- Komentari -

Julska zavera: Šta bi bilo da je Klaus uspeo?

U Nemačkoj se danas obeležava godišnjica Julske zavere kojom su zaverenici na čelu sa Klausom fon Štaufenbergom pokušali da ubiju nacističkog lidera Adolfa Hitlera, 20. jula 1944. godine.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Pošaljite komentar
  1. @Efikasan covek
    Ovo nije jedini pokusaj atentata na Hitlera. Posto zivim u Nemackoj mogu da kazem da nikad nisam cuo da neko pokusava da opravda ili umanji zlocine nacista. Kod nas su cetnici i ustase zvanicno rehabilitovani, neki i kanonizovani, mislim na SFRJ prostor...
    (sasha, 21. jul 2019 12:05)

    # Link komentara

  2. Mislim da se vecina Nemaca ne stidi Hitlera već što su izgubili rat, sa tom "mrljom" na nacionalnom biću teško se nose. Kažem, većina ne svi, neki ne podležu osecanju da su uzvisena nacija koja zaslužuje da vlada svetom, takvi su manjina
    (Mirjana, 21. jul 2019 11:16)

    # Link komentara

  3. (FF, 20. jul 2019 13:39)

    Ti nemci se stide svojih oceva,deda i pradedova... To govori o njima samima...
    (Aleksandar I, 21. jul 2019 10:38)

    # Link komentara

  4. Nemačka evo opet gazi celu Evropu, samo drugim sredstvima, ekonomski i politički.
    (Sotir zvani đubre, 21. jul 2019 10:14)

    # Link komentara

  5. Kako bi svet izgledao sa Hitler nije krenuo na Rusiju tada i napravio mnogo gresaka u tom pohodu, to niko ne zna ali sigurno bi naci dominacija trajala dugo, jos da su proizveli atomsku bombu... ko zna.
    (Voja, 21. jul 2019 10:13)

    # Link komentara

  6. Sta bi bilo ? Pa trajao bi rat dosta duze, sklopljeno bi bilo primirije za zapadom, sva vojska bi se okrenula protiv Rusije, zapad bi ih potpomagao u borbi sa Rusima. Nuklerke bi bile napravljene svejedno, i u takvim okolnostima bi se gadjali njima kao obicnim granatama. Svet bi bio mnogo gore mesto za zivot, ako bi ga uopste bilo danas.
    Tako, da, super sto nije upalilo.
    (mr.wolf, 21. jul 2019 09:21)

    # Link komentara

  7. Postoji prica,da se kao decak davio u reci i da ga je spasao jedan svestenik.Za dlaku je preziveo.Tako,da sudbina ima svoj put i ne moze se pobeci od toga.
    (Milan Nis, 21. jul 2019 09:13)

    # Link komentara

  8. Možda ću zvučati sebično, ali bolje što nije. Ne BiH se ja rodio. Moj deda nikada ne bi došao u Srbiju na oslobođenje Beograda, ne bi upoznao moju babu, a možda bi umesto Hitlera došao još gori ludak koji bi produžio rat za koju godinu... "Šta bi bilo kad' bi bilo" u ovom slučaju ne... Istorija je odlično sklopila kockice i Hitler je stradao baš kada treba...
    (Saul Goodman, 21. jul 2019 09:09)

    # Link komentara

  9. @artiljerac
    U julu 1944. nije bilo ni na vidiku da ce rat biti zavrsen za nesto manje od godinu dana.Tako da ovo jeste herojsko delo.Saveznici su dobili mnoge bitke,ali jos je daleko bilo od konacne pobede.
    (Mix, 21. jul 2019 09:05)

    # Link komentara

  10. Meni samo jedna stvar nije jasna. Zaverenici su sve lepo smislili. Klaus uradio najteži deo posla, uneo torbu u bunker, i onda umesto da lično aktivira bombu, on ostavlja torbu sa bombom ispod stola...Kao da nije imao "herca" da ide do kraja i aktuvira bombu kada je to 100% delotvorno. Ovako je samo ostavio ispod stola i utekao na vrata...pa kako bude neka bude. Adolf je mogao x puta da izađe napolje pre nego što satni mehanizam uradi svoje....
    (Aleksandar, 21. jul 2019 08:57)

