Stručnjaci sa Instituta "Dedinje" uspešno obavili prvu hibridnu proceduru

Kardiohirurzi predvođeni doc. dr Slobodanom Mićovićem, upravnikom Klinike za kardiohirurgiju, napravili su mini-rez od 3 do 4 centimetra na grudnom košu pacijenta, između rebara, a tim interventnih kardiologa koji su činili dr Darko Boljević i dr Mihailo Farkić kroz taj rez su uspešno plasirali TAVI protezu direktno u srce.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: giggsy25/Shutterstock
Foto: giggsy25/Shutterstock

U Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje uspešno je završena prva hibridna procedura u kojoj je u jednom činu urađeno više operativnih i interventnih zahvata.

U novoj hibridnoj sali Instituta Dedinje 2, prvi put u Srbiji, medicinski tim stručnjaka koji su činili interventni kardiolozi, kardiohirurzi, vaskularni hirurzi, medicinske sestre i tehničari, uradio je uporedo operaciju karotide i na, do sada, nestandardan način, rešio problem suženog aortnog zaliska implantacijom TAVI proteze hirurškim putem.

Osamdesetjednogodišnjem pacijentu iz Beograda, sa dijagnostikovanim adenokarcinonomom debelog creva, koji nije bilo moguće operisati zbog bolesti karotide i suženog aortnog zaliska, rešenjem ova dva velika problema, omogućeno je dalje lečenje adenokarcinoma debelog creva.

Kod ovog pacijenta nije bilo moguće primeniti klasičnu transkatetersku TAVI proceduru, koja podrazumeva plasiranje aortnog zaliska preko preponskih arterija, pa je aortna valvula ugrađena hirurškim putem.

U istom aktu anesteziranom pacijentu je pre ugradnje TAVI proteze, vaskularni tim koji je predvodio prof. dr Nenad Ilijevski, upravnik Klinike za vaskularnu hirurgiju, uradio operaciju karotidne arterije, iz koje je izvađen veliki kalcifikovani plak. U ovoj dvostrukoj hibridnoj intervenciji, urađenoj prvi put na ovim prostorima, uz pomenuti tim kardiohirurga i interventnih kardiologa, anesteziju je vodio dr Vladimir Savić, a ehokardiografiju dr Ljilljana Trkulja, navodi se u saopštenju.

Trosatna intervencija je uspešno završena i izlečenjem pratećih bolesti, pacijentu je omogućeno dalje lečenje adenokarcinoma.

Pacijent se uspešno oporavlja u jedinici intenzivne nege Instituta Dedinje, čiji stručni kadar ne propušta priliku da istakne razumevanje koje je za najteže pacijente imao Republički zdravstveni fond omogućavajući da se TAVI program sprovodi na osnovu zdravstvenog osiguranja koje obezbeđuje zdravstvena knjižica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu