Šekler ocenio: "Kentaur" će preuzeti primat u Srbiji, imaćemo više obolelih od kovida nego Evropa

Broj novozaraženih, pacijenata na respiratoru i na bolničkom lečenju, zbog koronavirusa, povećava se gotovo svakodnevno u poslednje vreme.

Izvor: Blic
Podeli
Foto:Printscreen/TV Prva
Foto:Printscreen/TV Prva

Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta, rekao je za Radio-televiziju Srbije da će Srbija zbog malog broja vakcinisanih imati veći broj obolelih od kovida 19 nego ostatak Evrope, kao i da će talas kod nas trajati nekoliko nedelja duže.

Ukazuje da je nivo vakcinisanosti u svetu 63 odsto, a u Srbiji 47,5. Mi smo, kaže, deleko ispod svetskog proseka. Od evropskih zemalja od nas su gori samo Bugari, Rumuni i Slovaci, ističe Šekler.

Epidemijski brojevi iz dana u dan upozoravaju. Povećava se i broj pacijenata na respiratoru, na bolničkom lečenju, a svakodnevno i broj pozitivnih na koronavirus. Dnevno u kovid ambulantama beleže i više od 150 prvih pregleda, dok je doskoro bilo manje od 50. Raste i broj dece obolele od koronavirusa

"Kentaur" će preuzeti primat i u Srbiji

Milanko Šekler je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da se širenje novih slučajeva prvenstveno vezuju za BA.4 i BA.5, te da sumnja da će nova varijanta BA 2,75, koja je na društvenim mrežama poznata i kao "kentaur", preuzeti primat u Srbiji.

"I dalje je glavna briga širenje i prisustvo linija virusa omikrona BA.4 i BA.5", kaže Šekler.

Podseća da je podvarijanta BA.5 uspela da prevari imunitet ljudi koji su preležali bolest, kao i vakcinisanih, pa se rast broj novih slučajeva beleži u celom svetu. Ukazuje da je podvarijanta BA 2,75 najveća briga u Indiji i još nekim zemalja u Evropi, na primer Velikoj Britaniji preko koje se virus i pojavio, ali da, kako kaže, za sada on ne zauzima neki bitan udeo u ukupnom broju novih slučajeva korone.

"Slučajevi koji su prouzrokovani sa BA.4 i BA.5. čine negde u 11 zemljama i do 100 odsto virusa, dok BA 2,75 svega u nekoliko zemlja beleži prisustvo i ne prelazi sedam odsto", kaže Šekler.

Ukazuje da će talas u Srbiji trajati i do nekoliko nedelja duže zbog niskog procenta vakcinisanih, da u svetu on iznosi 63 odsto, a u Srbiji oko 47,5.

"Mi smo ispod svetskog proseka. Od evropskih zemalja od nas su gori samo Bugari, Rumuni i Slovaci", ističe Šekler.

Koliko će trajati talas?

Ukazuje da će kod nas talas korone trajati nekoliko nedelja duže, i da ćemo imati veći broj obolelih od kovida 19 nego ostatak Evrope.

"Zato što imamo manji procenat vakcinisanih, zato što je prošlo godinu dana za veliki deo populacije koji je primio i treću dozu", ukazuje gost Jutarnjeg programa.

Objašnjava da virus kod onih koji nisu vakcinisani, koji ranije nisu preležali virus i kod pacijenata sa oslabljenim imunitetom može da se pojavi u težem obliku. Napominje da bi zdravstveni radnici koji rade u kovid sistemu trebalo da se vakcinišu kako bi bili spremni da budu na prvoj liniji odbrane od kovida. Govoreći o mogućim merama koje bi mogle da spreče porast broja novoobolelih, navodi da zemlje u Evropi nisu reagovale nekim dodatnim, novim merama, jer je kod njih vakcinisano i do 80 odsto stanovništva, te da će za nas važiti druga pravila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 32 idi na stranu