Da li krvna slika može da otkrije tumor na mozgu? Odgovor će vas iznenaditi

Tumor mozga je kvržica formirana od abnormalnih ćelija u mozgu. Različiti delovi mozga kontrolišu različite funkcije, tako da će simptomi tumora na mozgu varirati u zavisnosti od lokacije tumora.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto:EPA/ Julien de Rosa
Foto:EPA/ Julien de Rosa

Tumor mozga je rast abnormalnih ćelija koje rastu na organu i razmnožavaju se i šire na nekontrolisan način. Izrasline mogu biti benigne, nekancerozne, sporo rastu i malo je verovatno da će se ponoviti ako se leče.

Međutim, kancerozni tumori mozga su ozbiljniji i neki mogu početi u mozgu ili se odatle proširiti na druge delove tela. Tumori mozga se takođe ocenjuju prema njihovoj ozbiljnosti, pri čemu se tumori prvog i drugog stepena smatraju niskim rizikom. Dok se tumori trećeg i četvrtog stepena smatraju visokim rizikom i verovatno će se vratiti nakon lečenja.

Da li bi se tumor na mozgu pokazao u testu krvi?

Testovi krvi takođe mogu pomoći u proceni nekih vrsta tumora na mozgu, smatra neurolog dr Piter Presman.

Neki tumori mozga, kao što su tumori hipofize, mogu proizvesti hormone koji se otkrivaju u krvi, objasnio je Verivell u eseju o zdravlju.

Ako imate tumor hipofize, možda imate abnormalne koncentracije hormona kao što je hormon rasta ili tirotropin (hormon koji stimuliše štitnjaču) u krvi.

Koji su simptomi tumora na mozgu?

Prema NHS-u, simptomi tumora na mozgu zavise od njegove težine i od toga koji deo mozga je zahvaćen. Međutim, postoje uobičajeni znaci na koje ljudi mogu obratiti pažnju ako su zabrinuti.

To uključuje teške, neprekidne glavobolje, napade, kao i mučninu, povraćanje i pospanost. Ostali znaci mogu uključivati probleme sa vidom ili govorom, paralizu, pa čak i promene u ukusu i mirisu osobe i sposobnosti da zapamti stvari.

Ovi simptomi se mogu pojaviti iznenada ili se razvijaju polako tokom vremena. Ako imate jedan ili više ovih simptoma i želite da ih proverite, postoji nekoliko različitih puteva kojima možete da preduzmete, prema The Brain Tumor Chariti.

Možete se obratiti svom lekaru opšte prakse koji će vam moći da organizuje prave testove i pregleda vas na tumor na mozgu. Ponekad očni testovi mogu zaista otkriti tumore mozga. Međutim, ako su simptomi iznenadni ili ozbiljni, trebalo bi da odete u hitnu pomoć ili pozovite 999.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 17 idi na stranu