Jamie Vardy, 15. avgust 2019 11:46)

    # Link komentara

  37. Kad Hrvati svojataju onda su "jezivo licemeran narod" kako pišete, a srpski nacionalni sport je svojatanje. Pročitajte samo komentare za svakog uspješnog sportaša u "regionu", sve Srbin do Srbina.
    (Domagoj, 15. avgust 2019 10:35)

    Домагоје, шта год да напишеш, Никола Тесла никада није изразио ни жељу, а камо ли да је "наступао" за Хрватску :)

    Узгред, пошто нама не представља проблем то што је Новак Ђоковић по мајци Хрват, што је Моника Селеш Мађарица, што је Асмир Колашинац Бошњак итд, зашто да се не дичимо успешним Србима који играју за друге репрезентације?
    (Јабучило, 15. avgust 2019 11:44)

    # Link komentara

  38. Oni brkaju jednu Švedsku i Švajcarsku, a kako ne bi slovenska plemena.
    (Volim i ja vas, 15. avgust 2019 11:43)

    # Link komentara

  39. A sto ne naprave izlozbu i posvete ju Savi Sumanovicu...pa nek objasne gde se rodio, sta je radio i kako je zavrsio...i neka pride dodaju da je i on hrvat pravoslavne vjeroispovjesti.
    Jadnici...zao mi ih je.
    Ali sver je glup, povrsan.
    Prihvata ih, kao i sve one E-migrante, koji ce im se obiti o glavu...
    (irelandcalling, 15. avgust 2019 11:38)

    # Link komentara

  40. 1880. besni rat između američkih i evropskih energetskih kompanija za prenos struje. U SAD vlada Edisonova kompanija jednosmernu struju. Evropljani, koji su tvorci fizičkih teorija elektromagnetizma, pokušavaju da te teorije prvi pretoče u tehnologiju sa naizmeničnom strujom (1850-1880). U Rimu, Londonu i Budimpešti sistemi naizmenične struje „skromne snage“ počinju sporadično da se koriste za delove gradskog osvetljenja i manja industrijska postrojenja. Tesla je imao sreću da se zaposli u Budimpešti kao elektrotehničar baš u vreme kada je trojka Karolj Zipernovski - Oto Blathi - Miška Deri već stvorila mrežu transformatora i naizmeničnih paralelnih kola za snabdevanje potrošača, efikasnijih od onih koji su korišćeni u Londonu; tu je stekao svoj prvi intelektualni kapital, tj. znanja i ideje o prednosti naizmenične struje u odnosu na jednosmernu, tako da je i sav svoj dalji rad usmerio ka tome da svojim tehničkim rešenjima potpomogne da postojeće složene energetske celine naizmenične struje (centrale, prenosnici sa trafoima, potrošači) nadmaše iste takve celine jednosmerne struje. Radeći za Simens i Vestinghaus, svojim patentima iz 1888. je dao nekoliko velikih i važnih poboljšanja transformatora i polifaznih indukcionih motora i stvorio svoj kapital. Kasniji nije uspeo da realizuje većinu svojih zamisli pre svega zato što nije shvatao značaj saradnje sa „referentnim grupama“; umesto saradnje, on je sa njima vodio hajdučke ratove ili se pravio da one ne postoje.
    (zoran stokic, 15. avgust 2019 11:38)

    # Link komentara

  41. Tesla je bio Hrvat, Zemlja je ravna, sletanje na Meaec je rezirano u studiju, kralj Petar je ukrao zlato, britanski kraljevi su poreklom zmajevi, Tito nije rodjen u Kumrovcu vec u Becu i bio je grof a ne bravar ... koliko samo budalastina Balkanac moze da izgovori u jednom dahu, to ne moze cela planeta!
    (Ma bravo, 15. avgust 2019 11:35)

    # Link komentara

  42. Јасна је ствар шта је био, јер су управо из мржње према том националном идентитету, Павелићеве усташе у Другом светском рату убиле преко тридесет његових рођака истог презимена у његовом родном крају, а њихови Туђманови следбеници му минирали споменик 1991. године. Да су они могли да дохвате Теслу, вероватно би и њега убили, исто као сликара Саву Шумановића, али на њихову тадашњу жалост, био им је недоступан (у Америци). Зато га сада присвајају, без имало стида.
    (Pantagruel, 15. avgust 2019 11:32)