    # Link komentara

  11. “Oni koji su delovali 20. Jula za nas treba da budu primer... kako ne treba delovati”. Kraj citata Merkelove. Kod vecine Nemaca Hitler je pocinio samo jedan zlocin - nije pobedio.
    (Indigo, 21. jul 2019 08:25)

    # Link komentara

  12. Nista se ne bi promenilo. Svetski reziseri Englezi, uz pomoc Amerikanaca bi pronasli nekog drugog za tu ulogu !
    (Mika, 21. jul 2019 08:03)

    # Link komentara

  13. @ (JankoRaska, 20. jul 2019 20:36)
    ---…--
    Čisto informativno: U tom trenutku su savezničke snage već uveliko guslale po Evropi, i lagano prilazile Berlinu, nakon iskrcavanja u Normandiji, tačno mesec i po ranije, a i Sovjeti su uveliko pobedili u Staljingradu!
    (Lucky Luke, 21. jul 2019 08:00)

    # Link komentara

  14. Kaže Merkelova da ti oficiri treba da im budu uzor.Pa isti su se setili 44( kad su ve? svi osim Hitlera videli da je stvar propala)da ga ubiju.Do tada uzorni nacisti.
    (Bruks 021, 21. jul 2019 06:09)

    # Link komentara

  15. Тај атентат,заверу,су направили високи официри немачке армије,листом војничко
    племство.Скоро сви су били Фон.Пазите,јул 1944,и будали јасно да је рат
    изгубљен.Дај да убијемо Хитлера и преговарамо са западним савезницима о миру.
    А у некој будућности и о заједничкој борби против СССР.Simple as simple can be
    (артиљерац, 20. jul 2019 21:08)

    # Link komentara

  16. Velika je zabluda da bi se njegovom smrcu nesto promenilo u korist porobljenih naroda i uopste za rat! Naprotiv, zamenili bi ga mnogo,mnogo gori od njega.Gebels,Gering i Himler bi bili veci krvnici .Celu Evropu bi porusili i poubijali mnogo pre saveznickog iskrcavanja i Staljingrada.U nemackoj je bilo na hiljade gorih od Hitlera i gore pomenute trojke. Ne zaludjujte se da se WWII dogodio samo zbog ludog slikara sa smesnim brkovima koji mlatara rukama. Poraz iz WWI i saveznicka ponizenja posle su milionima Svaba pomracile um do te mere, narocito mladim ljudima koji su porasli u njegovom rezimu, da su bili spremni da ga prate do pakla i nazad u borbi za osvetu i za resurse.
    (JankoRaska, 20. jul 2019 20:36)

    # Link komentara

  17. Fašista pokušao da ubije fašistu jer je imao više mozga, manje moći, ali nikako više kičme ili srca.
    (wiener, 20. jul 2019 20:14)

    # Link komentara

  18. Vidim ovde sve poznavaoci istorije. Hitler je u direktnom duelu sa Hindenburgom izgubio predsednicke izbore. Sledece godine je njegova stranka dobila 43%. To je maksimum koji je dobio. Zaveo je diktaturu, pobio i oterao u logore sve politicke protivnike, sve ostalo je istorija. Dakle istina je da nikada ni polovina nemaca nije bila za njega. Poenta price je da takvima treba skresati krila dok su jos mali, prica je gotova kada sve uzme maha.
    (toba, 20. jul 2019 18:19)

    # Link komentara

  19. Za neupucene, to nije jedini atentat na Hitlera. Bilo ih je i pre ovog, ovaj je svakako najbolje organizovan. Na zalost, ne dovoljno dobro.
    (Peđa, 20. jul 2019 17:23)

