Muku mučite sa buđenjem? Poslušajte savete stručnjaka

Tokom zime, mnogi od nas imaju poteškoće sa buđenjem, a još teže sa ustajanjem. Alarm često isključujemo, te se na kraju ne osećamo nenaspavano.

Izvor: lepotaizdravlje.rs
Podeli
Foto: Shutterstock/Stock-Asso
Foto: Shutterstock/Stock-Asso

Zimi, čak i najočajniji ranoranioci imaju problema sa ranim ustajanjem. A uobičajeno jutarnje tuširanje, okrepljujuća aroma kafe i jaka svetlost lampe često ne spasavaju situaciju: pospanost nastavlja da prevazilazi. Zašto se to dešava?

Sve se krije u nedostatku prirodne sunčeve svetlosti. A ako se udubite u pitanje – odgovor leži u cirkadijanskim ritmovima. Funkcionišući u skladu sa njima, ljudsko telo se najbolje oseća. Priroda je začeta tako da čovek bude budan tokom svetlosti dana, a u mraku se odmara i dobija snagu. Dakle, u mračno doba dana u telu počinje da se proizvodi melatonin (uzgred budi rečeno u pitanju je ne samo hormon spavanja, već i hormon mladosti), a sa početkom dana, kortizol- hormon stresa, budi nas i tera na aktivnost.

Leti je sve savršeno i harmonično, ali zimi životni raspored većine ljudi ide daleko dalje od dnevnih sati. Stoga je buđenje ujutru u mraku mnogo teže. Telo ne dobija signal o početku dana. Ispostavlja se da da biste ustali vedri i energični kao leti, morate eliminisati nedostatak svetlosti? Ne sigurno na taj način.
Kako imati energije zimi

Stručnjaci preporučuju da počnete sa pregledom vašeg režima spavanja. Možda jednostavno ne spavate dovoljno. Proverite sebe, da li ste sigurni da spavate svojih 7-9 sati (svako ima svoju normu)? Koliko dobro spavate? Veoma je važno, uprkos godišnjem dobu, ići u krevet i ustajati na vreme: svetla se gase u 22-23, a treba ustajati imeđz 6.30 i 7 sati ujutro. Samo takav raspored spavanja i budnosti omogućiće vašem telu da pravilno funkcioniše, proizvodeći sve potrebne hormone u pravoj količini, od kojih, posebno, zavise pravilan proces odmora i oporavka.

Morate spavati u savršenim uslovima

To podrazumeva spavanje u potpunom mraku, tišini, nižoj temperaturi i na udobnom dušeku i jastuku. Pre nego što se svetla ugase, ograničite mentalni, fizički i emocionalni stres: nema gledanja vesti noću ili nepromišljenog listanja kanala u Telegramu, nema žurbe za računarom, takođe treba isključiti intenzivne treninge. Maksimalno što možete sebi priuštiti je da se prošetate na svežem vazduhu sat ili 1,5 pre spavanja. Takođe je veoma važno da ne idete u krevet punog stomaka, vaš gastrointestinalni trakt treba i noću da miruje, a ne da melje ono što u njega stavite.

Pored toga, kategorički se ne preporučuje uzimanje namirnica koji stimulišu i ometaju san (kofein, koka kola, slatkiši, itd.) pre spavanja. Na ovu listu spada i alkohol, koji ne opušta, kako neko može pogrešno verovati, već, naprotiv, stimuliše nervni sistem. On skraćuje san, ali u isto vreme pati faza takozvanog „REM“ sna, koja je veoma važna za dobar odmor tela.

Samim tim što ćete sebi obezbediti kvalitetan i blagovremen san, otklonićete većinu problema sa jutarnjim ustajanjem. Takođe možete podržati svoje telo u ovoj situaciji uzimanjem adaptogena: ginseng, eleutherococcus, rhodiola rosea savršeno okrepljuju i daju energiju. Važno je da se konsultujete sa specijalistom pre uzimanja. Uz to, citrusi, četinari, bosiljak i bergamot će pomoći da se izborite sa bluzom i jutarnjom letargijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu