Astrazenekin lek protiv kovida dobio odobrenje, ali samo za jednu grupu ljudi

Ivešeld (evusheld, tiksagevimab i cilgavimab), kombinacija dugodelujućih antitela iz Astrazeneke, odobren je za prodaju u Evropskoj uniji za prevenciju kovida 19 kod velike populaciji odraslih i adolescenata od 12 godina i starijih (telesne težine veće od 40 kg).

Izvor: index.hr
Podeli
Foto:EPA/DRAGO PRVULOVIC
Foto:EPA/DRAGO PRVULOVIC

Odobrenje Evropske komisije zasnovano je na rezultatima studije iz programa kliničkog razvoja leka, uključujući podatke iz studije prevencije pre izlaganja provent faze III koja je pokazala 77 posto smanjenje rizika od razvoja simptomatskog kovida 19 u poređenju sa placebom u primarnoj analizi i smanjenje od 83 posto u šestomesečnoj srednjoj analizi, uz zaštitu od virusa najmanje šest meseci. 1-3 ivušeld se generalno dobro podnosio u ispitivanju.

Ranije odobren lek za hitnu upotrebu

Ivešeld je ranije odobren za upotrebu u hitnim slučajevima za prevenciju kovida pre izlaganja u SAD, a Regulatorna agencija za lekove i zdravstvenu zaštitu Ujedinjenog Kraljevstva (MHRA) mu je dodelila uslovnu dozvolu za stavljanje u promet pre izlaganja za prevenciju kovida 19.

U zemljama širom Evrope su sklopljeni sporazumi kako bi ivešeld bio dostupan.

Preporučena doza ovog leka u Evropi je 150 mg tiksagevimaba i 150 mg cilgavimaba, koji se daju kao dve odvojene uzastopne intramuskularne (IM) injekcije.

Postoji sve veći broj dokaza iz brojnih nezavisnih in vitro i in vivo studija (životinjski model) koji podržavaju potencijal ivešelda da zaštiti od podvarijanti BA.1, BA.1.1 i BA.2.

Ivešeld je smanjio virusno opterećenje

Novi podaci sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Vašingtonu pokazali su da je ivešeld zadržao snažnu neutrališuću aktivnost protiv novorazvijene i veoma zarazne podvarijante BA.2, koja je dominantna vrsta u mnogim evropskim zemljama i trenutno čini više od 60 procenata infekcijama koronavirusom u Evropi.

Ova studija je takođe pokazala da je ivešeld smanjio virusno opterećenje i ograničio upalu pluća u svim varijantama omikrona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 50 idi na stranu