    # Link komentara

  20. Ponudili bi separatni mir Amerikancima i Britancima za zapadnom frontu da sprece napredovanje Sovjeta na istoku...
    (hm?, 20. jul 2019 17:09)

    # Link komentara

  21. Mene više zanima šta bi bilo da se neko usudio da probudi Hitlera u ranim jutarnjim časovima 6.6.1944 😏 Dve pancer divizije bile su spremne da krenu ka obali Normandije, ali nisu mogle nigde bez Hitlerovog odobrenja...
    (alternativna istorija, 20. jul 2019 16:36)

    # Link komentara

  22. Istina je mnogo komplikovanija nego što smo spremni da prihvatimo. Von Stauffenberg je bez sumnje bio patriota koji je pokušao da spase svoju zemlju i svoj narod od nepotrebnih patnji. Na žalost nije uspeo. Da jeste, bilo bi spaseno na hiljade života i to ne samo nemačkih.
    (DrHawkEye, 20. jul 2019 16:30)

    # Link komentara

  23. Instinski anti-nacisti su svoje pokusaje imali pre pocetka svetskog rata.
    Ova grupa oficira iz '44 bili su teski nemacki nacionalisti, pripadnici pruskog 'vojnickog staleza', cesto plemici. Razlog pobune je bio sto su shvatili da ce sve otici dodjavola, i hteli su da spasu Nemacku od totalnog poraza sklapajuci mir sa zapadnim saveznicima sa kojima su zeleli da nastave rat protiv sovjeta. Bili su podjednako rasisticki i anti-komunisticki nastrojeni kao Hitler. Da se pobedjivanje nastavilo, ne bi niko od njih ista uradio - svi oni su bili dekorisani heroji prethodnih uspesnih kampanja iz '39, '40, '41 itd, tada se nisu bunili.
    (Milos, 20. jul 2019 16:28)

    # Link komentara

  24. Da budu primjer ali čega??!!
    Da se rat rješavao u korist Njemačke i Trojnog pakta, niko se ne bi bunio...
    Nezadovoljstvo se javilo tek onda kada se vidjelo da je rat izgubljen i da će Sovjeti slomiti kičmu Wermaht-u i zauzeti dodar dio Njemačke!!!
    (Građanin Kejn, 20. jul 2019 16:02)

    # Link komentara

  25. Poenta nije sta je onda bilo, nego sta je sada.
    Nemci se stide svoje proslosti (vecina), i priznaju svoju krivicu. Za razliku od nas, i jednih, i drugih i trecih...
    (FF, 20. jul 2019 13:39)

    Javno se stide a po kućama i danas čuvaju zastave Vermahta i naci uniforme svojih predaka.

    To je ista priča kao kad grdiš dete a ono kaže:"Neću više nikad".
    Dajte danas Nemcima onu moć i ponovo bi zgazili Evropu.
    (Efikasan čovek, 20. jul 2019 15:57)

    # Link komentara

  26. Да није тужно било би смешно. Славе једног нацисту који је хтео да убије "мало већег нацисту". Немачка никад није спровела озбиљну денацификацију. Да јесте, ово се данас не би дешавало .
    (mlekadzija, 20. jul 2019 15:49)

    # Link komentara

  27. Klaus i zaverenici su bili nacisti kao i Hitler i nisu hteli ubiti Hitlera zbog zločina već da oni preuzmu vlast.
    (sol, 20. jul 2019 15:43)