    # Link komentara

  43. Na ulazu u Šibenik piše grad Dražena Petrovića, Srbina, meni koji sam rodjen nedaleko odatle pokazaše srednjak, manijakalni entitet, jer nacija svakako nije.
    (Urke, 15. avgust 2019 11:25)

    # Link komentara

  44. Лично сматрам да би се и Тесла изјаснио као сибирјак у данашње време,само што даље од Срба и Xрвата;-)
    (Видински паша, 15. avgust 2019 11:23)

    # Link komentara

  45. Mene stalno u USA pitaju kako podnosim vrućinu +32 kažem teško kod nas u Srbiji se ne radi kad temperatura pređe 30 stepeni.
    (Sibirski Srbin, 15. avgust 2019 11:21)

    # Link komentara

  46. Omašili su samo koja gubernija je u pitanju.
    (CATAPA, 15. avgust 2019 11:20)

    # Link komentara

  47. Те помирљиве форе да је "наш" не пију воду. Током Другог светског рата су Тесле умало истребљене од стране усташа.
    (Јабучило, 15. avgust 2019 11:17)

    # Link komentara

  48. Sta mu je pisalo u izvodu iz maticne knjige rodjenih, to je. Svidelo se to nekome ili ne.
    (Sofronije 2, 15. avgust 2019 11:15)

    # Link komentara

  49. Kaže stara narodna: kreni uvek prvo od sebe... Dakle, da bi shvatili šta hrvatska govori trebamo obrnuti slučaj i staviti se u njihov položaj.

    Ako u Vojvodini imamo hrvate, oni bi bili Srpski hrvati... i za sigurno bi nekoga sa ovog područja tako i nazivali. Ne vidim svrhu da se pobija nešto što je činjenica. Čovek nije iz Srbije i time je gotova priča.
    (zna se, 15. avgust 2019 11:14)

    # Link komentara

  50. Crnogorac, džabe vam svo falsifikovanje istorije i činjenica. Izjašnjavao se kao Crnogorac.
    (Ovo je istina, 15. avgust 2019 11:12)

    # Link komentara

  51. Sta god mislili, definitivno je jedino da bi Tesla tamo 41 - 45 zavrsio u nekoj jami, a da je ziveo devedesetih u najboljem slucaju na traktoru (da ne ulazim u to da ga ni u Srbiji ne bi bio spasen muka kao izbeglica)
    (sale, 15. avgust 2019 11:12)

    # Link komentara

  52. Ban Jelačić je rodjen u Petrovaradinu, jel on Srbin takodje.
    (Onako, 15. avgust 2019 11:09)

    # Link komentara

  53. Tesla je lepo i nedvosmisleno rekao da je Srbin i tu je sva prica zavrsena, a svi ostali neka izuce malo istoriju da se neblamiraju.
    (cezar, 15. avgust 2019 11:03)

    # Link komentara

  54. Kad ljudi bas nisu upuceni: Siberian ili Serbian ... njima dodje na isto.
    (mikin, 15. avgust 2019 11:02)

    # Link komentara

  55. Bio on Hrvat, Srbin, ili Klingonac, slikao bi se da nije postao Amerikanac. Čuvao bi ovce negde na nekom brdu, a seljani bi mu se smejali što se zanosi nekim tamo glupostima umesto da čuva ovce. I bio bi poznat u selu kao "onaj čudak" ili "budala".

    A jadni smo mi, boranija kojoj se ovim odvlači pažnja i koja pada u vatru.
    (Stagod, 15. avgust 2019 11:02)

    # Link komentara

  56. Nikad necu razumeti halabuku oko svojatanja, niti borbu za nacionalnost velikih ljudi.
    (geda, 15. avgust 2019 09:26)

    Narodi koji nemaju svoju istoriju, otimaju tuđu. Pre neki dan čitam saopštenje albanskih istoričara kako su manastire na Kosovu zidali Albanci pravoslavne veroispovesti. Tako i ovo sa Teslom. I još se pojedinci silno iščuđavaju kao ovaj gradonačelnik Gospića. Uobičajen šablon.
    (Korto, 15. avgust 2019 10:58)

