Šta je štetnije, sunčeva ili plava svetlost sa ekrana?

Plava svetlost je svuda oko nas. Zrači nas sunce, ali i sijalice, mobilni telefoni, ekrani kompjutera i televizori sa ravnim ekranom. Ali nisu svi podjednako opasni po naše zdravlje.

Izvor: Poslovni.hr
Podeli
Foto:Shutterstock/Natalia Kokhanova
Foto:Shutterstock/Natalia Kokhanova

Sve je više dokaza da plava svetlost može imati štetan uticaj na kožu i oči i poremetiti cirkadijalni ritam, naš unutrašnji sat. Studije koje istražuju uticaj sunčevog zračenja na kožu obično su fokusirane na ultraljubičasto zračenje, posebno na UVB, koji je odgovoran za opekotine od sunca, piše Bug.hr.

Plava svetlost - šta je i kako se razlikuje od ostalih vrsta svetlosti?

Plava svetlost raznim karakteristikama utiče na funkcionisanje ljudskog organizma, a uticaj ove vrste svetlosti je posebno očigledan u samom procesu spavanja. Odnosno, plava svetlost utiče na osećaj budnosti u toku dana, kao i na pospanost noću.

Uticaj ove vrste svetlosti na ljudski organizam može biti pozitivan i negativan. Ono što plavu svetlost razlikuje ostalih vrsta svetlosti je njena talasna dužina.

Ova svetlost ima najkraću talasnu dužinu od svih vidljivih boja spektra, što znači da ima najveću frekvenciju. Plava svetlost se obično smatra hladnom bojom u poređenju sa drugim bojama, dok se crvena svetlost smatrana toplijom bojom.

Efekti izlaganja

Najčešći poznati efekat izlaganja plavoj svetlosti je značajno povećanje reaktivnih vrsta kiseonika (ROS), visoko reaktivnih hemikalija koje formiraju kiseonik. A previše ROS može oštetiti DNK i ključne enzime poput onih odgovornih za popravku DNK i na taj način povećati rizik od raka.

Jedna studija je pokazala da plavo svetlo može izazvati pigmentaciju, tamnjenje na različitim tipovima kože. Iako mnogi ljudi smatraju duboku preplanulost poželjnom osobinom, ona je zapravo pokazatelj oštećenja kože i ROS-a. Druga studija je, međutim, otkrila da tamnjenje kože od vidljive svetlosti, koja uključuje plavo svetlo, ima tamniju pigmentaciju koja traje duže u poređenju sa izlaganjem ultraljubičastom zračenju.

Oštećenje kože

Studije su takođe pokazale da plavo svetlo može da aktivira gene povezane sa upalom i fotostarenjem, ili oštećenjem kože. Nekoliko studija je pokazalo da tipične kreme za sunčanje ne sprečavaju oštećenja uzrokovana plavim i vidljivim svetlom.

Iako se čini da je plava svetlost manje moćna od ultraljubičastog zračenja, ovo se može objasniti relativno većim količinama plave svetlosti koja dopire do Zemlje. UVR čini oko pet odsto sunčevog zračenja u Velikoj Britaniji u podne tokom leta; plavo svetlo čini oko 15 odsto, pokazalo je istraživanje.

Kako plava svetlost utiče na san?

Plava svetlost može uticati na san jer njeno delovanje direktno ima veze sa smanjenjem proizvodnje melatonina, hormona koji reguliše ciklus spavanja. Plava svetlost, posebno ona koja dolazi od ekrana pametnih telefona, računara i televizora, može ometati ciklus spavanja i uzrokovati hroničnu nesanicu i neispavanost.

Preporuka stručnjaka je da se izbegava upotreba navedenih uređaja neposredno pre spavanja ili da se na ekranima koristi filter koji smanjuje štetno dejstvo plave svetlosti.

Prednosti plave svetlosti

Ali postoje i neki korisni efekti plave svetlosti. Koristi se za lečenje kožnih oboljenja, uključujući ekcem, u fotodinamičkoj terapiji, za lečenje niza stanja kože, od akni do raka, i za podsticanje zarastanja rana. Ali štetni efekti plave svetlosti verovatno će nadmašiti pozitivne efekte kod zdravih ljudi.

Plavo svetlo može oštetiti kožu, ali je manje jasno koji su izvori plave svetlosti štetni za ljude. Plavo svetlo sa ekrana je odgovorno za delić doze plave svetlosti koju dobijamo. Istraživanja su pokazala da ekrani sa uređaja mogu povećati proizvodnju ROS-a.

Kako plava svetlost deluje na oči

Plava svetlost može uticati na oči na više načina. Ukoliko je oko konstantno izloženo plavoj svetlosti može doći do oštećenja mrežnjače, dela oka koji prenosi informacije o onome što vidimo do samog mozga. Još jedna posledica izloženosti ovoj svetlosti je i oštećenje vidne oštrine. Takođe, ekrani koji emituju plavu svetlost, kao što su pametni telefoni, računari i televizori, mogu izazvati suvoću očiju, jer suše rožnjaču.

Jedan od simptoma do kog dolazi ukoliko je oko izloženo plavoj svetlosti je i utrnulost očiju, što može biti neprijatno a i znatno otežava rad sa ekranima. Osobe koje su u velikoj količini izložene plavoj svetlosti se neretko žale na glavobolje i migrene, i to su uglavnom oni pojedinci koji već imaju dijagnostifikovane vidne poteškoće.

Pozitivne karakteristike plave svetlosti ogledaju se u njegovom uticaju na mozak, naime, kada je telo u toku dana izloženo plavoj svetlosti mozak vrlo jasno na osnovu delovanja ove svetlosti može da podesi telesni sat.

Međutim, problem nastaje kada su oči u toku noći izložene plavom svetlu jer mozak nema sposobnost da prepozna razliku između prirodnog i veštačkog plavog svetla. Ovo zapravo znači da svaka vrsta plave svetlosti mozgu šalje informaciju da se razbudi, te je gledanje u različite ekrane koji emituju ovaj vid svetlosti štetno i negativno utiče na kvalitet spavanja.

Koje izvore plave svetlosti imamo u okruženju?

Izvori plave svetlosti se mogu naći u mnogim različitim oblicima u našem okruženju, a neki od najčešćih izvora plave svetlosti su sunčeva svetlost, fluorescentne lampe, LED svetla, ekrani elektronskih uređaja kao i plava svetla automobila i ulična rasveta.

Dokazano je da Sunce emituje plavu svetlost, a istraživanja su pokazala da je ova boja manje vidljiva u atmosferi zbog raspršivanja svetlosti. Ekrani elektronskih uređaja kao što su televizori, ekrani računara ali i pametnih telefona su emiteri velike količine plave svetlosti koja može veoma negativno da utiče na ciklus spavanja kod ljudi.

Neznatna šteta

Istina je da ispred ekrana provodimo više vremena nego ikada ranije, ali iako ekrani mogu da izazovu neku štetu, ona je zanemarljiva u poređenju sa izlaganjem suncu.

Studija nemačkog proizvođača proizvoda za negu kože Biersdorf otkriva da je cela nedelja izlaganja plavoj svetlosti sa ekrana na udaljenosti od 30 cm jednaka samo jednom minutu podnevnog letnjeg sunca u Hamburgu, Nemačka. Druga studija je pokazala da je plava svetlost sa ekrana između sto pa čak i hiljadu puta manje intenzivna od plave sunčeve svetlosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 35 idi na stranu