    # Link komentara

  28. Veliko je pitanje sta bi se desilo. Interesantna je cinjenica da je vise ljudi poginulo u periodu od neuspelig atentata do kraja rata nego u periodu od pocetka rata do atentata.
    S druge strane, zaverenici su pokusali atentat iz pragmaticnog razloga jer su uvideli i definitivno nakon sloma kicme nemacke vojske na istoku da Hitler nije nikakav vojni genije, vec amater, sarlatan koji je umislio da je mesija i koji je hteo sa sobom da povuce celu Nemacku na dno. Sami Britanci u tom periodu su i definitivno odustali od pokusaja bilo kakvog atentata na Hitlera jer su shvatili da je preuzeo kompletnu komandu od svojih vrhunskih generala (npr. Model, Manstajn, Romel, fon Kluge...) i da svojim suludim potezima (npr. proglasavanje gradova "citadelama" i stroga naredba o zabrani bilo kakvog uzmicanja) samo ubrzava kraj rata. Da su zaverenici uspeli mozda bi rat duze trajao sa vecim brojem zrtava pogotovu na svim saveznickim stranama i okupiranim zemljama.
    (Covek po imenu Uve, 20. jul 2019 15:18)

    # Link komentara

  29. Tog 20-og jula se vec videlo da Nemačka nema šanse da dobije rat oa su zaverenici skovali plan iz kog bi profitirali tako što bi spasli svoje zadnjce i eventualno se atavili na čelo nove Nemačke.
    (Efikasan čovek, 20. jul 2019 15:04)

    # Link komentara

  30. 20.7 1944 sovjetska Crvena Armija je uspijesno zavrsila operaciju Bagration - oslobadjanje Belorusije, preko 150 000 nemackih vojnika zarobljeno, Armija izlazi na granice Rajha u Istocnoj Pruskoj. Na Zapadu saveznici nakon velike muke napokon izlaze iz Normandije i krecu u unutrasnjost Francuske prema Parizu. Rat je bio zavrsen I samo je bilo pitanje vremena a ne tko ce biti pobednik. Nevjerujem da je bilo oficira 1940 i 41 koji su ga hteli ubiti.
    (Aco, 20. jul 2019 15:02)

    # Link komentara

  31. Ova manija sa Klausom fon Staufenbergom je najobicnije rebrendiranje Nemacke iz Drugog svetskog rata. Nije Klaus dobio izbore nego Adolf (legalno i legitimno) i nisu Klausu klicali na trgovima i padali u ekstaze na svaku objavu novih ratnih pohoda.
    (Gg, 20. jul 2019 14:56)

    # Link komentara

  32. To nisu nikakvi dobri momci ,vec pravi nacisti i arijevci ,oni bi spasili Nemacku razaranja od strane Sovjeta .Ko zna koliko bi rat trajao da su oni u ovom uspeli ,produzilo bi se sve na jos koju godinu .Ovaki je Hitlet srecom bio itgubljen u svojim idjeama pa su i oni svi propali sa njim .
    (Pa, 20. jul 2019 14:50)

    # Link komentara

  33. r

    Slazem se sa tobom!
    Isto kao i kod nas devedesetih što je većina bila za Miloševića, a kad je izgubio sve ratove, zemlju upropastio i kad se smenio režim odjednom su kao svi bili protiv njega, ali eto kao morali su glasati za njega jer su tobože cuvali posao, iz straha i sl.
    (Palona, 20. jul 2019 14:45)

    # Link komentara

  34. Gledajte film Operacija Valkira sa Tom Kruzom o ovoj temi odlican je.Inace ovu zaveru su vodili uglavnom politicari i oficiri koji nisu bili nacisti nego stara nemacka vojna i politicka klasa iz prvog svetskog rata i doba carstva.Nacionalisti ali ne i nacisti,uglavnom konzervativci aristokratskog porekla koji su zeleli vracanje cara na vlast.Oni su inkorporirani od strane nacista u vlast i vojsku ali su bili po malo skrajnuti politicki a u vojsci i nisu.E sad koji su njihovi razlozi.Jednostavni,videli su da Hitler gubi rat.Hteli su sto pre mir sa saveznicima kako bi uslovi mira bili povoljniji za Nemacku i kako bi eventualni mir na zapadu im omogucio nastavak rata na istoku.Inace vecina ovih oficira koji su vodili zaveru(ne i Stafenberg)su ucestvovali u holokaustu nad jevrejima i genocidu nad Poljacima i Rusima.Tu pada onaj mit kako su nacisti i ssovci bili zli i vrsili nedela a Vermaht je obicna vojska i casni oficiri.E to je potpuna laz jer veliku vecinu zlodela na istocnom frontu a i kod nas(100 za 1) nije radio nikakav ss nego upravo regularna nemacka vojska Vermaht.
    (mild, 20. jul 2019 14:44)