    # Link komentara

  57. Evo jedne markice (koju imam i u svojoj kolekciji) koja može da pojasni šta je bio Nikola Tesla.
    [link]
    (Vlada, 15. avgust 2019 10:56)

    # Link komentara

  58. Očigledno gradonačeknik Gospića ne veruje svojim očima

    [link]
    (., 15. avgust 2019 10:53)

    # Link komentara

  59. Znači sad ga i Rusi svojataju ...
    (Poznavalac prilika u Aziji., 15. avgust 2019 10:50)

    # Link komentara

  60. Da,Hrvatska je plodno tle za stvaranje naučnika. Ako se ne varam,za vrijeme 2. sv. rata ustaše su pobile većinu Teslinih rođaka. Vjerovatno zato što nijesu izumili nešto poput struje. Novak je postao igrač u Njemačkoj,pa se ne predstavlja tako. Sto posto je u Smiljanu imao uslove za razvoj. A,ako ćemo pravo,rođen je u Austrougarskoj,pa neka ga oni prisvoje.
    (Dark, 15. avgust 2019 10:49)

    # Link komentara

  61. Ko je putovao malo dalje od Evrope ova ga informacija ne moze iznenaditi. Samo mi mislimo da za Srbiju zna cijeli svijet.
    (SG, 15. avgust 2019 10:45)

    # Link komentara

  62. Kada su deca bezobrazna? Kad ih roditelj ne kaznjava. E to je identitet i mentalitet vecine Hrvata. Bezobrazni su i manipulativni jer nikad nisu bili kaznjeni ni za sta a tolika zlodela su cinili. Prosto su se osilili.
    Jedino sto Srbija moze da uradi po tom pitanju je da se vise pozabavi promocijom zemlje i nase zaostavstine u svetu. Gde su nase izlozbe, nase reklame u svetskim medijima? Ne borimo se uopste, pasivni smo, i posle se cudimo sto okolni narodi iskoriste priliku da nase velikane ili nasu kulturnu bastinu prezentuju kao svoju. Ima tu i nase odgovornosti. Druga stvar, to da su veliki umovi nadnacionalni i da njihova genijalnost ne predstavlja ceo jedan narod, u tome ima istine, ali isto tako se svaki narod ponosi svojim velikanima. Recite Rusima da nije bitno sto je Dostojevski bio Rus pa vidite kakva ce biti reakcija. Ili Italijanima reci da Leonardo nije italijanski slikar nego svetski. Svaki narod cuva sebe i ponosi se onim sto ima i ljudima koji su u njegovo ime nesto svetu podarili, samo Srbi izgleda na to nemaju pravo. Ali zato kad je rec o ratnim zlocincima i politicarima tada isti ti stranci daju sebi za pravo da ceo nas narod okarakterisu na osnovu akcija jednog coveka ili grupe ljudi. E pa to licemerje je nesto mnogo gore nego to sto bi Hrvati svojatali Teslu. Onda svojatajte sve ljude s teritorije danasnje Hrvatske bez obzira na delo i uspeh.
    (Biba, 15. avgust 2019 10:43)

    # Link komentara

  63. Ok, ako ćemo tako, onda je i Ban Jelačić bio Srbin.
    (Fops, 15. avgust 2019 10:39)

    # Link komentara

  64. Kad Hrvati svojataju onda su "jezivo licemeran narod" kako pišete, a srpski nacionalni sport je svojatanje. Pročitajte samo komentare za svakog uspješnog sportaša u "regionu", sve Srbin do Srbina.
    (Domagoj, 15. avgust 2019 10:35)

    # Link komentara

  65. Ban Jelačić je Srbin iz Novog Sada,a Rita Ora Srpkinja iz Prištine.
    (Što te biju ovi dobri ljudi?, 15. avgust 2019 10:35)

    # Link komentara

  66. SAMO OPUSTENO: SVE JE SADA U REDU:

    Tesla is named after legendary Serbian engineer Nikola Tesla.