    # Link komentara

  35. Na vrijeme se sjetio.
    (nekokoganikadneobjavljujete, 20. jul 2019 14:40)

    # Link komentara

  36. Da je islo po Adolfovom planu i da je pobedio u ratu,istog tog Fon Štaufenberga bi nazivali izdajicom. Eh Angela Angela
    (NisamStručnjak, 20. jul 2019 13:22)

    Vrlo glup i banalan komentar... niti bi Angela bila kancelarka onda, niti bi Evropa i svet izgledali ovako... mislim da veću glupost nisam pročitao.
    (Nikola, 20. jul 2019 14:28)

    # Link komentara

  37. Ово је само повод да се ХИТЛЕР спомиње и да га њемци не забораве.
    (Повод, 20. jul 2019 14:27)

    # Link komentara

  38. Ovo ko kod Hrvata danas, ispade Nemci bili kao uglavnom protiv Hitler ko sto je i svaki drugi Hrvat u NDH bio protiv Pavelica ili cak partizan! Al pobednik pise istoriju pa im se moze a Nemacka i Hrvatska su svakako istorijski pobednici iako su izgubili Drugi svetski rat. Zapravo dobili su ga sa pola veka zakasnjenja.
    (box, 20. jul 2019 14:22)

    # Link komentara

  39. A ja čitao pre neki dan, na sasjtu, ne sećam se kojih novina, da je Hitler bio špijun:)
    (Simo čabarkapa, 20. jul 2019 14:21)

    # Link komentara

  40. Njemacko ministarstvo odbrane u Berlinu se nalazi u Saufenbergovoj ulici, gdje je on i streljan. Pa i ne slave ga previse, oni potajno vole Hitlera.
    (Sandzaklija, 20. jul 2019 14:17)

    # Link komentara

  41. Slava Tom Kruzu, umalo da ubije Hitlera...
    (half life, 20. jul 2019 14:17)

    # Link komentara

  42. Lepa se priča pravi...Koncentracioni logori su bili van Nemačke, Jevreje pobili Poljaci, Nemci imali pokret otpora, hteli da ubiju Hitlera, još će na kraju da bude D-Day i dolazak Sovjeta sa istoka napad na nevinu Nemačku.
    (Stingray, 20. jul 2019 14:13)

    # Link komentara

  43. 20. jul '44. Pa, pobratime, gde si bio malo ranije? Sto me saceka maj '45, majke ti? Heroj, simbol otpora Nemacke ?! Kakav su otpor nacizmu u ratu pruzali, cudo ne slave oktobar '57.
    (Bogoje Panajotovic, 20. jul 2019 14:04)

    # Link komentara

  44. Ajte molim vas, anti-nacizam je samo za mazanje oci zapadu u Nemackoj.
    Sama cinjenica da oni ne zele da pricaju sa vama ako ne znate nemacki (iako engleski razumeju savrseno) i da sinhronizuju svaki film sve govori.

    Jeste li znali kada u holivudskim filmovima gde nacisti pricaju nesto na nemackom, sinhronizacija se radi na francuskom?
    Znaci ceo film je sinhronizovan na nemackom, i onda se pojavi nacista u filmu i krene da prica francuski. To je najveca sramota Nemacke koja se ignorise i o kojoj se cuti.
    (Kr, 20. jul 2019 14:04)

    # Link komentara

  45. Interesantno, kad su videli da gube rat onda su pokusali atantat. Sto nisu pokusali u jesen 1941 kad je Wermaht bio na vrhuncu moci?

    Bilo je i ranije pokusaja atantata na Hitlera poput onog u Minhenskoj pivnici 1921. O tome je snimljen sjajan film sa Klaus Maria Brandauer, koji glumi atentatora, u glavnoj ulozi. Za taj atentat mi je žao što nije uspeo, jer da ga je ubio tad ne bi bilo ni II sv.rata, genocida i desetina miliona žrtava.

    Za ovaj atentat iz 1944 godine mi je drago što nije uspeo, jer u protivnom Nemacka bi izbegla sovjetsku odmazdu u punom efektu. Mada licno mislim da su sovjeti bili blagi obzirom sta su im nemci sve uradili.
    (Bagration, 20. jul 2019 13:59)

    # Link komentara

  46. Bilo je ukupno oko 50 pokusaja da ga ubiju , jedan je stavio bombu u veliki sat i stavio ga na zid u nekoj hali gde je hitler trebao govor da drzi i taj covek nije bio nacista, to je bilo valjda 39-40godine
    I on je navio sat da bomba eksplodira tacno tu kod govora ali iz nekog razloga hitler je napustio mesto oko 10minuta prerano i preziveo. Ima dokumentarni film o svim atentatima.
    (Max, 20. jul 2019 13:57)

    # Link komentara

  47. Sad će ispasti da su skoro svi Nemci bili protiv Hitlera,protiv njega je bila manjina i to u trenutku kad su shvatili da je rat izgubljen,pre toga ne.
    (r, 20. jul 2019 13:22)


    slicno kao srbi za milosevica.
    (neutralni felsh, 20. jul 2019 13:54)

    # Link komentara

  48. Čuj veliki heroj. Setio se da ga ubije '44 kada se videlo da je rat za njih gotov, a pre toga niko ni da pisne.
    (P10 KORISNIK, 20. jul 2019 13:51)

    # Link komentara

  49. "Oni koji su delovali 20. jula za nas treba da budu primer", rekla je nedavno nemačka kancelarka Angela Merkel.

    Kad Gavrilo Princip ubije austrijskog prestolonaslednika u okupiranom Sarajevu, onda je Gavrilo terorista. Kada nacistički pukovnik postavi eksploziv da ubije svog kancelara, onda je to herojski čin. Draga Angela, za vas su primer svi teroristi sveta. Zar u nemačkoj velikoj naciji nije demokratski mentalitet preovlađujući? Zar je moguće da slavite šačicu bombaša, terorista, koji u unutrašnjo-političkoj borbi za vlast postavljaju eksploziv da ubiju političkog protivnika i preuzmu vlast? Kakav nam to primer dajete, draga Angela, treperava i nepokolebljiva? Vi Nemci ste svetu ponudili dva "primera". Jedan je Hitler i 90% nemačkog naroda uz njega i drugi primer je, kad je Hitler izgubio rat i nemački narod poražen, da kao heroja "za primer svima vama", u pranju svoje krvavo nečiste savesti, slavite teroristu koji je organizovao atentat postavljnjem eksploziva u kojem su stradali mnogi ljudi. Kako to da bilo gde u svetu atentat na političku ličnost osuđujete kao terorizam i zločin, a eto, Nemac kad postavi bombu onda je to "primer herojstva"?
    Tresete se od nedoslednosti i licemerja, "draga naša prijateljice" Angela.
    (reis ul ulema, efendija, znaš ti dobro koji, 20. jul 2019 13:48)

    # Link komentara

  50. Pokušaji atentata na Hitlera su počeli još otkako je anektirao Austriju, zapravo još i prije, još nakon Češke, preživio ih je nekih 30 i kusur.
    A ovaj je bio najjači, dva metra od njega su ga roknuli bombom i preživio je!
    (Klimt Eastwood, 20. jul 2019 13:48)