    REUTERS/Jason Reed
    Tesla is named after Nikola Tesla, the Serbian-American engineer who created the first alternating-current motor and numerous other technological advances in the 20th century.
    (sale, 15. avgust 2019 10:33)

    # Link komentara

  67. Mu bi trebali u Dubaiu da izlozimo imena Teslinih rodjaka koje su ustase pobile u II sv. ratu. I tako ukazemo na sizofreniju i mizeriju komsija.
    (BV, 15. avgust 2019 10:31)

    # Link komentara

  68. Jedna stvar nije nimalo sporna. A to je da je Tesla Srbin. Isto tako, nije sporna niti druga stvar a to je da je Tesla roden u Hrvatskoj.
    Da, Hrvatska je bila dio AustroUgarske ali kao takva imala je svoj sabor i od potpisa Pacte Convente 1102 ima drzavnost.
    Svi istocni susjedi koji to negiraju trebaju znati da je uoravo takvo vase ponasanje razlog zasto ste u "sjajnim" odnosima sa svim susjedima.
    (hrvoje, 15. avgust 2019 10:18)

    # Link komentara

  69. Ako je Nikola Tesla Hrvat onda je car Konstantin Srbin
    (Milos, 15. avgust 2019 10:18)

    # Link komentara

  70. Naravno da delo grndioznih umova baštini čovečanstvo, ali...
    Postavila bih dva pitanja.
    1. Da li bi Nemci hladnokrvno pristali da se kaže da je nebitno da je Gete Nemac, pošto njegovo delo baštini čovečanstvo, ili da je nebitno da je Šekspir Englez, ili Servantes Španac?
    2. Da nije rodjen 1856. već 1926. da li bi, možda, završio kao Sava Šumanović?
    (verba volant, 15. avgust 2019 10:17)

    # Link komentara

  71. Tesla je hrvat koliko su i Hrvati Hrvati.
    (Petar, 15. avgust 2019 10:12)

    # Link komentara

  72. Teslin otac je bio pravoslavni svestenik. Toliko.
    (The Advocate, 15. avgust 2019 10:10)

    # Link komentara

  73. 50-50 %
    (neko, 15. avgust 2019 10:09)

    # Link komentara

  74. Aman ljudi napravimo i mi izlozbu na istom mestu/sajmu. Umesto sto penimo po sajtovima i saopstenjima.
    (Posmatrac, 15. avgust 2019 10:06)

    # Link komentara

  75. Kao neko kompromisno resenje i nije tolikk lose .
    (Ovo, 15. avgust 2019 10:05)

    # Link komentara

  76. Sta sve nece izmisliti "hrvat pravoslavni vere"! Zar takvi postoje? Smesni ko cirkus...
    (smeh, 15. avgust 2019 10:03)

    # Link komentara

  77. @losmi, to je to!
    Znaci...da su Hrvati svi oni iz Hrvatske protjerani Srbi, te da su svi Hrvati koji zive u Srbiji, zapravo - Srbi, hrvatske nacionalnosti!

    TAD ni meni ne bi smetalo.

    Ne volim pokvarenost, niskosti...ni kad dolaze od Srba ili od mog naroda.
    Podjednako reagujem na sve.

    I ovo moje nije protiv svih Hrvata, jasno je!
    Samo protiv licemjera.
    (Amila_, 15. avgust 2019 10:02)

    # Link komentara

  78. I sad smo se svi popalili oko toga da su amerikanci neznalice, umesto da shvatimo koliko smo mi jadni i nebitni, sve ove balkanske satrapije skupa...
    (Marina, 15. avgust 2019 10:01)

    # Link komentara

  79. Sibir je dobio ime po Srbima tako da je to jedno te isto.siramida je zaslužna za sve
    (d, 15. avgust 2019 09:55)

    # Link komentara

  80. Srbin iz Austrougarske Habzburške monarhije ali nikako iz Hrvatske.
    (Sagan World Champion, 15. avgust 2019 09:48)

    # Link komentara

  81. Skandalozno što se uopšte poseže sa pitanjem čiji je bio Tesla. Zna se ko je bio Tesla, šta je on bio i ko su mu bili roditelji. Nikakvih spornih stvari u vezi sa tim nema osim kod onih koji žele da dokažu da crno nije crno već da je i belo.
    (Izko, 15. avgust 2019 09:45)

    # Link komentara

  82. Nema tu nikakve polemike i rasprave, Tesla je Srbin, rodjen u autrougarskoj. I sve to ne bi bilo toliko strasno, niti bi o tome raspravljali, da hrvati vec 100 godina ne otimaju i prisvajaju tudje, odnosno sve sto je srpsko.
    (helm, 15. avgust 2019 09:43)