    # Link komentara

  51. Nisu imali sreće, efekat bombe, prema Hitleru, koja je eksplodirala je ublažila veoma jaka noga od hrastovog stola gde se održao sastanak. Sam tajming za atentat je bio odličan jer su se u to vreme saveznici iskrcavali u Normandiju a sovjeti sprovodili veliku letnju ofanzivu. Hitlera je kroz život dosta pratila sreća. kod Minhenskog puča 1924-e samo je ranjen iako je vojska ispalila puno metaka na pučiste. Još i tokom rata on je imao puno sreće gde je kao kurir bio jedan od retkih iz njegove branše koji je preživeo. Zato je i verovatno to bio jedan od razloga zašto je dobio gvozdeni krst iako je po činu bio samo kaplar. Na jednom skupu 1938-e jedan njegov protivnik je saznao gde će da održi govor. Pretvarajući da je radnik instalirao je ekspoziv kod namenjene govornice sa tačnim vremeno eksplozije. kada je Hitler došao i održao govor napustio je govornicu otprilike 2 sata pre eksplozije. Niko ne zna zašto. U toj eksploziji poginulo je oko 10 ljudi. Ta sreća koja ga je pratila je verovatno bila odraz krilatice da sreća prati hrabre. On se od početka Prvog svetskog rata uopšte ničeg nije plašio i u svakom trenutku je preduzimao hrabre poteze. Kada je bi ranjen u ratu dobio je otpust od 2 meseca a vratio se posle 2 nedelje. To je gotovo redak slučaj u tom trenutku bilo gde. Čak i kad je imao histerično slepilo 1918-e, psihijatar nije znao na početku kako da ga leči jer čovek nije imao strah od smrti za koje su doktori smatrali da je glavni uzrok psihosomatskih bolesti.
    (Aron, 20. jul 2019 13:39)

    # Link komentara

  52. Poenta nije sta je onda bilo, nego sta je sada.
    Nemci se stide svoje proslosti (vecina), i priznaju svoju krivicu. Za razliku od nas, i jednih, i drugih i trecih...
    (FF, 20. jul 2019 13:39)

    # Link komentara

  53. Како није покушао '39 да га убије...
    (Žika, 20. jul 2019 13:35)

    # Link komentara

  54. Vidjeli pacovi 44-te da brod tone pa ajd' da se pobunimo protiv, do juce obozavanog, vodje. Nacisti i jedni i drugi.
    (zodra, 20. jul 2019 13:27)

    # Link komentara

  55. I ja sam hteo nešto slično.
    (Nikola Kavaja, 20. jul 2019 13:25)

    # Link komentara

  56. Klausom fon Štaufenbergom-izdajnici se ne slave....?
    (EU Citizen, 20. jul 2019 13:25)

    # Link komentara

  57. Sad će ispasti da su skoro svi Nemci bili protiv Hitlera,protiv njega je bila manjina i to u trenutku kad su shvatili da je rat izgubljen,pre toga ne.
    (r, 20. jul 2019 13:22)

    # Link komentara

  58. Da je islo po Adolfovom planu i da je pobedio u ratu,istog tog Fon Štaufenberga bi nazivali izdajicom. Eh Angela Angela
    (NisamStručnjak, 20. jul 2019 13:22)

    # Link komentara

  59. “Zbog ključne uloge u ovoj zaveri Klaus fon Štraufenberg danas se u Nemackoj slavi kao heroj i simbol otpora nacističkom režimu.”
    Da bre.Vidim svi bitni fakulteti u Nemackoj,sve veće ulice velikih gradova po Nemačkoj,pominje se u zapadnoj istoriji...Sve puca od poštovanja prema ovom čoveku...Cirkus hahaha
    (dnevna doza prosecnog Srbende, 20. jul 2019 13:22)

    # Link komentara

  60. To nisu bili neki ,,dobri" nacisti, vec su videli da ce Nemacka izgubiti rat i hteli su da uklone Hitlera kako bi sklopili mir sa zapadnim saveznicima kako bi ratovali samo sa Sovjetima.
    (Nemanja, 20. jul 2019 13:19)

    # Link komentara