    # Link komentara

  83. Tesla nikako nije bio hrvatski naucnik. On je samo rodjen u hrvatskoj. Da je rodjen malo kasnjje verovatno bi i stradao od hrvatskog noza. Coveku je otac bio pravoslavni pop i tu se cela prica zavrsava. Tesla je bio Srbin i kraj price.
    (Michael Clayton, 15. avgust 2019 09:39)

    # Link komentara

  84. Nije prvi put da ljudi mešaju Srbiju i Sibir, verovatno su slični nazivi na engleskom jeziku.
    (Pedja, 15. avgust 2019 09:38)

    # Link komentara

  85. Neka ga svojataju hrvati. Oni su ionako pokatoličeni Srbi pa opet ostaje da je Tesla Srbin a ne grvat.
    (Ja, 15. avgust 2019 09:37)

    # Link komentara

  86. Serbia, Sibiria what ever
    (Neverovatno, 15. avgust 2019 09:33)

    # Link komentara

  87. na kraju cce ispasti da je bio SIBIRSKI HASKI!?!???...
    (dovla, 15. avgust 2019 09:31)

    # Link komentara

  88. Gradonacelnik Gospica kaze da je Tesla za njega Hrvat, srpske nacionalnosti.

    Hvala Muharemu Bazdulju za genijalnu misao...pa cemo gradonacelnika Gospica kratko i jasno pitati: sta je, u tom smislu, ratni zlocinac Goran Hadzic?

    Stvarno ti hvala, Muhareme Bazdulj!

    Meni, kao trecoj strani, ni iz dzepa ni u dzep, ali iz dubine duse prezirem ljude kojima je obraz - djon! Bljak, ali stvarno bljak!
    Ovoliku kolicinu beskarakternosti i niskosti, covjek ne srece dva puta u zivotu!
    (Amila_, 15. avgust 2019 09:30)

    # Link komentara

  89. Nikad necu razumeti halabuku oko svojatanja, niti borbu za nacionalnost velikih ljudi.
    Prvo, genijalni ljudi su uvek izuzetak u odnosu na prosek i njihova nacionalnost nema veze sa njihovom genijalnoscu.
    Drugo, ni visok IQ sam po sebi ne utice na inovaciju, vec su tu i srecni sticaj okolnosti, karakter, temeperament, radne navike, a to takodje nema veze sa poreklom, vec sa individuom.
    Trece, to sto je Tesla Srbin ne govori nista o Srbima danas, o Srbima u njegovo vreme, o Srbima uopste. Isto vazi i za Djokovica, Pupina, Cvijica, Alasa, Andrica, itd.
    Svaki iskreni Srbin treba pre da se zabrine nad statistikama koje govore o procentu funkcionalno nepismenog stanovnistva, na djubretom u kanalizacijama i slicno, a ne nad time ko sta kaze o naucniku koji je ziveo u proslom i pretproslom veku.
    (geda, 15. avgust 2019 09:26)

    # Link komentara

  90. Evo ja se slazem da je Tesla Hrvat onog momenta kad se Hrvati sloze da su isto tako Hrvati svi oni koje su proterali na traktoru. Jezivo licemeran narod.. Srbin iz Hrvatkse koji je napravio nesto u zivotu je Hrvat a obican covek je pogani Srbin koga treba proterati? Sto se tice Tesle on Hrvat ne moze biti nikako. Prvo covek je Srpske nacionalnosti to je valjda svima jasno od Oca Milutina i majke Djuke. Otisao u Ameriku OK moze biti Amerikanac Srpskog porekla. A rodio se u Austro-Ugarskoj. Dakle ne znam odakle ovi iskompleksirani ljudi mogu da svojataju coveka... Presmesno...
    (losmi, 15. avgust 2019 09:22)

    # Link komentara

  91. ruski inovator? Rusi krade ...
    (Hrvatski Srb, 15. avgust 2019 09:19)

    # Link komentara

  92. Najrazvijenija država sveta ne zna istorijske činjenice, mi potpuno nerazvijeni, a znamo šta je Napoleon jeo nedeljom... Pogrešno smo usmerili znanje...
    (Saul Goodman, 15. avgust 2019 09:07)

    # Link komentara